Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.611
|
čitano: 1.687.932
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
19 mjeseci
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
zvonac kaže...

Za U14 čujem da se grije i troši bateriju a  ni 15U nije niš bolji ak ga se nagazi u pogledu žešćeg fotkanja onda i 15U poklekne pa mora ćešće na punjač, mada je opet po tom pitanju bolji od 14U.

A za Vivo X200Pro nisam niš negativnog čuo, fotić je odličan i niš manje od tog, ekipa hvali taj fotić a bome i recenzenti su oduševljeni njime.

previše se opterećuješ. koliko čitam gotovo svi hvale bateriju na 15U, kažu iznad prosječno trajanje. grijanje se dešava kad idioti krenu sa benchmarkovima 20 puta za redom, totalno nebitno i silovanje mobitela.

zvonac kaže...
thebatman kaže...

Bjez od xiaomija ako želiš živce sačuvati. 

Zbog? Zanima me konkretno.

Kolko vidim, općenito kamere na šaomijima su na visokom nivou, a ovaj hyperOS je navodno dost tog ispravio, e sad.. Svak drukčije priča, nekome je dobar, nekome nije.

Da je baterija bila bolja na 13pro zadržao bih ga bez razmišljanja, najviše radi kamere koja je bila vrhunska.

kolege koji mijenjaju mobitele kao čarape mi nisu previše relevantni 

batman ne voli MIUI/hyperOS, iOS itd... meni osobno dva najdraža OSa, tako da sve je to individualno. koristim Xiaomija već valjda 10 godina, u samom početku sa kineskim verzijama je bilo problema sa notifikacijama, ali to je stvar davne prošlosti od tada sve radi kao urica, kako na njemu tako i na iphonu koji isto koristim... jedva čekam sad novi 15U. samo ja za razliku od kolega nemam potrebu mijenjati mob svakih tjedan dana pa imam i prilike stvoriti naviku i prilagoditi se...

11 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

Meni je hyperos najlosiji na trzistu. 

Stavis novu - ne rade geste. 

Promjenis temu - ne radi double tap. 

Google aplikacija za pozive itd,

Nema normalan prikaz screen on time.

Notifikacije i obavjesti odvojene,

Ne radi smart unlock 

10 sec odbrojavanje za svaki kurac usb debug, instalaciju iz browsera itd itd itd 

al uglavnom 100 puta prozvakana tema, ili volis ili ne voliš. 

Najveća tragedija je kad peobas .eu rom ili kineski vidiš koliko je to dobro, a koliko ih boli neka stvar za globalne korisnike. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 22:09 (thebatman).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
millennial kaže...
zvonac kaže...

Za U14 čujem da se grije i troši bateriju a  ni 15U nije niš bolji ak ga se nagazi u pogledu žešćeg fotkanja onda i 15U poklekne pa mora ćešće na punjač, mada je opet po tom pitanju bolji od 14U.

A za Vivo X200Pro nisam niš negativnog čuo, fotić je odličan i niš manje od tog, ekipa hvali taj fotić a bome i recenzenti su oduševljeni njime.

previše se opterećuješ. koliko čitam gotovo svi hvale bateriju na 15U, kažu iznad prosječno trajanje. grijanje se dešava kad idioti krenu sa benchmarkovima 20 puta za redom, totalno nebitno i silovanje mobitela.

zvonac kaže...
thebatman kaže...

Kolko vidim, općenito kamere na šaomijima su na visokom nivou, a ovaj hyperOS je navodno dost tog ispravio, e sad.. Svak drukčije priča, nekome je dobar, nekome nije.

Da je baterija bila bolja na 13pro zadržao bih ga bez razmišljanja, najviše radi kamere koja je bila vrhunska.

batman ne voli MIUI/hyperOS, iOS itd... meni osobno dva najdraža OSa, tako da sve je to individualno. koristim Xiaomija već valjda 10 godina, u samom početku sa kineskim verzijama je bilo problema sa notifikacijama, ali to je stvar davne prošlosti od tada sve radi kao urica, kako na njemu tako i na iphonu koji isto koristim... jedva čekam sad novi 15U. samo ja za razliku od kolega nemam potrebu mijenjati mob svakih tjedan dana pa imam i prilike stvoriti naviku i prilagoditi se...

Jebiga kad probas druge vidiš koliko ovi kaskaju. 

15 godina
I mene bi zanimalo, kakva su iskustva s Xiaomi 15 ultra?
11 godina
millennial kaže...
zvonac kaže...

zvonac kaže...
thebatman kaže...

Ja ne mijenjam mob svakih tjedan dana...nekakav prosjek mi je cca 6 mjeseci.

Xiaomi 14 Ultra koristim vec preko 6 mjeseci i mob je zaista fenomenalan 

Meni je on istinski nasljednik Huawei Mate 20 PRO koji je jedini mobitel koji sam koristio vise godina.

Ja ne mogu izdvojiti bas niti jednu stvar koja bi mi bila deal-breaker da sad kazem mob ne valja, sutra ga prodajem.

Neke stvari bi mogle biti i bolie ali nista to nije toliko lose da okarakteriziram mobitel kao los.

Imao sam prije U14 Galaxy S24 Ultra koji je imao bolju bateriju, s njim sam mogao izvuci vjerojatno i 7-8 sati SOT ali ne koristim toliko bas mobitel da mi svaki dan treba 8 sati SOT.

Ovaj ima 6 sati SOT i ako je to nekome lose onda taj netko nema zivot jer ocito bulji samo u ekran.

Ako bas i dodje do toga da 6 sati SOT nije dosta, spojis na punjac i za 15 min ces dopuniti dovoljno za ostatak dana.

Da, geste ne rade sa alternativnim launcherima...big deal, stavim originalni, nadjem ikone kakve mi se svidjaju i zalijepim neki wallpaper i ne mislim vise na to.

Sto se kamere tice, rekao sam...ja nisam fan mobilne fotografije ali za 90% ljudi kamera na U14 je fantazija, sve sto ce ikada prosjecnom korisniku trebati.

Overall, ja bi ovom mobitelu dao 4.8 od 5.0, ovo je mobitel za imati 3-4 godine bez problema a 15 Ultra moze biti samo jos bolji.

17 godina
ocean77 kaže...

Sto se kamere tice, rekao sam...ja nisam fan mobilne fotografije ali za 90% ljudi kamera na U14 je fantazija, sve sto ce ikada prosjecnom korisniku trebati.

Khmm, da te ispravim i nekome naprednijem korisniku, a takvih ima dosta. Netko ko traži smartfon sa top foto mogućnostima, smatram da je ultra serija od xiaomia pun pogodak, ako pričamo o foto-video a ima još kandidata u fotosmartfon segmentu a tiče se ostalih proizvođača, recimo Vivo koji radi vrhunske slike.

19 mjeseci
thebatman kaže...

Meni je hyperos najlosiji na trzistu. 

Stavis novu - ne rade geste. 

Promjenis temu - ne radi double tap. 

Google aplikacija za pozive itd,

Nema normalan prikaz screen on time.

Notifikacije i obavjesti odvojene,

Ne radi smart unlock 

10 sec odbrojavanje za svaki kurac usb debug, instalaciju iz browsera itd itd itd 

al uglavnom 100 puta prozvakana tema, ili volis ili ne voliš. 

Najveća tragedija je kad peobas .eu rom ili kineski vidiš koliko je to dobro, a koliko ih boli neka stvar za globalne korisnike. 

daj brate mili budi ozbiljan 

vrucajanjetina kaže...
I mene bi zanimalo, kakva su iskustva s Xiaomi 15 ultra?

koliko čitam odlična, meni stiže ubrzo pa javim ako nekoga nešto posebno bude zanimalo.

dobio sam ponudu od A1, mob 799 eura + PDV, uzmem na firmu pa se PDV prebije. pretplata 20 eura + PDV bez limita. uz mob dobijem romobil, ako me pukne mogu ga prodati za 220-230 eura, pa me onda mob ispadne oko 570 eura. po meni no brainer.

jedino bi još uzeo photo kit, nadam se da će izbaciti i drugu boju osim ove crvene s kojom nisam previše oduševljen, ali i ona može proći.

evo i što kaže jedan amerikanac u usporedbi sa S25U.

https://www.androidpolice.com/xiaomi-features-wish-on-samsung-galaxy-s25-ultra/

zvonac ovaj dio je za tebe:

"The phone has phenomenal battery life. It can last two full days on a single charge without giving me battery anxiety on the second day — something I can’t say for my Galaxy S25 Ultra. I need a charger for my Samsung flagship sometime in the afternoon."

11 godina

Javi nakon nekog vremena kakav je.

Vjerujem da ces biti zadovoljan jer i U14 je zaista odlican a ovaj ima par kljucnih poboljsanja koja ga dizu za jedan nivo vise.

Ono najbitnije, ne moras brinuti hoce raditi Gpay, Android Auto i sl... apsolutno sve radi bez greske.

Taj mob bi vrijedilo uzeti sa camera kit, mislim da to podize kameru na sasvim novu dimenziju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 21:15 (ocean77).

1 0 hvala 0
17 godina

Gledao sam baš malo vivo x200 pro, fotke koje radi su fenomenalne 

Telefoto rastura skroz.

Ima globalna verzija i kineska, naravno, potonja ima veću bateriju (6000) spram globalne verzije (5200) funtouchOS-kinez i originOS-global.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
zvonac kaže...

Telefoto rastura skroz.

😂

Hoces to podijeliti s nama?😄

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.3.2025 14:29 (ocean77).
19 mjeseci
ocean77 kaže...

Javi nakon nekog vremena kakav je.

Vjerujem da ces biti zadovoljan jer i U14 je zaista odlican a ovaj ima par kljucnih poboljsanja koja ga dizu za jedan nivo vise.

Ono najbitnije, ne moras brinuti hoce raditi Gpay, Android Auto i sl... apsolutno sve radi bez greske.

Taj mob bi vrijedilo uzeti sa camera kit, mislim da to podize kameru na sasvim novu dimenziju.

naručen, sad je sve na A1 

17 godina
ocean77 kaže...
zvonac kaže...

Telefoto rastura skroz.

😂

Hoces to podijeliti s nama?😄

Imas na netu sve

Al uzet cu vivo u razmatranje, po usporednim testovima, stoji uz bok Xiaomi Ultrama.

13 godina
zvonac kaže...

Telefoto rastura skroz.

Ima globalna verzija i kineska, naravno, potonja ima veću bateriju (6000) spram globalne verzije (5200) funtouchOS-kinez i originOS-global.

Mene samo zanima koji je catche sa kineskom verzijom (ne računajući bloatware) jer trenutno su dva u oglasu koja malo malo mijenjaju vlasnike i stalno se vrte u oglasu. Doslovno nakon par dana ekipa prodaje.

Jedino ṣ̌to mi onako na prvu pada na pamet je gsm signal ako ima dropove radi frekvencija ili neṣ̌to drugo?

Negdje sam pročitao da za kinesku verziju jamstvo isključivo vrijedi u samoj Kini.

Ja sam recimo u nedoumici između Viva i Xiaomi 15 Ultre s obzirom da sam prodao S25 Ultru.

Ako netko zna viṣ̌e,neka slobodno piṣ̌e.

11 godina
zvonac kaže...

Imas na netu sve

Al uzet cu vivo u razmatranje, po usporednim testovima, stoji uz bok Xiaomi Ultrama.

Ne znam Zvonac, sve sto gledam nije moj ukus.

Uzasno agresivan upliv AI kod Viva, kod Xiaomi 14 Ultra mozes sve pogasiti i dobit ces IQ slican pravim foticima ali losiji zbog hardverskih ogranicenja.

Za Vivo nemam pojma kako funkcionira i sta se moze i ne moze pogasiti ali primjere koje vidim na netu izgledaju ocajno.

Evo par primjera dolje...

Treca slika je portret, cijela glava je u fokusu...i nos i oci i usi i lice a AI simulira uzasno plitak DOF kao da se radi o f/1.2 ili manje...u stvarnosti objektiv nebi tako odradio.

Prva i cetvrta slika pokazuje kako je algoritam lose odradio i pogubio se na licu čovjeka u pozadini, pola lica ostro, pola mutno.

Druga slika pokazuje takodjer gresku algoritma koji kao da nije znao sto bi sa covjekom u pozadini 

Zadnja slika pokazuje kako lose odradi kosu.

Upravo zato mislim da je 14/15U bolji foto mobitel jer osim sto ti daje promjenjivu blendu (14U) da se igras koliko toliko sa DOF bez ovih groznih trikova, imas i 3X odnosno 75mm f/1.8 kameru koja isto moze za mobitel dati solidan DOF...cak i ova 5X f/2.5 posluzi.

11 godina

Evo par primjera sa X14U bez ikakvih trikova, golub je sa 120mm f/2.5 a kolac je sa 75mm f/1.8.

Ovo nije fake DOF.

Vjerujem da i Vivo moze izvuci nesto tako ali ne kuzim zasto na netu nalazim samo takve lose primjere sa puno fake AI trikova.

Onaj video sto si neki dan poslao gdje onaj lik radi usporedbu Viva sa DSLR isto je koristio taj fake portrait mode koji je za moj ukus ocajan.

Cura je nosila kapu pa je to nesto pomoglo jer da je imala raspustenu kosu tek onda bi vidio koliko je to lose.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.3.2025 22:59 (ocean77).

0 0 hvala 0
11 godina

Ja od kad sam prešao sa x14 ultra na x100 ultra nisam ni u jednom trenutku poželio vratit se nazad na xiaomi. 

Vivo je superioran kameraphone i to je to. 

Xiaomi 14u je tu negdje u top 10 - 15 sigurno. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ocean77 kaže...

Ne znam Zvonac, sve sto gledam nije moj ukus.

Uzasno agresivan upliv AI kod Viva, kod Xiaomi 14 Ultra mozes sve pogasiti i dobit ces IQ slican pravim foticima ali losiji zbog hardverskih ogranicenja.

Za Vivo nemam pojma kako funkcionira i sta se moze i ne moze pogasiti ali primjere koje vidim na netu izgledaju ocajno.

Evo par primjera dolje...

Treca slika je portret, cijela glava je u fokusu...i nos i oci i usi i lice a AI simulira uzasno plitak DOF kao da se radi o f/1.2 ili manje...u stvarnosti objektiv nebi tako odradio.

Prva i cetvrta slika pokazuje kako je algoritam lose odradio i pogubio se na licu čovjeka u pozadini, pola lica ostro, pola mutno.

Druga slika pokazuje takodjer gresku algoritma koji kao da nije znao sto bi sa covjekom u pozadini 

Zadnja slika pokazuje kako lose odradi kosu.

Upravo zato mislim da je 14/15U bolji foto mobitel jer osim sto ti daje promjenjivu blendu (14U) da se igras koliko toliko sa DOF bez ovih groznih trikova, imas i 3X odnosno 75mm f/1.8 kameru koja isto moze za mobitel dati solidan DOF...cak i ova 5X f/2.5 posluzi.

Ekipa stavlja na reddit fotke a ima ih i na telegramu pa sam vidio koje slike radi taj vivo x200pro, u usporednom testu sa Xiaomi 15U, stoji mu iz bok. Naravno hvalospjeva ne nedostaje za vivo x200pro pošto je naglasak stavljen isključivo na foto segment i tu se drži odlično i video je jako dobar, čak štoviše.

Mislim da su spominjali oko Zeiss-a i njegovog naglašavanja boja, nije baš da cilja na prirodne boje, naravno da vivo nije bez mana, ima ih, al nije to tolko izraženo da bode u oči, uglavnom, svaki smartfon ima mana u pogledu fotkanja.

Gledao sam vivo x200pro vs oneplus 13, potonji se jako dobro drži, iznenađujuće, unatoč inferiornijem hardveru tj senzoru koji se nalazi u OP13 a hardverski je praktički isti kao u OP12, očito su softverski uspjeli poboljšat kameru pa onda ispada da je potonja malo bolja nego na prethodnom OP12.

Najavljuju vivo x200u za koji vele da će bit odličan a u suradnji sa fujiem.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:10 (zvonac).
11 godina

Dao sam vam primjere, dok god vidim ovaj kaos na fotkama kod smartphonea drzim se ja Fujia i Lumixa.

To nije ni blizu pravoj optici i velikim senzorima i to ne zadovoljava moje kriterije.

Ipak kod izbora mobitela dajem prednost Xiaomiu (ovdje bi cak i Apple smjestio unatoc inferiornom hardveru) jer ide putem koji vise odgovara tradicionalnim ljubiteljima klasicne fotografije, naviklim na fotkanje pravim foticima dok ostali pribjegavaju uzasno agresivnom hardcore uplitanju AI.

Jednostavno to ne volim.

0 0 hvala 1
17 godina

Dok ću moći s fujiem i lumixom radit ono što mogu sa smartfonom, iste sekunde prelazim na fuji ili lumix. 

Nego, ovdje nije riječ o dslr-u nego o smartfonima koje rijetko kog mogu ostavit ravnodušnim, ruku na srce.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
zvonac kaže...

Dok ću moći s fujiem i lumixom radit ono što mogu sa smartfonom, iste sekunde prelazim na fuji ili lumix. 

Nego, ovdje nije riječ o dslr-u nego o smartfonima koje rijetko kog mogu ostavit ravnodušnim, ruku na srce.

Imas stav kakav sam i ja svojevremeno imao, zivio sam u nadi da ce camera smartphone biti jednako prava cam...na zalost otislo je u pogresnom smjeru.

1 inch nije dovoljan a za sve vece od toga moras dodavati module i sl...kupci zele tanke smartphone.

Proizvodjaci vide slamku spasa u AI i trikovima nebi li premostili jaz u IQ prema foticima.

Tu sam se razisao sa idejom kamere u mobitelu.

Xiaomi je dosao do trenutnog vrhunca, stavili su 1 inch, stavili su 75mm f/1.8...to je sasvim ok za nesto sto imas uvijek uz sebe.

Ne trebam pored toga nikakve glupe AI fore...za sve vise od toga imam fotice.

Tvoj nacin razmisljanja kada bi tako gledao onda bi imao 1 auto a ja ih ipak imam 2...naravno da mogu i sa velikim autom uglavnom sve, ali ipak za grad volim uzeti mali.

Mogao sam uzeti perilicu/susilicu sve u jednom...nisam, imam odvojeno jer susilica bolje odradi nego uredjaj koji ima obje funkcije u jednoj...zamisli, nemam cak jednu kosilicu...imam i trimer uz kosilicu...zasto bi imao samo mobitel ako mogu imati uredjaj koji ce meni jednu od top 3 funkcije raditi neusporedivo bolje...

Ljudi si stave nepotrebne barijere u glavu i onda se tjese kako ie sve dobro...ne, nije...kao drustvo u cjelini smo srozali kriterije, na vlast dolaze moroni, pristajemo na razne kompromise...sve je to ok ako se ne radi o nama bitnim stvarima...ja u nekim situacijama nemam milosti i ne pristajem na kompromise.

Evo dolje jos jedan primjer...znaci ovo je potpuni debakl, lik vodi psa na lajni i na jednom dijelu je algoritam presjekao lajnu....ispod slike, ekipa bez ikakvih kriterija svrsava na fotku... upravo o tome govorim tako da mogu razumjeti i tvoje odusevljenje prosjecnoscu...da ne upotrijebim gori izraz 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:03 (ocean77).
11 godina

Ta fotka je u portret modu, sto znaci da vlasnik fotke u galeriji moze u bilo kojem trenutku maknut fake zamucenje i imat normalnu fotku. A uz to ima odmah jos 3 fokale bez dodarnih objektiva, odlično video snimanje itd. A fotka izgleda odlicno i ovako. 

Gurati fotoaparate u 2025 nema smisla.

Al dobro to je sad vec raskol misljenja. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ocean77 kaže...

Imas stav kakav sam i ja svojevremeno imao, zivio sam u nadi da ce camera smartphone biti jednako prava cam...na zalost otislo je u pogresnom smjeru.

1 inch nije dovoljan a za sve vece od toga moras dodavati module i sl...kupci zele tanke smartphone.

Proizvodjaci vide slamku spasa u AI i trikovima nebi li premostili jaz u IQ prema foticima.

Xiaomi je dosao do trenutnog vrhunca, stavili su 1 inch, stavili su 75mm f/1.8...to je sasvim ok za nesto sto imas uvijek uz sebe.

Tvoj nacin razmisljanja kada bi tako gledao onda bi imao 1 auto a ja ih ipak imam 2...naravno da mogu i sa velikim autom uglavnom sve, ali ipak za grad volim uzeti mali.

Mogao sam uzeti perilicu/susilicu sve u jednom...nisam, imam odvojeno jer susilica bolje odradi nego uredjaj koji ima obje funkcije u jednoj...zamisli, nemak cak jednu kosilicu...imam i trimer uz kosilicu...zasto bi imao samo mobitel ako mogu imati uredjaj koji ce meni jednu od top 3 funkcije raditi neusporedivo bolje...

Ljudi si stave nepotrebne barijere u glavu i onda se tjese kako ie sve dobro...ne, nije...kao drustvu u cjelini smo srozali kriterije, na vlast dolaze moroni, pristajemo na razne kompromise...sve je to ok ako se ne radi o nama bitnim stvarima...ja u nekim situacijama nemam milosti i ne pristajem na kompromise.

Evo dolje jos jedan primjer...znaci ovo je potpuni debakl, lik vodi psa na lajni i na jednom dijelu je algoritam presjekao lajnu....ispod slike, ekipa bez ikakvih kriterija svrsava na fotku... upravo o tome govorim tako da mogu razumjeti i tvoje odusevljenje prosjecnoscu...da ne upotrijebim gori izraz 

Boldano, kamere u smartfonima teško da mogu bit kao kamere u dslr-ima, ali, mogu se približit, pa čak i smartfon fotke mogu bit dslr like. Nije otišlo u pogrešnom smjeru, ide u pravom al pod uvjetom da ne daju vlast AI glupostima tj da bude u granicama normale i to je ono što je bitno.

1" je ok, čak štoviše, ali, vidit ćemo što nam budućnost nosi. Nakačit 4/3 objektiv tj senzor na smartfon i eto ti dslra, a to bi mogla bit bliska budućnost.

Moj način razmišljanja je kao i tvoj nekada, ti si sad imaš dslr i očaran si kao i ja nekada dok sam imao fuji x100s i to je sve super bilo, samo što postoji jedno veliko, ali.. Zna se koja je namjena fotiću i za to su striktno napravljeni i tu su odlični i  trebaju postojati na tržištu.

Znači, ako netko nije zadovoljan s smartfonom i fotkanjem, kupit će fotić, jednostavno.

Nisam imao jedan fotić, nego više njih, u ono vrijeme kamere u smartfonima su bili tek solidni, "point and shoot". Ondašnje vrijeme, alternativa nije postojala fotićima, sad alternativa postoji u vidu uređaja koji posluži za dosta stvari a zovemo ih smartfoni.

Pošto nisam striktno vezan za fotkanje a tražim neki balans, onda mi je smartfon najbolje rješenje. Nekad neplanirano ispadne najbolje a upravo je tu smartfon odličan, izvadiš iz džepa i voila.

Znam kaj tebe muči, al nisi jedini, a gle, više manje je stvar softverske prirode, ak se sjetimo vremena lumie 1020 i njenog softvera za kameru koji je bio praktički bez premca za ondašnje vrijeme bio je pun pogodak, zakaj i danas tak nekaj ne mogu napravit, ne znam.

11 godina
zvonac kaže...
ocean77 kaže...

Mogao sam uzeti perilicu/susilicu sve u jednom...nisam, imam odvojeno jer susilica bolje odradi nego uredjaj koji ima obje funkcije u jednoj...zamisli, nemak cak jednu kosilicu...imam i trimer uz kosilicu...zasto bi imao samo mobitel ako mogu imati uredjaj koji ce meni jednu od top 3 funkcije raditi neusporedivo bolje...

Ljudi si stave nepotrebne barijere u glavu i onda se tjese kako ie sve dobro...ne, nije...kao drustvu u cjelini smo srozali kriterije, na vlast dolaze moroni, pristajemo na razne kompromise...sve je to ok ako se ne radi o nama bitnim stvarima...ja u nekim situacijama nemam milosti i ne pristajem na kompromise.

Boldano, kamere u smartfonima teško da mogu bit kao kamere u dslr-ima, ali, mogu se približit, pa čak i smartfon fotke mogu bit dslr like. Nije otišlo u pogrešnom smjeru, ide u pravom al pod uvjetom da ne daju vlast AI glupostima tj da bude u granicama normale i to je ono što je bitno.

1" je ok, čak štoviše, ali, vidit ćemo što nam budućnost nosi. Nakačit 4/3 objektiv tj senzor na smartfon i eto ti dslra, a to bi mogla bit bliska budućnost.

Moj način razmišljanja je kao i tvoj nekada, ti si sad imaš dslr i očaran si kao i ja nekada dok sam imao fuji x100s i to je sve super bilo, samo što postoji jedno veliko, ali.. Zna se koja je namjena fotiću i za to su striktno napravljeni i tu su odlični i  trebaju postojati na tržištu.

Znači, ako netko nije zadovoljan s smartfonom i fotkanjem, kupit će fotić, jednostavno.

Nisam imao jedan fotić, nego više njih, u ono vrijeme kamere u smartfonima su bili tek solidni, "point and shoot". Ondašnje vrijeme, alternativa nije postojala fotićima, sad alternativa postoji u vidu uređaja koji posluži za dosta stvari a zovemo ih smartfoni.

Pošto nisam striktno vezan za fotkanje a tražim neki balans, onda mi je smartfon najbolje rješenje. Nekad neplanirano ispadne najbolje a upravo je tu smartfon odličan, izvadiš iz džepa i voila.

Znam kaj tebe muči, al nisi jedini, a gle, više manje je stvar softverske prirode, ak se sjetimo vremena lumie 1020 i njenog softvera za kameru koji je bio praktički bez premca za ondašnje vrijeme bio je pun pogodak, zakaj i danas tak nekaj ne mogu napravit, ne znam.

Vidi, nemam ja od sada proper cam, od 2000 i pojave prvih digitalaca konstantno ih imam...ponajvise sam bio na m4/3 na kojem sam i sada (zbog dimenzija naravno)...Lumix GM5 sa objektivom je toliko manji od Xiaomi 14 Ultra da je zapravo smijesno koliko su mobiteli veliki danas.

Fujia sam uzeo cisto iz gusta a taj fotic je zbilja gust...od IQ, kontrola, dizajna, konstrukcije, nacina na koji se koristi...

Za Lumiu 1020 se slazem, imao sam ih nekoliko i imam tisuce fotki sa L1020 i ta kamera da mi sada kazes sa idem na put u Aziju nor sto mi je zivotna zelja...vjeruj mi da bi ju uzeo za fotkanje prije nego U14...pod uvjetom da ima veci kapacitet memorije.

Kad se sjetim kako je tamo algoritam radio...cudo i danas, nikakve fake gluposti...fotkas portret i imas subjekt i izolaciju koja izgleda potpuno prirodno.

Mislim da je i Zeiss tada odradio jeben posao.

Ovo danas je meni totalno neprihvatljivo...opet ponavljam, Xiaomi je najvise na tragu Lumie...imaju u okvirima hardverskih mogucnosti najvjerniji IQ kakav bi dobio sa klasicnim prosjecnim aparatom.

Evo jos malo Vivo primjera, meni je ovo totalni kaos, od neprirodnog blura, katastrofalne detekcije subjekta, AI dorađivanja lica, lose detekcije vlasi...pogledaj trecu fotku...imas brkove psa koji naprasno nestaju...macka kao da je u Photoshopu dodana na drugu fotku, tipa kojemu je pola lica zblurano pola ostro, biljku na kojoj grane malo nestaju pa se ponovo pojavljuju...zanimljivo, i ovdje su komentari...vrhunske fotke... jednostavno nisam impresioniran.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:58 (ocean77).
11 godina

Meni je fascinantno koliko si ti zapeo za vivo portret mod a 99% ljudi ga uopce ne koristi 😂

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Sve sto treba znat o vivu je da ovakve fotke tuce u 50mp bez problema. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
thebatman kaže...

Meni je fascinantno koliko si ti zapeo za vivo portret mod a 99% ljudi ga uopce ne koristi 😂

Gledam sta ljudi stavljaju, nemam ga i ovisim o tome sto vidim na netu...sve ovo sto sam stavljao do sada je sa Flickr, Reddit i dPreview...ocito se to vise koristi nego ne koristi a ljudi su ocito zadovoljni takvim primjerima kada ih stavljaju na net.

Meni iskreno Vivo nebi bio prvi izbor mobilne kamere ali to sam ja...moji afiniteti su drugaciji.

Mene bi ovo uzasno nerviralo da nemam pravi fotic...ovako sam u bolimeqrac modu...vec razmisljam o preklopnim mobitelima potpuno svjestan da idem 2 koraka unazad sto se kamere tice u odnosu na U14.😎

11 godina
thebatman kaže...

Sve sto treba znat o vivu je da ovakve fotke tuce u 50mp bez problema. 

To je klasika, takve stvari fotkas i sa nekim Redmi.

Tu nema nikakvih zamki u koje moze upasti algoritam... imaš vrlo jednostavnu scenu i za to je mobitel sasvim ok.

Ovo dolje je jedan primjer sa Reddita sa X100 Ultra, tu nemam prigovora, takve stvari danas mobitel odradi podjednako dobro kao i fotic.

11 godina
thebatman kaže...

Pa da, tako nekako, na tragu si DxO, vjerojatno su isti kriteriji u pitanju.😎

11 godina

Ta fotka je bezveze to.moze svaki mob 😂

A uhavtit galeba u letu i to da pozadinu ne preeksponira tesko da bi 9 od 10 mobitela uhavtilo i to sa telephoto kamerom. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
ocean77 kaže...
thebatman kaže...

Pa da, tako nekako, na tragu si DxO, vjerojatno su isti kriteriji u pitanju.😎

- vivo x100 ultra 

- vivo x200 pro

- oppo x8 pro

- oppo x7 ultra

- iphone 16 pro max

- iphone 16 pro 

- pura 70 ultra

Ovo je mojih top nekoliko, pa bi onda 14u stavio tu. Mob ima realnih problema sa hdrom i to mi je zabrinjavajuce. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice