A što ima broken ....?
Prekopiraj što izbaci.
evo prva slika prvi red ,druga drugi...
Jesi što prije pokušavao instalirati? Kaže (očito) da su ti neki paketi zadržani.
Šta ti daje:
dpkg --get-selections | grep holdA što ima broken ....?
Prekopiraj što izbaci.
evo prva slika prvi red ,druga drugi...
Jesi što prije pokušavao instalirati? Kaže (očito) da su ti neki paketi zadržani.
Šta ti daje:
dpkg --get-selections | grep holdizbaci velik popis i za sve pise install.... nisam nista istaliro prije, pogledo sam vidio neprepoznaje oso i izguglo instal nvidia drivers i instaliro bas s njihovih stranica i nista, probo sam i onal blumbelbee isto i nista a za oboje je pokazivalo da je sve uredu instalirano....
Dakle, i tako se ja žalio i bogu i vragu što mi nova tipkovnica ne radi (Sharkoon Tactix) na "prokletom linuxu", naravno, bijes iskaljivao na proizvođaču jer je ipak njihova "dužnost" brinuti se o korisnicima, pa i o onima koji koriste Linuxoide.
Odgovor na moje muke nije tako mlad, no detaljnijim istraživanjem sam ga jedva iskopao, pa da podijelim i sa vama.
Za početak, ne znam da li taj problem postoji još uvijek, novije verzije kernela su to ispravile, no meni na Ubuntuu 12.04.02 nije radilo pa sam slijedio ove vrlo jednostavne korake, još jednostavnije ako koristite istu distru kao ja.
Ukratko ovako:
Ovisno da li imate 32 ili 64bitnu verziju skidate za to pripadajuće datoteke sa ove stranice(trenutno najnoviji kernel) redoslijedom po nazivima
linux-headers-****_all.deb
linux-headers-***_i386.deb (odnosno ***_amd64.deb)
linux-image-***_i386.deb (odnosno ***_amd64.deb)
i instalirate sve pakete (možete kao u originalnim uputstvima kroz terminal, no ja sam išao kroz centar softvera).
Nakon restarta radi onako kako bi trebalo
EDIT: Instalirao sam 13.04 (clean install) i radi out-of-the-box (kernel 3.8)
Pozdrav,
nakon dvije godine odvojenosti od Linux-a vratio sam se svojoj staroj distri Ubuntu(sadašnja verzija 13.04).
Budući da sam u tom vremenu kupio laptop Ubuntu na njega.
Moj problem je taj što se laptop jako, jako zagrijava i temp. prelazi 100°C na win je oko 70° normalna al' ovdje katastrofa. Iako znam da je i 70° loše ali bolje to nego 100° .
Nadam se da se netko susreo sa ovim i da zna kako pomoći. Hvala.
Laptop je HP ProBook 4525s
Sensors mi pokazivaju ovako:
Adapter: Virtual device
temp1: +53.5°C (crit = +104.0°C)
temp2: +20.0°C (crit = +105.0°C)
radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1: +95.0°C
k10temp-pci-00c3
temp1: +53.5°C (high = +70.0°C)
(crit = +100.0°C, hyst = +95.0°C)
Pretpostavljam da koristiš open source driver za Radeon karticu. U tom slučaju, kartica konstantno radi na defaultnim taktovima - open source podrška za dinamički reclocking nije uključena po defaultu zato što na svim karticama uzrokuje blinking pri prebacivanju taktova, a s nekim karticama/računalima i smrzavanje računala. Stoga je pretpostavljena profile metoda, sa default profilom. Možeš ručno prebaciti taktove promjenom profila; ulogiraj se kao root sa (sudo vjerojatno neće raditi)
su -
i unesi slijedeću liniju:
echo "low" > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
Naredba bi trebala promijeniti taktove na najniže koje kartica podržava, a samim time i zagrijavanje bi se trebalo smanjiti. Ostali profili su mid (medium), default (ovisi o BIOS-u graf. kartice, često je jednak taktovima u high profilu; na mojoj 4850 to jest slučaj), high i auto (automatski prebacuje između mid kada je računalo na bateriji, high kada je na strujnoj mreži i low kada DPMS isključi ekran). Korisnici GNOME Shella mogu koristiti ovu ekstenziju za prebacivanje profila.
Ukoliko bi želio da se određeni profil podesi kod svakog pokretanja računala, napravi skriptu sa slijedećim sadržajem (zamijeni low s nekim drugim profilom ako želiš), postavi da je skripta executable i ubaci ju u /etc/init.d:
#!/bin/bash
echo "low" > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
exit 0
Korisnici distribucija sa systemd-om mogu koristiti uputstva na ovoj stranici.
Naredbom
sudo cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile
možeš saznati koji je profil trenutno u upotrebi, a s
sudo cat /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info
saznati trenutne taktove graf. čipa i memorije.
Kada napišem, izbaci ovako: cat: /sys/class/drm/card0/device/power_profile: No such file or directory
tj. prvi put je uspjelo i provjerio sam i pisalo je low... ali nakon restarta piše to.
I nestala je grafa sa sensors-a.
Adapter: Virtual device
temp1: +52.5°C (crit = +104.0°C)
temp2: +20.0°C (crit = +105.0°C)
k10temp-pci-00c3
temp1: +52.5°C (high = +70.0°C)
(crit = +100.0°C, hyst = +95.0°C)
Možda je pod nekim drugim cardX - pogledaj s ls /sys/class/drm što imaš i unesi odgovarajući unos. Jesi li prvo isprobao različite profile, a zatim dodao skriptu u init.d? Čudno mi je da je senzor nestao - trebao bi biti prisutan neovisno o postavkama taktova.
Jel mi moze netko preporuciti uredviac ID3 zapisa za linux, korstio sam Rhythmbox ali u njemu ne mogu cover-e dodavati.
I jos me zanima kako "ubrzati" kotacic na misu, tj da mi vise koraka ode dole/gore kada jednom pomaknem kotacic.
Radi se o Fedori 17, GNOME sucelje
Jel mi moze netko preporuciti uredviac ID3 zapisa za linux, korstio sam Rhythmbox ali u njemu ne mogu cover-e dodavati.
Ako si ikad koristio mp3tag na Windowsu onda je Puddletag za tebe. Inače je i EasyTag također dobar.
Rješio sam ono sa temperaturom kada stavim low profil stabilizira se.
Zanima me da li je normalno kada scrollam neku web stranicu da nejde glatko već onako nekako kao da šteka? Tj. kad ja napravim scroll osjetim kao nekakav delay?
Zanima me da li je normalno kada scrollam neku web stranicu da nejde glatko već onako nekako kao da šteka? Tj. kad ja napravim scroll osjetim kao nekakav delay?
Naravno da nije normalno. Nikad nikakvo "stekanje" nije normalno.
Ne bi trebalo biti delaya. O kojim se stranicama radi i u kojem browseru?
Ugasi smooth scrolling ili ga upali. Ako je to na stranicama s flashom potrazi rjesenja za DE ili WM koji koristis.
Ugasi specijalne efekte, prozirnost i slicno.
Koristim firefox. Poigrao sam se sa efektima i isključio sam smooth scrolling i osjeti se mala razlika u brzini. Nadam se da to nema veze što koristim 64bit-nu verziju Ubuntu-a na 3gb rama.
Zasto mi ne pise moja graficka hd 6850 nego mi ovo pise ? I dal to utjece na performanse (tipa fps u igricama i to...) .
Piše ti driver od grafičke. Ne brini, neće utjecati na ništa ako je driver dobar.
sravio sam ubuntu u dual boot s win8 i sve je uredu proslo....e sad imam problem sa stikom vip mobile usb...stik je huawei e372 i sve je bilo super napravio sam novu konekciju i podesio i sve radi,nakon sto se iskopca stik i vrati neprepoznaje ga uopce.....i restart i opet nista.... nakon nekog vremena opet dignem ubuntu i radi... malo da malo ne...ima ko da pomogne ako zna nesta?
Imam jedan problem s novom verzijom Lubuntu-a (13.04), i nadam se da je netko tko je imao isti problem, pomoći mi.
Radi se o tome da mi zvuk jednostavno ne radi. Ne čujem ništa, ma šta god napravio. Probao sam i slušalice i zvučnike, ali ništa. U starijoj verziji 12.10 mi je sve savršeno radilo. Kad stisnem na postave "kontrola glasnoće" izbaci mi neki prozor alsax ili tako nešta i sve mi uredno očita zvučni karticu itd., samo što su mi slušalice potpuno mute i ne mogu to nikako promjeniti. Ako uspijem, stavit ću SS.
Hvala.
Kako dobti da mi se laptop probudi iz sleep-a preko usb tipkovnice ?
Citao sam na net-u da treba pogledati acpi (cat /proc/acpi/wakeup) i tamo mi pokazuje da je disable-ano i nakon toga sam probao:
echo USB0 > /proc/acpi/wakeup,kao root, i tako za sve USB-e, no i dalje pokazuje za stutus disabled.
Radi se o Fedori 17.
Citao sam na net-u da treba pogledati acpi (cat /proc/acpi/wakeup) i tamo mi pokazuje da je disable-ano i nakon toga sam probao:
echo USB0 > /proc/acpi/wakeup,kao root, i tako za sve USB-e, no i dalje pokazuje za stutus disabled.
Radi se o Fedori 17.
koliko se sijecam kod mene je to trebalo omoguciti u biosu
Radi se o Fedori 17.
koliko se sijecam kod mene je to trebalo omoguciti u biosu
Vec je, jer u Windowsima bez problema radi !
Probaj ovo:
echo enabled > /sys/bus/usb/devices/usb0/power/wakeupPozdrav svima. Nije me dugo bilo. Ovo pišem s Archbanga,prve distre koju sam instalirao koja ima samo teksturalnu instalaciju. Isprve sam se bojao,a bogami i iz druge,ali eto,uspio sam,uz par problemčića,zbunio sam se ko budala sa particijama,ali sad je sve OK. Sve što imam je Mozilla i LXterminal ehhe. Pošto se distra bazira na Archu,kako da instaliram Xfce,zna li iko? I usput par savjeta,što da napravim sad kada sam instalirao Archbang? Neki posebni alati za podešavanje,nešto? :)
Pozdrav svima. Nije me dugo bilo. Ovo pišem s Archbanga,prve distre koju sam instalirao koja ima samo teksturalnu instalaciju. Isprve sam se bojao,a bogami i iz druge,ali eto,uspio sam,uz par problemčića,zbunio sam se ko budala sa particijama,ali sad je sve OK. Sve što imam je Mozilla i LXterminal ehhe. Pošto se distra bazira na Archu,kako da instaliram Xfce,zna li iko? I usput par savjeta,što da napravim sad kada sam instalirao Archbang? Neki posebni alati za podešavanje,nešto? :)
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce
pacman -S xfce4
Nemogu namjestiti HR tipkovnicu,nisam znao ni tijekom instalacije,mislio sam da ću moći nakon ali nemogu. Naredba niti jedna ne funkcionira,kada upišem da instalira nešto,samo izbaci error i gotovo. U čemu je problem? Jedino što me zbunjivalo tijekom instalacije je ono nakon instalacije postavljanje jezika (to nisam znao kako napravit) i neznam jel još nešto trebalo,jer ništa neće da instalira. Dafuq? o.O Ne želim odustati od ove distre,dajte ako neko zna nek pomogne..
Naravno da nije normalno. Nikad nikakvo "stekanje" nije normalno.
Meni se ista stvar događa ali samo kada prebacim na low profil.
Nemogu namjestiti HR tipkovnicu,nisam znao ni tijekom instalacije,mislio sam da ću moći nakon ali nemogu. Naredba niti jedna ne funkcionira,kada upišem da instalira nešto,samo izbaci error i gotovo. U čemu je problem? Jedino što me zbunjivalo tijekom instalacije je ono nakon instalacije postavljanje jezika (to nisam znao kako napravit) i neznam jel još nešto trebalo,jer ništa neće da instalira. Dafuq? o.O Ne želim odustati od ove distre,dajte ako neko zna nek pomogne..
Layout tipkovnice u terminalu:
https://wiki.archlinux.org/index.php/KEYMAP
U Xfce-u imaš u settingsima keyboard u kojem se nalaze sve opcije.
Probaj ovo:
echo enabled > /sys/bus/usb/devices/usb0/power/wakeupNe pomaze, probao gore navadene "fore", no nije ni bilo direktorija pm-utils u lib-u, no i nakon kreiranja sve je isto.
za echo enabled > /sys/bus/usb/devices/3-1/power/wakeup
dobibvam odgovor
-bash: /sys/bus/usb/devices/3-1/power/wakeup: No such file or directory
A šta ti daje
ls /sys/bus/usb/devices
A šta ti daje
ls /sys/bus/usb/devices
Evo slike
EDIT: ne radi mi upload slike na Chrome-u, to svima na Linuxu (Google Chrome) ?