Razlog zašto korisnici ne vole Linux

poruka: 658
|
čitano: 220.800
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Razlog zašto korisnici ne vole Linux
SupremeCommander kaže...

Ovo su djecje linux/windows usporedbe, tj. danas vise nitko ozbiljan ne zagovara linux zato sto je besplatan, nego zato sto smatra da je bolji (citaj: produktivniji) od windowsa.

u cemu to? u projektiranju gradjevina? u obradi fotografija? u obradi videa? bez imalo prepucavanja, koje su to linux desktop aplikacije u kojima je linux produktivniji od win desktop aplikacija? sam si utvrdia da cijena nije ovdje bitan faktor, tako da sve pali:

NAZIV APLIKACIJE | PODRUCJE/PRIMJENA

.......

15 godina
neaktivan
wifi kaže...
Stavros kaže...

Mene samo interesira koliko je vas koji krvnicki zagovarate Winse i okaljujete Linux distre zapravo platilo licencu Windowsa? 

Radje bi uzvratia protupitanjem - koliko je onih koji zagovaraju Linux za kucne korisnike doista imalo i licenciran windows, jer iz prica ispada da se winsi reinstaliraju svako dva miseca, sto vec, da se ruse, da su puni virusa, mislim stvarno mi nije jasno kako mi onda uspijeva da prakticki prije zaminin disk nego radim reinstalaciju??? to sto se ljudima ruse piratske, black i koje vec sve ne verzije winsa, uopce me ne zanima.

Fakat ti je dobro protupitanje! Kucni korisnik? ili ti po mom prosjecan korisnik? Takva vrsta definitivno nema razlog da kesira 900+ kn za licencu da surfa, slusa glazbu, gleda filmove i provodi sate na face-u.

Sto se tice produktivnosti i ostalih stvari za koje linux tebi nije dobar to ti pajdo neide u kategoriju "kucni korisnik"

Ono sto sam je naveo je vezano za prosjecnog korisnika koji nije game addict i kojem nije potreban PHOTOSHOP da makne RED EYE EFFECT 

A ovi sto imaju "crackane" winse i npr isto takav Photoshop i nezamisliv im je rad bez toga pitam se dal bi uzeli Linux i alternativne programe kao opciju da stvarno primoreni kesirat sve to za "kucnu" upotrebu".

Eto zivio.

16 godina
neaktivan
Stavros kaže...

Fakat ti je dobro protupitanje! Kucni korisnik? ili ti po mom prosjecan korisnik? Takva vrsta definitivno nema razlog da kesira 900+ kn za licencu da surfa, slusa glazbu, gleda filmove i provodi sate na face-u.

Sto se tice produktivnosti i ostalih stvari za koje linux tebi nije dobar to ti pajdo neide u kategoriju "kucni korisnik"

Ono sto sam je naveo je vezano za prosjecnog korisnika koji nije game addict i kojem nije potreban PHOTOSHOP da makne RED EYE EFFECT 

A ovi sto imaju "crackane" winse i npr isto takav Photoshop i nezamisliv im je rad bez toga pitam se dal bi uzeli Linux i alternativne programe kao opciju da stvarno primoreni kesirat sve to za "kucnu" upotrebu".

Eto zivio.

zasto nebi imala razloga... mozda zele imat winse na kojem radi prakticki cili svit, na kojem su odrastali i za kojeg nema tipa programa kojeg nema, od free do placenog...uostalom, zasto onda ljudi uzimaju mac, ili iphone, kad i android mobiteli imaju sve sto im triba (a bas ja nisam zagovornik iphona i iSvega)

uostalom, procitaj moj prvi post, bar danas na laptopima za malu razliku u cijeni dolazi predinstaliran win7, i stvarno moras imat jako dobar razlog zbog kojeg bi ciljano isa na free dos ili linux, ali onda kad takvi stave piratske winse i zapomazu kako se ruse, onda ne zelin ni cut...

16 godina

Prouci kako radi software center na Linux distrama i onda dodji raspravljati o tome. Ovako dok nemas blage veze o cemu pricas, tesko je smisleno diskutirati.

Usput, imas krivi dojam ako mislis da sam imalo uzbudjen ovom raspravom. Cak upravo suprotno, pomalo mi je krivo sto sam uopce usao  u raspravu.

kizo2703 kaže...
Čak dapače ,imam kompletan image sistema ,koji u slučaju kvara kloniram na novi disk i pokrenem sistem kao da se ništa nije dogodilo!

S cime ono radis image diska?

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
SupremeCommander kaže...
syncmaster245b kaže...

Dude, 2012 . godina je, a windowsi jos uvijek nemaju centralni repozitorij,

(...) Apple je App Store uveo 2008. Ubuntu 2009., tek toliko da se zna tko koga kopira... {#}

O kakvoj potpunoj kontroli ti govoriš? Ti ne shvaćaš mehanizam software centra kao prvo.  Opensource developeri nisu primoran davati svoje aplikacije na točno određeni site, nego im je to opcionalno, pa i dalje mogu distribuirati svoj rad na način kako žele (kao što to i rade). Software centar je centralni repozitorij opensource (i closed source aplikacija). Ništa više.

Synaptic package manager i slični package manageri su postojali prije App store-a.  Software centar je samo logički nastavak istog.

Prvi repozitorij paketa (softvera) za jedan OS nastao je za potrebe Debiana, sredinom devedesetih. Većina distribucija Linuxa od 1998., a gotovo sve u zadnjih 10 godina koriste repozitorije za distribuciju paketa (softvera). Ubuntuov Software Center je samo frontend za APT (koji postoji od 1998. godine), slično kao i aptitude, Synaptic, Muon, PackageKit, ... Napravljen je da bude lakši za korištenje i vizualno privlačan manje iskusnim korisnicima (početnicima). Apple je samo pokupio ideju od open source zajednice. Postoje i repozitoriji namijenjeni određenim programskim jezicima, npr. CTAN (s radom započeo '93.), CPAN, CRAN, PyPI, ...

Za razliku od Mac App Storea i dolazećeg Windowsovog, iz repozitorija distribucije Linuxa instaliraju se ne samo određene aplikacije nego se instalira čitav OS (MAS ima puno ograničenja kakva aplikacija može biti prisutna u njemu - primjerice, u njemu nema aplikacija koje izgledaju slično ili nude sličnu funkciju kao Appleovi proizvodi (npr. Finder, iTunes, iChat, ...), open source aplikacija pod GPL licencom, ...).

Što se tiče distribucije aplikacija - nitko nikoga ne tjera da koristi repozitorije. Za repozitorije su odgovorni "repository maintaineri", koji odlučuju što će biti prisutno u repozitorijima, a za pojedine pakete "package maintaineri" čiji je zadatak praćenje razvoja određenog softvera, izrada i update paketa koji sadrži dotični softver (source i/ili binarnog paketa, koji uključuje kompajliranje sourcea i testiranje paketa). Autor može zatražiti uključivanje svog softvera u neki repozitorij ili netko može zatražiti uključivanje dotičnog, ali je potrebno da netko preuzme odgovornost package maintainera za taj softver, te da repo maintainer odobri ulazak paketa u repozitorij.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 16:46 (hrx).
15 godina
syncmaster245b kaže...

Prouci kako radi software center na Linux distrama i onda dodji raspravljati o tome. Ovako dok nemas blage veze o cemu pricas, tesko je smisleno diskutirati.

Iskreno ,nije me briga - i to bi trebala biti poanta svega. Kad mi u Linuxu nekaj treba ,koristim i repozitorije ,ali i softver koji sam nađem!

Ponašaš se ko da si ti jedini ,najveći znalac ,samo zbog toga jel koristiš Linux ,a ja Windows?

I po tome misliš da si pametniji ,superiorniji?! Daj ,ohladi se ,ne ovisi ti život o tome!!

syncmaster245b kaže...

S cime ono radis image diska?

Windows backup ,meni sasvim dovoljno!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
16 godina
kizo2703 kaže...

Iskreno ,nije me briga - i to bi trebala biti poanta svega. Kad mi u Linuxu nekaj treba ,koristim i repozitorije ,ali i softver koji sam nađem!

Pa kako si onda mozes dopustiti ulaziti u raspravu o necemu sto ti nije pretjerano jasno.

Bas si se zapalio za raspravu. Ohladi se malo.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
15 godina
syncmaster245b kaže...

Pa kako si onda mozes dopustiti ulaziti u raspravu o necemu sto ti nije pretjerano jasno.

To si zaključio po čemu?! Zato jel sam rekao da me to ,kao običnog usera ,ne zanima?! {#}

Evo ,i to je jedan razlog zašto mnogo korisnika ''ne voli'' Linux! Dođeš negdje na forum i onda naiđe ''faca koja sve zna i uvijek je u pravu'' i počne pametovat!

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 18:31 (kizo2703).
16 godina
kizo2703 kaže...

To si zaključio po čemu?! Zato jel sam rekao da me to ,kao običnog usera ,ne zanima?! {#}

Ne, nego prema kolicini  netocnih izjava koje si iznesao je posve ocito da neznas kako repozitorij na Linuxu funkcionira.

Smiri se, nitko ne glumi facu, pokusavamo diskutirati.

Pa ne radis valjda u Microsoftu cim si se tako uznemirio?

16 godina
neaktivan
moderator

Znate, uvijek preovladava onaj geekovski "momenat" kod naprednih korisnika Linuxa (i izmedu onima koji misle da jesu) u razgovorima sa n00bovima koji koriste Windows.

Takvi nece propustiti priliku da malo propuste "kroz sake" svakog koji nije na Unixoidima

Horor dual boot price, "geekovi", cudan "Windows" na kojem su Start meni i taskbar na gornjem rubu ekrana....

Sve to odvlaci potencijalne musterije  korisnike

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

3 0 hvala 0
15 godina
Lazarus Long kaže...

Znate, uvijek preovladava onaj geekovski "momenat" kod naprednih korisnika Linuxa (i izmedu onima koji misle da jesu) u razgovorima sa n00bovima koji koriste Windows.

Takvi nece propustiti priliku da malo propuste "kroz sake" svakog koji nije na Unixoidima

Jedno je geek koji zna nešto ,taj obično to i objasni (recimo ,Bypass je dobar primjer)!

Nešto drugo su ''wanabee geekovi'' ,koji misle da su s instalacijom Linuxa (ili bilo kojeg unixoida) postali znalci!!

13 godina
neaktivan

Rasprava vam gubi smisao. Nije Schumacher losiji vozac ako ne zna tocno na kojem principu funkcionira elektronika u formuli. Ne znam ni ja na kojem principu radi software centar, ko ga je prvi uveo niti ima li vode na jupiteru. Ne znam i ne zanima me.

Ono sto znam je da je, osim gaminga, prosjecnom korisniku Linux ne ravnopravna, nego bolja opcija od Windowsa ili OSX-a. Za 0 kn dobiva OS koji pokriva sve njegove potrebe, atraktivnog sucelja (sa velikom mogucnoscu izbora), jednostavnim sustavom instalacije aplikacija po 0kn i relativno sigurniji od konkurencije.

Takvo je danas stanje no prije 10tak godina je bilo drukcije i Linux nije bio za svakoga (ni za mene). Znaci stvari treba promatrati u kontinuitetu i danasnje Linux distribucije smatrati novim operativnim sistemima koje treba gurati na sto je moguce vise racunala. Koristenjem windowsa i osx-a, a pogotovo u drzavnim institucijama, ljudi i drzave postaju taoci kompanija.

User friendly Windowsi su tu odavno a user friendly Linux je stigao tek nedavno i ja za razliku od mnogih vjerujem kako ce u buducnosti uzimati sve veci dio trzista. Kasnio je i na mobilnim platformama pa je danas najrasireniji.

Njegova prakticnost, kvalitet i cijena za protivnika imaju ogroman marketing koji je, mislim, zasluzan i za falsificiranje nekih statistika (to je samo moje misljenje, nemojte trazit nikakve dokaze i linkove).

Marketing je gadna stvar. Svako dijete kad prvi put proba Coca Colu napravi "onu facu" ili pljune i pocme plakat a ta ista Coca Cola je najprodavanija stvar na svijetu. Ljudi su uvjereni da oni to vole i da to valja. Da ne govorim kako otrovna casa vode i secera sa 3 kapi kemije kosta vise nego casa 100% soka od narance ili jabuke. Nije to bitno, Coca Cola je najbolja, svi je piju, pijem je od kad znam za sebe i uvijek cu je piti. 

Ja sam pocetnik u svijetu Linuxa (a nemam ni neke ambicije odmicati se od toga nivoa) koji je u zivotu napisao manje od 10 komandi u terminalu, a MS i Appleovim operativnim sustavima se bakcem od osamdesetih, pa opet vidim sve prednosti koje Linux ima. Smatram da je svaki kucni korisnik, osim gamera, koji kupi Windowse neinformiran ili glup. Onima koji instaliraju piratske nemam sta za prigovoriti u ovoj temi.

EDIT: sad kad sam procitao svoj post shvatio sam da me ipak zanima ima li vode na Jupiteru :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 19:21 (BlueMax).

7 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
sad kad sam procitao svoj post shvatio sam da me ipak zanima ima li vode na Jupiteru

Ima, jako malo, samo u stanju pare.

16 godina
neaktivan
moderator
kizo2703 kaže...

Nešto drugo su ''wanabee geekovi''

Na njih sam mislio. Bypass je od onih, dobrih geekova .... (:

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
16 godina
Lazarus Long kaže...

Horor dual boot price, "geekovi", cudan "Windows" na kojem su Start meni i taskbar na gornjem rubu ekrana....

Sve to odvlaci potencijalne musterije  korisnike

Iako znam o cemu pricas, vjeruj mi ovdje to nije slucaj.

Linux jednako tako, ako ne i vise, gubi potencijalnih korisnika upravo zbog "majstora" koji neznaju promoliti nos van svog okruzenja. No to ih ne sprijecava bez pardona deklarirati nesto sranjem i nevaljalim iako doslovno nema pojma o cemu prica.

Sto je najbolje, bez trenutka razmisljanja ce dati i savjet i drugoj osobi baziran na svome neznanju.

Koliko su to sve skupa suplje price, pokazuje i primjer gore navedenog Minhena, ali i Berlina (za kojeg doduse neznam konkretne brojke), fakulteta, njemackih zeljeznica. Za boga miloga cak i Konzum i Plodine imaju  na kasama instaliran Ubuntu, a ako oni ne gledaju na ekonomsku isplativost, onda ne znam  tko gleda.

Neznam sto bih drugo dodao, a da se ne izlozim dodatnom riziku da me shvatite kao Linux verziju Jehovinog svjedoka, osim da mi je posve svejedno tko sto koristi, no jednako ovako skacem i kada neki korisnik OS X ili Linuxa pljuje neosnovano po Windowsima. OS-ovi su tu da se koriste ukoliko odgovaraju potrebama, no ako nesto ne razumijes nemoj si uzimati za pravo i dijeliti savjete.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 19:52 (syncmaster245b).
13 godina
protjeran

Danas sam se bavio win 7 nakon dugo vremena, i opet se sjetio zašto mi je tako drag. Windows 7 je jedan odličan komad OS-a.

Eto, kao zadrti promotor otvorenog koda, linux-a, i ideje, rekao sam. Priznajem! Spreman sam za streljački vod :D

Ali (naravno da dolazi "ali"), linux, točnije Ubuntu mi je draži. Ne znam, volim slobodu, volim .conf, .cf i slične fileove. Volim redovito svakih nekoliko mjeseci potrgati cijeli sustav do temelja i opet ga popraviti kao da se ništa nije dogodilo. Volim eksperimentirati, volim kopati po kodu. Također volim smjer u kojem ide, odnosno usmjerenost prema "običnim" korisnicima, a još uvijek je "pravi linux".

Da mogu, imao bi kombinaciju svega - Win 7, OSX i Linux. Prvog radi kompatibilnosti, jednostavnosti i software-a, drugog radi sync-anja i fluidnosti, trećeg radi slobode brzine i sigurnosti. Ali ne mogu nažalost.

I tako na kraju ljudovi dragi, koristite ono što vas veseli, i nemojte pljuvat po drugima koji teže ka boljem. I uvijek, ali uvijek budite svjesni prednosti i mana onog što imate ili znate.

Roger and Out.

9 0 hvala 0
16 godina

Ako samo mogu nadodati nesto...

Dakle, Stefici (na Linuxu) Marica (korisnik Windowsa) posalje .doc file.

Stefica pita u cemu otvaras ovaj file.

Marica kaze u Wordu.

Stefica trazi Word po Linuxu, ali njega nema. Stefica nije user koji ce trazit po forumima i po googlu alternativu jer je ona priprosti korisnik. A svi priprosti korisnici windowsa garant imaju Office (ne ulazim u to kako su ga dobili).

Al dobro, Stefica pita nekog i instalira Open Office (Libre, kako god hoces).

Stefica otvori dokument u njemu.

Dokument je raspadnut.

Stefica ebe mater i Marici i muzu joj.

Marica kaze da njoj normalno radi. Njoj i Ankici sa Windowsima i Officeom.

Dalje, Ante (korisnik windowsa) salje Mati (linuksasu) dwg file.

Mate ima neki CAD sw, ali opet, kada ide otvorit dokument dobije Picassovu sliku umjesto nacrta Milinoviceve vile u Lici.

Meho kupio AIO printer. Spoji ga na Ubuntu gonjenu masinu. Nekako proradi printer (uz pisanje krvi). Sad treba upogonit i skener. Mate pisa jos malo krvi sa tragovima bubrega. Spominje katolickog Boga i sve svece. U negativnom kontekstu.

tnakir isao upogoniti softphone na Ubuntu masini u firmi. Odlucio preci na Linux. Instalirao Mono, bilo mu krivo jer mu nema voljenog VS-a al dobro, sto se mora nije tesko. Izhebao se i ja i kolega linux admin da upogonimo tu usranu Plantronics wireless sluju koja kosta ko da je od zlata, a koja mu je osnovni alat, kao tezaku motika, a za koju pise da radi kao sunce pod Linuxom. Na nekim forumima. Nema teorije. Odustao. Instalirao Win. Sluja radi. Radi answer button sluje na Skypu, na 3CX phoneu. tnakiru suza krenula niz oko. Poljubio instalacijski od Windowsa :P

Sto hocu reci je to da je Win ipak standard. Da je hrpa stvari nekompatibilna izmedju dvije platforme i da neke stvari koje se uzimaju zdravo za gotovo na Win platformi, na Linux platformi znaju biti pain in the ass.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 20:25 (tnakir).

7 0 hvala 2
16 godina
syncmaster245b kaže...
Koliko su to sve skupa suplje price, pokazuje i primjer gore navedenog Minhena, ali i Berlina (za kojeg doduse neznam konkretne brojke), fakulteta, njemackih zeljeznica. Za boga miloga cak i Konzum i Plodine imaju  na kasama instaliran Ubuntu, a ako oni ne gledaju na ekonomsku isplativost, onda ne znam  tko gleda.

Ovo je krasan primjer primjene SW-a u kontroliranim zatvorenim okolinama. No to su rijetki primjeri gdje možeš imati sve pod kontrolom i ne dozvoliti korisniku da želi "nešto više". Tu je problem.

13 godina
protjeran

Pa i obrnuto je.

Haso ima ubunt i super mu je. Koristi ga za surfanje netom, malo mjuze, piše dokumente i tako, lagano.

Mujo jednog dana pošalje super_fun_free_game.exe. Haso to ne može otvoriti, a i ako otvori izgleda kao nešto što mu je čača koristio tamo '93....

Sve je stvar percepcije.

U blagu obranu libre office-a, moje žensko biće radi za njemačku firmu i uredno oni njoj šalju .doc, xls i slične fajlove, koje ona uredno otvara na libre-u (ubuntu), sprema ih i šalje natrag. Nitko se do sada nije pobunio iz te firme. Da napomenem to je ogromna internacionala firma (neću spominjati koja, ali kod nas je još tamo od 90-tih. I ne nije t-com :D).

Što se tiče AIO, osobno se spojio na mrežni printer/skener/vešmašina (u win mreži) jednim klikom nakon što ga je pronašao na mreži. HP je u pitanju.

Da, win je standard, ali .doc(x) nisu. Naravno namjerno, jer MS ne bi htio da se netko sjeti napraviti nešto bolje, a da radi na svim računalima. Jeli to loša strana linuxa? Naravno da nije, i uopće nema veze sa njime.

Što se tiče telefonije, primjerice na jednom call centru u kojem sam radio, na windowsima je to živi freaking užas napraviti da radi kako spada. A da ne govorim o cijenama koje se tu spominju (6 operaterskih računala, serveri i licence preko 250 000 kuna bez edukacije i plaćanje ugradnje sustava). Isti takav sustav na linux-u (asterix ili distribucije koje se vrte oko toga poput http://www.elastix.org/index.php/en/home.html) su oko 3-4 puta jeftinije (jedna ponuda je bila oko 60 000 kuna).

Dakle stvar percepcije i potreba. Nema smisla trpati sve u jedan koš jer se nekom raspadne .doc(x) file u libre office-u, ili što nema autocad-a.

1 0 hvala 0
15 godina
Bypass kaže...

Da, win je standard, ali .doc(x) nisu. Naravno namjerno, jer MS ne bi htio da se netko sjeti napraviti nešto bolje, a da radi na svim računalima. Jeli to loša strana linuxa? Naravno da nije, i uopće nema veze sa njime.

Dakle stvar percepcije i potreba. Nema smisla trpati sve u jedan koš jer se nekom raspadne .doc(x) file u libre office-u, ili što nema autocad-a.

Sorry ,but jeste ,ko i sve ostalo kaj izađe iz MS Office kuhinje ,bilo to nama krivo il' pravo.

I Libre ga otvara ,uz neke manje greškice ,ali ništa oko čega bi trebalo dizati bunu i tražiti MS-ovu glavu!

14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
syncmaster245b kaže...

Dude ,članak iz 2005.!! Molim te! To je prapovijest ,pogotovo od izlaska Windowsa 7 ,koji se bez problema mogu skinuti s neta i naravno ,to je potpuno legalno!

(MSDNAA ,kao primjer - ikad čuo?!)

Aktivacija i licence te legalnost Windowsa ,na koju ti vjerojatno misliš - to je već druga priča!!

Zapravo je zastrašujuće koliko je taj čalnak čak i danas aktualan,unatoč windowsima 7.

SupremeCommander kaže...
syncmaster245b kaže...

Dude, 2012 . godina je, a windowsi jos uvijek nemaju centralni repozitorij,

Ide se prema toma,  iako mi to za nesto otvoreno kao linux djeluje suludo. Jasno je da jedan Apple ima centralni repozitorij aka App Store na kojem ima potpunu kontrolu, ali nesto "free", "open" da isto tako nesto ima? Dakle, ja napisem neku aplikaciju i moram to davati na jedan tocno odredjeni site, umjesto da to distribuiram kako ja zelim? Horor...

Apple je App Store uveo 2008. Ubuntu 2009., tek toliko da se zna tko koga kopira...  {#}

Win7 je izdan 2009. ocito da je bilo prekasno za Windows App Store, ali zato Win8 dolazi s njime...

Tek toliko da se zna Linux centralni repozitoriji postoje još barem od početka 2000-ih. Druga stvar je to što je Ubuntu to oko 2009 rebrandirao u software center.

Nisi dovoljno duboko odradio svoj research.

edit:

U biti apt je nastao 1998.

Synaptic package manager je nastao 2001.

Iz čega možemo zaključiti tko je točno koga kopirao.Dapače,možemo zaključiti i koliko su bili "brzi".

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 21:44 (g12356).
14 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ako samo mogu nadodati nesto...

Dakle, Stefici (na Linuxu) Marica (korisnik Windowsa) posalje .doc file.

Stefica pita u cemu otvaras ovaj file.

Marica kaze u Wordu.

Stefica trazi Word po Linuxu, ali njega nema. Stefica nije user koji ce trazit po forumima i po googlu alternativu jer je ona priprosti korisnik. A svi priprosti korisnici windowsa garant imaju Office (ne ulazim u to kako su ga dobili).

Al dobro, Stefica pita nekog i instalira Open Office (Libre, kako god hoces).

Stefica otvori dokument u njemu.

Dokument je raspadnut.

Stefica ebe mater i Marici i muzu joj.

Marica kaze da njoj normalno radi. Njoj i Ankici sa Windowsima i Officeom.

Dalje, Ante (korisnik windowsa) salje Mati (linuksasu) dwg file.

Mate ima neki CAD sw, ali opet, kada ide otvorit dokument dobije Picassovu sliku umjesto nacrta Milinoviceve vile u Lici.

Meho kupio AIO printer. Spoji ga na Ubuntu gonjenu masinu. Nekako proradi printer (uz pisanje krvi). Sad treba upogonit i skener. Mate pisa jos malo krvi sa tragovima bubrega. Spominje katolickog Boga i sve svece. U negativnom kontekstu.

tnakir isao upogoniti softphone na Ubuntu masini u firmi. Odlucio preci na Linux. Instalirao Mono, bilo mu krivo jer mu nema voljenog VS-a al dobro, sto se mora nije tesko. Izhebao se i ja i kolega linux admin da upogonimo tu usranu Plantronics wireless sluju koja kosta ko da je od zlata, a koja mu je osnovni alat, kao tezaku motika, a za koju pise da radi kao sunce pod Linuxom. Na nekim forumima. Nema teorije. Odustao. Instalirao Win. Sluja radi. Radi answer button sluje na Skypu, na 3CX phoneu. tnakiru suza krenula niz oko. Poljubio instalacijski od Windowsa :P

Sto hocu reci je to da je Win ipak standard. Da je hrpa stvari nekompatibilna izmedju dvije platforme i da neke stvari koje se uzimaju zdravo za gotovo na Win platformi, na Linux platformi znaju biti pain in the ass.

Svak čast. {#} Scenarij za dobru sapunicu. Probaj to unovčiti.

Da se vratimo malo na neke tvrdnje. Štefica nema potrebe za dodatnim instaliranjem, dvoklik na file i voila sve je tu. Inače nema velikih problema ali kad se koristi puno formatiranja (posevice u hederim i futerima) ono što vidiš zna biti razmrdano. Znam što pričam, zbog toga i jedino zbog toga smo u firmi nabavili MS Office (za projekte kod kojih se u startu traži izmjena fileova) inače smo godinam koristili OO. Kao što sam napomenuo u postu prije ni dan danas nisam uspio u futeru (excel) napraviti horizontalnu crtu. Kod calca je to čas posla.

Što se tiče Ante i Mate imaju DraftSight, genijalan alat (Windows, Mac, Linux) istina radi samo u 2D i otvara dwg bez problema. Osobno ga koristim i mogu reći (nakon 16-17 godina rada u AutoCAD-u) osjećaj rada se najbliže približio AutoCAD-u. alat je besplatan pod svim platformama.

Što se tiče Tnakira, njemu nema pomoći u Linux svijetu. Kad navratiš u Zagreb, javi se da te počastim slasnim ćevapima i hladnom pivom, da malo sperem loš dojam koji je ostavio Linux.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 21:52 (mario.L_hr).
16 godina

Ja u firmi koristim OO. Jako malo imam posla sa .doc i .xls dokumentima tako da mi je kupnja Officea bacanje novaca. Formatiranje mi se raspadne kada se koriste tablice ili forme.

Sa excellom imam jako malo posla.

@Bypass: Sto se tice call centra, mi imamo u firmi asterisk centralu (nekakav pc pogonjen cini mi se Fedorom) koja radi savrseno. Na nju se kacimo SIP klijentima i to radi uredno (i na linux i na win). Problem je sto koristimo wireless headsetove za komunikaciju skypom i softphoneom, a koji ne rade pod linuxom.

@Mario.L... ma meni je Ubuntu ok, sve sto sam radio pod njim mi je bilo ok, osobno nisam imao nekih velikih problema jer ni moji zahtjevi nisu veliki. Mono mi je radio. Ostale djidje su mi radile.

Ali s obzirom da sam profesionalno orijentiran na MS, glupo mi je forsirati Linux ili OSX kada mi se Win zapravo namece kao prirodan odabir. Kao da kupim dizel auto i onda ga prilagodjavam na benzin jer imam benzinsku crpku koja toci samo EuroSuper 95.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

4 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Slažem se, i o tome govorim. Koristiš što ti je najbolje za rad.

Ja osobno ne bi mogao raditi normalno bez problema na nekom sustavu osim linux-a (možda OSX).

5 0 hvala 0
16 godina
Bypass kaže...

Slažem se, i o tome govorim. Koristiš što ti je najbolje za rad.

Ja osobno ne bi mogao raditi normalno bez problema na nekom sustavu osim linux-a (možda OSX).

Ali onda je smijesno pricati o nekom sustavu da je bolji ili losiji. Moze biti jedino bolji ili losiji za odredjenu radnju.

Tebi za tvoj posao pase samo i jedino Linux.

Nekom graficaru ce sigurno pasati OSX jer koliko sam cuo, Adobe i ostale djidje rade brze na OSX platformi. 

Dakle, krivo je uzimati OS i dalje alate birati po njemu radi nekakvih ideala, pomodarstva, hypa i slicno. OS bi se trebao birati prema alatima, jer on i nije nista drugo vec podloga za alate s kojima odradjujemo posao i zaradjujemo novce.

13 godina
protjeran
tnakir kaže...

Ali onda je smijesno pricati o nekom sustavu da je bolji ili losiji. Moze biti jedino bolji ili losiji za odredjenu radnju.

Tebi za tvoj posao pase samo i jedino Linux.

Nekom graficaru ce sigurno pasati OSX jer koliko sam cuo, Adobe i ostale djidje rade brze na OSX platformi. 

Dakle, krivo je uzimati OS i dalje alate birati po njemu radi nekakvih ideala, pomodarstva, hypa i slicno. OS bi se trebao birati prema alatima, jer on i nije nista drugo vec podloga za alate s kojima odradjujemo posao i zaradjujemo novce.

Upravo tako. To jedino shvaćaju ljudi koji rade i koji su otvoreni isprobati druge stvari u potrazi za efikasnijim radom (imho).

Fanbojizam u bilo kojem obliku je glup do bola.

14 godina

Istina je to sve što govoriš, ali mislim da se ovdje u temi govori o tome zašto ljudi kojima Linux odgovara njihovim potrebama ipak koriste (nelegalni) Windows.

Razumljivo je da će netko koristit Windowse ako nema alternative, o tome se nema što uopće raspravljati.

http://modelling-tutorials.blogspot.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
sirka666 kaže...

Istina je to sve što govoriš, ali mislim da se ovdje u temi govori o tome zašto ljudi kojima Linux odgovara njihovim potrebama ipak koriste (nelegalni) Windows.

Razumljivo je da će netko koristit Windowse ako nema alternative, o tome se nema što uopće raspravljati.

Pa cuj, hrpa korisnika koristi PC za igranje. Tu se Linux ipak ne moze mjeriti sa Windowsima. A skoro svaka kuca u HR ima Windowse, jer u svakoj kuci se neki klinjo voli malo poigrat. Na taj dio zaboravljate kada pricate o Linuxu kao kucnom OS-u.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2012 9:02 (tnakir).
16 godina

Da i ja bacim komentar...

Iako i sam koristim linux kuci non stop, na poslu sam primoran da koristim winse tako da mogu reci iz svog ugla neke stvari. Prvo nema jedan razlog zasto korisnici ne vole linux. Ima ih više ali neki od osnovni su: 

1. Navika. 

Kroz školu, od osnove pa preko srednje učimo da ima Windows negdje se spomene i OS X ali Linux nigdje. Dakle vec od tad se formira misljenje da je Windows jedini i najbolji tako da kad korisnik u nekom kasnijem vremenu i čuje za Linux, ako nije neki PC geek nece se ni osvrnuti na njega. 

2. Raširenost Windows Platforme.

Vjerovatno ćete reći pa Linux je rašireniji od Windowsa kroz razne uredjaje. Možda to i jeste tačno ali Windows zauzima najveći postotak desktop, laptop tržišta a to je jedino što se računa, serveri su za ovu priču manje važni. Boli i Matu i Štefa briga što je u njegovom ruteru Linux kad on na fejs ide sa Windowsa ili igra Battlefield sa Windowsa. 

3. Softwerska i Hardwerska podrška.

Ovaj razlog je povezan sa drugim. Čitao sam par komentara tipa nije Linux kriv što nema podršku za ovo ili ono već developer ili proizvođač koji neće da napiše driver za Linux. Pa da se razumijemo nije developer kriv što je kapitalizam takav da ja povećanje zarade najvažnija stavka. Da se razumijemo i ja bi kao developer ili proizvođač koji se na tržištu bori sa konkurencijom za opstanak radio ono što je najbolje za mene. Da je situacija obrnuta da Linux zauzima veći dio tržišta da ne kažem većinski dio i situacija bi bila drugačija ovako sve dok ima neznatan dio kolača biće marginalizovan i zavisiće od zajednice.

4. Dječije boljke linuxa.

Ovaj razlog je onaj koji je meni najbitniji i koji me najviše nervira. Iako volim Linux i iako sam vezan za Windowse samo zbog jednog programa koji koristim na poslu a za sve ostalo koristim Open Source alternative, Linux pati od jednog problema a to je da ima više mušica nego žena u trudnoći. Ono što radi u jednoj verziji distre u sledećoj možda neće raditi i obrnuto. Meni recimo ne radi u ovoj verziji Xubuntu-a (a i u svim Ubuntu baziranim distrama, za druge ne znam jer ne koristim) da mi Lexmarkov štampač, koji ima Linux podršku, hoce istampati jednu stranu na sledećoj izbaci hijeroglife i onda moram poslije svakog posla restartovati cups i ono proradi. U 11. 10 verziji mi je skype stvarao glavobolje sad se to popravilo...dok realnost jeste da na Windowsima to sve radi i to plug and play.

Nažalost situacija je takva da će MS lako doći na nivo linuxa, applea što se tiče centralnog repozitorija...ali linux će proći još dug put dok ne dodje u situaciju da korisnik samo ubode svoj novi uređaj i on jednostavno proradi, jel trend je pojednstavljenja upravljanja računarom a na linuxu su neke stvari sve samo ne jednostavne a te stvari korisnik najviše cijeni.

Ima još razloga ali PDV se bliži pa nemam vremena pisati. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Prije par mjeseci ovdje kod mene se digla frka strka oko legalizacije, te mediji , te inspekcije ovo ono i uglavnom moja firma odluci da se legalizuje. Bile su opcije da li kupiti win i office, ili preci na linux ili kupiti nove racunare sa oem windowsima itd itd... Uglavnom prvo smo pokusali preci na linux ali se ispostavilo da nas program ne moze preko wine-a biti pokrenut na linuxu jer koristi i net framework i visual fox pro i odbc sql driver i jednostavno nema sanse prebaciti ga na linux... A s obzirom da cijela firma osim jednog odjela koristi taj program onda smo morali ostati na windowsu dok je taj jedan odjel prebacen na linux... I tu pocinju muke... Libre office... Ako je to najbolje sto linux nudi za obradu dokumenata... Strasno... Otvoris dokument... Maximiziras ga i odijednom ti je sve sivo... Minimiziras opet vidis dokument...maximiziras opet sivo... Da bi nakon sat vremena googlanja i procitanih milion tema sa problemima sa libre officeom neko skontao da treba obrisati tj deinstalirati nekakav menubar koji nije dio libre officea ali su eto nekompatibilni, a i to se desava na pojedinim hardwerskim kombinacijama komponenti... Druga stvar..Print pdf fajla sa interneta... Nesto sto je portrait uporno printa kao landscape.. Nakon sat vremena jedva nekako uspio da printa kako je na ekranu... (ni sam ne znam kako)...

Dijeljenje printera? Ako nije preko cups servera zaboravite na normalan rad...

Instalirao teamviewer za linux ali uzalud jer se ne pokrece automatski kad upalis racunar... I onda opet googlanje i onda nekakvih 10 divljih nacina kako natjerati teamviewer da se pokrene sam.... Onda update-i... milion update-a... A libre office....oni jos nisu naucili napraviti update..nego moras skinuti 200 mb fajl tj kompletnu instalaciju novije verzije koja se tek onda instalira... A da...Graficke postavke... Na jednom racunaru sve ok na drugom instaliraj ovaj driver instaliraj onaj ali nakon svakog restarta rezolucija se vrati na osnovnu kao i refresh rate.. U kancleariji 5 razlicitih racunara i svih 5 se drugacije ponasa na istom linuxu... Otkako sam instalirao linux u tom odjelu sam bio 20 puta vise nego dok su imali windows xp...  Mislim nije linux los ali u nekom radnom okruzenju gdje je bitna brzina i stabilnost i kompatibilnost tu windows jednostavno nema konkurencije...  I da, na ostalim licenciranim windows masinama smo zbog ustede izbacili MS office i ubacili libre office za windows... To mi je toliko traumatsko iskustvo bilo da jos nisam spreman pricati o tome...

-BiH-slackspace

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice