Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.096
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
malina22 kaže...
Skorpio kaže...
Vidio sam da je izašao novi Mint 12 u pripremi. Pričekat ću konačnu verziju jer mi se Mint sve više sviđa, a čuo sam i oko mene da ljudi instaliraju Linuxe. Za šire mase je baš ovaj " Out off the box" ko bog.

Po meni je Mint12 veliki fail...a i velika masa Mint korisnika na Mint Blogu je isto takvu ocjenu dala...jednostavno dva panela sa dva windows lista, ne ide a ako sakrijes donji panel dobijes nakaradu od gornjeg panela...

Ma hajde, nemoj odmah suditi po tome, pa to je samo prelazni proces. Linux Mint je puni pogodak ako je sudit po izboru koji imaju sada u ovom razdoblju(Gnome 2 -> Gnome 3) Uostalom, mozes pomocu ekstenzija maknuti gornji panel(nisam jos probao). Pogledaj malo ovo http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=205&t=85730http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=205&t=85775

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav,

Imam nekih manjih, ali živcirajućih problema s Ubuntuom 11.10 pa sam mislio reinstalirati linux. Samo me zanima da li mi je bolje uzeti distru s nativnim GNOME3 ili ?

Jer ovdje se stvarno neke gluposti događaju... Flash mi u Operi pobijeli kada ugasim neku stranicu, ikone se promijene nakon korištenja i sl.

SDP ≠ HDZ

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Suddenly Psychotic kaže...

Zna li netko kako iskljuciti da mi, kako odem u neki disk(imam 2 diska), da mi postavi ikonu na desktop? I kada ga pokusam obrisati, pojavi mi se poruka.(Slike) Hvala na odgovorima :)

P.S. Ubuntu 11.04. je u pitanju

Alt-F2

Ukucaj gconf-editor

Odi u

apps > nautilus > desktop

S desne strane nadi volumes_visible i makni kvacicu.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
16 godina
BenjamiX kaže...

..kako da vratim WLAN tamo?
..

-e sad pretjeruješ ... {#}

btw, upravo se po tomu razlikuju distre...

ako je wlan neki od popularnih chipova trebalo bi raditi, po ovomom primjeru...

u suprotnom možda ćeš ga morati make-ovati (mada mislim da je stari kernel podržavao više wlan adaptera.. usporedi s nekom ubuntu distrom koja ti prepozna wlan).

C/P ''.. Note: After the release of Lenny, the MadWifi driver and associated tools were removed from Debian (see Debian bug 519446). Use the ath5k or ath9k (802.11n) drivers instead. ..''

BenjamiX kaže...
..

U kom smislu pretjerujem? o_O

Ne kužim samo zašto mi WLAN ne prepozna kao na svim drugim distrama :(
..

-odgovor (na oba reda) je Debian... (zato 'pretjerivanje' ... zbog očekivanja da je Debian jednak Ubuntu).. tako nešto.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 22:27 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-e sad pretjeruješ ... {#}

btw, upravo se po tomu razlikuju distre...

ako je wlan neki od popularnih chipova trebalo bi raditi, po ovomom primjeru...

u suprotnom možda ćeš ga morati make-ovati (mada mislim da je stari kernel podržavao više wlan adaptera.. usporedi s nekom ubuntu distrom koja ti prepozna wlan).

C/P ''.. Note: After the release of Lenny, the MadWifi driver and associated tools were removed from Debian (see Debian bug 519446). Use the ath5k or ath9k (802.11n) drivers instead. ..''

U kom smislu pretjerujem? o_O

Ne kužim samo zašto mi WLAN ne prepozna kao na svim drugim distrama :(
Evo npr. sad pišem s Windowsa s istog laptopa...

E sad, idem pitat google, koji mi odavno nije prijatelj.

http://adfoc.us/94491129371 <--- jedan klik i nekoliko sekundi pomaže puno ^^
14 godina
neaktivan

Pozdrav dečkovi !

Ikone desktop aplikacija   još uvijek nisam uspio riješiti. Ovo me ždere lagano, a po terminalu mi se ne prčka da ne napravim neko njesra.

Bio sam našao par uputa ali nije pomoglo. Nadam se da će se netko javiti u vezi toga, valjda nisam jedini.   :-){#}

Skinuo sam i Mint Debian ali ga se nisam usudio instalirati dok se ne naučim . Izgled mu je ok.  {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 1:10 (Skorpio).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Skorpio kaže...

Pozdrav dečkovi !

Ikone desktop aplikacija   još uvijek nisam uspio riješiti. Ovo me ždere lagano, a po terminalu mi se ne prčka da ne napravim neko njesra.

Bio sam našao par uputa ali nije pomoglo. Nadam se da će se netko javiti u vezi toga, valjda nisam jedini.   :-){#}

Skinuo sam i Mint Debian ali ga se nisam usudio instalirati dok se ne naučim . Izgled mu je ok. {#}

Ne razumijem što ti uopče želiš?? 

14 godina
neaktivan

Možda se krivo izražavam, pardon. Kad instaliram app i umjesto ikone prečaca je ikonica ,tekst, a ne ikona app-a. Umjesto Cheese za WebCam, recimo, je ta "dokument"ikona na koju desnim klikom   idem u propreties   pa permission i uklikam Execute allow. Onda se pojavi prečac ikona od tog app-a. Tako za svaki app koji instaliram i stavljam prečac na desktop. Ako sam sad bio dosta jasan.{#}

Edit : Na virtualnom u Fusionu se to ne događa. Na čistoj instalaciji na netbooku ne šljaka??{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 10:25 (Skorpio).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Pozdrav,

Imam nekih manjih, ali živcirajućih problema s Ubuntuom 11.10 pa sam mislio reinstalirati linux. Samo me zanima da li mi je bolje uzeti distru s nativnim GNOME3 ili ?

Jer ovdje se stvarno neke gluposti događaju... Flash mi u Operi pobijeli kada ugasim neku stranicu, ikone se promijene nakon korištenja i sl.

i ja  još uvijek imam problema., konkretno na elementary OS-u, i to sam riješio u biti što sam kod youtube-a uključio onaj eksperimentalni program sa html5 https://www.youtube.com/html5 kod ostalih stranica neznam za flash jer ne posjećujem niti jednu flash baziranu.  Ali bih volio znati ako je netko riješio ovaj probelem sa flashom, ali mislim da to nije baš moguće. Ako koristiš firefox imaš nekakav flash video replacer - https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/flashvideoreplacer/ koji zamjenjuje flash video player i stavlja neku alternativu i navodno onda sve šljaka  

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
14 godina
protjeran
Skorpio kaže...

Možda se krivo izražavam, pardon. Kad instaliram app i umjesto ikone prečaca je ikonica ,tekst, a ne ikona app-a. Umjesto Cheese za WebCam, recimo, je ta "dokument"ikona na koju desnim klikom   idem u propreties   pa permission i uklikam Execute allow. Onda se pojavi prečac ikona od tog app-a. Tako za svaki app koji instaliram i stavljam prečac na desktop. Ako sam sad bio dosta jasan.{#}

Edit : Na virtualnom u Fusionu se to ne događa. Na čistoj instalaciji na netbooku ne šljaka??{#}

Desni klik -> permisions -> allow executing program

hacktivist
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Pa tako i radim.{#} Instalirao i na Mac sa WMware Fusionom i tamo mi to ne traži , nego direktno postavi prečac. Na laptopu uz dual boot sa Win 7 mi traži permissione, a instalirao sam sa istog DVDa. Pa sad budi pametan !{#} 

16 godina
neaktivan
Skorpio kaže...
Bypass kaže...

Pa tako i radim.{#} Instalirao i na Mac sa WMware Fusionom i tamo mi to ne traži , nego direktno postavi prečac. Na laptopu uz dual boot sa Win 7 mi traži permissione, a instalirao sam sa istog DVDa. Pa sad budi pametan !{#} 

Vjerojatno si nesto sa permisions fulao ako si nesto dirao po mapama.

14 godina
neaktivan

U međuvremenu sam instalirao Mint Debian i vidi se da je ljepši i jači, samo treba znanje za podesiti sistem a to neznam, pa sam ga morao deinstalirati. Vraćam ponovno Mint 11 Gnome pa ću ga probat uz vašu pomoć složit.{#}

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Nakon višednevnog korištenja Unitya rame uz rame sa Gnomeom 3 (na kojem sam od Fedore 15) mogu zaključiti da je daleko bolji G3, iako Unity u ovoj interaciji nije baš loš. Dobro su ga ispeglali u 11.10 i vjerujem da će mnogima sjesti, ali kad pogledaš koliko more mogućnosti imaš na G3 ne možeš za Unity reći da ti daje neku slobodu izbora. Gome 3 postaje sve bolji i bolji i mislim da će kroz par mjeseci (taman do 12.4 LTS-a) doći na svoje i postati najbolje dostupno okruženje.

Doduše, imam jednu sitnicu koja me muči, više estetske naravi. Zna li itko kako ukloniti onaj tanki plavi obrub koji panel u G3 ima. Vidi se ako stavite neki crni ili općenito tamniji wallpaper i strašno me nervira. Ima li tko kakvu sugestiju?

Promijeni temu ili promijeni css ;)

hacktivist

0 0 hvala 1
14 godina
protjeran

Evo ako niste vidjeli još do sada:

http://www.pear-os-linux.fr/

Pear je gnome3-ubuntu poluklon osx -a sa nekim svojim dodacima i naravno izgledom.

Posebno mi se sviđa swipe kod menu-a.

hacktivist

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

i izgleda mi po funkcionalnosti jako sličan elementaryOS-u. Ali mi se kruška ne sviđa :S ali izgleda da je to samo sarkazam. Mogao bi pasti i neki review?

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

linux mint 12 je izašao 

službena objava

http://blog.linuxmint.com/?p=1889

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 4
14 godina
protjeran
kakapo kaže...

i izgleda mi po funkcionalnosti jako sličan elementaryOS-u. Ali mi se kruška ne sviđa :S ali izgleda da je to samo sarkazam. Mogao bi pasti i neki review?

Čak imaju i touchpad swipe u applikacijama. To mi je kul.

hacktivist
17 godina
Bypass kaže...
kakapo kaže...

Čak imaju i touchpad swipe u applikacijama. To mi je kul.

Hm, taj dio (swipe u aplikacijama) zvuči OK, ali kad netko napravi OS na bazi Ubuntua, koji je na bazi Debiana, koji je na bazi linuxa, koji je pisan u C-u, pri čemu oponaša OSX do te mjere da se zove PearOS, nakinđuri se odgriženom kruškom, izdanje nazove Puma i nakon svega toga u "About" stavi slogan 'Think Totally Different'... Recimo samo da su već u startu izgubili svako moje poštovanje :)

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.11.2011 20:26 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Hm, taj dio (swipe u aplikacijama) zvuči OK, ali kad netko napravi OS na bazi Ubuntua, koji je na bazi Debiana, koji je na bazi linuxa, pri čemu oponaša OSX do te mjere da se zove PearOS, nakinđuri se odgriženom kruškom, izdanje nazove Puma i nakon svega toga u "About" stavi slogan 'Think Totally Different'... Recimo samo da su već u startu izgubili svako moje poštovanje :)

Mislim da bas ne razumijem...

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina
1domagoj1 kaže...
Mislim da bas ne razumijem...

Kako ne, pa direktno kopiraju. OK, nisam instalirao sustav, niti ga probao i znam da je pretpostavka majka zabluda, ali iskreno sumnjam da su donijeli i jednu, jedinu inovaciju na područje upotrebljivosti Os-ova (ili bilo koje drugo područje zapravo). Što je OK, ali onda se bar ne furaš na slogan 'Think Totally Different', zar ne? Nemoj me krivo shvatiti - izgleda lijepo na slikicama, kao i ostale Elementary teme (ili OSX) uostalom.

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Ovo boldano.

Veliki Brat kaže...

Hm, taj dio (swipe u aplikacijama) zvuči OK, ali kad netko napravi OS na bazi Ubuntua, koji je na bazi Debiana, koji je na bazi linuxa, ...

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.11.2011 19:47 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

A linux je na bazi C-a , pa ispada da su svi operativni sustavi srodni {#}

hacktivist

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže... 
ali onda se bar ne furaš na slogan 'Think Totally Different', zar ne?

Ovo si zaboravio u usporedbi [KLIK]

zato je taj slogan {#}

Ovdje može biti VAŠA reklama!
17 godina
1domagoj1 kaže...

Ovo boldano.

Veliki Brat kaže...

Hm, taj dio (swipe u aplikacijama) zvuči OK, ali kad netko napravi OS na bazi Ubuntua, koji je na bazi Debiana, koji je na bazi linuxa, ...

Pa dobro, ajde, malo dramim, ali to je samo zato da naglasim poantu {#} - pa oni su tek tier2 distra! Think totally diferrent? I think not...

@xhopeon - joj, na to sam skroz zaboravio. Ne znam je li mi sad bolje ili gore, kad vidim da su čak i to posudili :)

@Bypass - vidiš, to se nisam sjetio ubaciti! (EDIT: ispravljeno)

Ne znam, draže bi mi bilo da su bar probali isfurati neku svoju priču, ovako tek pecaju pažnju, po meni na loš način. Nadam se da će im upaliti, jer meni se to stvarno ne sviđa  :/

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.11.2011 20:26 (Veliki Brat).
14 godina
neaktivan

MOLIM VAS dali neko zna kako da povecam prostor tj particiju gdje mi se nalazi ubuntu jer nemogu nista skoro da stavim samo 200 mb slobodno imam na njemu. Dali se moze to povecat sa 6 GB npr na 20 ili 40 Hitnooo mi recite ako neko zna

16 godina
neaktivan
Bečo kaže...

MOLIM VAS dali neko zna kako da povecam prostor tj particiju gdje mi se nalazi ubuntu jer nemogu nista skoro da stavim samo 200 mb slobodno imam na njemu. Dali se moze to povecat sa 6 GB npr na 20 ili 40 Hitnooo mi recite ako neko zna

https://help.ubuntu.com/community/HowtoResizeWindowsPartitions

http://zerocool12-radio.net16.net/Index.html : http://forumi.hrzona.net/index.php
16 godina
neaktivan

Pretpostavljam da si instalirao Ubuntu putem Wubija - pogledaj ovaj post o promjeni veličine root.disk datoteke.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
Deset puta sam se vracao na Ubuntu i sad namjeravam ostati. Napravio sam cistu instalaciju, tako da nema vise Windows-a. Vrijeme je da se bolje upoznam sa sustavom i opcenito Linuxom. Ako neko moze samo pomoc oko par stvari.
1. Sta je to SWAP, GRUB?
2. Kako staviti nove theme, dal treba neki program instalirati?
3. Dal postoje programi za optimizaciju sistema, da brze radi i slicno?

za pocetak toliko.. nadam se pomoci..
inox
14 godina

Instalirao sam Linux Mint 12.1. Malo sam se namučio ali nadam se da ća moje iskustvo pomoći nekom. Instalacija nije nikako uspjevala, pa sam za to okrivio optičke medije (DVD i CD). Nekolicina ih je završila u smeću. Međutim problem nije bio u tome. Svaki put mi se instalacija smrzla na drugom prozoru gdje se traži potvrda slobodnog prostora na disku i veze na internet. Već sam htio poluditi.

Na kraju sam, kao slijepa koka koja napikne zrno, odabrao za jezik instalacije Engleski (do tada sam biro Hrvatski) i vidi čuda instalacija je prošla "nice and easy". Home je ostao tamo gdje je i bio, sa svim profilima koji su se restorali nakon instalacije. Pokreneš Firefox i svi prečaci i acc-ovi su gore. So far so "good", sada slijedi customizacija.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2011 0:11 (mario.L_hr).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice