Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH
- poruka: 972
- |
- čitano: 424.314
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
Ako ćemo o nekoj realnoj potrebi, 500Mbit link i wifi brzina su dovoljni gotovo svima za lagodno internet iskustvo svih ukućana.
Ovo tvoje mjerenje bi pokrilo zgradu s 5 stanova po 5 ljudi i svim njihovim gadgetima.
ekipa, treba mi pomoc pri postavljanju wi-fi mreze oko cijele kuce. vanjske kamere i doorbell imaju slab signal. mesh uredaj ne valja nista
Uzea san archer ax73 misleci da ce popraviti stvar, ali ne.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
daj mi neki najbolji na trzistu preporuci. da kupim, postavim i gotovo, da nemam brigu više. trenutno iman neki zte od a1
daj mi neki najbolji na trzistu preporuci. da kupim, postavim i gotovo, da nemam brigu više. trenutno iman neki zte od a1
Koliko sam shvatio iz tvog posta i crteza ti imas jedan taj "mesh" uredjaj? Ako je tako nemas mesh nego obicni access point ili router. Kupi set od 2 ili 3 uredjaja i rasporedi ih pa ces onda imati to sto zelis. Ako ne pokrijes sve dokupi uredjaja i to je to.
Najbolji na trzistu su vjerovatno unify uredjaji ali ti ne treba to. Bilo koji brand name ce ti odraditi posao....Recimo ja imam TP link M4 i radi odlicno....
Ja imam deco x10, ali bi rado uzeo x50 jer podrzava vece brzine.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Koji bi to uređaji bili? Ima li netko taj ruter u meshu sa nekim uređajem koji radi u EasyMeshu?
Koliko sam shvatio iz tvog posta i crteza ti imas jedan taj "mesh" uredjaj? Ako je tako nemas mesh nego obicni access point ili router. Kupi set od 2 ili 3 uredjaja i rasporedi ih pa ces onda imati to sto zelis. Ako ne pokrijes sve dokupi uredjaja i to je to.
Najbolji na trzistu su vjerovatno unify uredjaji ali ti ne treba to. Bilo koji brand name ce ti odraditi posao....Recimo ja imam TP link M4 i radi odlicno....
Također same pohvale za M4.
Već 2 godine koristim 2 kom M4 (AP mode) na dva kata (ethernet backhaul) i manje više na svim uređajima imam oko 520/500 Mbit.
Nekada mi node koji je u prizemlju padne na 100/100 ali najvjerojatnije je problem mrežni kabel jer je jako gipki pa ga je bilo muka za skrimpat, ali to je neka druga tema.
Ali s M4 nikada nikakvih problema, jedino ne znam hoće ili ikada doći update u kojem mogu forceati da se neki uređaj spaja na određeni node. Iz nekog razloga mi se Samsung telka na katu cijelo vrijeme spaja na node koji je u prizemlju. Probao sam se igrati s Fast Roaming/Beamforming opcijama ali nije pomoglo, restart samo privremeno riješi problem.
Prije toga sam imao Unify AC Lite u kombinaciji s prijašnjim HG8245Q2 ruterom, super stvar s milijun opcija ali jednostavno nije ono što je meni trebalo.
Možda u budućnosti uzmem neki jači model ali pošto svi uređaji love oko 500Mbit, to mi je trenutno sasvim dosta.
Jedino Firestick-ovi na obje telke love oko 300-350 Mbit, no i to je i više nego dovoljno za 4K.
Ja imam deco x10, ali bi rado uzeo x50 jer podrzava vece brzine.
super, hvala ti. uzet cu deco i miran san. puno hvala!
narucio sam ovaj TP-Link Deco XE75
Help!!!!
Nakon pokušaja da nekim manjim extenderima proširim 2.4 GHz, shvatio da je to besmisleno i odlučio se na jače ulaganje. Dakle, ideja mi je na pola puta od HT routera do računala (koji je osposobljen za 5 Ghz wifi) staviti extender i na njega nakačiti po mogućnosti dodatne opcije (media server, print server, bittorent..). Ciljao bih ili na Deco M4, Deco x50 ili čak ovaj ASUS ZenWiFi AX (XT8) koji mi je malo paprene cijene preko budžeta.
E sad, muči me:
1. Ima li smisla ovako nešto i da li će normalno funkcionirati kao extender ili je potrebno da ga stavim odmah iza routera kao glavni router?
2. Da li će ovaj HT router koji podržava WiFi6 funkcionirati jednako kao što bi se desilo da uložim u 2 uređaja i ovaj HT router mi bude samo "prolazni"?
hvalaaaaa
1. kupiti samo jedan Mesh uredjaj nema smisla jer tada to nije mesh nego obicni router. Plus opet ces imati dvije mreze.
2. Kupi 2 mesh uredjaja. Prvi stavi kod routera i lanom ga nakaci na router od telekoma. Na telekomovom routeru iskljuci wifi. Drugi stavi negdje na pola puta kao sto si planirao. Dojas bolju pokrivenost, jednu mrezu koja radi i na 2,4 i 5 GHz. Dvije su mreze ali svaki uredjaj vidi samo jednu i kaci se na onu koja dalje bolji signal. Uredjaji ce ti prelaziti sa jednog na drugi potpuno transparentno. Funkcionisace kao mobilni telefoni. Nemas pojma na kojem si uredjaju niti te interesuje. Ako ne pokrijes sve banalno jednostavno je ubaciti jos jedan uredjaj u mesh.