Nadam se da sam pogodia bar pravi pdf, iako bi moglo ic i pod mrezni hardver i pod linux distribucije (vjerojatno?)
Zelim iskoristiti postojeci netbook s atom procesorom kao multipraktik koji bi mi trebao rijesit sve tekuce probleme (i vjerojatno stvorit hrpu novih). Na raspolaganju su mu: vga (vanjski monitor samo za podesavanje), 1 usb za combo vanjsku tipkovnicu/misa, 1 ethernet 100mbit/s port (integrirani), 1 minipcie utor (trenutno n-wireless), 1 sd card citac, 1 usb za spajanje printera (umrezavanje), 1 usb za dodatnu wifi karticu. 1 sata 2.5" disk, 1gb sodimm memorije.
Sto se fizickog spajanja tice, mislim da tu doista nebi smjelo bit nekih problema, medjutim, najvise me zabrinjava softver, odnosno OS koji bi to trebao vrtit, a idealno bi bilo da ispunjava sljedece: podizanje sustava s SD kartice (ako bas ne ide, moze i s hdd ili usb), jedno wlan sucelje je zapravo WAN (udaljeni AP, dhcp), drugo (dodatno) wlan sucelje ce biti lokalni AP na koji se spajaju racunala u kuci, ethernet mi (bar za sad) ne igra neku ulogu, hdd bi sluzia kao NAS (zajednicka pohrana podataka), a na jedan usb bi bia spojen printer (treba dakle print server). najbolje bi bilo kad bi OS podrzavao udaljeno web administriranje i podesavanje sustava. Jednom u pogonu, uredjaj (tj. taj netbook) treba radit bez vanjskog monitora, tipkovnice i misa, dakle, power and go!
Od OS-ova (distribucija) sto sam dosad gleda, tu su uglavnom router distribucije pfsense, monowall, smoothwall, untangle, a sto se nas dijela tice tu je freenas. s linuxom nisam na ti, tako da bi rado gotovu web based distribuciju koja bi zadovoljila navedene karakteristike, ili bar nekakav jaaaaako dobar tutorial kako na ruke postic ono sto mi triba. Ima li tko kakvu ideju, prijedlog, sugestiju, sto od softvera, OS-a koristit, ili cu morat potegnit na Windows Server i samim time otpisat SD karticu.