evo uradia to u terminalu i maklo je... hvala..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
@distribucije: debian i Xfce4. najbolji za kompove sa malo rama i relativno sporim procesorom. nikako ne stavljati Ubuntu i/ili derivate.
@distribucije: debian i Xfce4. najbolji za kompove sa malo rama i relativno sporim procesorom. nikako ne stavljati Ubuntu i/ili derivate.
Kaže frend da mu ovaj Mint, LMDE doslovce leti na netbooku... 100tinjak RAM-a u loadu.
?
Pozdrav ljudi!
Di mogu vidjeti što je sve na USB spojeno?
Hvala!
EDIT: Ubuntu 10.04 LTS
Pozdrav ljudi!
Di mogu vidjeti što je sve na USB spojeno?
Hvala!
EDIT: Ubuntu 10.04 LTS
lsusb
tako je i za sve na PCI-ju:
lspci
?
Imaš li instaliran ntfs-3g i libfuse2? Ako ne, instaliraj ih.
Onda probaj ovo. Onda prikopčaš disk (ako se ništa ne pokreće, čitaj dalje):
fdisk -l (ovo je malo L, ako se ništa ne ispisuje pokreni sa sudo)
Pogledaj i pronađi taj disk, za ovaj primjer recimo da je to /dev/sdb1.
Zatim ukucaj:
mkdir /media/moj_disk (ili koje već ime hoćeš)
mount –t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/moj_disk
Prva naredba će napraviti direktorij u /media imena moj_disk, a druga će mountati disk u taj direktorij. Onda otvori taj direktorij i trebal bi biti tamo disk.
Jeli možda netko složio da na ubuntu 10.10 radi ova tv kartica http://www.dealextreme.com/p/usb-dvb...th-remote-8309 (AF9015 chip and NXP TDA18218 tuner ima ta kartica)
Ljudi zna li tko kako da promjenim grafičke pojedinosti bez da odlazim u Counter-Strike 1.6? (WINE je malo zeznuta stvar)
Samo mi je crni ekran, sigurno zbog rezolucije, mislim dođem ja nutra, čak sam i uspio pokrenut jednu mapu i pucat pištoljem.
Ima li neki fajl gdje mogu mjenjat te pojedinosti?
HVALA!
EDIT: našao sam da se na windouzima : desni kllik> properties>set launch options i tu se doda width i height
Ima li tog na ubuntuu?
Hvala, ali nije da se žalim ili da sam lijen, ali što točno moram editat?
Mislim u config.cfg nema ništa vezano uz grafiku, mislim rezoluciju.
Ljudi ovako!
Imam linux na kompu (Ubuntu 10.04)
Želim stavit windowse na jednu particiju.
Kad ih instaliram, mogu li fixat grub iz terminala na live-cdeu ?
Hvala!
Ljudi ovako!
Imam linux na kompu (Ubuntu 10.04)
Želim stavit windowse na jednu particiju.
Kad ih instaliram, mogu li fixat grub iz terminala na live-cdeu ?
Hvala!
Nego kak drukčije?
No, ok.
Sad koje komande trebam?
No, ok.
Sad koje komande trebam?
-.-
https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows
Imam instaliran i ntfs3g i libfuse
upisujem sudo fdisk -l no iizbaci mi da sudo:fdisk command not found
?
evo nakon fdisk -l
linux-khuy:/home/josip # fdisk -l
Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x31d2810f
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 1306 10485760 12 Compaq diagnostics
/dev/sda2 1307 1568 2104515 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda3 * 1569 4832 26218080 83 Linux
/dev/sda4 4833 30401 205382992+ 83 Linux
Disk /dev/sdb: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x127daf63
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 38913 312568641 7 HPFS/NTFS
samo neznam koji mi se odnosi na externi disk, po cemu da ga prepoznam?
bi se mogao dobro opeći sudom u fdisku...
pa sudo izbaci, bin ne zna što je fdisk, to zna sbin. pa predi u sbin i onda ga otvori
/sbin/fdisk
napravi direktorij za disk i mountaj ga. idi u fstab ( /etc/fstab ) i stavi ga unutra, te postavi na defaults 0 0
mkdir /mnt/usb ( negdje u home )
mount /dev/sdb1 /mnt/usb
nano /etc/fstab ( kao root ):
/dev/sdb1 /mnt/usb (ext3) defaults 0 0
ispiše
linux-khuy:/home/josip # mount –t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/MOJDISK
Usage: mount -V : print version
mount -h : print this help
mount : list mounted filesystems
mount -l : idem, including volume labels
So far the informational part. Next the mounting.
The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.
Details found in /etc/fstab may be omitted.
mount -a [-t|-O] ... : mount all stuff from /etc/fstab
mount device : mount device at the known place
mount directory : mount known device here
mount -t type dev dir : ordinary mount command
Note that one does not really mount a device, one mounts
a filesystem (of the given type) found on the device.
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
mount --bind olddir newdir
or move a subtree:
mount --move olddir newdir
One can change the type of mount containing the directory dir:
mount --make-shared dir
mount --make-slave dir
mount --make-private dir
mount --make-unbindable dir
One can change the type of all the mounts in a mount subtree
containing the directory dir:
mount --make-rshared dir
mount --make-rslave dir
mount --make-rprivate dir
mount --make-runbindable dir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid .
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say man 8 mount .
linux-khuy:/home/josip #
bi se mogao dobro opeći sudom u fdisku...
Zakaj bi se opekel?
@joannain
Probaj sa sudo to mountati.
Trebam pomoc.
kak ubrzati scrol na misu?
ima kakve linux verzije razer drivera?
ljudi grade kernel i pakete userom a ti pitaš zakaj bi se opekel sudom u fdisku ??
nekad korisnici ( pogotovo novi u linuxu ) uzimaju sudo zdravo za gotovo, ne znajuči što je to zapravo..
kod kompajlanja masu njih sustav šteka i spor je, upravo zbog sudo jer su si iskompjalali fakerooot
to neče dobiti u fdsiku, ali krivo slovo mu moze obristai particiju ili disk
vjeruj, sudo stavi samo tamo di nemaš drugog izbora
ljudi grade kernel i pakete userom a ti pitaš zakaj bi se opekel sudom u fdisku ??
nekad korisnici ( pogotovo novi u linuxu ) uzimaju sudo zdravo za gotovo, ne znajuči što je to zapravo..
kod kompajlanja masu njih sustav šteka i spor je, upravo zbog sudo jer su si iskompjalali fakerooot
Znaš kaj? Neću se tu kvačiti sad, ali lagano mi smrdiš na trolla.
Da bi išta radio s fdiskom, trebaš imati prava root-a. Znači sudo. Drugo, vidim da nemaš pojma o fdisku, pa evo da te prosvjetlim, iz mana, ako uopće znaš kaj je man -.-.
opcija -l (malo L, jel) - List the partition tables for the specified devices and then exit. If no devices are given, those mentioned in /proc/partitions (if that exists) are used.
Nadalje, da bi uopće nekaj mrdal po particijskim tablicama diska, mora pokrenuti fdisk s tim diskom kao argumentom. Onda tek mora dalje mrdati po tablicama i tek na kraju stisnuti w kao potvrdu i tek onda fdisk zapisuje novu particijsku tablicu.
Zato ne pričaj o nečemu o ćemu ne znaš ili nisi dovoljno informiran.
A sudo ti treba tak i tak za većinu, ako ne i za sve stvari koje radiš sa sustavom.
Don't feed the troll!! Gdje god se pojavi ,ista stvar!!
Znaš kaj? Neću se tu kvačiti sad, ali lagano mi smrdiš na trolla.
Da bi išta radio s fdiskom, trebaš imati prava root-a. Znači sudo. Drugo, vidim da nemaš pojma o fdisku, pa evo da te prosvjetlim, iz mana, ako uopće znaš kaj je man -.-.
opcija -l (malo L, jel) - List the partition tables for the specified devices and then exit. If no devices are given, those mentioned in /proc/partitions (if that exists) are used.
Nadalje, da bi uopće nekaj mrdal po particijskim tablicama diska, mora pokrenuti fdisk s tim diskom kao argumentom. Onda tek mora dalje mrdati po tablicama i tek na kraju stisnuti w kao potvrdu i tek onda fdisk zapisuje novu particijsku tablicu.
Zato ne pričaj o nečemu o ćemu ne znaš ili nisi dovoljno informiran.
A sudo ti treba tak i tak za većinu, ako ne i za sve stvari koje radiš sa sustavom.
a kaj to on treba raditi u fdisku da bi mountao usb? pojasni molim te tu operaciju.
i molim te pojasni mi komadne koje si mu rekel da upiše ( budući da ih nisi pročital na netu )
fdisk -l če samo idiot pokrenuti sudom, za tvoju informaciju
lagano trolam, dok ti kao kokica na jajetu sijedis u linux podforumu sa otvorenim guglom u drugom prozoru i kokodačeš
a vidim da ti ni osnovan bash ne stoji, bin sbin...
probaj onak kak sam napisal, ak ne uspiješ pomoći će tu neko. neda mi se da se zbog moga trolanja i pametovanja uskračuje pomoč korisnicima tu...
to se sve izgugla i problem se riješi. barem je produktivno i naući se. zapravo je to ok. ja sam suvišan
a kaj to on treba raditi u fdisku da bi mountao usb? pojasni molim te tu operaciju.
i molim te pojasni mi komadne koje si mu rekel da upiše ( budući da ih nisi pročital na netu )
fdisk -l če samo idiot pokrenuti sudom, za tvoju informaciju
lagano trolam, dok ti kao kokica na jajetu sijedis u linux podforumu sa otvorenim guglom u drugom prozoru i kokodačeš
a vidim da ti ni osnovan bash ne stoji, bin sbin...
1) Da si pročital moj post, vidio bi da sam mu napisal da si sa fdiskom izlista trenutno spojene diskove.
2) Onda smo svi idioti, jer se fdisk drugačije niti ne može pokrenuti, potrebne su ti privilegije root-a, pa čak i za ispis spojenih diskova.
No, prije nego poberem karton neki, jer sam se navukel na ovo, EOD.
@joannain
Mountaj disk sa sudo ili kao root.
o kojoj se to distri radi di se /sbin/fdisk -l mora pokrenuti sudom ?
razmisli o čemu ti pričaš. kazes da mora imati dva programa da mounta običan usb ???? čovjeće, u linuxu smo, i windows ih mouta sam di neće ubuntu.
kakve gluposti si mu tu napisao da radi ??
najobićnije napravi direktorij, mounta ga i disk je tu. ako hoče postavi auto u fstab. kakve si mu tamo jednađbe ispisao,programe i komplikacije nisam probao, valjda bi radile. ali čemu ??
o kojoj se to distri radi di se /sbin/fdisk -l mora pokrenuti sudom ?
razmisli o čemu ti pričaš. kazes da mora imati dva programa da mounta običan usb ???? čovjeće, u linuxu smo, i windows ih mouta sam di neće ubuntu.
kakve gluposti si mu tu napisao da radi ??
najobićnije napravi direktorij, mounta ga i disk je tu. ako hoče postavi auto u fstab. kakve si mu tamo jednađbe ispisao,programe i komplikacije nisam probao, valjda bi radile. ali čemu ??
Da, još bolje, /sbin pa dati kompletne root ovlasti. Čemu je onda izmišljen sudo?
Koje gluposti? Daj mi pojasni gdje sam mu to gluposti napisal da radi? Jbt, jel ti čitaš tuđe postove?
Napisal sam mu da sa fdiskom izlista diskove da vidi koje mu je oznake taj njegov eksterni, da napravi novi direktorij u /media i da sa mount naredbom mounta disk, kojemu je malo prije saznal oznaku, u taj novostvoreni direktorij. O kakvim ti to glupostima pričaš?
Tri faking stvari: saznaj oznaku, napravi direktorij, mountaj u taj direktorij. Koja je od njih glupost? Nije mi jasno...