23'' LED ili IPS LCD zaključana tema

poruka: 798
|
čitano: 201.352
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
RE: 23'' LED ili IPS LCD
Bara kaže...
M4X kaže...

ma nije,kad gledam ravno onda toga nema,kad nakrećem glavu i gledam pod kuteva onda se vidi

Isto kao na mom S-PVA monitoru. Nije ti to ništa vezano uz tehnologiju LCD matrice.

ne razumijem

custom color=brightnes je na 0,contrast na 80,r=247,g=220 i b=239...to je sa flatpanel review-a postavke kalibracije...nekako mi paše najviše

ugasim lampu,program aida64=monitor test=color black i u mraku umjesto da je sve crno ono blješti na sve strane

17 godina
neaktivan

M4X kaže...

ne razumijem

custom color=brightnes je na 0,contrast na 80,r=247,g=220 i b=239...to je sa flatpanel review-a postavke kalibracije...nekako mi paše najviše

ugasim lampu,program aida64=monitor test=color black i u mraku umjesto da je sve crno ono blješti na sve strane

To ti izbija pozadinsko osvjetljenje. Glow se ne vidi kad gledaš drito u monitor već kad gledaš pod velikim kutem zbog premaza panela. Na skupljim panelima to se ne manifestira tako jako ali na ovim jeftinijim je izraženiji.

Evo recimo moj Philips u mraku.

CB gradacija (ekspozicija 1s)

http://www.pohrani.com/f/s/Ci/3e6iJLdn/img0282.jpg

geometrija (ekspozicija 2s)

http://www.pohrani.com/f/17/Gj/4hbA7iPj/img0280.jpg

http://www.pohrani.com/f/m/Sc/1PO7FFPi/img0281.jpg

skroz crna (ekspozicija 2s)

http://www.pohrani.com/f/21/ru/1sxY8he9/img0277.jpg

http://www.pohrani.com/f/24/C2/4TvxPw6K/img0278.jpg

http://www.pohrani.com/f/1z/es/E19I4ni/img0279.jpg

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 22:53 (Wolverine_pce).
15 godina
neaktivan
23'' LED ili IPS LCD

Što kažete na ovaj monitor DELL 2290WA?

u linksu za 2199kn, jel to vrijedi tu lovu?

Ima ko iskustva s tim monitorom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Schtefek kaže...

Ja ga imam, u biti osim dodatnog pivotiranja kojega taj Dell ima sve je manje više isto kako LG W2220P koji je jeftiniji. Baš ga ja toliko i ne koristim al monitor je sktoz dobar, pogotovo za tu lovu.

www.fotografiranje-vjencanja-split.com
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 23:16 (Bara).
15 godina
neaktivan
nick54312 kaže...

Što mislite o ovom monitoru http://www.info-box.hr/lg-monitor-e2250v-47759.aspx ? Hvala

Ja bi rekao da ti je ovaj možda cak i bolji. Ipak je serija 60, dakle generaciju noviji od serije 50, a i ljepše i kvalitetnije izgleda.

A i jeftiniji je tu preko 60kn. Tehnicki su skoro isti. Sad je sve stvar više izgleda. Ukusi su razliciti.. {#}

Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.
17 godina
moderator
Bara kaže...
Schtefek kaže...

Ja ga imam, u biti osim dodatnog pivotiranja kojega taj Dell ima sve je manje više isto kako LG W2220P koji je jeftiniji. Baš ga ja toliko i ne koristim al monitor je sktoz dobar, pogotovo za tu lovu.

Jel isto ima mali problem s gamutom kao LG-ev model? Naime, LG-ev monitor je bio testiran na nekoj stranici (netko je na ovom forumu, ne sjecam se je li i u ovoj temi, dao link na taj clanak) i ispalo je da ne pokriva zamjetan dio sRGB gamuta - koliko sam vidio iz grafa, pretezito na plavoj boji. Osobno i sam primjecujem da fale nijanse u plavoj boji, recimo kod (plavih) naslovnih traka prozora u Windowsima XP gdje se uocava svojevrstan blag vertikalni  banding, a zna se ocitovati to i na nebu u obliku povecanog (mozda na mjestima "poremecenog") kontrasta. Doduse, ostatak spektra je dosta dobar, slike prirode (kad nije naglasak na nebu) su bolje nego na TN-ovima, crvena je dobra.

Uglavnom, ako moram birati izmedju TN-a i tog LG-a, biram LG. Ali da idem kupovat novi monitor i da ne moram paziti na novac, preskocio bih taj LG i Dell 2290WA ako ima istu matricu, odnosno isti problem s gamutom. Ali opet, da imam nesto preko 3000 kn i da nemam ni jedan monitor, moguce je da bih se odlucio za 2xLG, umjesto da kupim 24"-ni IPS monitor korektnog gamuta.

17 godina
23'' LED ili IPS LCD

M4D ako se hoces trampit. Ja tebi della ti meni HP-a i jos cu ti dat veliku Milku :)

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Jel isto ima mali problem s gamutom kao LG-ev model? Naime, LG-ev monitor je bio testiran na nekoj stranici (netko je na ovom forumu, ne sjecam se je li i u ovoj temi, dao link na taj clanak) i ispalo je da ne pokriva zamjetan dio sRGB gamuta - koliko sam vidio iz grafa, pretezito na plavoj boji. Osobno i sam primjecujem da fale nijanse u plavoj boji, recimo kod (plavih) naslovnih traka prozora u Windowsima XP gdje se uocava svojevrstan blag vertikalni banding, a zna se ocitovati to i na nebu u obliku povecanog (mozda na mjestima "poremecenog") kontrasta. Doduse, ostatak spektra je dosta dobar, slike prirode (kad nije naglasak na nebu) su bolje nego na TN-ovima, crvena je dobra.

Uglavnom, ako moram birati izmedju TN-a i tog LG-a, biram LG. Ali da idem kupovat novi monitor i da ne moram paziti na novac, preskocio bih taj LG i Dell 2290WA ako ima istu matricu, odnosno isti problem s gamutom. Ali opet, da imam nesto preko 3000 kn i da nemam ni jedan monitor, moguce je da bih se odlucio za 2xLG, umjesto da kupim 24"-ni IPS monitor korektnog gamuta.

Hmh, ne znam, meni se čini da je kod Della sve u redu sa plavom, a kolko sam ima iskustva sa LG-om i kod njega. Ono što imaju slabije su crvena i zelena boja što je i logično ako se zna da ja inače radim na wide gamut monitoru što HP LP2275w je, naravno kada se upali neki pogram koji raspoznaje te color profili onda kak se kaže ''nema nikoh problema''.

Da taj Dell i taj LG u biti jesu monitori koji IPS koji su rađeni za mase stoji i dosta toga njima fali ali i to je dovoljno da budu bolji od nekoga TN-a. Ipak što sam vido od jeftinih IPS-ova je puno bolje ono što se nalazi u Dellu 2311H il Viewsonicu VP2365wb, ipak oni imaju matricu koja se bazira na onoj iz 23'' Apple Cineme.

17 godina
odjavljen
Wolverine_pce kaže...

M4X kaže...

ne razumijem

To ti izbija pozadinsko osvjetljenje. Glow se ne vidi kad gledaš drito u monitor već kad gledaš pod velikim kutem zbog premaza panela. Na skupljim panelima to se ne manifestira tako jako ali na ovim jeftinijim je izraženiji.

Evo recimo moj Philips u mraku.

šta da onda radim? da li je to normalno ili nije

tražit ću drugi monitor ako je to razlog za reklamaciju

inače u bugu su ga nahvalili da ima besprijekorno pozadinsko osvjetljenje i crnu boju

edit:spojio sam i t220

slika desktopa na hp-u i samsungu ista osim kuta vidljivosti

gledao sam i monitor testove gradienta i ostalog na t220 i sve je isto kao i na hp-u...gradienti sive su isti kao na hp-u,isto se poznaju crte na cijelom dijelu spektra...očito im fali gamuta u svim dijelovima spektra

meni ovo izgleda kao da je t220 ips monitor,a jedina razlika u odnosu na hp je u kutu gledanja

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 11:35 (M4X).
15 godina
neaktivan
23'' LED ili IPS LCD

{#} ako je loš odnosno isti kao T220 i ja stajem u red za nekakav otkup.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
23'' LED ili IPS LCD

@ M4X

Manje više svaki novi mionitor može dosta dobro prikazat gradaciju svie boje, ono što je problem je gradacija RGB spektra, a tu je IPS svakako bolji nego TN. Što se gamuta tiče to ima veza sa samom zasićenosti boja, ne sa gradacijom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bara kaže...

Što se gamuta tiče to ima veza sa samom zasićenosti boja, ne sa gradacijom.

Vidiš da koristi komplicirane izraze samo da ispadne u toku. Backlight bleeding, IPS glow, gamut, glossy...

M4X kaže...
inače u bugu su ga nahvalili da ima besprijekorno pozadinsko osvjetljenje i crnu boju

Pa možda su dobili model koji nije imao problema s izbijanjem. Nisu svi identični to smo već valjda elaborirali -> nesavršenost proizvodnog procesa itd.

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 12:46 (Wolverine_pce).
17 godina
23'' LED ili IPS LCD

Cudno da ima problema sa probivanjem beklajta. Taj monitor svi svugdje samo hvale... Fak i ja sam ga mislio uzet.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 12:48 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
23'' LED ili IPS LCD

smeta mi i ovaj dot pitch,recimo na t220 je 0.282mm šta mi je stvarno odgovaralo na 1680x1050 a ovdje je dot pitch na 0.270mm,presitno mi je i imam dojam da imam isto prostora kao i na t220...nije mi uopće velik

Moj PC  
2 0 hvala 2
17 godina
neaktivan

Ajd nemoj da ne kazem sta. Smeta ti razlika od 12 hiljaditih dijelova milimetra.

Tnakir. Uzmi u obzir da je slikano telefonom a telefon bas i nema vidljiv spektar kao ljudske oci a i ono sto se vidi nije strasno. I cudi me da uzimas ozbiljno misljenje osobe koje se dokazal u svom znanju o monitorima ;)

:)
17 godina
logic kaže...

Ajd nemoj da ne kazem sta. Smeta ti razlika od 12 hiljaditih dijelova milimetra.

Tnakir. Uzmi u obzir da je slikano telefonom a telefon bas i nema vidljiv spektar kao ljudske oci a i ono sto se vidi nije strasno. I cudi me da uzimas ozbiljno misljenje osobe koje se dokazal u svom znanju o monitorima ;)

bas cu poslikat svoj monitor danas sa D-SLR-om i postat tu

17 godina
odjavljen
logic kaže...

smeta mi znaš zašto? jer sam mislio da ću moć radit sa veće daljine od monitora,ovako se isto moram približit kao i na t220

17 godina
moderator
Bara kaže...

Hmh, ne znam, meni se čini da je kod Della sve u redu sa plavom, a kolko sam ima iskustva sa LG-om i kod njega. Ono što imaju slabije su crvena i zelena boja što je i logično ako se zna da ja inače radim na wide gamut monitoru što HP LP2275w je, naravno kada se upali neki pogram koji raspoznaje te color profili onda kak se kaže ''nema nikoh problema''.

Pronasao sam stranicu o kojoj sam govorio - evo colorspacea na LG-u - pokriva 68% (!) sRGB gamuta i 78% IsoCoated. Njima je "najdevijantnija" boja ispala zelena, potom plava, crvena i cijan. Na ovom testu prije kalibriranja (Colours: Factory Settings) najnepreciznija je bila plava, a nakon kalibracije zelena pa crvena. Bit ce da je onda on dozivljaj plave bio dobar, s obzirom da monitor nisam kalibrirao. Probat cu staviti odgovarajuci ICC profil - ima valjda negdje za skinuti. Kalibrator nemam pa ga ne mogu sam kalibrirati.

Zanimljivo je inace koliko se razlikuju taj LG i Dell - toliko da zapravo ostaje upitno koriste li istu matricu, a ako je koriste, moguce je da je LG-u namjerno degradirana kvaliteta da ne bi izravno konkurirao Dellu. Naime, prema testu Della 2209WA ispada da isti pokriva 99,5% sRGB gamuta i 90% IsoCoated.

Sad iz ove perspektive, ako moram birati izmedju nekog TN monitora i IPS LG-a odabrao bih IPS LG (badava ti na TN-u velik gamut posto postoji vidljiva razlika izmedju iste boje na razlicitim dijelovima ekrana kad gledas u njega!), ali ako moram birati izmedju tog LG-a i tristotinjak kuna skupljeg Dellovog monitora, odabrao bih Dellov.

17 godina
moderator
M4X kaže...
logic kaže...

smeta mi znaš zašto? jer sam mislio da ću moć radit sa veće daljine od monitora,ovako se isto moram približit kao i na t220

A zasto si to mislio? Zato sto je dijagonala veca? Pa znao si i da je rezolucija visa! A dot pitch ti jasno govori da ce ti slova na 24"-nom monitoru rezolucije 1920x1200 biti sitnija nego na 22"-nom rezolucije 1680x1050.

17 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

A zasto si to mislio? Zato sto je dijagonala veca? Pa znao si i da je rezolucija visa! A dot pitch ti jasno govori da ce ti slova na 24"-nom monitoru rezolucije 1920x1200 biti sitnija nego na 22"-nom rezolucije 1680x1050.

da,mislio sam da će veća dijagonala nadoknadit a nisam ni gledao dot pitch

šta je DDC/CI Support=on or off

i koju točno ulogu ima VideoOverdrive=on or off

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
M4X kaže...
logic kaže...

S ovim se baš ne slažem, tekst mi je mnogo čitljiviji na 245B+ Samsungu, 1920x1200, 0.27dp nego kod roditelja na ASUS-u MW221U. Reza 1680x1050 i 0.282dp.

Oba monitora su kalibrirana softverski i hardverski nažalost na razini OSD-a, ali bolje i to nego ništa.

Pišem znanstveni rad gotovo godinu dana sada i koristim malo jedan malo drugi monitor, u svakom slučaju za obradu teksta 245B+ i veća reza.

Ne znam na temelju čega si zaključio da su slova sitnija? Možemo kod mene iz prve ruke usporediti da nisu, HD4670 podržava 2 monitora, jedan u 1xDVi, drugi u preostali i usporedimo.

Da ne spominjem koliko je čitljivije zbog veće dijagonale, nebo i zemlja, a oba su 16:10 monitori, ali u dilemi 1920x1200 i manji 0.27dp ili 1680x1050 i 0.282, apsolutno prva solucija.

Jedino mogu razumjeti multi-monitor potrebu kod određenih korisnika, što si spomenuo dva LG-a ili Viewsonic IPS-a ili PVA matrica, koja je već unutra umjesto jednog većeg 24. To ajde još nekako. Ali jedan na jedan usporedba i tvoj osvrt na sitan tekst mi apsolutno ne stoji.

Gledam upravo i pišem na ovaj forum sa metra udaljenosti od 245B monitora i sve je perfektno čitljivo.

Cemetary gates
17 godina
odjavljen
thedream kaže...

Gledam upravo i pišem na ovaj forum sa metra udaljenosti od 245B monitora i sve je perfektno čitljivo.

ja nemogu sa 1m a da je perfektno čitljiv forum,negdje od 40-60cm mi je udaljen

17 godina
M4X kaže...
thedream kaže...

ja nemogu sa 1m a da je perfektno čitljiv forum,negdje od 40-60cm mi je udaljen

Povećaj slova na forumu - Ctrl + kotačić prema gore, paš moć čitat i iz garaže {#}

ššššš - možda su u šumi
17 godina
moderator
thedream kaže...
mbaksa kaže...

S ovim se baš ne slažem, tekst mi je mnogo čitljiviji na 245B+ Samsungu, 1920x1200, 0.27dp nego kod roditelja na ASUS-u MW221U. Reza 1680x1050 i 0.282dp.

Oba monitora su kalibrirana softverski i hardverski nažalost na razini OSD-a, ali bolje i to nego ništa.

Pišem znanstveni rad gotovo godinu dana sada i koristim malo jedan malo drugi monitor, u svakom slučaju za obradu teksta 245B+ i veća reza.

Ne znam na temelju čega si zaključio da su slova sitnija?

Na temelju matematike. Mijesas kruske i jabuke. Ciljao sam na tekst sucelja programa u Windowsima te druge graficke elemente (ikone, gumbici u trakama s alatima...) - sve to je sitnije na monitoru s manjim dot-pitchom. Osim, naravno, ako sam nisi isao dirat dot-pitch u Windowsima no, kao sto rekoh, to ti moze poremetiti sucelje Windowsa - prozori nece biti predvidjenih velicina, tekst moze ispasti iz prozora itd.

Uoci da je tekst koji gledas u web-browseru po defaultu veci nego tekst u sucelju Windowsa, a osim toga, mozes ga i sam bez problema povecati. Isto kao recimo u Wordu ili pregledniku PDF dokumenata.

thedream kaže...

Možemo kod mene iz prve ruke usporediti da nisu, HD4670 podržava 2 monitora, jedan u 1xDVi, drugi u preostali i usporedimo.

Ne razumijem. Zasto "mozemo"? Zasto nisi sam prvo provjerio je li istina to sto pricas prije nego si poslao poruku, umjesto da se sad tu... Ne znam koja bi bila prava rijec... Nebitno.

Ucini to - spoji oba monitora na isto racunalo i javi nam jesu li slova i graficki elementi sucelja manji na monitoru s manjim dot-pitchom.

Ja, za razliku od tebe, ne govorim napamet. Vec nekoliko godina koristim dva monitora s razlicitim dot-pitchom  spojena na isto racunalo - 22" 1680x1050 i 17" 1280x1024.  {#}

15 godina
neaktivan
23'' LED ili IPS LCD

Zaboravi. Ja vjerojatno tipkam po vratima od garaže, i pričam napamet.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 20:47 (thedream).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
odjavljen
M4X kaže...

šta je DDC/CI Support=on or off

i koju točno ulogu ima VideoOverdrive=on or off

??

17 godina
moderator
thedream kaže...

Zaboravi. Ja vjerojatno tipkam po vratima od garaže, i pričam napamet.

Tek naknadno sam primijetio da si spominjao 22 i 24"-ni monitor (0.282 naspram 0.277) - stoga je tebi razlika jako mala - ima je, ali je jako mala. Da monitore stavis jedan pored drugog vjerojatno bi razliku i uocio, ali bi bila toliko mala da te ne bi smetala. Razlika se inace dobro vidi izmedju 22"-nog i 17"-nog monitora rezolucije 1280x1024 (0.282 naspram 0.264) - i to je razlog zbog kojeg na temi preporucujem da oni koji nemaju savrsen vid, da pripaze kod kupnje monitora dijagonale 23" rezolucije 1920x1080, jer je dot-pitch samo 0.265, dakle prakticiki jednak mom 17"-nom monitoru, sto je meni presitno. A slova na 22"-nom monitoru su mi OK.

Uglavnom, ja sam govorio opcenito o dot-pitchu i njegovom utjecaju na velicinu slova. U tvom slucaju utjecaj je gotovo nikakav posto je razlika u dot-pitchu vrlo mala. Moj raniji komentar vezan uz dot pitch odnosio se na M4X-ova ocekivanja da ce s vecim monitorom imati i veca slova, sto teoretski nije imalo smisla - ako su mu slova u sucelju mogla ikako biti razlicita u odnosu na stari monitor, onda su mogla biti samo manja, a ne veca.

Ako govorimo opcenito o tekstu unutar Wordovih ili PDF dokumenata, jasno je da ce, ako su slova jednake velicine na ekranu, da ce tekst (ako su monitori podjednake kvalitete prikaza) biti bolji na monitoru s manjim dot-pitchom, jer ce rubovi slova biti finiji.

Nadam se da smo sad razrijesili sve nedoumice ili eventualne nesporazume.

15 godina
neaktivan
23'' LED ili IPS LCD

Mislim da sam ja popio Leffe previše, ali u svakom slučaju ne znam zašto, ni kako to objasniti, ali rad na 1920x1200 i 24 monitoru mi je puno ugodniji nego ASUS i 1680x1050 na 22 modelu. Dao sam si truda kalibrirati stvar kako treba, nemam upaljene Dynamic Contrast i slične gluparije  ali baš u Wordu i Acrobat Readeru po meni je 24 tabla nezamjenjiva.

Inače kad uspravno sjedim, mjerio sam - udaljenost mi je točno 1m.

Ako te tješi ja sam imao neko vrijeme 19" LG Flatron F900P sa 0.24mm panelom i Samsung svoj, kako piše na netu 0.27. Iskreno vratio bi se najradije na CRT haha..što se tiče boja, kuteva i tonova crne. Za tekst mi je ipak ugodniji LCD.

Inače bila je tvoja reza u igri, 1280x1024, na 100hz. Grafičkih je bilo mnogo, mislim da je na HD4350 bila spojena u tom trenutku.

Ma sve ok, nisam htio djelovati neprimjereno. Samo sam iznio svoj slučaj.

Cemetary gates
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
moderator
thedream kaže...

Mislim da sam ja popio Leffe previše, ali u svakom slučaju ne znam zašto, ni kako to objasniti, ali rad na 1920x1200 i 24 monitoru mi je puno ugodniji nego ASUS i 1680x1050 na 22 modelu. Dao sam si truda kalibrirati stvar kako treba, nemam upaljene Dynamic Contrast i slične gluparije  ali baš u Wordu i Acrobat Readeru po meni je 24 tabla nezamjenjiva.

Ne znam zasto ti ne bi bio ugodniji - radio sam jednom prilikom prije dvije godine za tim 24"-nim monitorom - velicina i rezolucija su naprosto odusevljavale.

thedream kaže...

Inače kad uspravno sjedim, mjerio sam - udaljenost mi je točno 1m.

Dobro vidis. Ja sam na nekih 65-75 cm, ovisno o tome zavalim li se u stolac ili sam polupogrbljen.

thedream kaže...

Ako te tješi ja sam imao neko vrijeme 19" LG Flatron F900P sa 0.24mm panelom i Samsung svoj, kako piše na netu 0.27. Iskreno vratio bi se najradije na CRT haha..što se tiče boja, kuteva i tonova crne. Za tekst mi je ipak ugodniji LCD.

Inače bila je tvoja reza u igri, 1280x1024, na 100hz. Grafičkih je bilo mnogo, mislim da je na HD4350 bila spojena u tom trenutku.

Samo pripazi kad gledas dot-pitch kod CRT-a, jer se on odnosi na maksimalnu, a ne na preporucenu rezoluciju. Kad je reza 1280x1024 bila u igri na 19"-nom CRT-u (vidljiva dijagonala oko 18"), dot pitch ti je bio oko 0.280 - dakle, prakticki isto ovo sto imas na 22 i 24"-nom LCD-u!

thedream kaže...

Ma sve ok, nisam htio djelovati neprimjereno. Samo sam iznio svoj slučaj.

Nema problema, sve pet. Nastao je nesporazum jer je svatko mislio na nesto drugo i svatko je u onome o cemu je govorio barem djelomicno bio u pravu - najcesci razlog zbog kojeg nastanu nesporazumi. Ali eto - rijesli smo stvar.

15 godina
23'' LED ili IPS LCD

ljudi ja narucujem

ACER S243HLABMii , kazu da je najbolji tn , u bugu dobio best buy preporuku , odlično dizajniran , mozda i napravim rewiew kad mi hdmi dode.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice