Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.522.773
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Evo da se malo istrolam. U vasu korist jer vidim da su vas price o teskim Linuxima zavele.

Gledam teme o Gentoo> joj, to je tesko, treba kompajlirati par dana, na kraju ko zna jer ce raditi....

Kakvo kompajliranje ? U Gentoo se kompajlira jedino kernel i eventualno java, flash, firefox i te finese i to samo ako se koristi 64bitna verzija. Ljudi dignu Gentoo i misle da su nesto kompajlirali, ako vec hoce kompajlirat nek idu na LFS

Kakvih par dana? Cak u virtual boxu iz minimal isa cijeli Gentoo dignem u manje od 10 sati, pri cemu mu napravim i dva kernela.

Arch, ma samo da netko cita sto mu pise u handbooku dici ce ga u sat i pol i radit ce odlicno....

Trolam zato jer mi je zao vidjeti ljude kako bi htijeli npr Gentoo ili Arch ali ne pokusavaju jer su culi da je to tesko, da se treba kompajlirati, ...

Svako tko jednom slozi u gentoo kernel i digne ga u funkcionalan desktop sustav pitati ce se> Pa sto je tu bilo tako tesko ?

Onaj ko kaze da je tesko i da se mucio, laze jer nije ni probao vec samo citao o distri na netu. E upravo zbog takvih su to zloglasni Linuxi.

Sorr y na trollu ali zao mi je sto tako dobri linuxi moraju biti zloglasni... jer su jednostavni, a pogotovo Arch

Ajde nek netko tko ima Arch kaze dal mu je nekaj bilo tesko ??

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma može staviti Arch, ali čemu?

Čemu ga slagati, dodavati pakete iz terminala kada ima Ubuntu?

Moje iskustvo za 256MB rama-a jest Ubuntu s GNOME de, i to sam ga fino vrtio sa 10.10 verzijom. Lakše će raditi i brže. s Lubuntuom ili Xubuntuom pa može i to probati. 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Shody_1994 kaže...

Ma može staviti Arch, ali čemu?

Čemu ga slagati, dodavati pakete iz terminala kada ima Ubuntu?

Moje iskustvo za 256MB rama-a jest Ubuntu s GNOME de, i to sam ga fino vrtio sa 10.10 verzijom. Lakše će raditi i brže. s Lubuntuom ili Xubuntuom pa može i to probati. 

tome jer ima 256 rama. Svakako da ce ubuntu gnome raditi na tome ali kako ? ti si probao, dobro. da si probao arch ne bi ti bilo dobro..

ne bih se sad prepucavao, ali stavljati ubuntu sa svim onim aplikacijama i desk env, win managerom na tu konfu je glup potez kraj drugih distra

ako smo kod toga dobro, nek stavi xp i on ce raditi dobro, sve to radi dobro

na extremnim konfama se vidi razlika izmedu rada archa i ubuntu ili gnoma i fluxboxa, di nece na pentium 4 sa 256mb rama.

ne mora staviti arch ali moj svajet je nek izbjegne kako gnome, tako i kde i lxde

15 godina
neaktivan

Uglavnom se slažem, ali ne znam kolike su njegove sposobnosti za instalaciju Archa. Priznajem, nije teško instalirati Arch, ali ako se prvi put susrećeš sa Linuxom onda da. Jesi ti znao koristiti 'nano' i naredbe u terminalu prvi put kad si instalirao? Ja bogme nisam. Ako ima znanja onda slobodno Arch s nekim lakšim de-om. 

Arch je dobar, ali baš za onoga hardcore geek-a koji želi složiti u sustav sve što njemu treba a ne neke bezpotrebne stvari koje su u Ubuntuu po defaultu. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

u pravu si, na mom prvom Linuxu, Debinu, mucio sam se ohoho za java plugin...

evo par gotovih distra odlicnih za njegovu konfu> crunchbang ( iz iskustva, odlican linux ), crux, deli, slax, arch bang, ...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kaj misliš Bypass, jel mi je bolje raditi image cijele particije pa to na eksterni disk staviti (s tim da je na njemu NTFS fs) ili drito čupati podatke? Meni zvuči bolje rješenje napraviti image, pa poslije raditi s njim kaj mi treba...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi. Učinio sam nešto jaaako glupo. Iz nekog meni nepoznatog razloga sam pokrenuo chown -R root /

Postoji li način da se permisije svih fajlova na disku resetiraju?

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!

1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Pozdrav ljudi. Učinio sam nešto jaaako glupo. Iz nekog meni nepoznatog razloga sam pokrenuo chown -R root /

Ihaaa, pa kaj je to u zadnjih par dana XD. Ja si pol /home-a izbrišem, evo vrtim se na LiveUSB-u, da si disk ne pomrdam prije nek idem vraćat to, ti si chownaš cijeli root XD.

May I ask, kak si uspio bez sudo-a to napraviti?

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

...

Ispeglaj cijelu particiju na externi i to je to :)

Poslije lako obrišeš ostalo :)

Drago mi je.
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ispeglaj cijelu particiju na externi i to je to :)

Poslije lako obrišeš ostalo :)

Nema veze kaj je gore NTFS? Znači samo image napravim? I onda taj image vratiti u /home? Jel bi to išlo? Mislim, prvi put radim ovakav neki recovery, pa ono, nepoznato mi je sve to više-manje.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
dj_beni kaže...

May I ask, kak si uspio bez sudo-a to napraviti?

Bio ulogiran kao root.  {#} *facepalm*

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Nema veze kaj je gore NTFS? Znači samo image napravim? I onda taj image vratiti u /home? Jel bi to išlo? Mislim, prvi put radim ovakav neki recovery, pa ono, nepoznato mi je sve to više-manje.

Ne bi trebalo biti problema.

Ma samo home vratiš u home ili izbrisane podatke jer će napraviti recovery cijele particije, ne samo home-a.

Drago mi je.
14 godina
protjeran
dj_beni kaže...

Bio ulogiran kao root.  {#} *facepalm*

A jel ti mozak bio na standby-u kad si to ukucao u terminal? {#}

Ali evo ti rješenja:

http://www.linuxquestions.org/questions/linuxquestions-org-member-success-stories-23/creating-permission-restore-points-91333/

Za ubuduće.

Ne nemoguće je napraviti reverzni chmod ili chown a da to ručno ne napraviš.

Drago mi je.
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2011 16:38 (Bypass).
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ne bi trebalo biti problema.

Ma samo home vratiš u home ili izbrisane podatke jer će napraviti recovery cijele particije, ne samo home-a.

/home mi i je kao posebna particija. Znači, ako sam dobro skužio, čisto da rezimiramo {#}. Kad ja nekaj obrišem, ti podaci zapravo ostaju na disku, OS samo izbriše iz "tablice" postojanje tog podatka, kasnije ga sam prepiše nekim drugim. Ja sad kad napravim (raw) image te svoje /home particije, zapravo ću pokupiti sve podatke (znači i izbrisane) i kad kasnije restore-am taj image na drugu particiju ili ponovno /home, svi podaci bi trebali biti tu (ajd, bar 99%, tolko se nadam da je sačuvano, jer sam 10 min nakon "incidenta" sve ugasil i nemrdal po disku)? Znači image će i izbrisane stvari vratiti ili? Ako sam dobro skužio taj proces...

@dj_beni

To je i meni palo na pamet, napraviti skriptu koja će povući permissione s drugog OS-a i onda ih ponovno vratiti.

14 godina
protjeran

Tako nekako :) Samo lupaj ako je posebna particija, dobit ćeš 100% podataka van.

Slično je i sa ntfs i win. Imam program koji vraća podatke i nakon 5 (i više) formata i instaliranja sustava. Jedini siguran način brisanja podataka sa diska je secure wipe (koji svaki disk ima ima u sebi - barem su imali).

Drago mi je.

2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Samo se opet logiraj ko root i kucaj:

chown -R tvoj_username /home/tvoj_username

15 godina
protjeran

7-Zip 9.04 beta  Copyright (c) 1999-2009 Igor Pavlov  2009-05-30
p7zip Version 9.04 (locale=hr_HR.utf8,Utf16=on,HugeFiles=on,1 CPU)

Processing archive: /home/zero-one/Dokumenti/Starcraft No Install.7z

Extracting  Starcraft No Install/License.html
... tu ide petsto drugih stvari...
Extracting  Starcraft No Install

Sub items Errors: 218

Ovo gore mi baci kad pokušam odpakirat neku datoteku.

Pomoć?

Hvala!

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Moram je nešto s..at...

moze li mi ko, molim vas, poslati onu skriptu iz compiz  u animations, open animtions, imam ih dvije: normal i title, fali mi treča

samo edit pa copy matcha ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2011 23:59 (nick_01).

0 0 hvala 0
16 godina

jel tko koristi firefox4, nesto sam radia priko

terminala i instaliran je kao minefield 4.0...

jel to to trenutno ili??

Najbolji osjećaj je upala mišića........ Krema Foruma!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Makić kaže...

jel tko koristi firefox4, nesto sam radia priko

terminala i instaliran je kao minefield 4.0...

jel to to trenutno ili??

Koja distra?

Minefield ti je inače trunk build Firefox-a.

EDIT: Najbolje bi ti bilo dodati Mozillin PPA pa fino instaliraš, znači ukucaš u terminal:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable

onda,

sudo apt-get update

i onda na kraju,

sudo apt-get install firefox

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.3.2011 0:26 (1domagoj1).
16 godina

ubuntu 10.10 ako je to distra...

idem to napravit kako si reka...

inace sad sam na minefieldu radi

odlicno i brze nego 3.6.15

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

a sad da pitam kako mogu maknuti minefield, jer mi je upravo

instaliralo ff4, da mi ne smeta bzv, jer ne mogu ga nac nigdi u

ubuntu software centru??

i jos nesto kako u domu imamo tv preko neta, na windowsu bi

isto tako samo stavia vlc plugin za mozillu i sve je sljakalo sad

ne iako sam instalira vlc.. hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A prvo mi reci kak si Minefield instaliral?

0 1 hvala 0
16 godina

nemam pojma vise, trazia sam po netu ff4 i naletia sam

il preko terminala, stvarno nezz

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Makić kaže...

nemam pojma vise, trazia sam po netu ff4 i naletia sam

il preko terminala, stvarno nezz

A onda ti niti ne mogu reći kak da ga makneš... Ne znam jel si ga kompajliral, jel si ga preko dpkg-a instaliral il kaj već...

16 godina
neaktivan

jel moguce onaj aireplay-ng airodump-ng i te ostale instalirat u ubuntu? da kad vec koristim linux nemoram botat bt da imam te komande?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

dosta njih spominje u synaptic package, no ne kuzim kako ide ovo

s dpkg, ako ti nije problem..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

jel moguce onaj aireplay-ng airodump-ng i te ostale instalirat u ubuntu? da kad vec koristim linux nemoram botat bt da imam te komande?

Pa normalno da je, pa sve su to programi...

@Makić

http://en.wikipedia.org/wiki/Dpkg

dolje pod See also si još pogledaj Advanced Packaging Tool iliti apt.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.3.2011 1:11 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
Escudo kaže...

sudo apt-get install aircrack-ng

15 godina
neaktivan
Makić kaže...

dosta njih spominje u synaptic package, no ne kuzim kako ide ovo

s dpkg, ako ti nije problem..

sudo apt-get remove firefox-4.0

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice