Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.521.968
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

ne treba reinstalirati grub. samo ga ponovo baci preko MBR: u live cdu otvori terminal:

find /boot/grub/stage1

hd (0,X) - ce naci i onda

root (hd0,X)

setup (hd0)

i stari grub je opet tu. Zasto komplicirati ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2011 19:15 (nick_01).

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
nick_01 kaže...

ne treba reinstalirati grub. samo ga ponovo baci preko MBR: u live cdu otvori terminal:

find /boot/grub/stage1

root (hd0,X)

setup (hd0)

Zato jer Ubuntu koristi grub2

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2011 8:46 (sumski).
14 godina
protjeran
sumski kaže...
nick_01 kaže...

find /boot/grub/stage1

root (hd0,X)

setup (hd0)

Zato jer Ubuntu koristi grub2

Koji god da koristi nači će ga kad upise find... stage1

Uzme root sa particije na kojoj je i setup preko MBR. Ne kuzim kakav grub2 ? Jedino ako ima dva Linuxa ali opet je isto.. zna na kojoj mu je particiji onaj koji zeli.

Samo sam krivo napisal, treba otvoriti grub u terminalu sa sudo pa onda sve ono unutra

17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Koji god da koristi nači će ga kad upise find... stage1

Uzme root sa particije na kojoj je i setup preko MBR. Ne kuzim kakav grub2 ? Jedino ako ima dva Linuxa ali opet je isto.. zna na kojoj mu je particiji onaj koji zeli.

Samo sam krivo napisal, treba otvoriti grub u terminalu sa sudo pa onda sve ono unutra

GRUB 2 i GRUB Legacy nisu jedno te isto. Ja imam GRUB 2:

domagoj@domagoj-linux:~$ sudo grub
[sudo] password for domagoj:
sudo: grub: command not found
domagoj@domagoj-linux:~$ sudo find /boot/grub/stage1
find: `/boot/grub/stage1': No such file or directory

Ubuntu koristi GRUB 2.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

GRUB 2 i GRUB Legacy nisu jedno te isto. Ja imam GRUB 2:

domagoj@domagoj-linux:~$ sudo grub
[sudo] password for domagoj:
sudo: grub: command not found
domagoj@domagoj-linux:~$ sudo find /boot/grub/stage1
find: `/boot/grub/stage1': No such file or directory

Ubuntu koristi GRUB 2.

Ne kuzim baš ovo ?? Kako ti onda otvoris svoj grub u terminalu ?

14 godina
protjeran

sudo grub u terminalu svakoga ispravnog linuxa mora otvoriti ovo ( gdje dalje ide find /boot...)

EDIT: u pravu si, grub2 ne poznaje sudo grub

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2011 18:18 (nick_01).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Ne kuzim baš ovo ?? Kako ti onda otvoris svoj grub u terminalu ?

Nikak. Vidim da baš nisi upoznat sa GRUB 2-om. Evo onda prouči malo ovo:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275

Također beno101 tu na tom linku imaš i reinstalaciju GRUB2-a s LiveCD-om pod točkom 13.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
protjeran

Gledao sam, da. Taj grub2 su uveli u 10.4 verziji. Po meni glupost, downgrejdo bih ga odma...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

Gledao sam, da. Taj grub2 su uveli u 10.4 verziji. Po meni glupost, downgrejdo bih ga odma...

A-a, prije su ga još stavili, ja ga na Koali imam...

A gle, okej je, sve sam radi i dobro radi. Jedino dok nastanu neki problemi ili treba nekaj mijenjati onda je malo..., pa zapravo, nije komplicirano, ali je drugačije. Zapravo je to jako smješno, mi linuxaši smo kao pobornici alternative, promjene, a kad nam stave nekaj tak drugačije, onda se svi bunimo da ne valja i da je komplicirano. A zapravo nije, samo je drugačije. Blažena ljudska lijenost...

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
nick_01 kaže...

A-a, prije su ga još stavili, ja ga na Koali imam...

A gle, okej je, sve sam radi i dobro radi. Jedino dok nastanu neki problemi ili treba nekaj mijenjati onda je malo..., pa zapravo, nije komplicirano, ali je drugačije. Zapravo je to jako smješno, mi linuxaši smo kao pobornici alternative, promjene, a kad nam stave nekaj tak drugačije, onda se svi bunimo da ne valja i da je komplicirano. A zapravo nije, samo je drugačije. Blažena ljudska lijenost...

dobro rečeno. čim je drugačije, odmah bi downgrade-ali. i ja sam bio ljut, jer nije bilo isto i moje staro znanje nije koristilo. nakon toga sam se poslužio googleom i naučio nešto novo. evo upravo ubuntu upgrade nudi 2.6.35-28. ako donese nešto novo nepoznato, da li ću downgradeat? naravno. ne.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
16 godina

Postoji li koji program za računovodstvo za ubuntu (točnije za obračun plaća)?

BOG I HRVATI

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

evo samo ću kopirati post iz birca ovdje ćete mi vi stručnjaci prije pomoći

"problem mi je kod ubuntua što mi je muzika i serije na ntfs diskovima. Da bi mi music player prepoznao library trebam prvo ući u taj disk i onda tek u program da on to prepozna -.-

a osim toga na windowsima su mi većina programa i igrice koje igram :)

Ako netko zna način da argh instaliram minecraft i prebacim saveove i texutre packove na ubuntu neka se javi :)"

Hvala :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

evo samo ću kopirati post iz birca ovdje ćete mi vi stručnjaci prije pomoći

"problem mi je kod ubuntua što mi je muzika i serije na ntfs diskovima. Da bi mi music player prepoznao library trebam prvo ući u taj disk i onda tek u program da on to prepozna -.-

a osim toga na windowsima su mi većina programa i igrice koje igram :)

Ako netko zna način da argh instaliram minecraft i prebacim saveove i texutre packove na ubuntu neka se javi :)"

Hvala :)

Trebaš srediti fstab. Evo prouči ovaj detaljan guide za uređivanje fstab-a, a nije na odmet da baciš oko i na ovo.

Kaj se tiče Minecrafta pa kolko ja znam to je igra napisana u Javi, ako imaš JVM radit će ti na bilo kojem OS-u...

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Trebaš srediti fstab. Evo prouči ovaj detaljan guide za uređivanje fstab-a, a nije na odmet da baciš oko i na ovo.

Kaj se tiče Minecrafta pa kolko ja znam to je igra napisana u Javi, ako imaš JVM radit će ti na bilo kojem OS-u...

izgleda vrlo komplicirano :) ne mogu ni shvatiti koja particija je koji sda :P a kamo li dalje... al nešto ću skemijat...

ako ovo napravim neće mi se particije smrdati u winsima?

15 godina
neaktivan

DP :) ne zamjerite...

naravno kao i po običaju moram ja nešto zeznuti s time...

ugl. sada neće uopće prepoznati particiju TV Shows. Kada na nju kliknem dolazi neki error

Error mounting: mount exited with exit code 1

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

izgleda vrlo komplicirano :) ne mogu ni shvatiti koja particija je koji sda :P a kamo li dalje... al nešto ću skemijat...

ako ovo napravim neće mi se particije smrdati u winsima?

Zapravo je vrlo jednostavno. Samo polako i s razumijevanjem pročitaj. Upiši sudo fdisk -l (ovo je malo L) i ispisat će ti sve particije, po redu kak su na disku napravljene. Evo, ovo je recimo kod mene:

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        4161    31457128+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            4162        4716     4195800   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda3            4717        7490    20971440   83  Linux
/dev/sda4            7491       32301   187571129    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5            7491       13038    41942848+  83  Linux
/dev/sda6           13039       32301   145628248+   7  HPFS/NTFS

Iz toga se vidi da je prva particija NTFS particija, tj. dok sam instaliraval OS-ove, znam da sam nju prvu napravio i na nju stavio XP. Sljedeća sda2 je swap particija koju koristi Ubuntu. Sljedeća sda3 mi je root particija ( / ). To isto znam jer sam ih tim redoslijedom radio (ručno sam sve particioniral). Zatim, sda4 je extended particija (to vidiš u System stupcu - W95 Ext'd (LBA)) i onda sadržava dvije logičke particije, sda5 i sda6. sda5 mi je /home, a sda6 je NFTS particija od nekih 150GB koju sam napravio kao zajedničku za oba sustava. Moram reći, to mi je nadasve pametna ideja bila pošto XP nisam bootal (to kaj sam malo igral W3 ili WoW ne računam) onak, godinu i pol ako ne i više, pa mi se /home sad jadna guši... Uglavnom, s fdisk-om možeš saznati sve particije koje su.

Ako se najbolje ne snalaziš u terminalu, postoji i GUI front-end za fdisk, GParted, skini si ga pa pogledaj.

17 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

DP :) ne zamjerite...

naravno kao i po običaju moram ja nešto zeznuti s time...

ugl. sada neće uopće prepoznati particiju TV Shows. Kada na nju kliknem dolazi neki error

Error mounting: mount exited with exit code 1

Aj postaj fstab i sudo fdisk -l ovdje.

15 godina
neaktivan

Ma gotovo :D Mislim da sam sredio...

u tom fileu sam pobrisao neke linije za koje je govorio da ih ne može mountati i to je to :)

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Bok ljudi!

Ovako, ovo su zadnja dva koraka koja moram riješiti kako bi potpuno obrisao prozore i  stavio pingvina.

1) NEKAKO sam uspio izbrisat onu ikonicu u gornjoj traci, koju kad klikneš dođe padajući izbornik na kojem odabireš na koju ćeš se mrežu spojit, pa se sad nemogu spojit na net... :( Znači pitanje je: Kako da ju vratim ili kako da se spojim na tu mrežu?

2) Ja sam okorjeli gaymer... pardon, gamer, Counter-Strikea i StarCrafta. StarCraft nekim čudom stvarno radi, i igram ga preko Garene.

Ali problem je Counter Strike, prvih par puta je radio tako da sam pokrenuo hl.exe i promjenio u counter strike. Ali sada kada pokrenem dođe crni ekran i čujem one zvukove kao da prelazim mišem preko tipki. Pomoć?

Hvala!

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
beno101 kaže...

Bok ljudi!

Ovako, ovo su zadnja dva koraka koja moram riješiti kako bi potpuno obrisao prozore i  stavio pingvina.

1) NEKAKO sam uspio izbrisat onu ikonicu u gornjoj traci, koju kad klikneš dođe padajući izbornik na kojem odabireš na koju ćeš se mrežu spojit, pa se sad nemogu spojit na net... :( Znači pitanje je: Kako da ju vratim ili kako da se spojim na tu mrežu?

2) Ja sam okorjeli gaymer... pardon, gamer, Counter-Strikea i StarCrafta. StarCraft nekim čudom stvarno radi, i igram ga preko Garene.

Ali problem je Counter Strike, prvih par puta je radio tako da sam pokrenuo hl.exe i promjenio u counter strike. Ali sada kada pokrenem dođe crni ekran i čujem one zvukove kao da prelazim mišem preko tipki. Pomoć?

Hvala!

Jer ja to tebe krivo kopčam ili ti to radiš u virtualci ?

Kako u tom virtulnom Linuxu onda vrtiš StarCraft ? Pa čudo da i na njemu nije black screen.

O kojemu se to pingvinu radi ? Za igre gotovi desktop Ubuntu ti i nije nešto. Vjerojatno ima nekih gotovih gamerskih distra tamo...

a šta se tiće igranja sve se to slozi.  Ja sam u 32bitnom Archu igrao onaj noviji Crysis i Assassins onaj u Italiji, ne znam detalje.

Nije blistalo kao na windowsu ali je igra zato radila bez trzaja.

Ako ti je stalo do igara svakako zaobidzi Ubuntu. Ne moraš staviti Arch, no vjerujem da ima jednostavnih, gamerskih distribucija... Ubuntu je uzasan, a pogotovo mu kerne.l . One sve nebuloze koje Ubuntu kernel ima; ja kazem svaka čast tim ljudima da to tako ljepo radi...

Za kvalitetno igranje nadzi distru za to, obrisi cijeli desktop envir... i win manager i stavi samo Fluxbox. Eventualno makni mlocate (indexing) i file manager. Igrat ćeš,vjeruj, ko lud. Kasnije, kad si napraviš svoj kernel na tome linuxu igre ce ti raditi bolje nego ikad na ikom windowsu...

Tako da ako si gamer, budi koji dan više u windowsima pa pripremi u virtualci dobru stvar za igre...

S druge strane Linux Arch je prosto jednostavan linux samo što kompliciranim se čini i ko kaze da je ikaj od onog teškog znaj da laze. Mozda da pobaš s njime ako ti je več dostalo do igara

17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...
...

Sry, ali moram: {#}.

@beno101

Za ovo prvo desni klik na panel, Add to Panel... > nađi Notification Area i dodaj to.

Za ovo drugo, o kojem se CS-u radi? 1.6?

14 godina
protjeran
M_dipl. kaže...
nick_01 kaže...

Wait, what? :/

Pojasni koji dio ti nije jasan ?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

@1domagoj1

Da verzija je 1.6.

I hvala.

@ ovaj nick ili šta

Pročitaj post koji si napisao, ne jedanput, pet put.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

I kaj sam ja tu krivo rekal. Ne moram čitati 5 put, nisam podvjene ličnosti pa da razmišljam što sam htio reči prije 5 sati.

Ako se ide na igranje u linuxu treba posebno odbrati distru, zato ih i postoji tisuće; imamo grafičkih, studijskih, gamerskih, uredskih,...

Danas uzivamo i7 procesore, 6gb ramove,.... Ljudi se pitaju, zasto bi ja biral distru ili win za igranje kad imam takvu konfu.

Instaliramo ubuntu ili 7, odma puna podrska rezolucije, bez drivera, odma radi net... ma mozeš imati dva peterojezgrena ja cu te na laptopu sa gentoom i dvojezgrenim procom u CODU samo tako skidati u glavu.

Dok ja kliknem naciljanim misem da puca tebi u glavu, automatski če grafička meni to odraditi kao i modem. Jer nemam module u kernelu univerzalnih drivera, podrski za 20 procesora, 30 modema, univerzalne drivere za modem, .... mogao bi puno još.... Sve te stvari tvoj kernel odradzuje i zahtijeva od grafike i modema. Kernel jednog linuxa samo za internet ima 25 mb nepotrebnih podrska - ma ništa, imam 500gb disk.??

To je razmisljanje na binaran nacin, tako hardware razmislja. Sve te podrske i module u kernelu tvoj sustav zvace kad salje podatke grafickoj i modemu, ali to je samo jedan primjer.

Neprimjetno, ali u trenutku kad ces se ti okretati u smjeru pucnja, vjeruj da sam ja pucao skoro direktno u modemu, dok ti, da se obranis, okretao si mis na neki "force" način u kernelu.

Zato ce i COD online uvjek biti optimiziraniji na xp nego na 7, koliko god rama imao i neprimjetno to bilo, sve to pod prvo zvace sustav a onda hardware...

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Bar sam se nasmijal... {#}

5 1 hvala 0
15 godina
protjeran

Nego, Domagoj, zašto si pitao za verziju Counter Strikea?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Nego, Domagoj, zašto si pitao za verziju Counter Strikea?

Pa zato kaj je CS 1.6 "platinum" i sve radi, pa mi je čudno malo, jesi probal izgooglati ikaj?

15 godina
protjeran

Ovo me stvarno nervira.

Skinul sam čak i novi CS 1.6 kako bi bio siguran da nije problem u rezoluciji.

Ali svejedno mi je crni ekran.

Ikakve ideje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

HP nx7300, ubuntu 10.10. Kada upalim računalo svaki put moram 3 puta unositi šifru za keyringove. To me živcira. Što napraviti da je potrebo samo 1 unositi šifru? Startup programi su pidgin i skype ako to ima kakve veze. Probao sam i drivere od proizvođača kartice, uvijek je isto.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@beno101

Probaj s winecfg-om namjestit da ti emulira virtualni desktop. Također u video postavkama igre renderer stavi na OpenGl i namjesti rezoluciju i dubinu boja. Pokreći hl.exe, a ne counter strike.exe:

wine hl.exe -game cstrike -console

E da i ako ti ne radi shortcut od  konsole postavi keyboard layout na us:

setxkbmap us

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2011 19:58 (matej885).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice