Flickering monitora

poruka: 24
|
čitano: 5.371
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Flickering

Htio sam kupit novi monitor no susreo sam se s jednim tako reći problemom oko kojeg nisam još dobio konkretan odgovor. Naime zanima me koliko flickering umara oči i slično, odnosno koju skupinu ljudi pogađa, one koji nose naočale dok gledaju u ekrane, one koji nose stalno naočale, one koji ne nose naočale, kako znati da spadaš u kategoriju kojoj će smetati flickering i sve ostale bitne stvari.

Znate li što o tome da objasnite pa i podrobnije ako netko zna? Zanima me iz razloga kako bi se mogu odlučit na taj monitor koji sam planirao kupiti ili da ipak čekam možda još da izađu neki novi monitori.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Flickering

A cuj to ti nemoze nitko dati odgovor, jednostavno ti moras sam vidjeti nakon duljeg vremena sjedenja ispred monitora dali imas kakve nuspojave a trend je takav da sve vise dolaze flicker free monitori na trzista kao primjer BenQ i LG, ovdje imas i listu flicker free modela http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.4.2014 3:24 (roby27).
17 godina
moderator
Lik kaže...

kako znati da spadaš u kategoriju kojoj će smetati flickering i sve ostale bitne stvari.

Zapravo ne možeš znati, barem dok se ne nađeš u situaciji da možeš usporediti, jer iako možda radiš za treperavim monitorom i imaš neke posljedice, te posljedice možda nisu posljedica treperenja pozadinskog osvjetljenja nego recimo presvijetle slike, neodgovarajuće dioptrije naočala, reflektiranja svjetla od ekrana, lošeg položaja sjedenja itd.

Problem nastaje i kad uspoređuješ, jer ne možeš odmah biti 100% siguran da te oči ili glava bole zbog treperenja ili zato jer misliš da bi trebao osjećati neke posljedice.

Nisam siguran da je itko radio znanstveno istraživanje kojim bi se utvrđivalo koliko i kome smeta treperenje pozadinskog osvjetljenja pa shodno tome ni faktori rizika nisu poznati, odnosno nije poznato kome bi i koliko to smetalo. Recimo ja osobno sam imao velike probleme sa starim CRT monitorima zbog treperenja - od 75 Hz sam imao glavobolje, a ni 85 Hz mi nije bilo idealno i kad bi umoran radio za takvim monitorom imao sam neugodne posljedice. Onda je došao LCD i mislio sam da smo se riješili tog treperenja (i jesmo na neki način), no i s njim sam imao problem - sad je li problem bio baš u treperenju pozadinskog osvjetljenja ili nečem drugom, ne znam - ne znam zapravo ni je li taj prvi monitor imao PWM. Sad kad imam jedan laptop s LED pozadinskim osvjetljenjem s PWM-om i LCD monitor s CCFL pozadinskim osvjetljenjem s PWM-om te jedan laptop s LED osvjetljenjem bez PWM-a mogu reći da mi je najugodnije raditi upravo za laptopom bez PWM-a. Ne mogu niti želim decidirano tvrditi da je sve to zbog PWM-a jer još uvijek mogu biti neki drugi faktori u igri, no polako naginjem tome i razmišljam da umirovim stari monitor i kupim neki bez PWM-a.

Uglavnom, ako kupuješ novi monitor, onda obavezno kupi monitor koji ne treperi (nema PWM za kontrolu jačine pozadinskog osvjetljenja) pa si siguran. Još jedan razlog postoji za to, a to je da se proizvođače monitora natjera da PWM jednostavno izbace iz upotrebe, jer kad će uočiti da ljudi probiru monitore po tome koriste li PWM ili ne, smanjit će udio PWM monitora ili će tu tehnologiju posve izbaciti iz upotrebe.

Napisao sam inače "monitor koji ne treperii" - nije nužno da "flicker-free" monitori ne trepere! Naime, i flicker-free monitori mogu imati malo nestabilnu sliku (ili bar dijelove slike) uzrokovanu ditheringom, jer je zapravo u većini slučajeva riječ o 6-bitnim panelima koji koriste dithering da bi prikazali 8-bitnu boju (a dithering je osciliranje između dvije boje kako bi se proizvela treća koju monitor sam po sebi ne može prikazati). Dakle, ako hoćeš doista "flicker-free" monitor, onda on ne smiije imati PWM i mora imati 8-bitnu matricu, a to su uglavnom samo skuplji monitori.

16 godina
neaktivan
Flickering monitora

Flickering ti se može pojaviti još u jednom slučaju ali samo kod tamnih boja i kod igranja. A to je kad na monitoru imaš klasični VGA ulaz a na grafi nemaš pa koristis one kablove sa VGA to DVI i slične adaptere, u velikom broju slučajeva pojavljuje se treperenje slike. Na desktopu toga nema al čim upališ igru pojavljuje se i dosadno je kao češa, nije jako, dovoljno da ga primjetis (ja sam imao takav slučaj) ali nije pravio probleme.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
roby27 kaže...

A cuj to ti nemoze nitko dati odgovor, jednostavno ti moras sam vidjeti nakon duljeg vremena sjedenja ispred monitora dali imas kakve nuspojave a trend je takav da sve vise dolaze flicker free monitori na trzista kao primjer BenQ i LG, ovdje imas i listu flicker free modela http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm

Vidio sam tu listu i prije, a dijagonala od 27" koju bih ja htio i ono što mi odgovara jednostavno je skupa još uvijek.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.4.2014 16:54 (Lik).
17 godina
moderator
Lik kaže...
Vidio sam tu listu i prije, a dijagonala od 27" koju bih ja htio i ono što mi odgovara jednostavno je skupa još uvijek.

Monitori dijagonale ekrana 27" dolaze u dvije rezolucije - FullHD i 2560x1440. FullHD monitori su relativno jeftini, ovi drugi su dosta skupi.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Monitori dijagonale ekrana 27" dolaze u dvije rezolucije - FullHD i 2560x1440. FullHD monitori su relativno jeftini, ovi drugi su dosta skupi.

No eto taj baš jedan koji mi je i zapeo za oko na kraju nije flicker free, a nisam siguran ni da li bi mi to smetalo. Čak sam sada mislio posegnuti i za skupljim varijantama pa na otplatu pola godine, 8 mjeseci ili nešto tako.

17 godina
moderator

Monitor je nešto na čemu se ne štedi. {#} Ako ti sad treba novi monitor, a nemaš love za 27", možda bi ti 23-24" također bio prihvatljiv - danas su im cijene vrlo prihvatljivce. Zapravo valjda za jedan 27" kupiš dva 23"-na - ako ih imaš kamo spojiti, eto ti super rješenja. Jednog možeš i zarotirati (pivotirati) ako ti treba visina. Naravno, opet ovisi koje točno su tvoje potrebe.

15 godina
neaktivan

Evo jedan od korisnijih savjeta koji sam čuo u posljednje vrijeme, da se ne štedi na monitoru. Hvala. A nisam još uvijek profesionalac u nečemu da se samo tim bavim. Zapravo bavim se sa svim i svačim. Radio sam i u CAD programima, programirao, surfanje, uredski alati često, zaigram igrice povremeno kad neki naslov izađe koji mi se sviđa (najčešće FPS), veliki sam ljubitelj filmova koji moraju biti u fullhd rezoluciji :-D (vjerovatno da si skinem i veće rezolucije bih gledao da imam na čemu, ali nije nužno zadovoljan sam i full hd-om) itd.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2014 0:22 (Lik).
12 godina
neaktivan
Flickering monitora

Pozdrav svima. Monitor mi blica nakon starta oko pola sata(ovo traje oko 10 dana). Nakon toga radi normalno.Poslije svake duze pauze prilikom starta blica.Inace radi se o monitoru LCD Samsung SyncMaster BV206 20".Molim za savjet.Unaprijed hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
Flickering monitora

Savjet je reastaviti i pregledati elektroniku, popraviti/zamijeniti što je otišlo ALI NAJVAŽNIJE ne koristiti monitor dok se ne popravi.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
moderator
Re: Flickering monitora
drago1117 kaže...

Pozdrav svima. Monitor mi blica nakon starta oko pola sata(ovo traje oko 10 dana). Nakon toga radi normalno.Poslije svake duze pauze prilikom starta blica.Inace radi se o monitoru LCD Samsung SyncMaster BV206 20".Molim za savjet.Unaprijed hvala.

Servis. Najvjerojatnije otišao trafo (napajanje). Eventualno pozadinsko osvjetljenje (CCFL cijevi), ali manje vjerojatno. Imao sam sličnih problema sa svojim Samsungom 226BW. Mislim da su ga meni popravili u sklopu garancije, jer je počeo zezati u trećoj godini korištenja, ali se više ne sjećam točno. Možda bi bilo bolje da prvo pitaš koliko će te servis koštati, jer mislim da tu možeš računati valjda na nekih 250-300 kuna, što je za tako stari monitor puno previše - radije onda skupi novac i uloži u novi IPS monitor.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.5.2014 22:38 (mbaksa).
12 godina
protjeran
Flickering monitora

zna li netko smeta li flickering ljudima koji imaju migrenu?

nosim i naočale koje imaju neki sloj protiv zamaranja očiju tokom gledanja u monitor, može li to pomoči u slučaju flickeringa??

jurehabs
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
habs kaže...

zna li netko smeta li flickering ljudima koji imaju migrenu?

Tko zna. Moguće. Moguće im smeta i presvijetli ekran.

habs kaže...

nosim i naočale koje imaju neki sloj protiv zamaranja očiju tokom gledanja u monitor, može li to pomoči u slučaju flickeringa??

Ne vidim kako bi to (što konkretno? što je to "sloj protiv zamaranja očiju"?) moglo pomoći. Ne slušaj te marketinške spike (nebuloze), nego si kupi kvalitetan monitor koji ne treperi. {#}

15 godina
neaktivan
Flickering monitora

Znači kao što sam ja naučio od kolega tu na forumu i nakon što sam se malo obrazovao po pitanju monitora kupio sam flicker free (monitor bez titranja) monitor i mogu reći da dosta vremena provodim i bez naočala za njim i nemam problema niti osjetim umor očiju. Stoga flicker free neće biti greška prilikom kupovine.

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Flickering monitora

Da ne otvaram novu temu pa cu potraziti pomoc ovdje.

Ocemu se radi imam laptop asus f555ln i3 4030u gt 840m 2gb I 8gb  ddr3 ram kad je na bateriji laptop i dodje na 40% baterija pocne mi slika na ekranu treperiti ili receno dogadja se flickering.Dok je na punjacu ili el.mrezi nista se ne dogadja samo kad razina baterije padne ispod 50%.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Mozda ti se u tom trenu smanje hz? Jesi provjerio?
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
9 godina
odjavljen

Da ovo ne procitah ne bi znao da i to postoji kod LCD-a ;) Sad pogledah na lapu (Spectre x360) i vidim 60 i 40 Hz.... Cemu sluzi 40 Hz????????????

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.9.2017 12:54 (Torent).
15 godina

Nisam ali provjerit cu

15 godina
Flickering monitora

Pogledao sam maloprije ne spada hz sve moguce sam probao ali nista cak sam pokusao mjenjati koja ce graficka biti primarna intelova ili nvdia ali I dalje isti problem prisutan.Nemam vise ideje jedino sto mi pada napamet da baterija ima neki problem sama od sebe i ako jos uvjek traje preko 2,5h.Tamo preko aide pise dotrajalost 24% pokusat cu je par puta do kraja isprazniti i napuniti pa cu vidjeti jel ima nekog efekta.Jos sam pokusao mjenjati izmedju high preformanca i power saver da na power saver manje trepteri ali nista posebno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
dreadmoore kaže...

Da ne otvaram novu temu pa cu potraziti pomoc ovdje.

Ocemu se radi imam laptop asus f555ln i3 4030u gt 840m 2gb I 8gb  ddr3 ram kad je na bateriji laptop i dodje na 40% baterija pocne mi slika na ekranu treperiti ili receno dogadja se flickering.Dok je na punjacu ili el.mrezi nista se ne dogadja samo kad razina baterije padne ispod 50%.

To ti se prije nije događalo?

Stjepanj kaže...

Ako si ciljao na frekvenciju osvježavanja ekrana koju si štelaš u Windowsima - to nema veze s tim.

Torent kaže...

Da ovo ne procitah ne bi znao da i to postoji kod LCD-a ;) Sad pogledah na lapu (Spectre x360) i vidim 60 i 40 Hz....

Postoji, samo što je nema potrebe mijenjati kad LCD-i ne trepere u ovisnosti i frekvenciji ulaznog signala, nego u ovisnosti od PWM frekvencije pozadinskog osvjetljenja (ili ne trepere, ako jačinu osvjetljenja reguliraju buck-converterom).

Torent kaže...

Cemu sluzi 40 Hz????????????

Vrag si ga zna. Možda radi kompatibilnosti s nečim? Tebi ne služi ničemu jer ti samo može ograničiti framerate u igrama.

dreadmoore kaže...

Pogledao sam maloprije ne spada hz sve moguce sam probao ali nista

Zaboravi na to - kolega te naveo na krivi put.

Ako želiš isključiti softver kao faktor, onda probaj neku live distribuciju Linuxa poput Ubuntua ili Minta (njih ne treba instalirati, nego se samo pokrenu s USB sticka ili DVD-a). Ako i pod njima treperi, znaš da je problem hardverske prirode.

dreadmoore kaže...

Nemam vise ideje jedino sto mi pada napamet da baterija ima neki problem sama od sebe i ako jos uvjek traje preko 2,5h.Tamo preko aide pise dotrajalost 24% pokusat cu je par puta do kraja isprazniti i napuniti pa cu vidjeti jel ima nekog efekta.Jos sam pokusao mjenjati izmedju high preformanca i power saver da na power saver manje trepteri ali nista posebno.

Možda ima kakve veze s baterijom? Probaj nabaviti drugu bateriju. Ako ne pomogne - jedino što mi još pada na pamet možda pogledati postavke za power management u BIOS-u. Ako ništa ne nađeš - ne preostaje ti ništa drugo nego li na servis. A prije toga bi zapravo mogao kontaktirati Asusovu službu za korisnike ili pitati na Asusovom forumu ako ga imaju.

15 godina

Pa gledajuci na to da kad radi na punjacu nista se ne dogadja dok je na bateriji I kad pptrosenost padne ispod 50% onda pocne flickering.

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Stjepanj kaže...

Ako si ciljao na frekvenciju osvježavanja ekrana koju si štelaš u Windowsima - to nema veze s tim.

na desktop pc-u se zna desiti ako recimo nemas drivere za igpu(integriranu, koja inace radi i bez drivera) kad izvadis sekundarni gpu(onaj jaci:) osvjezenje ekrana ti padne na 30hz, pa sam pomislio da mu se mozda nesto slicno desava na laptopu kad mu iskoristenos baterije padne na odredeni nivo?!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.9.2017 21:07 (Stjepanj).
17 godina
moderator
Stjepanj kaže...
mbaksa kaže...

Stjepanj kaže...

na desktop pc-u se zna desiti ako recimo nemas drivere za igpu(integriranu, koja inace radi i bez drivera) kad izvadis sekundarni gpu(onaj jaci:) osvjezenje ekrana ti padne na 30hz, pa sam pomislio da mu se mozda nesto slicno desava na laptopu kad mu iskoristenos baterije padne na odredeni nivo?!lp

I da se to dogodilo, da mu je frekvencija pala na 30 Hz, opet mu ekran ne bi zbog toga treperio. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice