Pomoć oko monitora...

poruka: 8
|
čitano: 2.764
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pomoć oko monitora...

poZ

kupujem monitor do cca 1700kn. problem je da nemam pojma o monitorima.

tražim od monitora kvalitetnu sliku, da ima DVI + HDMI, da ima što brži odziv... veličina 22"-24".

koristio bi ga za igranje igri, rad (obrada slika i videa, filmovi, neš malo programiranja, surfanje, itd.).

grafička kartica je Gigabyte GTX 460 OC (1GB).

muči me to jer stvarno nemam pojma o monitorima i neznam kaj da gledam u specifikacijama...

hvala puno...

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.9.2010 22:31 (Dooks1).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pomoć oko monitora...

Evo ja sam iz ADM narucio jurec http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=8235 i tvoju grafu.

Ovaj monitor ti je najeftinije sto ces nac da je 24" 2ms HDMI+DVI

On je 1920×1080

Ukratno svi ga uzimaju uz 460 GTX :P

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.9.2010 22:58 (Mew).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pomoć oko monitora...

Uzmi taj koji ti Mew preporuca, a ako hoces 22'' ovaj nije los http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_259_192&products_id=7589

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Pomoć oko monitora...

ma nije meni bitno da je 24".. može on biti i 22" ili 23".

bitno mi je da je kvalitetna slika (to mi je uvjet zbog posla, jer mi sadašnji monitor zadaje problema kod obrade nekih slika).

jedini problem je ograničen buđet, ali ipak je secesija Osmijeh

14 godina
neaktivan
RE: Pomoć oko monitora...
Dooks1 kaže...

ma nije meni bitno da je 24".. može on biti i 22" ili 23".

bitno mi je da je kvalitetna slika (to mi je uvjet zbog posla, jer mi sadašnji monitor zadaje problema kod obrade nekih slika).

jedini problem je ograničen buđet, ali ipak je secesija Osmijeh

Postoje ti razne matrice monitora http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD

TN je najkoristenija ali i naj šrot to su ti svi monitori do 2500 kuna vise manje, danas ti dode skoro sve na isto sto se tice TN matrica jedino sto ih zapravo dijeli jedna od drugih je recimo Bleedtrough to ti je kada pozadinska svjetlost prodire na povrsinu, kontrast i koliko "milisekundi" treba da se refreshaju.

Uglavnom svi TN ti dodu na isto skoro samo je u cijeni stvar razlike su doslovno neprimjetive il minimalne.

Nakon TN ima IPS matrice to mozes gleda sa kojeg god kuta, puno je bolja boja, kontrast, ukratko SVE je bolje i ovo je vise za graficki design i tako dalje ali naravno do dolazi sa velikom cijenom... Nisam kodnas bas previse gledao IPS monitore ali imas recimo ovaj http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=8617

Neizgleda nista posebno i mal je i rezolucija je mala ali buno je kut gledanja i sve od ovoga.

Ali posto si ti vise manje prosjecan korisnik nepotreno je, ukratko ovaj gore koji sam ti naveo je najbolje sto se tice preformansa/cijena sto mozes sada naci u hrvatskoj.

Ako si bas neki pravi graficki designer idi na net malo pa trazi o IPS matricama.

Da i ovo sto vidis sada u LED vs LCD nesto da objasnim.

Matrica je LCD kako god okrenes ove sto prodaju kao LCD imaju osvijetljene slicno recimo neonkama a ove LED korsite male LED lamprice za osvitljene, naravno boje i tako to je malo bolje kod LEDa ali nije to sada neka nova tehnologija i sta zi ja znam sta samo pozadinsko osvjetljenje.

Ukratko:

From a technical perspective, all of these selection criteria will drive a shopper in the wrong direction for photography work.
- Most LCD monitors are *too bright* and so maximum brightness is a poor indicator of fitness for photo editing
- Response time is lowest on the *worst* panels. TN panels, which have really bad color & contrast shifts with viewing angle, have very low response times. Again, don't shop by this metric... unless you intend to use it for gaming, and not photography. Shop for a monitor that has an IPS panel, or one of the newer flavors of PVA.
- The contrast ratio of some of the best monitors out there for photo work are less than 1000:1, in fact some are only 700:1. Doesn't matter. In fact, many monitor manufacturer have taken to advertising "dynamic contrast" which really means less than nothing for photo work, only means anything for video playback.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.9.2010 23:26 (Mew).
15 godina
neaktivan
Pomoć oko monitora...

Philipsa bi ja uzeo..

http://www.autronic.hr/cms/Detaljno.aspx?sifraProizvod=3774&sifraKategorija=204

Frend sa bivšeg foruma ga ima..topla preporuka. Uzeo bi ga prije nego LG-a,nit mi se sviđa dizajnom,nit slikom pretjerano. Ne znam koliko LG ima garancije,ovaj Filjo ima 3g.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2010 8:57 (thedream).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pomoć oko monitora...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pomoć oko monitora...

Nikako taj, ima VGA priključak :P

Moj PC  
0 0 hvala 0