Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.986
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...

- 12.04? za par mjeseci? Naravno, da ću ga probati (LTS) jer je do sad ubuntu bio dobar kao LiveDistra (praktičan npr je gnjavi paswordima i sl), osim što je do sad bio na CDu, od sad na DVDu. To je 'veliki' minus, zbog bootabilnosti-čitljivosti na malo pohabanijem hardwareu, kao i minimum RAMa. Radije da je CD medij... ali to sve su sitnice. Zapravo (da mi se da, možda jednom) treba posložiti multiboot s nekoliko imagea. Ili ostajem na starom (dobrom) 9.04 za takve potrebe jer realno ni nemam od live verzije nekih drugih želja koje ta ver. odrađuje OK.

Za neko surfanje, playanje flasha i sl. mi live nije bitan. Za LiveSuse sličan kriterij, služi mi kad se raspadne disk na SLESu, pa ostatak vremena (stalno?) ćami u etuiu..

Ovaj izlet u DreamLinux je zbog osnove (Debian, pa čak i uključen midnight comannder ili conky ima svoje čari), najviše zbog kernela 3.1 (i najave x64-live) i korištenja na novijim PCijima (jer dok Debian pripremi install medije stable distre prođu godine). Dobar je, još samo da je 'više buntolik' (bez nepotrebnih restrikcija s live), u kontekstu zbrke oko passworda i možda zato jer mi se neda ići (navikavat) na gnome3. (kao promjenjena strana close-min-max button..).

Za stalnu instlalaciju mi je distra sporedna, 99% je isto. Možda Suse zbog Xen i sl.alata, odnosa s MSom, standradizacije ili Debian zbog dugoročnosti. Nešto me kopka Solaris ili BSD, zbog binary compatibilityja, ali to su planovi za koje se unaprijed nema vremena.

Kao dobra distra za 'najzahtjevnije' poslove i ostalo, live.linuX-gamers je često u upotrebi. {#}

Nisam ni mislio da je nešto jednostavno u pitanju....{#}

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Upravo isprobavam cinnamon i mogu reći da je odličan WM. Puno brži od gnome 3.

Biti ili mniti svemiropolisno

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
6ar kaže...

Imam još jedno pitanje:

u gornjem desnom kutu imam kalendar i kad kliknem na sat otvori se kalendar sa pregledom tekućeg mjeseca.

Pod opcijom "otvori kalendar" javlja mi poruku da nije instaliran.

Pa zar ne vidite da sam čisti početnik ;-)

POkušaj u repozitorijima potražit kalendar i instalirat...

E,ja sam čuo da stranice koje broje statistiku O.S.-ava   da iz nekog razloga broje manje Linuxa nego što bi ih zapravo ima.Koji je razlog za to?Imate li kakve linkove na takve vijesti?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina
protjeran
6ar kaže...

Imam još jedno pitanje:

u gornjem desnom kutu imam kalendar i kad kliknem na sat otvori se kalendar sa pregledom tekućeg mjeseca.

Pod opcijom "otvori kalendar" javlja mi poruku da nije instaliran.

Pa zar ne vidite da sam čisti početnik ;-)

INstaliraj evolution sa kalendarom.

15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Upravo isprobavam cinnamon i mogu reći da je odličan WM. Puno brži od gnome 3.

Ja ga također koristim par tjedana,i slažem se s ovime što si napisao. Odličan je. Hmm,probaj instalirati temu Hacktivist,možda ti se svidi (cinnamon settings > themes > get new themes) i skini Hacktivist temu,a za instalaciju pogledaj "Kako napraviti svoju temu",na njihovoj stranici,samo preskočio di radiš temu,nego odma idi na dio di instaliraš temu.. tako sam ja {#}

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan

Jesu li svi progami koji rade na windowsim kompaktibilni u Linuxu?

14 godina
protjeran
Defa.psd kaže...

Broj kompatibilnih programa je točno jednak nuli.

13 godina
odjavljen
Defa.psd kaže...

Ukoliko želiš koristiti Windows programe na Linuxu,moraš to činiti uz pomoć WINE-a. Ne rade svi,ali ovi koji se najviše koriste (office,photoshop) rade.

SK crew
14 godina
odjavljen

Di je u ubuntu-u postavka da se izabere spajanje na wifi putem pin-a rutera,ugh na windowsima je to tako jednostavno ovdje muku mucim...

0 0 hvala 0
16 godina
Defa.psd kaže...

-nisu uopče kompatibilni (još manje kompaktabilni). Za slučaj da to stvarno želiš-trebaš koriste se emulatori-VMovi i wine (baš zato jer nisu kompatibilni).

Ako ti trebaju windows programi, logično je koristiti Windows-OS.

Nitro233 kaže...

Di je u ubuntu-u postavka da se izabere spajanje na wifi putem pin-a rutera,ugh na windowsima je to tako jednostavno ovdje muku mucim...

-ako je prepoznao wlan adapter, gore desno, pored sata... (btw, što je to teže-lakše?)

- ako nije prepoznat wlan adapter, moguće ali... problem je u driveru-proizvođaču i njegovom supportu za linux, ne u OSu (Windows ili Linuxu) i nem abaš nikakve razlike u lakoći korištenja (pogotovo za podržan hardware, radi out-of-box npr s LiveCDa).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2012 13:54 (ihush).
14 godina
odjavljen
ihush kaže...

-ako je prepoznao wlan adapter, gore desno, pored sata... (btw, što je to teže-lakše?)

- ako nije prepoznat wlan adapter, moguće ali... problem je u driveru-proizvođaču i njegovom supportu za linux, ne u OSu (Windows ili Linuxu) i nem abaš nikakve razlike u lakoći korištenja (pogotovo za podržan hardware, radi out-of-box npr s LiveCDa).

Da u gore desnom kutu stoji ona opcija za spajanje putem WEP,WPA,WPA2 ali nigdje ne vidim opciju da utipkam sami pin i da se tako spojim preko njega...

17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

Da u gore desnom kutu stoji ona opcija za spajanje putem WEP,WPA,WPA2 ali nigdje ne vidim opciju da utipkam sami pin i da se tako spojim preko njega...

Ja iskreno prvi puta cujem uopce za nekakvo spajanje s pinom rutera? Moze kakav link da to proucim?

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
Nitro233 kaže...

Ja iskreno prvi puta cujem uopce za nekakvo spajanje s pinom rutera? Moze kakav link da to proucim?

nisam nista nasa na netu ali evo ti moja slika iz prve ruke

16 godina

-nova điđa-miđa.. factory pin, kao i user-pass za normalno spajanje. (win7 user sindrom).

- spajaš se s korisničkim imenom i šifrom za wlan. (izbor dostupnih mreža je jednak).

edit: vidi ono (link) pod use key instead...

edit2: ili WPS.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2012 14:43 (ihush).
16 godina
odjavljen

Mislim da takav način spajanja podržavaju samo windows driveri. Znam da Mint negdje ima opciju "Use windows drivers" u postavkama wirelessa samo ne znam gdje i kako se uopće ta mogućnost zove.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
ihush kaže...

-nova điđa-miđa.. factory pin, kao i user-pass za normalno spajanje. (win7 user sindrom).

- spajaš se s korisničkim imenom i šifrom za wlan. (izbor dostupnih mreža je jednak).

edit: vidi ono (link) pod use key instead...

pa nije windows to pantentirao da ne bude dostupno u linuxu,mislim stvarno ako postoji i ta opcija zasto nije integrirana i uopce nije nova ja sam za nju znam jos iz 2009 godine

14 godina
odjavljen

Sada imam jos jedan problem pressure sensitivity od inutos-a 4 mi ne radi u ubuntu 11.10 iako isti dolazi sa gotovim postavkama za wacom koje ocito ne rade,hm sve mi se cini da cu se vratiti na windows previse ovo zivaca kida...

0 0 hvala 0
14 godina
Nitro233 kaže...

Sada imam jos jedan problem pressure sensitivity od inutos-a 4 mi ne radi u ubuntu 11.10 iako isti dolazi sa gotovim postavkama za wacom koje ocito ne rade,hm sve mi se cini da cu se vratiti na windows previse ovo zivaca kida...

S Linuxom moraš biti spreman na eksperimentiranje, isprobati par varijanti dok ne pronađeš onu koja ti odgovara (ovdje mislim na kombinaciju hardvera i korisničkog zadovoljstva). Super je znati da imaš zajednicu koja je spremna pomoći, dosta problema su ljudi već riješili neki se neće riješiti nikad (npr. TV kartica koju imam ne radi pod Linuxom, tehnička služba proizvođača mi je poslala e-mail da ne podržavaju Linux i da u dogledno vrijeme neće raditi ništa po tom pitanju).

Mije mi namjera popovati ali jesi li možda probao s više distribucija (npr openSUSE, Debian, Fedora,.... ne nužno ovim redom)?

Osobno se malo igram s novim Ubuntu-om 12.04, i od svif WM-a mi je najbolje legao Xfce (instalirao Gnome, Cinamon, KDE, fluxbox uz standardni Unity). Mislio sam još isprobati Enlightenment ali mi Ubuntu nije dozvolio instalaciju.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan

Pozdrav
Evo i ja se pridruzujem vama i pocinjem se prebacivati na Ubuntu sa Windowsa.
Uglavnom, za sad imam instaliran Ubuntu 11.10 i problema nemam osim sa wirelessom koji prestane raditi i to samo kad iskljucim struju na laptopu, al to cu valjda nekako rijesiti.

1. Sad imam pitanje. Do sad sam imao instalirane win7 i to na 2 particije. Prva (manja) od 40GB na kojoj su bili win i druga od 120GB na kojoj su podaci i ostale stvari.
Za sada imam na manjoj particiji instaliran ubuntu, a na vecoj su i dalje podaci i particija je i dalje formatirana na NTFS.
Malo sam vise gledao i vidio da postoje kad se instalira ubuntu da se prostor dijeli na /, swap, /boot i /home. Sad me zanima posto namjeravam ponoviti instalaciju ubunta ili nesto drugo slicno (Mint, Kubuntu), da li da spojim prvu i drugu particiju u jednu veliku i onda da ju podjelim:
/ - 30GB
swap - 4 GB
/boot - 200 MB
/home - ostalo

2. Isto me zanima, ako (kada) dode nova verija ubuntua i nekom slucajem moram cistu instalaciju raditi, da li onda mogu brisati samo / particiju ili moram sve?
3. Da li mogu koristiti neku drugu distribuciju, a da mi /home particija ostaje ista za sve distribucije?

ufff, nadam ste da ste me shvatili

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kezo kaže...

...

1. Sad imam pitanje. Do sad sam imao instalirane win7 i to na 2 particije. Prva (manja) od 40GB na kojoj su bili win i druga od 120GB na kojoj su podaci i ostale stvari.
Za sada imam na manjoj particiji instaliran ubuntu, a na vecoj su i dalje podaci i particija je i dalje formatirana na NTFS.
Malo sam vise gledao i vidio da postoje kad se instalira ubuntu da se prostor dijeli na /, swap, /boot i /home. Sad me zanima posto namjeravam ponoviti instalaciju ubunta ili nesto drugo slicno (Mint, Kubuntu), da li da spojim prvu i drugu particiju u jednu veliku i onda da ju podjelim:
/ - 30GB
swap - 4 GB
/boot - 200 MB
/home - ostalo

2. Isto me zanima, ako (kada) dode nova verija ubuntua i nekom slucajem moram cistu instalaciju raditi, da li onda mogu brisati samo / particiju ili moram sve?
3. Da li mogu koristiti neku drugu distribuciju, a da mi /home particija ostaje ista za sve distribucije?

ufff, nadam ste da ste me shvatili

1. Mislim da ti je dovoljno i 20 GB za root, nema bas potrebe 30 GB stavljati. swap opet ovisi koliko RAM-a imas, ali s 2 GB RAM-a, ~3 GB swapa je sasvim dovoljno (vec sa 8 GB je uopce upitno koliko je swap potreban). /boot ovisi, mozes ga staviti, a i ne trebas, preporucio bih ti ga da ga stavis, jer je lako na taj nacin napraviti backup boot particije, pa ako negdje nekad nesto nedaj Boze pode po zlu i ne mozes bootati, lako se restorea. /home je okej, jedino ovak: ako mislis imati dual boot s Windowsima trebao bi particiju s podacima imati u NTFS-u jer Winsi ne znaju citati/pisati nista drugo osim FAT-a i NTFS-a.

2. Da, samo namjestis mount pointove koje hoces i Ubuntu ce to dalje koristiti kako si mu zadao mount tocke.

3. Recimo da mozes, ali ima tu caka. Naime, svaka distra je recimo to, jedinstvena za sebe. Pogotovo ako jedna ima KDE, druga Gnome, treca Unity itd... Eh sad, sve stvari vezane uz konfiguracijske fajlove, opce i one vezane za specificnu aplikaciju pohranjuju se u /home (kao skriveni direktoriji). Tako da, ako si imao neku Gnome distru i onda ides staviti KDE distru, one ce sve izmjesati svoje konfiguracijske fajlove u /home-u pa je to malo nezgodno. Zato ljudi obicno naprave veliku particiju za podatke (proizvoljno nazvanu, recimo /data) i male /home-ove za svaku distru da moze pohraniti konfiguracijske podatke. One sve pristupaju /data particiji za podatke, a svaka svojoj /home za konf datoteke.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 10:49 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan

Hvala ti...

Znaci za cuvanje podataka da mi prilikom reinstalacije ili nesto sl, pravim particiju /data.

To pitam zbog nekih stvari, recimo, dokumenti, serije i sl. Da ne moram prilikom svake reinstalacije sve spremati na vanjski disk pa onda sve vracati.

Win vise nemam. Samo Ubuntu ili mozda nesto drugo. :)

17 godina
neaktivan
Kezo kaže...

Hvala ti...

Znaci za cuvanje podataka da mi prilikom reinstalacije ili nesto sl, pravim particiju /data.

To pitam zbog nekih stvari, recimo, dokumenti, serije i sl. Da ne moram prilikom svake reinstalacije sve spremati na vanjski disk pa onda sve vracati.

Win vise nemam. Samo Ubuntu ili mozda nesto drugo. :)

Pa ako mislis imati samo Ubuntu, onda ti niti ne treba posebna particija za podatke, jedino ako mislis vise razlicitih distri instaliravati, ali mislim da nema potrebe to na zivi sustav stavljati, najbolje ti je ako zelis isprobati, upaliti virtualku i unutra stavljaj i instaliraj distre do mile volje. No u svakom slucaju, preporucujem ti da napravis backup, da ne bi bilo nismo znali. Jer to je problem s pocetnicima, nisu uhodani najbolje i onda nastane njesra. Bio je tu vec jedan takav slucaj. Bitno je samo polako, citati (i razumjeti) korake instalacije, provjeriti da nesto nije fulano, onda jos jednom za svaki slucaj i onda dalje. No u svakom slucaju backup da ne bi bilo....

16 godina

-za isprobabanje raznih distri postoji jednostavnije rješenje, liveCD.

Instaliraš distru koja te zadovoljava (programski...) i to je to, multiboot linuxa je (skoro) besmislen.

Podatci (glazba, dokumenti..) uvjek mogu biti 'negdje', tj bez obzira na /home, možeš napraviti i NTFS ako bi to želio koristiti iz Windowsa i koristiš kao storage particiju. Npr kao da je to na ext.USB disku.

oko podjela particija.. /swap automatski koristi svaka distra (i Live), ovisi o RAMu, ako imaš 1-2GB može 4GB swap, zapravo ga jako malo koristiš. Može i bez swapa, ili kao file na disku (kao windowsi).

- /boot može biti zajedno s /root, ali je lakše održavanje (image), dovoljno je 100-512MB. Važnije, zbog standarada, ograničenog broja primarnih particija (4), treba napraviti primarnu+extended.. ali s ovim (manjim) diskom to nije važno.

- /swap se često postavlja na kraj, to je loše mjesto (ako ga se koristi), spor zbog fizičkog položaja na disku. Bolji redosljed, /boot, /swap, /root .. pa /home i storage (kao najsporiji dio) je optimalniji. Obrnuto, pošto se na današnjim PCju s dovoljno RAMa swap jako malo koristi, može ga se upravo zato baciti na kraj..

.. tako da su sve te rasprave 'kako najbolje rasporediti...'' zapravo subjektivne, sporedne. Automatika napravi dovoljno dobro (npr Suse, nisam siguran kako ide s novim _buntuom).

17 godina
neaktivan

dedoimedo je tako u pravo s ovim postom: Screw this, I'm going back to Windows!

Multiply by a number of distributions times the number of kernels changing every six months times the GCC version times the GLIBC version, and you get a divine form of agony.

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 14:49 (hrvooje).

3 0 hvala 0
14 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Multiply by a number of distributions times the number of kernels changing every six months times the GCC version times the GLIBC version, and you get a divine form of agony.

Složio bi se 50-50 sa njime.

Definitivno sa ovom rečenicom koju si izvukao. To da, ali i ne. Nitko ne forsira ljude da koriste i mjenjaju distribucije svakih 7 dana, a i linux je free and opensource i svatko ima pravo napraviti svoju distribuciju ma koliko god loša bila.

Lulz is on lulz.
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Glupost. Slozio bih se s njim u samo tih par redaka, nista vise.

I bas mi nade odlican primjer, Windowse i to 8.

I onda jos kaze "MS je bar stavio switch da se moze vratiti na 'staro' ", mhm da, a na Ubuntuu kao nema switchanja DE-a (doduse ne znam kak je s najnovijom verzijom, ali prijasnje su imale i switchanje na Gnome 3 i onaj fallback na Gnome 2). Uostalom, zar mora biti Ubuntu? Tu je i Mint, s ovim svojim novim Cinnamonom sto ce biti odlicno.

Muce ga cesti updatei ili mijenjanje (mislim da se osvrnuo na to u tekstu, nisam siguran)? Hm, Ubuntu ima 6-mjesecni ciklus i to se zna, ne vidim tu problem. A samo malo, zar bas mora svakih 6 mjeseci staviti novi OS? Tko ga tjera na to? Pa postoje LTS verzije, evo zadnja ce sad biti podrzana 3 godine.

Osvrnuo se i na ovo: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Ubuntu_family_tree_11-06.png

Totalno nebitno, evo ja sam osobno cuo samo za Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Lubuntu (shit, izbjegavati) i Chromium OS (ionako nije za namjenjen desktopu). Ove ostale nikad ni vidio ni cuo, dakle kakve veze ima ta fragmentacija s icim? Zna se kojih je par top distri i bok. Ostali nek se vesele sa svojim forkovima, a vjerojatno je i masa njih cisto neki osobni projekt, a ne distra koja je namijenjena sirokoj publici.

Kaze: "Say what you will, Microsoft gives you one kernel, one desktop environment, the best documentation you can find, and ten years of support. Install now and change your operating system whenever the hardware dies. Sounds so boring, and yet, it's the perfect recipe for work." - opet, nije mi jasno bas. Pa i Linux je jedan kernel, nema ih deset (postoje razlicite verzije, ali i kod Winsa postoje razlicite verzije kernela). Jedan DE kaze. Okej, imas Ubuntu, on ima jedan DE. Unity. Ti mozes staviti neki drugi DE, hvala Bogu, to i je poanta open sourcea, mogucnost izbora, ali glavni Ubuntuov DE je Unity. Dakle jedan DE. Onda Mint, sad ce Cinnamon postati sluzbeni DE. Dakle, opet jedan DE (ja mogu opet neki drugi staviti, opet taj izbor, fuj to). I jos neka KDE distra, tu se slazem s njim, tesko je odabrati koja bi zauzela to mjesto. Best documentation, Ubuntu ima jednu od najboljih dokumentacija ikad, apsolutno sve tamo pise. Mint je derivat Ubuntua, sve se moze i na njega primjeniti. Ten years of support, okej, to nije toliko, Canonical daje 3 godine za LTS, za Mint ne znam, valjda isto kao i Canonical. Install now and change...blah blah, pa isto je i s Linuxom! Instaliraj jednom i bok, dapace jednom namjestis kako zelis i ne moras dirati nikad prakticki vise po OS-u. Nitko te ne tjera da stavljas svaku novu verziju ili svaki cas novu distru. Pobogu, ja sam jos 6-7 mjeseci nakon sto su droppali support za Karmic Koalu (9.10) imal ju instaliranu i radio na njoj bez brige, a aktualna je bila 11.10 verzija u to vrijeme. Kako dosadno, dosadnije od Winsa...

Niposto se ne slazem s tim da 94% distri treba ugasiti. Mislim, wtf, zna se koje su top desktop distre, njih par postoji i bok. Imamo Ubuntu, Mint, neku KDE distru i prakticki to je to sto je vrijedno spomena. Kako velik i tezak izbor, zbilja strasno. Sve ostalo je zapravo kao da ni ne postoji. Bas je netko cuo za tamo nekakvi Zentyal ili MoonOS. S takvim distrama se bave samo entuzijasti i Linuxasi, a njima bome niti ne treba nekakva pomoc. Ili sto se tice DE-ova, spomenuo je nekakav Trinity i Razor-qt, nikad cuo za njih, dakle mislim da je sve jasno...

15 godina
neaktivan

Ovako imam pitanje (izvinjavam se što imam previše pitanja,al još sam beginner). Imam instaliran Linux Mint 12 sa GNOME-om i Cinnamonom. Vidio sam u software menageru paket "Xfce4" pa me zanima jel ja to smijem instalirati dakle Xfce,baš me zanima kakav je,zanima me zašto ga svi hvale kao DE koji troši najmanje resursa,da je "Minimalistički" itd...a mislio sam za koji tjedan (kad završe šugavi testovi) probati Arch. Zanima me što sve trebam znati da bih instalirao i koristio Arch,kako se instalira softver u njemu,koliko paketa ima,dali se preporučuje instalirati Arch itd. Dakle nemojte mi linkove davati sa 3 milijarde stranica teksta nego mi sve ukratko napišite. Hvala.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
hrvooje kaže...

Složio bi se 50-50 sa njime.

Definitivno sa ovom rečenicom koju si izvukao. To da, ali i ne. Nitko ne forsira ljude da koriste i mjenjaju distribucije svakih 7 dana, a i linux je free and opensource i svatko ima pravo napraviti svoju distribuciju ma koliko god loša bila.

nitko ih ne forsira, ali za koju verziju developeri trećih strana da razvijaju softver? npr. cod2 na wine 1 od prije par godina mi je odlično radio. danas na ubuntu 11.10 i wine 1.3 ne mogu ga niti instalirati.

svrha opensourcea bi po meni bila bolja da svatko pridonese razvoju pojedinog softvera, a ne forkati ga svako malo. zar ne bi bilo bolje kad bi se vojska developera udružila energiju na dva-tri DE-a, a ne ovako raštrkani gdje svi gube. i dobro kaže, zamislite da svaki auti imasvoj raspored papučica i još ga mijenja od verzije do verzije. ne možeš reći, pa tko im brani koriste stalno isti auto ...ali jednom i za taj auto nestane podrške rezervnim dijelovima ili jednostavno moraš voziti nekad susjedov. 

po meni bit pogođena u 'sridu' i zato linux desktop neće imati više od 1% tržišta. da se razumijemo ja na disku imam samo linux točnije kubuntu 11.10, i kući i na poslu, ali realno gledam na stvari, pokušavajući odstraniti fanbojizam. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 20:39 (hrvooje).
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

nitko ih ne forsira, ali za koju verziju developeri trećih strana da razvijaju softver? npr. cod2 na wine 1 od prije par godina mi je odlično radio. danas na ubuntu 11.10 i wine 1.3 ne mogu ga niti instalirati.

svrha opensourcea bi po meni bila bolja da svatko pridonese razvoju pojedinog softvera, a ne forkati ga svako malo. zar ne bi bilo bolje kad bi se vojska developera udružila energiju na dva-tri DE-a, a ne ovako raštrkani gdje svi gube. i dobro kaže, zamislite da svaki auti imasvoj raspored papučica i još ga mijenja od verzije do verzije. ne možeš reći, pa tko im brani koriste stalno isti auto ...ali jednom i za taj auto nestane podrške rezervnim dijelovima ili jednostavno moraš voziti nekad susjedov. 

po meni bit pogođena u 'sridu' i zato linux desktop neće imati više od 1% tržišta. da se razumijemo ja na disku imam samo linux, i kući i na poslu. točnije kubuntu 11.10

Hm, ovo prvo je onda problem wine-a, a ne necega drugoga.

Ovo drugo je istina i tu se slazem, ali upravo takvu situaciju i imas. Doduse, u zadnje vrijeme je bilo burno, ali sada ce se stvari primiriti. Dakle, Gnome 3, Cinnamon, KDE i Unity. Drugoga nema. Niti postoji potreba da ga bude. MATE mergeati s Cinnamonom ili ga raspustiti i to je to (ili ostaviti kao fork, ali pitanje je tko bi ga koristio onda). To je sto se DE-ova tice.

Sto se distri tice, Ubuntu - Gnome 3/Unity, Fedora - Gnome 3, Mint - Cinnamon i neka jos - KDE. Ostale distre bi trebale pasti u drugi plan, a developeri ovih tri ili cetiri "glavne" distre se udruziti u neku asocijaciju ili udrugu da koordiniraju razvoj sto bi trebalo osigurati kompatibilnost izmedu njih tako da ako nesto radi na Mintu s .deb paketima, da se vrlo lako napravi i .rpm paket koji ce sljakati i na Fedori primjerice.

I to je prakticki to. Ostale distre neka nastave kao i dosada i svi sretni.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 20:31 (1domagoj1).
16 godina

@ filipv....

-najkraće, stavi pa vidi. Odluka je tvoja.

malo duže, kao i svaki drugi DE, OS, raspored buttona, izgled kao u Win7 ili CLIjevski, je stvar ukusa, ponekad i ograničenosti resursa (ali je za prosječnog usera zanemarivo dali troši koji KB više jer su vremena GBitovska).

LiveCD je upravo tomu namjenjen (stjecanju dojma), uz to što je poželjno imati neku light livecd distru pri ruci, tj na flashu.

Arch neće biti ništa bolji sklepan od nule, jednako kao što (bez potrebnih vještina) nebi složio bolju kuću od cigala u usporedbi sa zidarom. Kad stekneš te vještine, možeš napraviti 'bolje'.

@ hrvooje, odlična usporedba s autom... ponekad je i sama navika kao raspored J#b#nih buttona s 'prave' strane bitan, to je najmanje bitna izmjena koju su uveli prije dvije godine. Izmjena zbog izmjene. Izmjena koja me na liveCDu drži na starom 9x-ubuntuu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 20:32 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice