Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.946
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Zar niko nezna riješenje na moj problem sa World of Goo? Onaj ko nije vidio temu,napisat ću ovdje. Kad pokrenem World of Goo sve normalno radi,ali je problem što kad izađem smanji mi se slika,tj. kao crno mi bude na rubovima ekrana,a ikone se povečaju.,.zna neko riješenje?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Nikako ne uspijevam kompajlirati tgz file. Jel mi može netko obajsniti step by step što učiniti?

SK crew
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Pranja kaže...

Nikako ne uspijevam kompajlirati tgz file. Jel mi može netko obajsniti step by step što učiniti?

.tar.gz? Imam isti problem..i mene zanima..skinio sam Hacker Evoulution Untold i nikako nemogu kompajlirati. Može step-by-step tutorial? Stvarno bi mi/nam bilo od pomoći..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Ovdje su uputstva, sa objašnjenjima svakog koraka. Također, ako koristiš Ubuntu, u dokumentaciji postoji članak Compiling things on Ubuntu the Easy Way.

Prije kompajliranja, provjeri imaš li potrebne alate za kompajliranje (na Ubuntuu potrebno je instalirati build-essential paket, budući da potrebni alati ne dolaze na LiveCD-u - sudo apt-get install build-essential checkinstall ).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 15:45 (hrx).
13 godina
odjavljen
hrx kaže...

Ovdje su uputstva, sa objašnjenjima svakog koraka. Također, ako koristiš Ubuntu, u dokumentaciji postoji članak Compiling things on Ubuntu the Easy Way.

Prije kompajliranja, provjeri imaš li potrebne alate za kompajliranje (na Ubuntuu potrebno je instalirati build-essential paket, budući da potrebni alati ne dolaze na LiveCD-u - sudo apt-get install build-essential checkinstall ).

Mint je,ali isto je kao Ubuntu. Instalirao am sve što treba,ali i dalje ne uspijevam. Kaže da mu nešto fali,neki nastavak poslije naredbi.

Napiše mi ovo:

chown: missing operand after 'usr/local/src'

SK crew
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 16:40 (Pranja).
16 godina
neaktivan

Kompajliraš li pod korisničkim računom ili root računom? Ta poruka se može javiti kada se mijenja vlasništvo datoteka, a korisnički račun nema ovlaštenje za mijenjanje vlasništva nad /usr/local/src. Pogledaj i linije iznad ove koju si naveo, tamo može biti još informacija u čemu je problem.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 16:51 (hrx).
13 godina
odjavljen
hrx kaže...

Kompajliraš li pod korisničkim računom ili root računom? Ta poruka se može javiti kada se mijenja vlasništvo datoteka, a korisnički račun nema ovlaštenje za mijenjanje vlasništva nad /usr/local/src. Pogledaj i linije iznad ove koju si naveo, tamo može biti još informacija u čemu je problem.

Ako je root na Linuxu ono što je admin na Winu,onda je pod rootom.

Nema više linija,jedino još jedna u kojem piše kako da dođem do helpa.

SK crew
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 16:53 (Pranja).
13 godina
neaktivan

Nemam Linux...soz :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Moram ići; zasada, možda bi pomoglo da izvršišsudo chmod u+rwx /usr/local/src i probaš iskompajlirati program. Pomoglo bi i znati što pokušavaš kompajlirati, da pogledam ima li kakvih postova na netu s problemom kojeg imaš.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 17:01 (hrx).
14 godina
protjeran
Pranja kaže...

Tar.gz je kompresirani file i ne kompajlira se kao takav.

Odpakiraj file.

otvori terminal: cd /putanja/do/direktorija/

pa..

./configure

pa ako imaš sve lib-ove instalirane..

make

ako make dobro prođe, odnosno ako gcc ima sve potrebno..

sudo make install

gotovo.

Biti ili mniti svemiropolisno
14 godina
protjeran

Adobe napušta linux sa flash playerom.

http://www.omgubuntu.co.uk/2012/02/adobe-adandons-flash-on-linux/

Nakon verzije 11.2 više neće biti razvijan za linux platformu.

Svašta.

Biti ili mniti svemiropolisno

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

LOL. Meh, glupi flash je glup tak i tak.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.

2 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

šta će mu onda biti alternativa,vidim da s tom politikom forsiraju upotrebu Chrome-a na linuxu

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

šta će mu onda biti alternativa,vidim da s tom politikom forsiraju upotrebu Chrome-a na linuxu

Pa HTML5, vec polagano sazrijeva. Kakav Chrome, na Linuxu si stari, stavis Chromium i miran si. Osim ako ovaj "Papar" nece biti modularan vec bude integriran u Chrome, then we're screwed.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Adobe napušta linux sa flash playerom.

http://www.omgubuntu.co.uk/2012/02/adobe-adandons-flash-on-linux/

Nakon verzije 11.2 više neće biti razvijan za linux platformu.

Nastavit će se razvijati, ali će koristiti Pepper API. NPAPI verzija za Linux se neće razvijati (za Win i OS X hoće) - ipak, dobivat će bugfixeve slijedećih pet godina. Pepper API trenutno koristi samo Google Chrome, dok u Mozilli nemaju planova o implementaciji Peppera u Firefox.

13 godina
odjavljen
Bypass kaže...

Tar.gz je kompresirani file i ne kompajlira se kao takav.

Odpakiraj file.

otvori terminal: cd /putanja/do/direktorija/

pa..

./configure

pa ako imaš sve lib-ove instalirane..

make

ako make dobro prođe, odnosno ako gcc ima sve potrebno..

sudo make install

gotovo.

To bi upalilo kada bi bio neki instalacijski paket za os,ali to je u biti firmware za jedan STB. Konkretno,ovaj file: http://opensource.albistechnologies.com/STB/STB-7710/GPL_STB_7710_SW134.tgz

SK crew
15 godina
neaktivan

dopustite mi lagani offtopic:

još jedan razlog zašto volimo Linux (osim terminala :) ) - ako ne volite ekstenzije za chromium/firefox a ne volite imati jedan tab otvoren samo da bi vidjeli da li ste dobili novi mail u nazivu taba, onda je ovo super tut:

naime, trebali biste instalirati programčić koji se zove "gmail-notify" koji u osnovi ima 2 opcije, da vas obavijesti da imate novi mail, i uz malo tweakanja može odmah i otvoriti taj mail - samo trebate unutar polja configuration upisati:

firefox -new-tab (ako želite da vam se otvori u firefoxu) za Chrome je:  "Google Chrome" -new-tab a za Chromium je:  chromium-browser -new-tab 

eto, toliko, zabavite se :)

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 2
17 godina
neaktivan

Meni veli Pidgin kad dobijem mail :P

Al fora je ovo.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Postoji li btrfs driver za Windowse koji barem podržava čitanje?

~
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Postoji li btrfs driver za Windowse koji barem podržava čitanje?

google kaže ne postoji btrfs driver za win7 ali, to se da zabići da instalacijom http://www.andlinux.org/ i onda unutar njega mountaš particije i podijeliš (share) ih sa winsima. moglo bi raditi..

a zašto ne koristiš ext(n) filesystem?

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
16 godina
neaktivan

E ovo je interesantno, hvala!

Htio sam isprobati, bio mi je dobar i zadržao sam ga.

~
16 godina

- jedno od zgodnih rješenja, VM-Server-Share.

- Ili ako je podržan od npr Easeusa, iz njega se može browsati svaki FS kojeg podržava editor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

ok, nakon nekog vremena koristenja ubuntu-a, zanima me koliko je tesko instalirati dual boot sa nekim windowsom, ako je trenutno instairan samo ubuntu

navikao sam se i svakodnevni poslovi su mi cak jednostavniji na linuxu, navikao sam se na gnome 3 i sve super, i namjeravam ga koristiti i u daljoj buducnosti

ali ponekad stvarno pozelim da odigram jednu partiju LoL-a, ili tako nesto, a wine sa tim stvarima ima problema (posebno lol) a i citam da ATI graficke opcenito nisu toliko dobro prihvacene u linuxu

znaci, ukratko, koliko je tesko i kako se instalira dual boot linux-win ako je linux trenutno jedini OS

edit: mozda je vrijedna informacija da imam jednu ntfs particiju koja ima preko 50GB slobodnog prostora, pa bih mogao nju podjeliti na dvije, i na jednoj staviti win, ako mora bit ntfs, ili ako ne, linux particija ima preko 90Gb prostora pa bi to bilo optimalnije iskoristit

win particija bi samo sluzila za jednu dvije igre, nista vise

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.2.2012 2:58 (ismar89).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ismar89 kaže...

ok, nakon nekog vremena koristenja ubuntu-a, zanima me koliko je tesko instalirati dual boot sa nekim windowsom, ako je trenutno instairan samo ubuntu

navikao sam se i svakodnevni poslovi su mi cak jednostavniji na linuxu, navikao sam se na gnome 3 i sve super, i namjeravam ga koristiti i u daljoj buducnosti

ali ponekad stvarno pozelim da odigram jednu partiju LoL-a, ili tako nesto, a wine sa tim stvarima ima problema (posebno lol) a i citam da ATI graficke opcenito nisu toliko dobro prihvacene u linuxu

znaci, ukratko, koliko je tesko i kako se instalira dual boot linux-win ako je linux trenutno jedini OS

edit: mozda je vrijedna informacija da imam jednu ntfs particiju koja ima preko 50GB slobodnog prostora, pa bih mogao nju podjeliti na dvije, i na jednoj staviti win, ako mora bit ntfs, ili ako ne, linux particija ima preko 90Gb prostora pa bi to bilo optimalnije iskoristit

win particija bi samo sluzila za jednu dvije igre, nista vise

Ja sam sebi preko njuskala kupio stari hard od 80 GB za manje od sto kuna,na njega stavio windowse sa njega samo dizem Windowse sve igre su mi na terabajtnom disku.Ako ne zelis shrinkat hard,preporucio bi ti da napravis isto sto i ja.

15 godina
neaktivan

nije mi problem sa prostorom, samo me zanima je li komplikovana instalacija, ili mogu prosto ocistit jednu particiju, ubacit win dvd i boot-at preko njega, instalirat na cistoj particiji i to je to..

ili ima nekog drugog posla, jer mi je tesko naci na internetu  odgovor za moju specificnu situaciju, pa zato pitam ovde {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

- problem je s brojem particija, tj standardom. Ako već imaš kreiranu extended particiju tad problema nema. Moguće su max 4 primarne particije ili primarna + extended u kojoj nemaš tih graničenja ali extended nije bootabilna, zato boot disk mora imati jednu primarnu. Standardno, npr Suse kreira barem 3 particije ( i swap je particija). Primarna particija ti je pod sda1-4, extended od sda5 nadalje. Pogledaj Gpartedom.

- kad win instaliraš nakon linuxa, windowsi pregaze bootmanager i postave svoj. Popraviš grub s liveCDa ili iz windowsa s EasyBCDom. (obrnuti redosljed instalacije je zato uobičajen).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

evo ovako, sto se tice moje situacije

prvi HDD (500GB) ima 4 particije

3 za linux ('/'  'home' i 'swap')

jedna ntfs (ostala od windowsa)

drugi hdd od 1TB je ntfs particija za podatke

tacne oznake ne znam, nisam za tim racunarom pa javim veceras..

namjera mi je na prvom HDD-u podijeliti ntfs particiju na dvije, i na jednoj instalirati win, tako da ce bit ukupno 5 particija na prvom HDD-u

ili je bolje jednu od linuxovih particija podijeliti (ocigledno 'home' particiju)

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.2.2012 15:11 (ismar89).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Pranja kaže...

To bi upalilo kada bi bio neki instalacijski paket za os,ali to je u biti firmware za jedan STB. Konkretno,ovaj file: http://opensource.albistechnologies.com/STB/STB-7710/GPL_STB_7710_SW134.tgz

Što nitko ne zna kako kompajlirati taj file?

SK crew
13 godina
neaktivan

Interesira me kako napraviti vlastitu installl proceduru ubuntua?

Konkretno.... najprije sam instalirao ubuntu, onda se igrao, isprobavao svašta i na kraju sam sučelje potpuno uredio svojim potrebama. Napravio potpuno svoj izgled, izmjenio logo pri dizanju sustava, izmjenio logo za login i pala mi je ideja: "kada sam već sve živo prilagodio da izgleda baš kako ja želim, zašto to ne bi pretvorio u vlastitu distru?"

I sad me interesira kako da napravim i vlastitu instalacijsku proceduru od Ubuntua? Dakle kad napravim od postojećeg stanja OS-a LiveCD kako postići da umjesto natpisa Install Ubuntu piše recimo Install xy nešto? I kako srediti da tamo umjesto Ubuntu loga stoji neki logo koji ja postavim? Na koji način prilagoditi to?

hvala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ovo je samo za remasteriranje distre:

http://maketecheasier.com/reconstructor-creating-your-own-ubuntu-distribution/2008/07/05

a ovdje ti je za live distro customization, samo sto ces ti morat to primjenit na novije distre

https://help.ubuntu.com/community/LiveCDCustomization

http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/index.en.html
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice