RAM na različitim latencijama - problem?

poruka: 8
|
čitano: 6.230
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
odjavljen

Pozdrav, kupio sam novi modul od mushkina 4gb 1333mhz, a stari modul mi je transcendov. I prilikom provjeravanja na cpu-z primjetio sam da su im latencije različite. Vidio sam neke opcije u biosu da mogu to sve mijenjat, no nisam upoznat s tim i neznam kakav je rizik. 

Molio bih nekog tko zna da me uputi mogu li promijenit latenciju od slabijeg modula na vrijednosti jačeg, ili pak da ostavim sve kako je, jer je sve stabilno. no ako je sigurno da promijenim latenciju i utoliko dobijem nešto malo performansa...naravno da bih napravio to.

unaprijed hvala

embrace whatever may come
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 15:02 (eywa33).
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina

Ako je sve stabilno , ostavi kako jest ! Ionako neces primjetit tu razliku u latencijama !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: RAM na različitim latencijama - problem?
eywa33 kaže...

Pozdrav, kupio sam novi modul od mushkina 4gb 1333mhz, a stari modul mi je transcendov. I prilikom provjeravanja na cpu-z primjetio sam da su im latencije različite. Vidio sam neke opcije u biosu da mogu to sve mijenjat, no nisam upoznat s tim i neznam kakav je rizik. 

Molio bih nekog tko zna da me uputi mogu li promijenit latenciju od slabijeg modula na vrijednosti jačeg, ili pak da ostavim sve kako je, jer je sve stabilno. no ako je sigurno da promijenim latenciju i utoliko dobijem nešto malo performansa...naravno da bih napravio to.

unaprijed hvala

ovo sto si ti zaljepio je SPD ili tvornicke preporucene vrijednosti za taj modul, to ne treba znacit da mema radi na njima - ovisi o postavkama u Biosu.

stvarne taktove i latencije rama u CPU-Z mozes vidjet pod, gle cuda - memory,  a promijena latencija je poso od 10 sec u Biosu, ako si noobstar, a cini mi se da jesi{#}, samo potrazi na netu slike s uputstvima za tvoju maticnu plocu aka Bios.

ionako se zbog ovog ne trebas uopce sikirat - dobici u perf. ce bit nikakvi.

- PRAVI VJERNIK NIJE ONAJ KOJI SLIJEPO VJERUJE, NEGO ONAJ KOJI UVIJEK SUMNJA.
13 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

unaprijed hvala

Matična ploča sama postavi jednake latencije za oba dva keksa RAM memorije. Samo u CPU Z programu stisni na "Memory" i vidjet ćeš na kojoj frekvenciji (x2), omjeru (FSB:DRAM) i latencijama rade oba dva keksa RAM memorije.

Mene više čudi zašto su ti keksi RAM memorije u utorima (DIMM slotovima) 3 i 4, kad bi trebali biti u utorima 1 i 3 (dual channel mod), barem je tako na većini matičnih ploča, osim ako u manualu za matičnu ploču piše drugačije.

Možeš ti u BIOS-u spustiti latencije, ali trebaš znati šta radiš jer vrlo lako dobiješ nestabilan komp. 

12 godina
odjavljen
R4sput1n kaže...
eywa33 kaže...

unaprijed hvala

ovo sto si ti zaljepio je SPD ili tvornicke preporucene vrijednosti za taj modul, to ne treba znacit da mema radi na njima - ovisi o postavkama u Biosu.

stvarne taktove i latencije rama u CPU-Z mozes vidjet pod, gle cuda - memory,  a promijena latencija je poso od 10 sec u Biosu, ako si noobstar, a cini mi se da jesi{#}, samo potrazi na netu slike s uputstvima za tvoju maticnu plocu aka Bios.

ionako se zbog ovog ne trebas uopce sikirat - dobici u perf. ce bit nikakvi.

nisam imao pojma da pod SPD nisu stvarne neć preporučene vrijednosti :/ ...pod memory tabom mi je sve kako triba bit valjda. piše da je freq 669mhz (1333) i tajminzi 9:9:9:24:33...ugl necu nist dirat, sve ok za sad, hvala svima na odgovorima!!!

p.s. znam kako mijenjat postavke u biosu, no neznam učinke. ako bolje pročitaš nisam tražio savjet "kako" mijenjati latenciju već "što ako"...

13 godina
protjeran
eywa33 kaže...

nisam imao pojma da pod SPD nisu stvarne neć preporučene vrijednosti :/ ...pod memory tabom mi je sve kako triba bit valjda. piše da je freq 669mhz (1333) i tajminzi 9:9:9:24:33...ugl necu nist dirat, sve ok za sad, hvala svima na odgovorima!!!

p.s. znam kako mijenjat postavke u biosu, no neznam učinke. ako bolje pročitaš nisam tražio savjet "kako" mijenjati latenciju već "što ako"...

kao sto je covjek reko pogledaj jos samo pod memory dal ti memorija rad u dual chanel modu, ake ne preselis module iz 3 i 4 slota u 1 i 2 ili 1 i 3 (ovisno o ploci) i to je to.pozz

- PRAVI VJERNIK NIJE ONAJ KOJI SLIJEPO VJERUJE, NEGO ONAJ KOJI UVIJEK SUMNJA.
12 godina
odjavljen
R4sput1n kaže...
eywa33 kaže...

kao sto je covjek reko pogledaj jos samo pod memory dal ti memorija rad u dual chanel modu, ake ne preselis module iz 3 i 4 slota u 1 i 2 ili 1 i 3 (ovisno o ploci) i to je to.pozz

memorija jest u dual channelu. a to od slotovima neam pojma...piše 3 i 4 no imam samo 2 socketa tako da je to softwarska greška.

16 godina

uobičajeno slaganje za intel 1-3, 2-4, za AMD 1-2, 3-4.

-u ovom slučaju ne postoje portovi 1-2, dakle 3-4 je DC jer je AMD.

-većina BIOSa dobro detektira RAM i automatskui postavi optimalne latencije (RAS-CAS, T..). Naravno, nakon ugradnje je potrebno resetirati BIOS-učitati defaut i podesiti ostalo ako je potrebno, jer (novije MBO) često preskaću detekciju i potrebnu promjenu da bi ubrzali boot...

-ne diraj previše latencije, zanemarivo za brzinu, ali vrlo lako postane nestabilno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice