Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.187
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
jocommb kaže...
Blacx kaže...

A što ima broken ....?

Prekopiraj što izbaci.

evo prva slika prvi red ,druga drugi...

Jesi što prije pokušavao instalirati? Kaže (očito) da su ti neki paketi zadržani.

Šta ti daje:

dpkg --get-selections | grep hold
15 godina

izbaci velik popis i za sve pise install.... nisam nista istaliro prije, pogledo sam vidio neprepoznaje oso i izguglo instal nvidia drivers i instaliro bas s njihovih stranica i nista, probo sam i onal blumbelbee isto i nista a za oboje je pokazivalo da je sve uredu instalirano....

Opali HVALA ↓↓↓
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Dakle, i tako se ja žalio i bogu i vragu što mi nova tipkovnica ne radi (Sharkoon Tactix) na "prokletom linuxu", naravno, bijes iskaljivao na proizvođaču jer je ipak njihova "dužnost" brinuti se o korisnicima, pa i o onima koji koriste Linuxoide.

Odgovor na moje muke nije tako mlad, no detaljnijim istraživanjem sam ga jedva iskopao, pa da podijelim i sa vama.

Za početak, ne znam da li taj problem postoji još uvijek, novije verzije kernela su to ispravile, no meni na Ubuntuu 12.04.02 nije radilo pa sam slijedio ove vrlo jednostavne korake, još jednostavnije ako koristite istu distru kao ja.

Ukratko ovako:

Ovisno da li imate 32 ili 64bitnu verziju skidate za to pripadajuće datoteke sa ove stranice(trenutno najnoviji kernel) redoslijedom po nazivima

linux-headers-****_all.deb 

linux-headers-***_i386.deb (odnosno ***_amd64.deb) 

linux-image-***_i386.deb (odnosno ***_amd64.deb)

i instalirate sve pakete (možete kao u originalnim uputstvima kroz terminal, no ja sam išao kroz centar softvera).

Nakon restarta radi onako kako bi trebalo {#}

EDIT: Instalirao sam 13.04 (clean install) i radi out-of-the-box (kernel 3.8)

Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you. Have you tried turning it off and on again?
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2013 6:08 (xhopeon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

nakon dvije godine odvojenosti od Linux-a vratio sam se svojoj staroj distri Ubuntu(sadašnja verzija 13.04).

Budući da sam u tom vremenu kupio laptop Ubuntu na njega.

Moj problem je taj što se laptop jako, jako zagrijava i temp. prelazi 100°C na win je oko 70° normalna al' ovdje katastrofa.  Iako znam da je i 70°  loše ali bolje to nego 100° .

Nadam se da se netko susreo sa ovim i da zna kako pomoći. Hvala.

Laptop je HP ProBook 4525s

Sensors mi pokazivaju ovako:

Adapter: Virtual device
temp1:        +53.5°C  (crit = +104.0°C)
temp2:        +20.0°C  (crit = +105.0°C)

radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:        +95.0°C 

k10temp-pci-00c3
temp1:        +53.5°C  (high = +70.0°C)
                       (crit = +100.0°C, hyst = +95.0°C)

Programer,web developer

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pretpostavljam da koristiš open source driver za Radeon karticu. U tom slučaju, kartica konstantno radi na defaultnim taktovima - open source podrška za dinamički reclocking nije uključena po defaultu zato što na svim karticama uzrokuje blinking pri prebacivanju taktova, a s nekim karticama/računalima i smrzavanje računala. Stoga je pretpostavljena profile metoda, sa default profilom. Možeš ručno prebaciti taktove promjenom profila; ulogiraj se kao root sa (sudo vjerojatno neće raditi)

su -

i unesi slijedeću liniju:

echo "low" > /sys/class/drm/card0/device/power_profile

Naredba bi trebala promijeniti taktove na najniže koje kartica podržava, a samim time i zagrijavanje bi se trebalo smanjiti. Ostali profili su mid (medium), default (ovisi o BIOS-u graf. kartice, često je jednak taktovima u high profilu; na mojoj 4850 to jest slučaj), high i auto (automatski prebacuje između mid kada je računalo na bateriji, high kada je na strujnoj mreži i low kada DPMS isključi ekran). Korisnici GNOME Shella mogu koristiti ovu ekstenziju za prebacivanje profila.

Ukoliko bi želio da se određeni profil podesi kod svakog pokretanja računala, napravi skriptu sa slijedećim sadržajem (zamijeni low s nekim drugim profilom ako želiš), postavi da je skripta executable i ubaci ju u /etc/init.d:

#!/bin/bash
echo "low" > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
exit 0

Korisnici distribucija sa systemd-om mogu koristiti uputstva na ovoj stranici.

Naredbom

sudo cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile

možeš saznati koji je profil trenutno u upotrebi, a s

sudo cat /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info

saznati trenutne taktove graf. čipa i memorije.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.4.2013 20:10 (hrx).
15 godina
neaktivan

Kada napišem, izbaci ovako: cat: /sys/class/drm/card0/device/power_profile: No such file or directory

tj. prvi put je uspjelo i provjerio sam i pisalo je low... ali nakon restarta piše to.

I nestala je grafa sa sensors-a.

Adapter: Virtual device
temp1:        +52.5°C  (crit = +104.0°C)
temp2:        +20.0°C  (crit = +105.0°C)

k10temp-pci-00c3
temp1:        +52.5°C  (high = +70.0°C)
                       (crit = +100.0°C, hyst = +95.0°C)

Programer,web developer
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.4.2013 21:50 (Wedran Dev).

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Možda je pod nekim drugim cardX - pogledaj s ls /sys/class/drm što imaš i unesi odgovarajući unos. Jesi li prvo isprobao različite profile, a zatim dodao skriptu u init.d? Čudno mi je da je senzor nestao - trebao bi biti prisutan neovisno o postavkama taktova.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

Jel mi moze netko preporuciti uredviac ID3 zapisa za linux, korstio sam Rhythmbox ali u njemu ne mogu cover-e dodavati.

I jos me zanima kako "ubrzati" kotacic na misu, tj da mi vise koraka ode dole/gore kada jednom pomaknem kotacic.

Radi se o Fedori 17, GNOME sucelje

Trust Me, I'm an Engineer :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
benko kaže...

Jel mi moze netko preporuciti uredviac ID3 zapisa za linux, korstio sam Rhythmbox ali u njemu ne mogu cover-e dodavati.

Ako si ikad koristio mp3tag na Windowsu onda je Puddletag za tebe. Inače je i EasyTag također dobar.

15 godina
neaktivan

Rješio sam ono sa temperaturom kada stavim low profil stabilizira se.

Zanima me da li je normalno kada scrollam neku web stranicu da nejde glatko već onako nekako kao da šteka? Tj. kad ja napravim scroll osjetim kao nekakav delay?

Programer,web developer

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

Zanima me da li je normalno kada scrollam neku web stranicu da nejde glatko već onako nekako kao da šteka? Tj. kad ja napravim scroll osjetim kao nekakav delay?

Naravno da nije normalno. Nikad nikakvo "stekanje" nije normalno.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan

Ne bi trebalo biti delaya. O kojim se stranicama radi i u kojem browseru?

17 godina
Wedran Dev kaže...

Ugasi smooth scrolling ili ga upali. Ako je to na stranicama s flashom potrazi rjesenja za DE ili WM koji koristis.

Ugasi specijalne efekte, prozirnost i slicno.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
15 godina
neaktivan

Koristim firefox. Poigrao sam se sa efektima i isključio sam smooth scrolling i osjeti se mala razlika u brzini. Nadam se da to nema veze što koristim 64bit-nu verziju Ubuntu-a na 3gb rama.

Programer,web developer

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zasto mi ne pise moja graficka hd 6850 nego mi ovo pise ? I  dal to utjece na performanse (tipa fps u igricama i to...) .

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.5.2013 23:48 (Dd_Optic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Dd_Optic kaže...

Zasto mi ne pise moja graficka hd 6850 nego mi ovo pise ? I  dal to utjece na performanse (tipa fps u igricama i to...) .

Piše ti driver od grafičke. Ne brini, neće utjecati na ništa ako je driver dobar.

Ad astra peronospora
15 godina

sravio sam ubuntu u dual boot s win8 i sve je uredu proslo....e sad imam problem sa stikom vip mobile usb...stik je huawei e372 i sve je bilo super napravio sam novu konekciju i podesio i sve radi,nakon sto se iskopca stik i vrati neprepoznaje ga uopce.....i restart i opet nista.... nakon nekog vremena opet dignem ubuntu i radi... malo da malo ne...ima ko da pomogne ako zna nesta?

Opali HVALA ↓↓↓
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Imam jedan problem s novom verzijom Lubuntu-a (13.04), i nadam se da je netko tko je imao isti problem, pomoći mi.

Radi se o tome da mi zvuk jednostavno ne radi. Ne čujem ništa, ma šta god napravio. Probao sam i slušalice i zvučnike, ali ništa. U starijoj verziji 12.10 mi je sve savršeno radilo. Kad stisnem na postave "kontrola glasnoće" izbaci mi neki prozor alsax ili tako nešta i sve mi uredno očita zvučni karticu itd., samo što su mi slušalice potpuno mute i ne mogu to nikako promjeniti. Ako uspijem, stavit ću SS.

Hvala.

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kako dobti da mi se laptop probudi iz sleep-a preko usb tipkovnice ?

Citao sam na net-u da treba pogledati acpi (cat /proc/acpi/wakeup) i tamo mi pokazuje da je disable-ano i nakon toga sam probao:

echo USB0 > /proc/acpi/wakeup,kao root, i tako za sve USB-e, no i dalje pokazuje za stutus disabled.

Radi se o Fedori 17.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.5.2013 13:29 (benko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
benko kaže...

Citao sam na net-u da treba pogledati acpi (cat /proc/acpi/wakeup) i tamo mi pokazuje da je disable-ano i nakon toga sam probao:

echo USB0 > /proc/acpi/wakeup,kao root, i tako za sve USB-e, no i dalje pokazuje za stutus disabled.

Radi se o Fedori 17.

koliko se sijecam kod mene je to trebalo omoguciti u biosu 

17 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
benko kaže...

Radi se o Fedori 17.

koliko se sijecam kod mene je to trebalo omoguciti u biosu 

Vec je, jer u Windowsima bez problema radi !

15 godina
neaktivan

Probaj ovo:

echo enabled > /sys/bus/usb/devices/usb0/power/wakeup

ili zamijeni usb0 s odgovarajućim.

http://askubuntu.com/questions/152403/how-do-i-make-changes-to-proc-acpi-wakeup-permanent
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima. Nije me dugo bilo. Ovo pišem s Archbanga,prve distre koju sam instalirao koja ima samo teksturalnu instalaciju. Isprve sam se bojao,a bogami i iz druge,ali eto,uspio sam,uz par problemčića,zbunio sam se ko budala sa particijama,ali sad je sve OK. Sve što imam je Mozilla i LXterminal ehhe. Pošto se distra bazira na Archu,kako da instaliram Xfce,zna li iko? I usput par savjeta,što da napravim sad kada sam instalirao Archbang? Neki posebni alati za podešavanje,nešto? :)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Pozdrav svima. Nije me dugo bilo. Ovo pišem s Archbanga,prve distre koju sam instalirao koja ima samo teksturalnu instalaciju. Isprve sam se bojao,a bogami i iz druge,ali eto,uspio sam,uz par problemčića,zbunio sam se ko budala sa particijama,ali sad je sve OK. Sve što imam je Mozilla i LXterminal ehhe. Pošto se distra bazira na Archu,kako da instaliram Xfce,zna li iko? I usput par savjeta,što da napravim sad kada sam instalirao Archbang? Neki posebni alati za podešavanje,nešto? :)

https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce

pacman -S xfce4

15 godina
neaktivan

Nemogu namjestiti HR tipkovnicu,nisam znao ni tijekom instalacije,mislio sam da ću moći nakon ali nemogu. Naredba niti jedna ne funkcionira,kada upišem da instalira nešto,samo izbaci error i gotovo. U čemu je problem? Jedino što me zbunjivalo tijekom instalacije je ono nakon instalacije postavljanje jezika (to nisam znao kako napravit) i neznam jel još nešto trebalo,jer ništa neće da instalira. Dafuq? o.O Ne želim odustati od ove distre,dajte ako neko zna nek pomogne..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Wedran Dev kaže...

Naravno da nije normalno. Nikad nikakvo "stekanje" nije normalno.

Meni se ista stvar događa ali samo kada prebacim na low profil.

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Nemogu namjestiti HR tipkovnicu,nisam znao ni tijekom instalacije,mislio sam da ću moći nakon ali nemogu. Naredba niti jedna ne funkcionira,kada upišem da instalira nešto,samo izbaci error i gotovo. U čemu je problem? Jedino što me zbunjivalo tijekom instalacije je ono nakon instalacije postavljanje jezika (to nisam znao kako napravit) i neznam jel još nešto trebalo,jer ništa neće da instalira. Dafuq? o.O Ne želim odustati od ove distre,dajte ako neko zna nek pomogne..

Layout tipkovnice u terminalu:

https://wiki.archlinux.org/index.php/KEYMAP

U Xfce-u imaš u settingsima keyboard u kojem se nalaze sve opcije.

17 godina
neaktivan
Blacx kaže...

Probaj ovo:

echo enabled > /sys/bus/usb/devices/usb0/power/wakeup

ili zamijeni usb0 s odgovarajućim.

http://askubuntu.com/questions/152403/how-do-i-make-changes-to-proc-acpi-wakeup-permanent

Ne pomaze, probao gore navadene "fore", no nije ni bilo direktorija pm-utils u lib-u, no i nakon kreiranja sve je isto.

za echo enabled > /sys/bus/usb/devices/3-1/power/wakeup

dobibvam odgovor

-bash: /sys/bus/usb/devices/3-1/power/wakeup: No such file or directory

15 godina
neaktivan

A šta ti daje

ls /sys/bus/usb/devices

17 godina
neaktivan
Blacx kaže...

A šta ti daje

ls /sys/bus/usb/devices

Evo slike 

EDIT: ne radi mi upload slike na Chrome-u, to svima na Linuxu (Google Chrome) ?

http://i40.tinypic.com/2wp5lsg.png

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.5.2013 23:21 (benko).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice