Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.146
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Kako da mi Broadcom 4313 wifi adapter radi u linux kubuntu?

Trenutno ga uopce ne prepoznaje

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Escudo kaže...

Ne znam da li će ti pomoć ovo. Ipak je u oba slučaja ista baza.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

pogledaj ako ovdje imaju upute https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver ili instaliraj njegov driver za windows (.inf) koristeći NDISWrapper

Is it weird that this gave me an orgasm?
14 godina
neaktivan
joannain kaže...
pustite vi sad to prepiranje vec "nacrtajte" mi sto sad trebam raditi.

koja distra?

kaj veli

uname -a

?

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
nick_01 kaže...

Da, još bolje, /sbin pa dati kompletne root ovlasti. Čemu je onda izmišljen sudo?

Koje gluposti? Daj mi pojasni gdje sam mu to gluposti napisal da radi? Jbt, jel ti čitaš tuđe postove?

Napisal sam mu da sa fdiskom izlista diskove da vidi koje mu je oznake taj njegov eksterni, da napravi novi direktorij u /media i da sa mount naredbom mounta disk, kojemu je malo prije saznal oznaku, u taj novostvoreni direktorij. O kakvim ti to glupostima pričaš?

Tri faking stvari: saznaj oznaku, napravi direktorij, mountaj u taj direktorij. Koja je od njih glupost? Nije mi jasno...

u prvoj rečenici izvališ glupost u drugoj pitaš koje gluposti ?

/sbin ne daje rut ovlasti, to je direktorij u rutu gdje je fdisk i sl.   /bin je drugi direktorij u rutu gdje instaliraš sve,

tu je i /usr/bin koji ti je po defaultu kad upališ terminal.

kad ti upišeš sudo on te prebacuje iz /usr/bin u /bin.  Dakle, ne mozeš upisati sudo fdisk jer u /binu fdiska nema nego u /sbinu, morati češ upisati sudo /sbin/fdisk.

a između svega to se sudom ne radi, osim ako ne zeliš particionirati.

Pa kad upišeš /sbin/fdisk bit češ u userovom sbin direktoriju.

Nemoj se ljutiti, vidim da znaš dosta o linuxu ali zato sam mislio da guglaš i to jer te malo buni očito taj /sbin

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.3.2011 5:14 (nick_01).
16 godina
neaktivan

Okej, 2 dana se raspravljate o nečemu što ste mogli provjeriti 1 komandom :D

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!

1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
sumski kaže...
joannain kaže...
pustite vi sad to prepiranje vec "nacrtajte" mi sto sad trebam raditi.

koja distra?

kaj veli

uname -a

?

zanemari ovo, zabrijal sam :)

evo ti štiva

http://wiki.debian.org/NTFS

http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-faq/

https://wiki.archlinux.org/index.php/Ntfs

14 godina
protjeran
nick_01 kaže...

/sbin ne daje rut ovlasti, to je direktorij u rutu gdje je fdisk i sl.  /bin je drugi direktorij u rutu gdje instaliraš sve,

kad ti upišeš sudo on te prebacuje iz /usr/bin u /bin.  Dakle, ne mozeš upisati sudo fdisk jer u /binu fdiska nema nego u /sbinu, morati češ upisati sudo /sbin/fdisk.

Nemoj se ljutiti, vidim da znaš dosta o linuxu ali zato sam mislio da guglaš i to jer te malo buni očito taj /sbin

Ništa od boldanog nije točno. Software se instalira obično u usr/bin, ponekad ako je nešto user-specific onda u usr/local/bin.

usr/bin nije po defaultu kad upališ terminal. usr/bin je samo u system path-u kao što je usr/local/bin i usr/sbin. Dakle malo više čitanja o toj materiji.

Nadalje:

http://peter.upfold.org.uk/blog/2006/07/18/a-guide-to-files-and-folders-on-linux/

Drago mi je.
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

/sbin ne daje rut ovlasti, to je direktorij u rutu gdje je fdisk i sl.   /bin je drugi direktorij u rutu gdje instaliraš sve,

-.-... U /sbin direktoriju su administratorski alati namjenjeni tome da ih pokreće i s njima radi samo root.

sudo fdisk možeš upisati bez problema.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Kernel 2.6.38 sadrzi stablinu verziju open-source drivera za Broadcom 43324 i 4313. Makar i 2.6.37 ima no zna se rusiti, a problematican je s multi-core sustavima pa u svakom slucaju nabavi 2.6.38 (compile, repo, itd.). Dakle Broadcom-ov sluzbeni driver odsada za te kartice. (Napokon.)

Module ti se zove brcm80211 pa probaj modprobe-at, a ako nece pretrazi repozitorij i instaliraj.

wl, b43, b43-legacy, nidswrapper itd. ne dolaze u obzir IMHO jer puno toga tamo nedostaje (802.11n, dynamic WEP...), upitna je stabilnost i performanse kada imas njihov sluzbeni kaj smo cekali (barem ja s 3 laptopa s 3 razlicite Broadcom kartice...)

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.3.2011 14:24 (kajmak).
16 godina
neaktivan

ma ja jednostavno zamijenio karticu sa nekom atheros iz acera 5520, 30kn za mir

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

isuse, kak je ovaj nick_01 zabavan XD covjek se poceo koristiti linuxom prekjucer, pa ocito misli da je tako dobar strucnjak da bi svi mi trebali totalno strepit od straha pred njegovom velicinom. de, domagoj, don't feed the troll.

@nick_01: u svojih 5-6 postova koliko si ih postavio toliko si gluposti i netocnosti rekao da je jednostavno nemoguce sve ih iscitirati i pokazati. od kompajliranja fejkruta (sta god to bilo, inace fakeroot je normalan paket na svim linux distribucijama i omogucava pokretanje fake root shella gdje ne mozes napraviit stetu na kompu: http://fakeroot.alioth.debian.org/) pa sve do razumijevanja kako rade direktoriji na linux sistemu. tvoja prava lokacija, umjesto ovog foruma, je wikipedia, man stranice, google ili neko trece sredstvo sa literaturom o osnovnom stanju linux/unix sustava. naravno, moze to biti i ovaj forum, ali nakon sto naucis osnovna pravila ponasanja, bontona i slicno. s ogromnim uzbudjenjem cekam sto ce velicina poput tebe odgovoriti na ovaj, poprilicno dobronamjeran, savjet. takodjer bi mogao poraditi i na svom pravopisu :-P

@joannain: kad si napisao fdisk -l (ta naredba ispisuje aktivne diskove na racunalu (one koje je linux prepoznao) i njihove particijske tablice), disk koji trebas nalakse ces prepoznati prema oznaci koju ima. linux (odnosno unix) diskove prepoznaje kao niz od 3 slova na koji se dodaje broj koji oznacava particiju na tom disku. primjerice, SDA4 oznacava 4. particiju diska spojenog na 1. kanal SATA ili SCSI kontrolera (otud onaj S u imenu). slicno, ako se radi o PATA disku, moguce je da ce oznaka biti nesto tipa HDB2 - to je oznaka za 2. particiju diska spojenog kao slave uredjaj na 1. kanalu IDE kontrolera. u praksi, oznake HDXY (X slovo, Y brojka) se vrlo rijetko danas vide, najvise zbog toga sto se uglavnom za IDE kontrolere takodjer koriste driveri koji podrzavaju SATA kontrolere, pa se i njima daje oznaka SDXY. e sad, ono sto je bitno za reci jest da kako god bili spojeni hard diskovi (i DVD ili CD - oznacavaju se isto kao i hardovi samo bez broja) u tvom kompu, eksterni diskovi, USB keyevi i slicne drangulije se uvijek u sustavu identificiraju kao SDXY disk. u ovom tvom primjeru, ocito je da imas trenutno prijavljena 2 diska u sustavu, prvi je tvoj interni disk (oznaka sda od 1 do 4 sto znaci da ima 4 particije) dok je drugi disk eksterni i ima oznaku sdb sa samo jednom particijom koja je, u ovom slucaju, NTFS tipa. inace, za provjeru koji disk je koji i kak se tocno zove, mozes koristiti i obican ls. potrebno je malo detaljnije pogledati poddirektorije unutar direktorija /dev/disk (mozes to i kao neprivilegirani korisnik) te procitati otamo koji disk se spaja kud i kak se koji disk tocno zove. u ovom slucaju je jasno iz listanja particija fdiskom. nakon sto smo se uvjerili koji disk je koji i koja particija je koja, moramo mountati disk. to radimo kao super-user (dakle, root okruzenje):

# sudo su -

# mkdir /media/eksterni_disk

# mount -t ntfs-3g -v /dev/sdb1 /media/eksterni_disk

ove 3 naredbe su kljucne. nakon toga bi particija sdb1 trebala biti montirana na folder /media/eksterni_disk. jedna od najcescih gresaka zasto se particija ne montira sama jest ako NTFS nije pravilno iskljucen na windowsima. naime, NTFS particije imaju flag koji kazuje da li je particija trenutno u fazi koristenja ili, ajmo to tako reci, spava (neaktivna je). u slucaju da se unutar Windowsa nije napravilo "Safely remove hardware" taj flag nece biti resetiran i sustav ce se pobuniti (nece htjeti montirati particiju). mi ga mozemo natjerati da on to ipak napravi (paznja: ovime se *MOZE* dogoditi gubitak podataka na particiji, makar ja osobno nisam nikad cuo niti vidio takav slucaj). opet kao korisnik root napisemo:

# mount -t ntfs-3g -v -o force /dev/sdb1 /media/eksterni_disk

sada bi particija trebala biti montirana bez obzira na taj flag. ako imas taj hard konstantno spojen na komp, nije lose postaviti njegov mount point i podatke o montiranju u datoteku koja se zove fstab i nalazi se u /etc direktoriju. u toj su datoteci upisane informacije gdje se koja particija montira na tvojem racunalu. tamo se takodjer moze podesiti da se odredjena particija montira automatski ili pozivom naredbe mount, a takodjer se mogu navesti i opcije koje naredba mount cita pri montiranju sustava. recimo, za tvoj hard bi to moglo izgledati nekako ovako

# device name   mount point          fs-type    options               dump-freq pass-num/dev/sdb1       /media/eksterni_disk        ntfs-3g    defaults, noauto       0       0
ovo znaci da ce se particija sdb1 montirati na folder /media/eksterni_disk. filesystem particije ce biti ntfs-3g, montirati ce se sa standardnim opcijama ali se nece automatski montirati pri startu sustava. ako bi htjeli automatsko montiranje, onda moramo promijeniti ovo noauto u auto i to je to.

isprike na poduzem postu, javi da li je proradilo :-)

inace, evo ti par linkova za citanje:

http://www.dreamincode.net/forums/topic/20020-using-udev-to-manage-hardware-in-linux/
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-partition-naming-convention-and-ide-drive-mappings/
http://ubuntuforums.org/showthread.php?s=76be90c156f885df8c3d6666f8864db3&t=1129677
http://en.wikipedia.org/wiki/Fstab

Moj PC  
2 1 hvala 1
17 godina
neaktivan

@domagoj: apropos distri. meni je debian sa Xfce4 prvi pao na pamet, ne znaci da nema jos takvih :-) LXDE koliko sam cuo koristi jako malo resursa.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

@domagoj: apropos distri. meni je debian sa Xfce4 prvi pao na pamet, ne znaci da nema jos takvih :-) LXDE koliko sam cuo koristi jako malo resursa.

Mislim da si me krivo skužio :P. Nisam ja mislio na LXDE, već na LMDE (Linux Mint Debian), frend ga je stavio na netbook, s Xfce-om i veli da leti. Jedini je downside kaj Dropbox ne radi s Thunarom (samo s nautilusom -.-) iako se i to da zaobići, ali nautilus i dependenciji ipak trebaju biti instalirani (iako se ne pokreću).

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
ibazulic kaže...

Mislim da si me krivo skužio :P. Nisam ja mislio na LXDE, već na LMDE (Linux Mint Debian), frend ga je stavio na netbook, s Xfce-om i veli da leti. Jedini je downside kaj Dropbox ne radi s Thunarom (samo s nautilusom -.-) iako se i to da zaobići, ali nautilus i dependenciji ipak trebaju biti instalirani (iako se ne pokreću).

nije da sam te krivo skuzio vec nisam citao s razumijevanjem :-) samo sam preletio preko postova. LMDE nikad nisam isprobao.

15 godina
protjeran

Pozdrav ljudi!

Radim neku igru i sad već mi je dosadilo da svi moji programi imaju to ružno TXT sučelje.

GUI mi se neda učit zbog škole i ostalih obaveza pa sam malo razmislio.

Jednom (ili dvaput) sam instaliro FreeBSD, i ako ste i vi (ili ste ikad instalirali WINE kroz terminal) vidjeli ste poljepšano TXT sučelje. Ono plavo. E sad.

Mene zanima kako se to zove, da vidim kako se to radi kako bi to "implementiro" u svoj kod.

Hvala!

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
odjavljen

ncurses

goooglaj

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)

1 0 hvala 2
16 godina
neaktivan

A zašto jednostavno ne naučiš grafičko programiranje? :D

Nije toliko teško koliko se čini, niti oduzima toliko vremena da utječe na školu :)

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!

0 1 hvala 1
15 godina
neaktivan
RE: Linux Questions&Answers

Ok,jedan moj frend je imao instaliran windows na kompu,sada je na prijenosni hard instalirao ubuntu,i grub mu ne učitava više winse.Probao je isključit prijenosni hard.

Ja sam Plavi zmaj.
17 godina
neaktivan
RE: Linux Questions&Answers
g12356 kaže...

Ok,jedan moj frend je imao instaliran windows na kompu,sada je na prijenosni hard instalirao ubuntu,i grub mu ne učitava više winse.Probao je isključit prijenosni hard.

Kam je instaliral grub? Jel u MBR od nutarnjeg diska ili MBR eksternog?

17 godina
neaktivan

jeste li vidjeli ovaj novi feature na ubuntu 11.04 ? isprobavanje programa iz software centra bez instaliranja, tj. pokretanje u cloudu

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

8 0 hvala 8
15 godina
neaktivan

Upravo testirao. 

Odlična stvar!!!

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
2 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kako upgradeati 10.10 na 11.04 bez ponovne instalacije?

Mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje.

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

jednostavno. preko update managera (system ==> administration ==> update manager) al tek kad izađe pred kraj travnja.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
17 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

sudo do-release-upgrade -d

Napravi si backup podataka u svakom slučaju prije nego ideš raditi upgrade.

15 godina
neaktivan

http://www.ubuntu.com/testing/natty/alpha1

Evo ovdje ti piše sve, nadam se da kužiš engleski, ako ne pitaj nas da objasnimo.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
2 1 hvala 2
17 godina
neaktivan

Ja sam i dalje za varijantu u terminalu, ne vjerujem GUI front-endu...

EDIT: I u svakom slučaju backup, ne vjerujem niti upgrade-u XD.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.3.2011 23:22 (1domagoj1).

4 1 hvala 2
14 godina
protjeran
ibazulic kaže...

proući prvo malo fakeroot pa onda pričaj.. no da ćeš shvatiti probleme u vezi njega nećeš dok ne kompajliraš nekaj svoje...

17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...
ibazulic kaže...

proući prvo malo fakeroot pa onda pričaj.. no da ćeš shvatiti probleme u vezi njega nećeš dok ne kompajliraš nekaj svoje...

ja radim u Gentoo Linuxu, a imao sam i LFS. 'nuff said.

16 godina
neaktivan

Čitao sam da će Windows 8 imati "one click Reset button to Restore Factory Settings", primamljivo mi to zvuči pa me zanima može li se kako Linux resetirati na početno stanje bez da se mora reinstalirati (barem kao system restore u Windowsima)? Koristim Ubuntu, našao sam jedino ovo ali to se odnosi samo na postavke.

Is it weird that this gave me an orgasm?

1 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice