Hlađenje za PC

poruka: 15
|
čitano: 6.088
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Hlađenje za PC

Ovako, totalni sam n00b kada je pitanje hardver... Stoga trebam vašu pomoć! Radi se o tome da su temperature po dosta visoke pod ne tako velikim opterelčenjem, a i razina buke je dosta visoka stoga;

• isplati li uzimati jeftino vodeno hlađenje
  • preporučite mi za svaku komponentu koja je zagrijana neki cooler, po mogučnosti da je tih i do 150kn

To je to :) Evo slike sa jučerašnjega sistem stability cheek KLIK

Ako trebate još kakav SS ili informaciju recite :D A konfa je ona sa Moj PC-a

LP

Udri brigu na veselje
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Hlađenje za PC

ja bi se prvo bacio na čišćenje kompa Namigiva

kako kažeš da je razina buke povišena znači zapunili se ventilatori i hladnjaci prašinom i smećem.

znači sva prljavština van, komponente ispuhao, zamjenio pastu na procesoru...

zatim si par dana prati naponske razine i temperature jer mi se čini da ti je napajanje neko šrotixx, vidi rail 12V ti je 11,7V, onaj 3,3V ti je na 3,1V pao, nasreću nemaš još oscilacija u njemu.

ako ne dobiješ značajniji pad temperatura nakon toga ugradi si na zadnju stranicu kućišta neki ventilator za izbacivanje toplog zraka van.

to ti najjednostavnije i najefektnije riješenje za početak hlađenja kompa, sve ostalo je bacanje para u početku Namigiva

Kada je učenik spreman, učitelj se sam pojavi.
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
protjeran
RE: Hlađenje za PC
scaramush kaže...

ja bi se prvo bacio na čišćenje kompa Namigiva

kako kažeš da je razina buke povišena znači zapunili se ventilatori i hladnjaci prašinom i smećem.

znači sva prljavština van, komponente ispuhao, zamjenio pastu na procesoru...

zatim si par dana prati naponske razine i temperature jer mi se čini da ti je napajanje neko šrotixx, vidi rail 12V ti je 11,7V, onaj 3,3V ti je na 3,1V pao, nasreću nemaš još oscilacija u njemu.

ako ne dobiješ značajniji pad temperatura nakon toga ugradi si na zadnju stranicu kućišta neki ventilator za izbacivanje toplog zraka van.

to ti najjednostavnije i najefektnije riješenje za početak hlađenja kompa, sve ostalo je bacanje para u početku Namigiva

Puno hvala :)

Danas sam se već mislio baciti na čiščenje kompa :)

Udri brigu na veselje
15 godina
protjeran
Evo pocistio komp, temperature su pale, najglasniji je vent kuciste, mozete li mi preporucit neki vent do 50-ak kn? Eh a termalna pasta, koju da uzmem za moj proc?
Udri brigu na veselje
16 godina

Taj ventilator na kucistu je glasan jer radi na relativno velikom broju okretaja i vibrira. To mozes sprijeciti tako da između tijela ventilatora i metalne stranice kucista stavis nekakav materijal koji te vibracije moze apsorbirati, npr. ja sam stavio silikon (samo po 2 kapi kod svake rupe za šarafe). Kad ga naneses na kuciste ostavi ga da se osusi i postane "gumenast" i onda stavi preko vent i zasarafi ga ( ne prejako a ne ni prelabavo). I nepotrosis ni kune Cool  (osim ako nemas slilikon... onda stavis neki slican materijal)

Neznam koliko je tebi bitna termalna pasta (bitna je kod velikog OC), tako da mislim da mozes uzeti koju oces
Btw, posalji slike svog kucista da vidimo sta se jos moze napraviti.
Stvar je u tome da nemoras potrositi velike novce da bi ohladio pc, vecinu stvari imas doma samo treba malo improvizacije  Namigiva

extreme life
15 godina
protjeran
Icefox kaže...

Taj ventilator na kucistu je glasan jer radi na relativno velikom broju okretaja i vibrira. To mozes sprijeciti tako da između tijela ventilatora i metalne stranice kucista stavis nekakav materijal koji te vibracije moze apsorbirati, npr. ja sam stavio silikon (samo po 2 kapi kod svake rupe za šarafe). Kad ga naneses na kuciste ostavi ga da se osusi i postane "gumenast" i onda stavi preko vent i zasarafi ga ( ne prejako a ne ni prelabavo). I nepotrosis ni kune Cool  (osim ako nemas slilikon... onda stavis neki slican materijal)

Neznam koliko je tebi bitna termalna pasta (bitna je kod velikog OC), tako da mislim da mozes uzeti koju oces
Stvar je u tome da nemoras potrositi velike novce da bi ohladio pc, vecinu stvari imas doma samo treba malo improvizacije  Namigiva

Evo slike :) http://www.bug.hr/forum/topic/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/299.aspx?page=137&jumpto=1343976&sort=asc&view=flat

BTW naći šarafim preko silikona ?

Ja sam mislio uzet za 20-ak kn Red Wing, nije skup ali kažu da je dobar ;)

Udri brigu na veselje
15 godina
neaktivan
Hlađenje za PC

da šarafiš preko njega kada se malo posuši...

ja imam ventilatore xilance red wing 120mm bez pwm-a jedan na usisu i drugi ispuh.

imaju dosta solidan protok zraka, ali ako se perajice ventilatora okrenu prema rešetci dosta se čuju.

tako da je za usis potrebna rupa na kućištu prekrivena finom mrežicom za tišinu.

kod ispuha nemaš tih problema jer onaj razmak koji stvori nosač ventilatora smanji utjecaj kavitacija elise ventilatora Namigiva

mislim da je cijena tih 120mm bila oko 35kn, dok su 80mm bili po 20kn.

bolje ti je uzeti najveći koji stane jer se sporije vrte, pa su samime time i tiši dok je protok zraka puno veći...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Ako smanjim brzinu svoga venta, na 50 posto, oce se temperature znatno dici i oce se spustit buka?
Udri brigu na veselje
15 godina
neaktivan
Hlađenje za PC

ne znamo koje ti je napajanje...

kod tebe mislim da idu po glasnoći: ventilator procesora ( njega ne diraj zasada, neka se sam regulira ovisno o temp ), napajanje ( koje pak ne možeš ti regulirati ) i tek onda ovaj na kućištu.

zagrijavanju ti najviše doprinosi grafička kartica koja svu toplinu rasipa po kućištu jer je tako konstruirana.

ja bi zamjenio ovaj na kućištu sa nekim tišim koji ima bolji protok, spojio mu napajanje preko splitera i paralelno ga spojio na ventilator procesora ako sama ploča nema još jedno priključno mjesto za regulaciju ventilatora ( time bi se brzina sama regulirala ovisno o opterećenju i temp procesora )  i još isprobao izvaditi neku od zadnjih pločica poklopaca ispod grafičke kartice da vidim ima li utjecaja na temperature.

odgovor na tvoje pitanje oko buke: vrtnja na 50% buka oko 4 puta manja kod ovih jeftinih ventilatora mislim Izlanuo se

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Daniman123 kaže...
Icefox kaže...

Evo slike :) http://www.bug.hr/forum/topic/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/299.aspx?page=137&jumpto=1343976&sort=asc&view=flat

BTW naći šarafim preko silikona ?

Ja sam mislio uzet za 20-ak kn Red Wing, nije skup ali kažu da je dobar ;)

To kuciste nije lose samo sta ces se malo pomuciti oko ugradnje ventilatora  Neodlučan, zato jer nema bas dovoljno rupa. Taj amd tvornicki hladnjak je poprilicno bucan na vecim okretajima i nemozes tu puno intervenirati (jedino da nabavis neki bolji)
Na slikama se vidi stravicna kolicina prasine prije nego si ga ocistio, jedan od problema je to sto nemas pravilno provjetreno kuciste, naime kolicina zraka koja ulazi treba biti (otprilike) jednaka izlaznoj kolicini.

To ces lako procjeniti, npr ti imas 2 izlazna (na kucistu 80 i napajanje 120) ali nemas gotovo nijedan ulazni ventilator (kazem gotovo zato jer racunam da na bocnoj stranici imas rupu kroz koju cpu fan povuce nesto malo zraka). Bilo bi dobro da ugradis jedan ventilator sprijeda i to okrenut prema unutra (usisni), najveci koji stane (mislim da na tvoje kuciste moze stati 92mm vent). To je vazno jer kada zrak nema kamo izaci on se zadrzava u kucistu i normalno da po komponentama pada prasina.

Postoji nacin kako da natjeras ventilator od cpu-a da vuce vanjski zrak a ne zrak iz kucista. Stvar je dosta jednostavna, trebas napraviti nekakvu cijev koja ce biti spojena za bocnu stranicu (tamo gdje je rupa) i voditi ce zrak tocno do ventilatora od procesora. Cijev mozes zaljepiti ili zasarafiti na stranicu a moze biti od bilo cega, kartona, plastike, nekog tankog lima...
Kod hlađenja pc-a mozes raditi gotovo sve sta ti padne napamet.

scaramush kaže...

da šarafiš preko njega kada se malo posuši...

ja imam ventilatore xilance red wing 120mm bez pwm-a jedan na usisu i drugi ispuh.

imaju dosta solidan protok zraka, ali ako se perajice ventilatora okrenu prema rešetci dosta se čuju.

tako da je za usis potrebna rupa na kućištu prekrivena finom mrežicom za tišinu.

kod ispuha nemaš tih problema jer onaj razmak koji stvori nosač ventilatora smanji utjecaj kavitacija elise ventilatora Namigiva

mislim da je cijena tih 120mm bila oko 35kn, dok su 80mm bili po 20kn.

bolje ti je uzeti najveći koji stane jer se sporije vrte, pa su samime time i tiši dok je protok zraka puno veći...

Tako je. Ono sa silikonom napravi i sprijeda ali stavi vece kolicine da ventilator bude vise udaljen od kucista (samo ces morati nabaviti malo duze vijke da mozes zavidati taj vent), tako montiran biti ce necujan  Osmijeh

Daniman123 kaže...
Ako smanjim brzinu svoga venta, na 50 posto, oce se temperature znatno dici i oce se spustit buka?

Buka ce se drasticno spustiti, s time i protok zraka, a teperature ce se povecati ovisno o komponentama
evo par slika kako sam ja to napravio i jedna jadna skica koju ces valjda skuzit  Smijeh

extreme life
16 godina
scaramush kaže...

ja bi zamjenio ovaj na kućištu sa nekim tišim koji ima bolji protok, spojio mu napajanje preko splitera i paralelno ga spojio na ventilator procesora ako sama ploča nema još jedno priključno mjesto za regulaciju ventilatora ( time bi se brzina sama regulirala ovisno o opterećenju i temp procesora )

tocno, ali s ovim ce opteretiti konektor na maticnoj koja i nije neke kvalitete... neznam  Neodlučan

extreme life
15 godina
neaktivan
Hlađenje za PC

na sreću ima na dnu matične ploče konektor za sys fan ( manual mbo str 20 ) Namigiva

na njega priključi taj ventilator koji se nalazi na kućištu i on će biti reguliran kao i onaj od procesora.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
scaramush kaže...

ne znamo koje ti je napajanje...

kod tebe mislim da idu po glasnoći: ventilator procesora ( njega ne diraj zasada, neka se sam regulira ovisno o temp ), napajanje ( koje pak ne možeš ti regulirati ) i tek onda ovaj na kućištu.

zagrijavanju ti najviše doprinosi grafička kartica koja svu toplinu rasipa po kućištu jer je tako konstruirana.

ja bi zamjenio ovaj na kućištu sa nekim tišim koji ima bolji protok, spojio mu napajanje preko splitera i paralelno ga spojio na ventilator procesora ako sama ploča nema još jedno priključno mjesto za regulaciju ventilatora ( time bi se brzina sama regulirala ovisno o opterećenju i temp procesora )  i još isprobao izvaditi neku od zadnjih pločica poklopaca ispod grafičke kartice da vidim ima li utjecaja na temperature.

odgovor na tvoje pitanje oko buke: vrtnja na 50% buka oko 4 puta manja kod ovih jeftinih ventilatora mislim Izlanuo se

Kako to misliš spojiti napajenje preko splitera?

Sory na pitanjima silnim, nisam neki hardver tip :) Još se učim :D

Icefox kaže...
Daniman123 kaže...
....

To za bočnu cijev, erm to ja več imam na svome kompu ugrađeno...

Udri brigu na veselje
15 godina
neaktivan
Hlađenje za PC

neće ti trebati, vidi moj prethodni post Namigiva imaš sreće

imaš konektor na matičnoj preko kojega imaš regulaciju broja okretaja ventilatora.

na ploči piše sys fan i tu se spoji taj ventilator koji želiš da bude reguliran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
scaramush kaže...

neće ti trebati, vidi moj prethodni post Namigiva imaš sreće

imaš konektor na matičnoj preko kojega imaš regulaciju broja okretaja ventilatora.

na ploči piše sys fan i tu se spoji taj ventilator koji želiš da bude reguliran.

To mogu sa bilo kojim ventom? Mislim da nema potrebe stavljati još jedan vent na kučište pošto mi kompnente nisu najbolje :)

Mislio sam za par dana uzeti novi, i spojiti onda na taj konektor za regulaciju...

Udri brigu na veselje
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice