Evo i mog doprinosa temi.
Moje mišljenje je da je sve stvar navike. Trenutno na lapropu imam dualboot Fedora 16 i Win7, i vec dvije godine koristim vecinom fedoru. Jednostavno obozavam trenutke tipa rušenje novoinstalirang gimpa, blokiranje scribusa nakon tri sata posla i gubljenje cijelog rada (naucilo me koristit ctrl+s svakih pet minuta ) najbolji trenutak mi je bio upgrade na fedoru 17 alpha(posljedica: reinstaliranje os-a) jer jednostavno nista nije radilo. Ali ne odustajem jer mi se sviđa cijeli koncept open source-a i volim prčkat po os-u i shebat i mucit se da ispravim.
Sad razlog zašto korisnici ne vole linux, moje mišljenje je jednostavno navika, ali i gomila distribucija. Pokusavao sam nagovoriti jednog kolegu da pređe na linux i nakon sto je malo poceo proucavat distribucije komentar je glasio: 'J**es ti to, Windows je samo jedan, ko' ce se snac u tome svemu.' Napisao sam navika, a to je mozda i najveci problem, poznajem gomilu ljudi koji ne mogu zamislit nista osim windowsa jer im racunalo sluzi za fejsanje, lajkanje i slušanja zvjezda granda na ''otom jutjubu'', a to je dobro jer oni kupuju sve te licence i tako postoji Microsoft, a i ljudi koji ga mrze pa rade ovako super stvari kao što je fedora. Isto tako mislim da za profesionalce je možda bolje ne koristiti open-source alate i linux. Razog: sve to rade ljudi koji za sav svoj rad najčešće nisu plaćeni, pa tako software danas postoji a sutra ne mora dok kod plaćenog softwarea ipak postoji nekakva garancija. Ponavljam to je samo moje mišljenje. Vjerujem da će kroz slijedećih nekoliko godina porasti broj linux korisnika, jer piratluku se lose pise ako se nastavi forsiranje onih ispjevanih zakona, a isto tako sve češće vidim naslove tipa: 'Francuska plicija prelazi na Ubuntu', 'Rusija prelazi na Linux u 2012'. 'Njemačka objavila smjernice za prelazak na otvoreni kod'...
Trenutno se mogu nazvati korisnik linuxa, ali kako svaka budala ima svoje veselje tako i svatko moze odluciti sto mu bolje pase.
P.S. Moram reći da je meni Libreoffice totalno smeće i ježim se od pomisli na njega :), imam ms office i pokrecem ba sa wine-om :).
(kako cu pokupit gomilu onih palaca dolje, ali morao sam :D)