Kako mogu provjerit ispravnost hard diska preko terminala ili ako ima neko GUI okružje namijenjeno tome?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
@beno101
Probaj s winecfg-om namjestit da ti emulira virtualni desktop. Također u video postavkama igre renderer stavi na OpenGl i namjesti rezoluciju i dubinu boja. Pokreći hl.exe, a ne counter strike.exe:
wine hl.exe -game cstrike -console
E da i ako ti ne radi shortcut od konsole postavi keyboard layout na us:
setxkbmap us
Neće, svejedno crni ekran.
:(
Kako mogu provjerit ispravnost hard diska preko terminala ili ako ima neko GUI okružje namijenjeno tome?
-imaš na LiveCDu opciju (kao i MemTest), u CLI ''fsck'' (bez navodnika) ... ili ukucaš u google howto.. (može distra umjesto linux, upravo zbog DE... osim što je GUI nepotreban, nije to tetris.)
GParted? Ak se snalaziš u terminalu, fdisk.
-svaka instalacija mora imati i tu mogućnost, nije potrebno prije pripremati (dovoljno je ostaviti prazno..). Ako ipak želiš, može svaki disk manager napraviti particije, dok je formatiranje u npr ext3 ipet stvar installa, pogotovo ako odrešuješ root, home, swap.. tad je nepotrebno to raditi unaprijed.
-veličina? -to jedino ti možeš znati. Ovisno o veličini HDDa, drugom OSu, zajedničkim (logično NTFS) dijelom itd.
btw, zašto SLED, po pitanju je logičnije ubuntu.
- te opcije služe za izradu kompilacije. Tad ti radiš boot. (to bi bilo make boot CD). U ovom slučaju ti ne radiš boot, samo ga snimaš (već je dio ISOa).
- Ako si skinuo LiveCD verziju (.ISO), jednostavno snimiš bilo kojim programom, recimo nero ili windowsov..(preporuka free CDburnerXP).
- Snimaj na najnižoj mogućoj brzini cca x4-12 za CD, DVD do x4 u suprotnom može biti problema kod bootanja.
Pa GParted postoji i u repozitorijima, možeš ga drito iz OS-a pokrenuti, ne trebaš raditi bootabilni CD. Kak ti je lakše...
Pa GParted postoji i u repozitorijima, možeš ga drito iz OS-a pokrenuti, ne trebaš raditi bootabilni CD. Kak ti je lakše...
Da, ne vidim ni ja potrebu za live cd-om.
p.s. nisam još pogledao ono... imam posla ko u priči
p.s. nisam još pogledao ono... imam posla ko u priči
Sve pet, rekel sam ti, nije hitno :)
pozz, kako mi je neki dan puknuo konektor na unutarnjem hard disku,
da uopce imam laptop na eksterni sam stavia ubuntu 10.10, naravno sve
ok osim sta sam u domu i preko securew2 imam net. Vec sam gleda
da treba imat wpa_supplicant, koji je vec instaliran, medutim na cd od studom-a
iman instrukcije koje nikako ne mogu napravit, pa ako tko moze pomoc... hvala
pozz, kako mi je neki dan puknuo konektor na unutarnjem hard disku,
da uopce imam laptop na eksterni sam stavia ubuntu 10.10, naravno sve
ok osim sta sam u domu i preko securew2 imam net. Vec sam gleda
da treba imat wpa_supplicant, koji je vec instaliran, medutim na cd od studom-a
iman instrukcije koje nikako ne mogu napravit, pa ako tko moze pomoc... hvala
Malo preciziraj, kaj ne možeš napraviti, možeš neki link ili nekaj dati na te instrukcije?
prema studom instrukcijama trebao bi imati wpa_supplicant, premda ja na
ubuntu 10.10 iman vec instaliran medutim ne radi na principu koji su oni objasnili...
Pa ja otidem u network conection u wired auto eth0 i otidem na edit, tamo mi je
ponudeno par opcija kao: wired, ipv4, ipv6 te 802.1x tu ja otidem i namjestim na
tuneled tls, pap i samo trebam upisat username te password, to sam uzea od cimera
njemu rade, al mene nece spoji..
Najbolje bi bilo da ti tu nama staviš te upute, uploadaš ih s CD-a ili nekaj, pa da ti tu velim(o) kaj točno podesiti, jer ovo "ja sam sve namjestio, cimera spoji, mene ne" meni apsolutno ništa ne znači...
ok, evo link gdje se nalaze instrukcije za namjestanje..
http://studom.srce.hr/upute.html
skrolajte malo dolje treba mi za zicani prisup..
500kb ima pdf file
ljudi, evo ja rjesia svoj problem malo se izvrtia po network postavkama i evo radi,
ne mogu opisat kako sam sritan kao newbie linux user od danas...
Moze brzinska preporuka za neki linux za masinu sa pentium 4 cpu i 256mb rama, komp bi sluzio samo za surfanje netom i slusanje mjuze
Moze brzinska preporuka za neki linux za masinu sa pentium 4 cpu i 256mb rama, komp bi sluzio samo za surfanje netom i slusanje mjuze
Ubuntu vulgaris? Inace je ubuntu dosta nezahtjevan i prilagodljiv.
Debian netinstall / Arch
gnome i kde nisu baš nezahtjevni. a danas "samo surfanje netom" ždere više memorije nego nekad igranje ili slično ... ja bih stavio ubuntu s lxde tj. lubuntu i flashblock. i onda će "samo surfanje netom" biti lakše.
gnome i kde nisu baš nezahtjevni. a danas "samo surfanje netom" ždere više memorije nego nekad igranje ili slično ... ja bih stavio ubuntu s lxde tj. lubuntu i flashblock. i onda će "samo surfanje netom" biti lakše.
Nemora staviti zadnji ubuntu?
po meni na toj konfi najbolje bi radio Arch, sa wmii ili awesome ili fluxbox
za 256 rama sve iznad minimal win managera je previse ako se ide na optimizirani rad
za 256 rama sve iznad minimal win managera je previse ako se ide na optimizirani rad
A to ce Escudu instalirati tko?
A to ce Escudu instalirati tko?
ako moze Wepirati sa BackTrackom sigorno ce moci instalirati Arch
ako moze Wepirati sa BackTrackom sigorno ce moci instalirati Arch
Mislis?
Nemora staviti zadnji ubuntu?
misliš da su gnome ili kde od prije 2 godine puno lakši od ovih danas u smislu zahtjeva za resursima? openoffice prije koju godinu je bio skoro jednako velik i zahtjevan. dok kod lakših DE je to zamjenjeno s nekim lakšim programom npr. leafpad. kao i filemanager npr. pcmanfm koji za razliku od nautilusa na starijim mašinama jednostavno leti. evo ubuntusystemrequirements gdje kažu da za gui instalaciju ubuntua treba barem 512 RAM-a. također kažu:
Machines that are 10 years old or more and that don't meet these guideline will probably require some work to revive; the obvious choice would be to try a lighter-weight distro rather than try a minimal install of Ubuntu. Obviously we hope that a distro such as Xubuntu (see below) can keep you in the official Ubuntu group or one such as Lubuntu or Debian might keep you in the same family. However it might be worth looking further afield at distros such as Wolvix, sliTaz (slightly French) or in extreme cases Puppy. Explore from the main pages at DistroWatch
*pitanje tko će mu to instalirati je drugo pitanje i nema veze s ovim pitanjem šta bi se najbolje vrtilo na toj mašini