Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.744
|
čitano: 1.799.171
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
thebatman kaže...

https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/albums/72157715823227018

Evo jedan album od jutros, setnja obalom, 175 ne filtriranih slika. Sve lece koristene. 

Bacite oko. 

Super su sve fotke i kamere (meni ultrawide ide na živce sa distorzijom kadra), daj koje u malo težim uvjetima, sa slabijim osvjetljenjem...i koju sa selfi, tu je mislim tanak ;) - mogao si na zenti uslikati potonuli mul i brodice :)

ocean77 kaže...
thebatman kaže...

Evo jedan album od jutros, setnja obalom, 175 ne filtriranih slika. Sve lece koristene. 

Bacite oko. 

Mi Note 10 ima mozda i najsvestraniju kameru danas jer raspon od macro (macro leća) do potpuno upotrebljivih 10X (ekvivalent 240mm) nema nitko i jos pri tome između ima 3 leće kojima pokriješ svaku situaciju...i na sve to jos i Gcam koji digne IQ na jos visi nivo na svim kamerama.

Evo i mojih par sa Pixelom 4XL.

Nemam bas vremena tako da su fotke nastale usputno sto se i vidi iz prilozenog.

Vecinom su u nocnim uvjetima.

https://flic.kr/s/aHsmQwNXPN

ove nocne su mi dosta loše...

11 godina
Dan1234567890 kaže...

To je sveti gral Pixel koji svi ovdje uzdizete.

Mogao si i napisati konkretnije sto je po tebi lose jer ovako napisati samo da su lose nema neku svrhu...mislim da ipak nisu tako lose, zapravo uopce nisu lose, ali i nisu razina modela sa vecim senzorima.

11 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

Evo primjer, nocna, tramvaj u pokretu i 300% crop.

Nije ulje na platnu, ima šuma sto je ocekivano, fini detalji sacuvani.

White balance na toj fotki je savrseno pogođen jer sam bio na tom mjestu i odgovara stvarnosti.

https://flic.kr/p/2jCSmkD

0 0 hvala 0
11 godina
ocean77 kaže...
Dan1234567890 kaže...

To je sveti gral Pixel koji svi ovdje uzdizete.

Mogao si i napisati konkretnije sto je po tebi lose jer ovako napisati samo da su lose nema neku svrhu...mislim da ipak nisu tako lose, zapravo uopce nisu lose, ali i nisu razina modela sa vecim senzorima.

noćne su mi mutne i iako je 1/50 i iso 425 (slika sa tramvajem, zena i bijelim gaćama i znak od pošte) niti jedan pokretan detalj fotke nije oštar i svi su mutni (mali senzor ;)). Znak od pošte se jedva pročita jer blješti iznutra. na foki pise: PXL_20200902_180910091 - gledam da bi mogao procjeniti koliko je stvarno tada mračno, ali nemoguće da je ovakav mrak u 18:09h?

11 godina
ocean77 kaže...

Evo primjer, nocna, tramvaj u pokretu i 300% crop.

Nije ulje na platnu, ima šuma sto je ocekivano, fini detalji sacuvani.

White balance na toj fotki je savrseno pogođen jer sam bio na tom mjestu i odgovara stvarnosti.

https://flic.kr/p/2jCSmkD

ta slika tramvaja mi je najbolja od svih noćnih, jer je fokusiuran prednji dio i on je ispao dosta uredno :) čak sam mislio i da tramvaj mozda stoji kad sam prvi put gledao, jer mi je bila dosta ostrija od drugih. WB na pixelu je generalno ok, i na nocnim i na dnevnim, i svim vrstama umjetnih svjetla...

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 12:09 (Dan1234567890).
11 godina
Dan1234567890 kaže...

noćne su mi mutne i iako je 1/50 i iso 425 (slika sa tramvajem, zena i bijelim gaćama i znak od pošte) niti jedan pokretan detalj fotke nije oštar i svi su mutni (mali senzor ;)). Znak od pošte se jedva pročita jer blješti iznutra. na foki pise: PXL_20200902_180910091 - gledam da bi mogao procjeniti koliko je stvarno tada mračno, ali nemoguće da je ovakav mrak u 18:09h?

Ne mozes po tome odredjivati vrijeme nastanka slika jer je ta slika nastala u 20:10, a ni na ostalima taj broj se ne poklapa sa nastankom fotki...tako da to nije relevantno za odredjivanje vremena.

Kod nocnih ako hoces "zamrznuti" kadar i ljude u njemu moras imati manualni mode gdje ces onda ici na sto veci shutter speed i dici ISO, a ovako ovisis o svetom gralu Gcamu.

Ljude kod takvih scena uopce ne treba uzimati kao referencu za ostrinu ako se krecu zbog malog shuttera, gledaj staticne stvari.

11 godina

Evo primjer Pocophone F1 koji sam imao prije mjesec dana, isto sa Gcam...

https://flic.kr/p/2juTUQz

Tramvaj je opet mutan jer je u pokretu, kao i cure na biciklima.

Shutter je 1/20 sec...nedovoljno za zamrznuti pokret.

Ostatak fotke koji je statican je skoro pa ostar, iako ne savrseno ostar jer sam opet u hodu fotkao.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ocean77 kaže...
R36 kaže...

Na kinezima treba 2 dana da se otključa. Danas digneš mob, i prekosutra ti se otvorit početni ekran.Kakve ti gluposti nekad pišeš da to nisu istine.

A AOD kod Pixela - sterilan, dosadan, bezveze. Samsung i Huawei su miljama daleko s AOD-om.

Vrati se pa ponovo procitaj, nije stvar u brzini.

Tranzicija od AOD-a do otkljucanog ekrana...nije da smo bljesne otkljucani pocetni ekran vec imas cijelu tranziciju u obliku animacije koja je oku jako ugodna, to je ta finesa o kojoj pisem koju ti uopce nisi registrirao jer nisi naucio citati sa razumijevanjem dok je bilo vrijeme.

Čitaj što si napisao...di si napisao u obliku animacije...nigdje.

U svakom slučaju kad vidim objašnjenje još više mi je . Nemam komentara.

13 godina
neaktivan
ocean77 kaže...

Ostatak fotke koji je statican je skoro pa ostar, iako ne savrseno ostar jer sam opet u hodu fotkao.

Za takve mobitele ne bi 1kn dao...

Sad to sve probaj napravit s Mi Note 10 i dobit ćeš istu sliku.

11 godina
R36 kaže...

Čitaj što si napisao...di si napisao u obliku animacije...nigdje.

U svakom slučaju kad vidim objašnjenje još više mi je . Nemam komentara.

Napisao sam tranzicija, a tranzicija je ipak nekakav proces u vise faza.

11 godina
R36 kaže...

Za takve mobitele ne bi 1kn dao...

Zato bi ti dao 6K za nesto bez GMS, sa zutim fotkama i fokalnom rupetinom izmedju glavne i tele kamere...pa ja nebi uzeo taj mob sa tim karakteristikama ni da mi ga nude djabe uz pretplatu 24mj.

To da cu dobiti istu sliku nije do moba vec do drugih faktora koje ti ne razumijes.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 12:37 (ocean77).
11 godina
R36 kaže...

Evo, nije Note vec je Huawei Mate 20 PRO, tramvaj je opet ocekivano mutniji jer je u pokretu i logicno da sa takvom brzinom zatvaraca nece biti ostar.

https://flic.kr/p/2iNT5u1

Ostar moze biti samo ako radis panning kao ja na ovoj slici sto sam sa Pixelom fotkao tramvaj sa Deichman reklamom...to je jedini nacin kod nocne fotke da ga dobijes sto ostrije, a to radis da uskladis brzinu pokreta kamere sa objektom koji slikas i koji se krece...drugi nacin je puno veca brzina zatvaraca, ali to znaci dizanje ISO poprilicno.

Poanta je da to nije do mobitela toliko koliko do parametara fotkanja.

11 godina
ocean77 kaže...
Dan1234567890 kaže...

Ne mozes po tome odredjivati vrijeme nastanka slika jer je ta slika nastala u 20:10, a ni na ostalima taj broj se ne poklapa sa nastankom fotki...tako da to nije relevantno za odredjivanje vremena.

Kod nocnih ako hoces "zamrznuti" kadar i ljude u njemu moras imati manualni mode gdje ces onda ici na sto veci shutter speed i dici ISO, a ovako ovisis o svetom gralu Gcamu.

Ljude kod takvih scena uopce ne treba uzimati kao referencu za ostrinu ako se krecu zbog malog shuttera, gledaj staticne stvari.

meni taj dio imena fotke odgovara vremnu nastanka fotke, vjv nisi nešto podesio kako treba:

Što se tiče zamrznutog kadra i cistih fotki, evo ti ista ta nocćna, slikana u cca 21h, sva sjeca se miču i samo je jedna curica mutna (u haljini s leđa): https://flic.kr/p/2jCSQa1

ocean77 kaže...

ova osim sto je grozna i mutna, jos je i zuta :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 12:54 (Dan1234567890).
11 godina
Dan1234567890 kaže...

meni taj dio imena fotke odgovara vremnu nastanka fotke, vjv nisi nešto podesio kako treba: Što se tiče zamrznutog kadra i cistih fotki, evo ti ista ta nocćna, slikana u cca 21h, sva sjeca se miču i samo je jedna curica mutna (u haljini s leđa): https://flic.kr/p/2jCSQa1

Ta koja je mutna se jedina i mice, LOL.

Ako razumijes iole kako funkcionira fotic i sto je brzina zatvaraca onda ce ti postati jasno da je nemoguce dobiti zamrznuti pokret osobe sa SS od samo 1/25 sec.

I to nema veze dali se radi o Pixelu 3, 4XL, Huawei Mate 30 PRO ili iPhone 11...to su zakoni fizike, optike, fotografije...

11 godina
ocean77 kaže...
Dan1234567890 kaže...

meni taj dio imena fotke odgovara vremnu nastanka fotke, vjv nisi nešto podesio kako treba: Što se tiče zamrznutog kadra i cistih fotki, evo ti ista ta nocćna, slikana u cca 21h, sva sjeca se miču i samo je jedna curica mutna (u haljini s leđa): https://flic.kr/p/2jCSQa1

Ta koja je mutna se jedina i mice, LOL.

Ako razumijes iole kako funkcionira fotic i sto je brzina zatvaraca onda ce ti postati jasno da je nemoguce dobiti zamrznuti pokret osobe sa SS od samo 1/25 sec.

I to nema veze dali se radi o Pixelu 3, 4XL, Huawei Mate 30 PRO ili iPhone 11...to su zakoni fizike, optike, fotografije...

Sva djeca se miču na priloženoj fotki.

ono sto je vjv slučaj da na toj slici (ne zakoni fizike koje spominjes), iako je mrak (21h) ima više svjetla nego na tvojoj i dobiju se čisti obrisi sa 1/25. A znam 100% da se miču, jer ta fotka je snimljena kao "filmić" od 1 sec (kada mob bira koju fotku uzima kao nabolju) i zato sam i tražio takvu fotku da je stavim (noćna i pokretu) - i kada stisnem "play" za tu fotku jasno vidim da su sva djeca u pokretu...ne znam kako da ti to pokažem i dokažem, no tako je.

11 godina

Ako je to tako kako kazes, onda mi objasni zasto je ta curica jedina mutna...ako kazes da se svim micu, po kojim kriterijima, zakonima, sto god vec je ona mutna ispala?

0 0 hvala 0
11 godina
ocean77 kaže...

Ako je to tako kako kazes, onda mi objasni zasto je ta curica jedina mutna...ako kazes da se svim micu, po kojim kriterijima, zakonima, sto god vec je ona mutna ispala?

ne znam 100% - no moja je pretpostavka da se ona miče najbrže od svih (i koliko vidim kada pokrenem filmić).

Razlog zašto su meni ostala djeca oštra je i u tome jer na mom kadru ima više svjetla negu u tvom (iako je noć, ovo je blize umjetnoj rasvjeti, pa količina svjetla u kadru je veća) i isto što je moguće i još mi pada na pamet, da ja mirnije držim mobitel prilikom slikanja (ja stojim, ti možda hodas). 

Kako je fizika vrlo jednostavna, mogući odgovori su da kod nje ili ima najmanje svjetla ili da se ona najbrže miče.

Onaj dio koji ne znam, kad izvlači mob tako "najbolju" fotku, koliko tu najbolju kombirira sa ovim lošijima i da li iz ovih lošijih pokušava algoritam izvući neke info koje mu nedostaju na drugima, kao npr. u slučaju zamućenosti...taj dio nemam pojma kako radi, znam da tako HDR nekako radi i onda kombinira.

Svakako ne mislim da je moja kamera bolje od ove na P4 koji ti imas, da se ne bi krivo razumjeli, samo sa htio pokazati da noćne u pokretu mogu biti čišće od ovih primjera koje si ti stavio koji su meni gorzni i jedva upotrebljivi. :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 13:38 (Dan1234567890).
11 godina
Dan1234567890 kaže...
thebatman kaže...

Bacite oko. 

Super su sve fotke i kamere (meni ultrawide ide na živce sa distorzijom kadra), daj koje u malo težim uvjetima, sa slabijim osvjetljenjem...i koju sa selfi, tu je mislim tanak ;) - mogao si na zenti uslikati potonuli mul i brodice :)

Imaš ovde par stvari https://www.flickr.com/photos/181609696@N07/albums/72157712796124506

Stavim i koji selfi posli. 

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
11 godina
Dan1234567890 kaže...
ocean77 kaže...

ne znam 100% - no moja je pretpostavka da se ona miče najbrže od svih (i koliko vidim kada pokrenem filmić).

Razlog zašto su meni ostala djeca oštra je i u tome jer na mom kadru ima više svjetla negu u tvom (iako je noć, ovo je blize umjetnoj rasvjeti, pa količina svjetla u kadru je veća) i isto što je moguće i još mi pada na pamet, da ja mirnije držim mobitel prilikom slikanja (ja stojim, ti možda hodas). 

Kako je fizika vrlo jednostavna, mogući odgovori su da kod nje ili ima najmanje svjetla ili da se ona najbrže miče.

Onaj dio koji ne znam, kad izvlači mob tako "najbolju" fotku, koliko tu najbolju kombirira sa ovim lošijima i da li iz ovih lošijih pokušava algoritam izvući neke info koje mu nedostaju na drugima, kao npr. u slučaju zamućenosti...taj dio nemam pojma kako radi, znam da tako HDR nekako radi i onda kombinira.

Svakako ne mislim da je moja kamera bolje od ove na P4 koji ti imas, da se ne bi krivo razumjeli, samo sa htio pokazati da noćne u pokretu mogu biti čišće od ovih primjera koje si ti stavio koji su meni gorzni i jedva upotrebljivi. :)

Imas jos jednu curicu iza Marina Drzica koja se isto krece i ona je isto mutna, nju nisam odmah skuzio.

Objasnjenje te fotke je zapravo sasvim logicno, imas vise svjetla nego na mojim, u trenutku okidanja te slike (bio filmic ili ne, nebitno je) sva djeca osim te dvije curice su u tom momentu bila staticna, vise ili manje, ali dovoljno da ostanu "zamrznuta" na slici pri brzini zatvaraca od svega 1/20 sec sto je izuzetno mala brzina zatvaraca za "zamrznuti" pokret i uopce se ne koristi da bi se to postiglo.

Ove dvije curice koje su mutne su bile u pokretu i sasvim logicno da su tako ispale na toj brzini shuttera...sve je zapravo logicno na toj slici i kako mora biti.

13 godina
neaktivan

A za sve ostalo tu je P40 Pro 

Da ti u današnje vrijeme moraš samo slikat statične kadrove...

0 0 hvala 0
11 godina
@R36, mislim uzet P40 pro i ta stavka mi je bitna.
Znači u pokretu slike normalno uslika, ne zamuti ništa?
11 godina
Dario7 kaže...

Preskoci ako Boga znas. Svaka slika di fali svjetla ce ti bit koda se neko popišao na nju. 

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
11 godina
🤣
11 godina
Dario7 kaže...

Ako to i radi iako sumnjam, to znaci samo jedno...nabrijava ISO na najjace da bi mogao ici sa sto visim shutter speed.

Kada shvatite te pojmove znat cete da jedno vuce drugo i da negdje dobivas, a negdje gubis.

Uzmimo pretpostavku da P40 PRO tako radi, "zamrzava" po noci i ne staticne elemente (ljudi, vozila, zivotinje), stavlja ISO gotovo uvijek iznad 1000 (veci ISO, više šuma, više postprocessinga da se to popegla=generalno losija slika), onda moze ici i sa vecim brzinama zatvaraca, ljudi u pokretu ispadaju ostriji, ali generalno slika ima puno postprocessinga zbog ovoga sto sam naveo u zagradi.

Jednostavno negdje gubis, negdje dobivas i zato je MANUAL mode moja sveta krava jer u zavisnosti od onoga sto zelim dobiti mogu regulirati parametre koji na to utjecu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 14:26 (ocean77).
17 godina

Bolje slika sa nešto šuma i dosta detalja nego ona gde je glavni subjekat razmazan da bi statična okolina bila "bešumna". Ako softver unutar kamere razaznaje da li se radi o dinamičnoj ili statičnoj sceni i tome prilagođava ekspoziciju i osetljivost, onda radi ispravno, tj to bi valjda uradio i živi fotograf*.

* Osim ako ne želi da postine neki specijalan efekat tim razmazivanjem. Imam jednu fotku gde sam slikao razred dece koja su uglavnom bila nemirna, osim jednog dečaka koji me je upadljivo fiksirao pogledom, onako, "sad ću da ti prodam nešto". Nije bilo namerno i nije ispalo savršeno, ali je time taj dečak sa upadljivim pogledom ispao fokus cele fotografije i to joj je dalo potpuno drugačiji ton nego da su svi bili bistri.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Dario7 kaže...

Ne...za to ti je najbolji Mi Note 10. 

13 godina
neaktivan
Dario7 kaže...

Na svakom mobu ćeš dobit dobru sliku kad je statičan kadar, kao što ćeš na svakom mobu dobit dobru sliku u dnevnim uvjetima. Realno za to ti nije ni trebao MI 10. Mogao si uzet i jeftiniji mob.

17 godina
mzopg kaže...

Strpi se da ovom dvojcu dosadi kroz 2x1 mjesec. 

Predugo mi čekat.  Pixel 5 je pred vratima

11 godina
ocean77 kaže...
Dario7 kaže...

Ako to i radi iako sumnjam, to znaci samo jedno...nabrijava ISO na najjace da bi mogao ici sa sto visim shutter speed.

Kada shvatite te pojmove znat cete da jedno vuce drugo i da negdje dobivas, a negdje gubis.

Uzmimo pretpostavku da P40 PRO tako radi, "zamrzava" po noci i ne staticne elemente (ljudi, vozila, zivotinje), stavlja ISO gotovo uvijek iznad 1000 (veci ISO, više šuma, više postprocessinga da se to popegla=generalno losija slika), onda moze ici i sa vecim brzinama zatvaraca, ljudi u pokretu ispadaju ostriji, ali generalno slika ima puno postprocessinga zbog ovoga sto sam naveo u zagradi.

Jednostavno negdje gubis, negdje dobivas i zato je MANUAL mode moja sveta krava jer u zavisnosti od onoga sto zelim dobiti mogu regulirati parametre koji na to utjecu.

sa što nižim (manjim) shutter speedom (1/25 je manje od 1/2). 

no u ulogu igra i druge stvari, kao i kakav je senzor na koji stiže svjetlo, stabilizacija slike... - što se razlikuje od mobitela do mobitela - tako da isti iso i shutter speed mogu davati razlicite fotke od uređaja do uređaja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 15:02 (Dan1234567890).
17 godina
ocean77 kaže...
thebatman kaže...

Bacite oko. 

Mi Note 10 ima mozda i najsvestraniju kameru danas jer raspon od macro (macro leća) do potpuno upotrebljivih 10X (ekvivalent 240mm) nema nitko i jos pri tome između ima 3 leće kojima pokriješ svaku situaciju...i na sve to jos i Gcam koji digne IQ na jos visi nivo na svim kamerama.

Po danu svaki mob radi odlične fotke pa čak ni senzor jako teško tu može odradit značajno bolje.. Razlika bi se vidla da se ubaci 1" senzor u smartfone i radi se usporedba s ovim manjim senzorima (1/1.33")..

Recimo, gledam fotke koje radi CM1, dnevne fotke, tam se točno vidi ta razlika, jednostavno, fotke su kao da je slikano sa sony rx100, govorim o dnevnim fotkama..

Stavi Pixel 4L i Mi Note 10, dnevne fotke, uobičajene scene, razlike će bit u nekim djelovima, al to je još sve li la, low light uvjeti su gdje se pokazuje moć većeg senzora, doduše, nije ni to pravilo, kad znamo da softver ima zadnju riječ kakva će bit fotka dok se okine.

Vrlo dobre su fotke na P4XL, čak iznenađujuće.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice