Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

poruka: 1.124
|
čitano: 573.333
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH
Bass kaže...
Kod mene je deco m4, 2pack. Najpametnini ulog koji sam do sad napravio za wifi pokrivenost.

Jedino bi preporucio da se svaki spoji na ruter zicano ili daisychainas jedan na drugi ali zicano.
Preporod.

Ako spojim žicom na ruter hoču li biti ograničen sa ruterovim 100Mbps ?

I sad mi je extender spojen žicom na ruter,a na ruteru su 4 lana sa po 100 Mbps,a samo je jedan lan gigabitni,a na njega je spojena 5g antena.

16 godina

bit ces ogranicen brzinom interneta ili brzinom prikljucka (LANa), koji god je sporiji.

16 godina
zzz kaže...
..

I sad mi je extender spojen žicom na ruter,a na ruteru su 4 lana sa po 100 Mbps,a samo je jedan lan gigabitni,a na njega je spojena 5g antena.

-pa? problem? .. ili nabavi router s bržim portovima, ili switch ili prespoji što god bilo pod 5g-antenom :) .. tj ne posotji mrežna antena, koja se spaja na lan port.. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...
zzz kaže...
..

-pa? problem? .. ili nabavi router s bržim portovima, ili switch ili prespoji što god bilo pod 5g-antenom :) .. tj ne posotji mrežna antena, koja se spaja na lan port.. itd.

Za drugi ruter ču pitati tcom,dali oni to podržavaju,a kod mene je 5g antena spojena u lan1,i jedino tako radi,pokušao sam je u druge lanove spojiti .

6 godina
zzz kaže...
ihush kaže...
zzz kaže...
..

Za drugi ruter ču pitati tcom,dali oni to podržavaju,a kod mene je 5g antena spojena u lan1,i jedino tako radi,pokušao sam je u druge lanove spojiti .

Nemas sta njih pitati. Kupi gigabitni switch i utakni ga u taj gigabitni port a tu antenu onda u switch. To ti funkcionishe kao produzni kabal za struju....

12 godina

Kako koaksijalni priključak antene spajate na LAN (RJ45) ?

16 godina
Antena nema koajsijalni več lan priključak.
16 godina

@ Prosmatrač   A super onda,nisam to znao ,hvals .

Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:31 (zzz).
16 godina
Posmatrač kaže...
zzz kaže...
ihush kaže...
zzz kaže...
..

Nemas sta njih pitati. Kupi gigabitni switch i utakni ga u taj gigabitni port a tu antenu onda u switch. To ti funkcionishe kao produzni kabal za struju....

Kontaktirao sam tcom,kažu da nije moguče spojiti swich u lan1 gigabitni port,jer antena nebi radila ako se spoji u swich.Niti mogu neki svoj ruter koristiti umjesto njihovog .

16 godina
zzz kaže...
Posmatrač kaže...
zzz kaže...
ihush kaže...
zzz kaže...
..

Kontaktirao sam tcom,kažu da nije moguče spojiti swich u lan1 gigabitni port,jer antena nebi radila ako se spoji u swich.Niti mogu neki svoj ruter koristiti umjesto njihovog .

-to što zoveš antena, nije (samo) antena, to je mobilni modem, linija.. tj kemijanje na staru opremu, stari modem kojeg imaš (vidljiv DSL port..) i naravno ograničen brzinom + njihovim ograničenjima-kontrolom jer naprosto ne žele dati juzeru pristup.. tj ti sad imaš modem na modem koji glumi router.. i ima samo jedan gbe port + ako kažu da ne može raditi kroz switch.. valjda je tako, no provjeri, možda može tj pošto ne vidim druge žice (strujnu) tad je vjerojatno stvar u PoE.. tj ako je samo to, tad može switch ali naravno mora dati struju mrežnoj žici tj PoE.. to bi moglo raditi ako nije u softu-firmwareu ograničeno, kao što se radi za iptv, tj zato da juzer ne može preko jedne linije spojiti više uređaja.. ne zato jer mreža nešto ne bi mogla...

-pa ponovo pitaj, možda bi poe switch radio.. ili bolje, traži novi modem, ne prastaro-krpano smeće..

edit: ili možeš kupiti-tražiti .. TCL 5G Router HH515LM .. klasično beskorisne teh.info, no izgleda da ima 2x gbe porta.. cijena 60€ ili 2,5mj.. dok je tad možda problem signal-antena, vanjska tu ima prednost tj ovisi o lokaciji-zidu-smetnjama.. pa je vanjska u prednosti, tj moguće da bi i dalje ostalo isto a da bi moglo raditi na tom modemu-routeru jer je ipak njihova oprema i (vjerojatno, provjeriti) ima dva gbe porta .. 

-npr.. 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:25 (ihush).
4 godine
zzz kaže...
Antena nema koajsijalni več lan priključak.

To je HT FWA 5G internet?

To je mobilni router sa SIM karticom i ugrađenom antenom koji se usmjeri na toranj i LAN kabelom se spaja na neki unutarnji router u kući/stanu koji ima WiFi jer je taj uređaj vani pa logično da nemre pokrivati unutar prostora.

To tehničari neispravno zovu "antena", pravilno je reći "vanjska jedinica" jer je to u biti router/modem.

Ima na drugim temama i forumima kako se ulogira u tu vanjsku jedinicu za podesiti postavke a izbaci onaj njihov Arcadyan unutarnji router i spoji na neki vlastiti WiFi router (npr. Asus) koji ima gigabitne portove.

Glupost od ISP-a da daje unutarnji router sa samo 100 Mbps LAN portovima.

16 godina
Tirkiz kaže...
..

To je HT FWA 5G internet?

..

Ima na drugim temama i forumima kako se ulogira u tu vanjsku jedinicu za podesiti postavke a izbaci onaj njihov Arcadyan unutarnji router i spoji na neki vlastiti WiFi router (npr. Asus) koji ima gigabitne portove.

..

-znači da može bilo koji normalan router (naravno noviji s gigabitnim lan portovima i ostalim fičerima kao dualband-mesh..) ..

+ važno.. pošto se vanjska jedinica često mora koristiti zbog signala.. tad je važan i PoE, a to nema većina kućnih uređaja, router-switch.. tj tad se mora dodatno pribaviti adapter-injector.. i paziti na brzine 100-1000 da ne bi bilo opet isto, usko grlo..

16 godina
Ok,hvala,može preporuka nekog rutera koji to sve podržava ?
16 godina

teško-skupo.. npr mikrotik, dok je najveći problem PoE napajanje vanjske jedinice ('antena') ... i ograničenje brzine 100-1000 pa to moraš baš paziti-provjeravati za kupnju.

-s druge strane, možeš eliminirati PoE dodatnim injectorom (ispravljač kao za laptop-struja-cigla..) tj lakše i možda jeftinije nego router koji sve to ima...

-s treće strane, pošto mreža po ostalim infoima radi, tad bi radilo i sa switchem, nema razloga da ne radi tj to znači da nije spojeno na način da je ovisno, da ne dozvoljava posrednike nego da je samo stvar u napajanju-poe.. u laičkom odgovoru tehničara i s ostalim infoima..

-tj sve što imaš može ostati i samo dodaš gbe-switch, na modemu-routeru-starom na tom lan-1 portu isključiš poe, spojiš switch.. i tad dvije mogućnosti, odvojen injector-poe ili switch-poe uz oprez-čitanje koja je brzina kad se koristi poe.. tj ne 100 jer tad je sve besmisleno.. i tad bi to radilo, dobio bi više potrebnih gbe portova itd.. pa čisto zbog cijene i same ponude-izbora, izgleda mi optimalno-najbolje gbe-switch + poe injector.. stari modem-router je tad nevažan, tj može i bilo koji drugi tj ovisno koje sve dodatne-novije fičere želiš kao mesh-dualband i sl. tj bilo koji router tad spojiš na njegov wan port i to je to, ne radi ništa bitnog s linijom tj sve to radi 'antena'.. može ostati i stari itd.

edit: .. neću preporučiti neki konkretan uređaj, 'rizik' :) .. tj piše svašta, blentavo.. npr pod nazivom gigabitni u teh podatcima za lan-poe port piše 10-100mbit.. dok za 3x skuplji model piše 10-100-1000mbit no sve i dalje treba točno provjeriti jer i trgovci često pogrešno napišu, njima je sve to isto.. tj sve ovo radiš da bi dobio 1000mbit brzinu a pogrešnom kupnjom samo potrošiš i može ostati isto uz hrpu žica i kemijanje.. pa 'moraš sam'.. :)

+ kao i banalni problemi da za brzinu gbe-1000 mora biti i pravi-dobar mrežni kabel.. stari može biti s 4-pin-žice i tad je ograničen na 100, tj upravo u tome je problem s poe, jer se 4 ostale žice koriste za struju a gbe mreža traži svih 8 žica-pinova za rad ili pada na 100.. tako da je i kabel važan, sve.. 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:57 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice