SSH deamon

poruka: 3
|
čitano: 1.102
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
sshd

Kako najefikasnije blokirati SSH napade na server? Imam CentOS, gore je određena grupa SSH korisnika (AllowGroups sshers) i svaki dan dobivam hrpu ovakvih bezuspješnih pokušaja:

sshd:
    Authentication Failures:
       unknown (121.134.254.8): 2999 Time(s)
       root (www.eikonex.net): 131 Time(s)
       unknown (202.105.49.16): 49 Time(s)
       root (121.134.254.8): 35 Time(s)
       unknown (96.56.56.251): 35 Time(s)
       root (96.56.56.251): 32 Time(s)

Glupo mi je blokirati po IP adresi, a ne znam složiti ništa pametnije na firewall-u. Da li se uopće trebam zabrinjavati za ovakve upade ako mi je sshd redovito updatean i postoji samo par korisnika u grupi sshers?

I'm silicon-based life-form
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SSH deamon

Nemam puno iskustva, ali mislim da nemaš brige; kolko znam (a neznam baš puno :) ima mala milja takvih skriptica koji traže lak pristup na servere...  mislim da je lijek samo dobar pass, i eventualno zabraniti root pristup preko ssh (za svaki slučaj)...

evo jednog linkića: http://tuxtraining.com/2008/05/14/the-ultimate-ssh-security-tutorial - probaj Fail2Ban, pa vidi rezultate...

V.V.V.V.V.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
SSH deamon

Slažem se s Niki,

obično je dovoljno zabranit login za root korisnika, te dodat ovakvu skripticu kao Fail2Ban... ali prije svega, stavit sshd na neki visoki port (mislim da nmap po defaultu ne ide preko 1000 i nešto).

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice