Motion blur na LCD monitoru

poruka: 10
|
čitano: 3.286
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Prije sam koristiop stari ekran "guzonju", starog brat bratu 10-etak godina i nikada nisam imao problema sa njim... E sada, nedavno sam nabavio LCD monitor 19 inch SIEMENS fujitsu. I imam po meni  velik problem.... koju god igru da upalim, (motion blur) tako me zamanta da nemogu igrati niti 1 min. Jel moguce ikako smanjiti motion blur.... pokusavao sam gledati opcije na monituru (ali ima samo standardne svjetlina, kontrast blabla...)

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Motion blur na LCD monitoru

Pozdrav

Nazalost mogucnosti su ti vrlo ogranicene i ne pretjerano pristupacne ,a neko podesavanje monitora je osudjeno na propast jer je to urodjena mana lcd-a (sample and hold). Jedina rjesenja za koja znam (izuzevsi vracanje na CRT) je kupnja specijalnih gaming monitora na kojima radi nvidia light boost hack (lose boje) ili pricekati dobavljivost novih g sync monitora ili ponekog novog benq modela koji radi na istom principu tj umetanjem black frameova ili paljenjem i gasenjem pozadinskog osvjetljenja sinkronizirano sa refresh rateom drasticno smanjuje motion blur. I jos po meni naj rjesenje  EIZO FORIS FG2421 240 Hz va panel koji ima slican sustav eliminacije motion blura i kada dodje kod nas vrlo vjerojatno ce imati paprenu cijenu ako uopce bude dobavljiv u hr. Ako ti jako smeta blur a nezelis potrosit puno love na specijalne monitore mozes potrazit i neki veci crt od 21 ili vise inca i da je 100+ Hz moze se tu i tamo naci koji ispravan povoljno na njuski jer ih se dosta ljudi rjesava pa ako naleti koji veci jeftino to ti je za gaming savrseno.

13 godina
protjeran
checkmate kaže...

Prije sam koristiop stari ekran "guzonju", starog brat bratu 10-etak godina i nikada nisam imao problema sa njim... E sada, nedavno sam nabavio LCD monitor 19 inch SIEMENS fujitsu. I imam po meni  velik problem.... koju god igru da upalim, (motion blur) tako me zamanta da nemogu igrati niti 1 min. Jel moguce ikako smanjiti motion blur.... pokusavao sam gledati opcije na monituru (ali ima samo standardne svjetlina, kontrast blabla...)

kupnjom nekog skupljeg modela rijesava te sve simptome znaci lcd-i od 1500kn pa na dalje...lp

||| Core™ inside ||| ;http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/SoldierStippy/ ; http://nl.xfire.com/profile/2fu2l/
12 godina
neaktivan

Stjepanj mislim da mu to nece rjesit problem mozda malo ublazi ali nemoze eliminirat. Noviji monitori jesu brzi i responzivniji ali sample and hold frameova imaju svi lcd monitori izuzev ovih specijalnih i CRT-ova. Svi mi imamo na nasim lcd monitorima motion blur pozadinski samo nekom smeta nekom ne. Stvar je u ljudskom oku koje je konstantno pokretno i percipira slike na nacin da ako mu ubacis black frameove ili ugasis pozadinsko osvjetljene a onda ponovo osvjetlis dobije fluidniju sliku iako je broj frameova isti kao u sample and hold refresh-u ekrana. Nedavno sam bas zbog ovoga upogonio stari CRT da vidim razliku brzo sam okretao pogled lika u skyrimu da vidim jel manji blur i mogu ti reci da je bio puno puno manji iako je framerate bio tu negdje. 

I jos nesto prije nego potegnete thumb down procitajte i informirajte se o cemu se govori jer u protivnom samo ispadate smjesni i neinformirani. Ovo sto sam napisao o ljudskom vidu su potvrdjena znanstvena istrazivanja i ima brdo informacija o tome na netu. Pravac na blurbusters stranicu po malo obrazovanja.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2014 17:05 (nikidr).
11 godina
neaktivan

Hvala na odgovorima... Al npr. Cod radi bez ikakvih smetnji, QUAKE Live (starija igra, ali dosta brza) takodjer bez problema..., dok su igre poput FIFA-e ili NBA nepodnosljive za igrati

checkmate

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
nikidr kaže...

Stjepanj mislim da mu to nece rjesit problem mozda malo ublazi ali nemoze eliminirat. Noviji monitori jesu brzi i responzivniji ali sample and hold frameova imaju svi lcd monitori izuzev ovih specijalnih i CRT-ova. Svi mi imamo na nasim lcd monitorima motion blur pozadinski samo nekom smeta nekom ne. Stvar je u ljudskom oku koje je konstantno pokretno i percipira slike na nacin da ako mu ubacis black frameove ili ugasis pozadinsko osvjetljene a onda ponovo osvjetlis dobije fluidniju sliku iako je broj frameova isti kao u sample and hold refresh-u ekrana. Nedavno sam bas zbog ovoga upogonio stari CRT da vidim razliku brzo sam okretao pogled lika u skyrimu da vidim jel manji blur i mogu ti reci da je bio puno puno manji iako je framerate bio tu negdje.

pa s obzirom na predzadnji monitor od della ultra sharp 22" koji sam imao, blur ili bilo kakvo mutnilo NE POSTOJI! tak da neznam o cem pricas...razlika izmedu ovog aoc-a od 800 kn i tog della su 33 svijetlosne godine i 5 stoljeca unaprijed...LP

||| Core™ inside ||| ;http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/SoldierStippy/ ; http://nl.xfire.com/profile/2fu2l/
17 godina
moderator
checkmate kaže...

Hvala na odgovorima... Al npr. Cod radi bez ikakvih smetnji, QUAKE Live (starija igra, ali dosta brza) takodjer bez problema..., dok su igre poput FIFA-e ili NBA nepodnosljive za igrati

To ti onda ne bi trebalo imati veze sa samim monitorom. Previsoka rezolucija koju tvoj kompjuter (prvenstveno grafička kartica) ne može podnijeti? Smanji rezoluciju. Smanji detalje, isključi antialiasing. Probaj uključiti ili isključiti V-Sync pa vidi ima li promjena.

12 godina
neaktivan

A gle netko ni ne percipira taj blur pozadinski ali da je tu, je sigurno. Rotiraj kameru u bilo kojoj igri i gledaj recimo udaljenu zgradu ili okolis pa ces vidjeti. Valjda je to ljudima postalo toliko uobicajno da vise ni ne primjecuju. A poslje toga ako imas kakav stari crt upogoni pa usporedi iznenaditi ces se. I jos jedna stvar neki profi gameri koji igraju fps-ove jos su uvijek na crt monitorima bas zbog motion blura. Prema rijecima profi gamera a i drugih koji su probali tek ovi novi monitori sa paljenjem i gasenjem pozadinskog osvjetljenja sustizu crt-ove po pitanju motion blura.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2014 0:35 (nikidr).
17 godina
moderator
nikidr kaže...

Prema rijecima profi gamera a i drugih koji su probali tek ovi novi monitori sa paljenjem i gasenjem pozadinskog osvjetljenja sustizu crt-ove po pitanju motion blura.

Manje-više svi LCD monitori pale i gase pozadinsko osvjetljenje. Efekt je izraženiji što monitor ima svjetliju sliku pa ga moraš jače zatamniti pa je onda dulje vrijeme "mraka", te je izraženiji na monitorima s LED pozadinskim osvjetljenjem jer se LED-ice gase praktički trenutačno, dok CCFL cijevi ipak imaju neku "retenciju", da se tako izrazim.

Jesi možda htio staviti naglasak na 120-hercne monitore? Kod njih je poanta da se i sama slika šalje 120 puta u sekundi iz grafičke kartice, za razliku od 60 Hz kod većine monitora.

12 godina
neaktivan

Ma nismo se razumjeli znam o cemu govoris o kontroli svjetline putem paljenja i gasenja, iako moj monitor je PWM free tako da ne gasi i pali . Ono o cemu ja govorim je sinkronizirano paljenje i gasenje sa refresh rateom na najcesce 120 Hz (eizo ima i 240 Hz) sto ima za efekt znacajno fluidniju sliku sa daleko manje motion blura od obicnih monitora.

Edit  sad vidim da je to basta sa asusom vg248qe.

Mozda sam ja nesto pomjesao ali negdje mi se cini da sam na forumu procitao da imas light boost monitor, neznam kakva su ti iskustva sto se tice light boosta i motion blura ali zasad koliko sam procitao je slabo upotrebljivo zbog slabe svjetline tj dugog ugasenog perioda pri svakom refreshu i losih boja.

Ovi novi monitori to valjda puno bolje rjesavaju jer nije rijec o hacku nego sluzbenom softveru i hardveru. Pa i mislio sam na 120 Hz monitore ,zasad motion blur reduction radi samo na njima ali ne zadugo jer dolazi dosta novih modela nadam se i kojem na 60 Hz a da sinkronizirano pali i gasi sa refreshom dosad samo vrlo skupi EIZO Foris 2421  to moze a nemam hardver tipa dvije 780 u sli-u da mogu vrtiti  visoke detalje u igrama na 120Hz lock. Samo se bojim da bi ti monitori mogli imati isti efekt na mene kao led monitori sa PWM kontrolom svjetline tj. glava puca nakon duzeg rada. Iako princip refresha novih motion blur reduction monitora je  malo drugaciji jos uvijek je to brzo paljenje i gasenje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2014 16:22 (nikidr).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice