Minimalna instalacija Ubuntua

poruka: 10
|
čitano: 2.758
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Dakle trebam instalirati Ubuntu, cista osnovna instalacija bez dodatnih programa. Treba mi samo i jedino KDE i to je to?

Kako?

Pokusao sam preko MiniCD-a ali na kraju instalacija ispada preko 500 MB, bez KDE-a

Napomena: ne igraju mi gotove distre tipa Puppy etc.

EDIT: nakon instalirane Mini edicije Ubuntua i sada instalacije KDE-a bez ikakvih aplikacija dosao sam do 1.5GB sto je previse... Ciljam max na 750MB? Gdje grijesim?

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 16:11 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemam pojma koliko prostora zauzima minimalni desktop na Ubuntuu jer već dugo nisam vrtio minimal install (osim na archu, al na njemu nikad ne gledam zauzet prostor).

Ono što mogu odmah reći jest da probleme u većini slučajeva stvara promjena u default settinzima apt-geta sredinom 2009. godine. Naime, apt-get je počeo automatski installirati recommended pakete i od tada je to defaultna postavka na većini deb based distribucija, stoga sve dijeluje bloatano.

Moja preporuka - instaliraj minimal Ubuntu, i zatim touchaj /etc/apt/apt.conf te dodaj

APT::Install-Recommends "0";

APT::Install-Suggests "0";

Apdejtaj package listu i instaliraj paket kde-minimal.

Btw, koji meta-paket si ti instalirao za KDE?

Edit: provjerih u VMu koliko je težak kde-minimal (--no-recommends --no-suggests) i kaže ~300MB. Tome dodati xorg kojeg meni ne ubraja jer je već instaliran... Trebalo bi biti daleko ispod 750MB.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 21:49 (brentaal).

1 0 hvala 1
17 godina

Ma sam Ubuntu mi je bio ogroman. Dakle DL-ovao sam Ubuntu mini sa ubuntuuovih stranica, pokrenu instalaciju samo i jedno ubuntua, bez drivera, bez programa i ostalih gluposti. Onda mi je on bez ikakvog pitanja povukao milijun i jedan paket sa neta tijekom instalacije tako da je to opet naraslo na ajme ajme...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2010 0:07 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ubuntu ti je sa Gnome-om, Kubuntu sa KDE-om. Zašto ne probaš Arch?

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html

0 0 hvala 0
17 godina

Ma pokusao sam samo sa shellom instalirat, bez GUI-a...

Arch je derivat debiana ili...?

dakle treba mi samo konzola, kernel i osnovni paketi (za TCP etc...)

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2010 0:16 (tnakir).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A da probaš s ovom distrom? 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Minimalna instalacija Ubuntua
tnakir kaže...

Ma pokusao sam samo sa shellom instalirat, bez GUI-a...

Arch je derivat debiana ili...?

dakle treba mi samo konzola, kernel i osnovni paketi (za TCP etc...)

Arch je zasebna distra, nije ničiji derivat i ima svoje posebne pakete te PACMAN - package manager.

Dolazi bez Desktop Enviromenta tako da sve moraš napravit sam.

Do why me key too - pročitaj ovo brzo :)
17 godina
Shody_1994 kaže...

Nazalost ne... stvar je u tome sta ovo instaliram na embedded uredjaj, ogranicene procesorske snage i ogranicene memorije (ram/pohrana). Sta se tice drivera, tu je stvar malo specificna... imam ih samo za ubuntu. 

Bilo bi krasno kad bih iz ubuntua mogao izbaciti sve nepotrebno i ostaviti samo ono sto meni treba.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Shody_1994 kaže...

Nazalost ne... stvar je u tome sta ovo instaliram na embedded uredjaj, ogranicene procesorske snage i ogranicene memorije (ram/pohrana).

Sta se tice drivera, tu je stvar malo specificna... imam ih samo za ubuntu. 

Bilo bi krasno kad bih iz ubuntua mogao izbaciti sve nepotrebno i ostaviti samo ono sto meni treba.

Ako se radi o ograničenim resursima, onda ti KDE definitivno ne bi trebao biti prvi izbor za desktop environment. Na starije ili slabije uređaje se stavlja Fluxbox/Openbox ili neki drugi WM (eventualno neki tiling WM ako se snalaziš s njima).

Driveri - imaš li source?

Izbaciti iz Ubuntua možeš sve nepotrebno, kompajliraš optimizirani kernel, staviš ono prije navedeno u /etc/apt/apt.conf da ne bi instalirao bloat, i to je to.

17 godina

KDE znam da guta malo vise ali mi treba iz razloga sto se na njega nakaci ova nekakva konfiguracija samog KDE zbog koje i izvodim sve ovo. Inace sam sa linuxom da debelo Vi, tako cu se morat poprilicno namucit.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice