Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.433
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
x18x05x kaže...
Deset puta sam se vracao na Ubuntu i sad namjeravam ostati. Napravio sam cistu instalaciju, tako da nema vise Windows-a. Vrijeme je da se bolje upoznam sa sustavom i opcenito Linuxom. Ako neko moze samo pomoc oko par stvari.
1. Sta je to SWAP, GRUB?
2. Kako staviti nove theme, dal treba neki program instalirati?
3. Dal postoje programi za optimizaciju sistema, da brze radi i slicno?

za pocetak toliko.. nadam se pomoci..
  • swap particija je nešto kao page file na windowsima. 
  • grub je multi bootloader. ako imaš više sustava na kompjuteru, pomoću njega odabireš koji ćeš butat
  • na ubuntu mislim da postoji nešto tipa tweak ili slično. ali ne brini za sada o tome toliko, nije to kao na windowsima. sistem možeš ubrzat korištenjem lakšeg DE, dakle umjesto gnome ili kde ubaciš xfce, fluxbox ... da koristiš vlasničke grafičke drivere i npr. da onemogućih desktop efekte. 

@mario

da, taj bug s jezikom pri instalaciji je poznat još odavno. uvijek pri instalaciji odaberem engleski pa kasnije prebacujem

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2011 0:22 (hrvooje).
14 godina
hrvooje kaže...

@mario

da, taj bug s jezikom pri instalaciji je poznat još odavno. uvijek pri instalaciji odaberem engleski pa kasnije prebacujem

Hebi ga, kod Ubuntua je prošlo sve uredu, kod Katye je prošlo sve uredu, pa sam samo nastavio dalje...

Slično kao velika većina vozača u Zagrebu voze po navici ne gledaju znakove. Sad sam naučio i ne vjerujem da će mi u skorije vrijeme pasti na pamet instalirati na hrvatskom jeziku.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ubuntu, jedini linux OS kojem se uvijek vratim nakon niza drugih verzija. Ovaj tjedan sam isprobao Linux Mint 9,10,11 i 12 pa sam sad na 11.04 Ubuntu-u. Jučer sam još bio na mintu 12 pa ono fali mi Ubuntu i odaberem da instalira uz Mint da imam oba OS-a ali onda automatski postavi particije bez SWAP-a tako da sam ipak maknuo mint i stavio samo Ubuntu. Vjerojatno (možda) ima opcija da se podese particije ali ovo mi je bilo brže.

0 0 hvala 0
14 godina
davorsite kaže...

Ubuntu, jedini linux OS kojem se uvijek vratim nakon niza drugih verzija. Ovaj tjedan sam isprobao Linux Mint 9,10,11 i 12 pa sam sad na 11.04 Ubuntu-u. Jučer sam još bio na mintu 12 pa ono fali mi Ubuntu i odaberem da instalira uz Mint da imam oba OS-a ali onda automatski postavi particije bez SWAP-a tako da sam ipak maknuo mint i stavio samo Ubuntu. Vjerojatno (možda) ima opcija da se podese particije ali ovo mi je bilo brže.

Ne kužim što nisi uspio kod instalacije Mint-a. Ja sam pregazio staru instalaciju novom. Odabrao root particiju (formatirao ju), home i swap samo označio bez formatiranja, grub postavio na pravo mjesto i sve fercera. Iz home-a se automatizmom povuku profili, čak povuče i sve dodatke za FF. Da ne duljim previše. Sve što možeš napraviti s particijama na Ubuntuu (kod instalacije) možeš i na Mintu. Moraš samo odabrati najdonju opciju (something else) i to je to.

16 godina
neaktivan
x18x05x kaže...
Deset puta sam se vracao na Ubuntu i sad namjeravam ostati. Napravio sam cistu instalaciju, tako da nema vise Windows-a. Vrijeme je da se bolje upoznam sa sustavom i opcenito Linuxom. Ako neko moze samo pomoc oko par stvari.
1. Sta je to SWAP, GRUB?
2. Kako staviti nove theme, dal treba neki program instalirati?
3. Dal postoje programi za optimizaciju sistema, da brze radi i slicno?

za pocetak toliko.. nadam se pomoci..

Objašnjenje za  SWAP, GRUB potražiš na https://help.ubuntu.com/

Evo par linkova 

https://help.ubuntu.com/

http://www.techdrivein.com/

http://askubuntu.com/questions/36274/tips-and-tricks-for-unity

http://www.webupd8.org/

http://www.omgubuntu.co.uk/

http://www.ubuntu-hr.org/forum/

http://www.linuxzasve.com/

16 godina
neaktivan
davorsite kaže...

swap ti nikada ne radi dupli oba osa ti koriste isti swap 

16 godina
neaktivan

@hrvooje

Taj bug je riješen na Ubuntu ne znam zašto se još pojavljuje na Mint 

17 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
davorsite kaže...

swap ti nikada ne radi dupli oba osa ti koriste isti swap 

Jbg., nisam primjetio, ali nema veze. Ionako mi ne trebaju dva OS-a na laptopu.

17 godina
neaktivan

opensuse 12.1 se nije proslavio kod dedeimede. izgleda da je 11.4 bila puno bolje ispolirana

http://dedoimedo.com/computers/opensuse-12-1-low-end.html

http://dedoimedo.com/computers/opensuse-12-1-high-end.html

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

A kad bih na komp gdje imam samo windows 7 išao instalirati Ubuntu i odaberem da instalira uz windowse, koliko bi onda po defaultu bio SWAP? Jel bi sam dodao duplo od RAM-a?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
davorsite kaže...

A kad bih na komp gdje imam samo windows 7 išao instalirati Ubuntu i odaberem da instalira uz windowse, koliko bi onda po defaultu bio SWAP? Jel bi sam dodao duplo od RAM-a?

To ti ne znam jer odavno ne radim tako pa sam zaboravio, sam odredim particije za linux i swap 

17 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
davorsite kaže...

To ti ne znam jer odavno ne radim tako pa sam zaboravio, sam odredim particije za linux i swap 

Ma i ja sam sam radio particije ali zadnji put me zezala boot particija koju sam napravio za Ubuntu. Jel potrebno praviti boot particiju u dual boot-u?

17 godina
neaktivan

ako bude ikad ikome trebalo, a i meni kao podsjetnik:

linux driver foo2zjs za printer HP LaserJet P1102 koji izgleda nije podržan preko hplip pa se nađe i instalira ovdje http://foo2zjs.rkkda.com/

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2011 12:53 (hrvooje).

0 0 hvala 0
16 godina
davorsite kaže...

- swap je samo 'supstitut' u slučaju da RAMa nema dovoljno. Staro pravilo je 1.5-3 x RAM, ali to je iz vremena daleko manje RAMa, s 2GB je to već besmisleno, pogotovo na x32-OSu. Ako je Više RAMa od 2GB tad se (čak i nepotrebno, ali navika) postavlja swap 1:1 tj recimo 4GB. Ali u pravilu nikad ga OS ne koristi (pogledati taskove). Ako imaš manje od 2GB, možeš postaviti npr 2 ili 4GB (osim ako paziš na razbacivanje HDDa, tad je 2GB dovoljno). Pošto većinu današnjih distri ni ne možeš pokrenuti-instalirati (osim alt), bez 256-512MB) ostaje samo raspom od 512-1024 koji još može razmišljati kako podesiti swap. Pošto volim 'okrugle' brojeve (hex) uvjek postavljam 4096MB i sl. Također tako se ponaša automatsko zaokruživanje cilindara ako je aktivna opcija kod particioniranja...

S današnjom cijenom RAMa, mogućnostima chipseta, podrazumijevana količina za notebook je cca 2GB (jer spominješ Sedmicu) i više.. tko ima manje, svakako treba nadograditi... (to se ne odnosi na ljubitelje minimalizma i CLIa).

btw, pitanje (link? please..)  starije distre OpenSUSEa ISOa (npr 11.4.x..) trebam link, ne konkretan download, ako može na ISO. Pa ako ima neki eftepejić..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
davorsite kaže...

- swap je samo 'supstitut' u slučaju da RAMa nema dovoljno. Staro pravilo je 1.5-3 x RAM, ali to je iz vremena daleko manje RAMa, s 2GB je to već besmisleno, pogotovo na x32-OSu. Ako je Više RAMa od 2GB tad se (čak i nepotrebno, ali navika) postavlja swap 1:1 tj recimo 4GB. Ali u pravilu nikad ga OS ne koristi (pogledati taskove). Ako imaš manje od 2GB, možeš postaviti npr 2 ili 4GB (osim ako paziš na razbacivanje HDDa, tad je 2GB dovoljno). Pošto većinu današnjih distri ni ne možeš pokrenuti-instalirati (osim alt), bez 256-512MB) ostaje samo raspom od 512-1024 koji još može razmišljati kako podesiti swap. Pošto volim 'okrugle' brojeve (hex) uvjek postavljam 4096MB i sl. Također tako se ponaša automatsko zaokruživanje cilindara ako je aktivna opcija kod particioniranja...

S današnjom cijenom RAMa, mogućnostima chipseta, podrazumijevana količina za notebook je cca 2GB (jer spominješ Sedmicu) i više.. tko ima manje, svakako treba nadograditi... (to se ne odnosi na ljubitelje minimalizma i CLIa).

btw, pitanje (link? please..)  starije distre OpenSUSEa ISOa (npr 11.4.x..) trebam link, ne konkretan download, ako može na ISO. Pa ako ima neki eftepejić..

jel ovo ? 

a ovdje su i starije

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2011 13:31 (kakapo).
16 godina
neaktivan

Ukoliko nisi sklon ostavljanju posebne particije za swap, moguće je koristiti swap file. Swap particija korisna je ako se na računalu nalazi više distribucija, koje će tada koristiti isti swap prostor. Dodatno, ako koristiš hibernaciju, bolje je imati swap particiju. Budući da koristim više distribucija (kao i zbog podrške za hibernaciju), imam swap particiju veličine 4,2 GB (veličina RAM memorije + 200 MB).

Sa druge strane, korištenje swap filea je puno fleksibilnije rješenje, ali može biti znatno sporije ako se napravi datoteka na disku koji je popunjen podacima (u tom slučaju dolazi do znatne fragmentacije datoteke).

Treće rješenje je zRam (poznatiji kao compcache), budući da kreira swap prostor u radnoj memoriji, ali uz korištenje kompresije (u biti se na taj način komprimiraju podaci u radnoj memoriji, iako se za OS nalaze na swap block deviceu), što je korisno kod računala s malom količinom memorije (netbookovi, embedded računala) i kod virtualizacije.

Na kraju, moguće je raditi i bez swapa na Linuxu, ukoliko računalo ima dovoljno memorije za sve potrebe, a mogućnosti koje zahtijevaju swap (npr. hibernacija) se ne koriste.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

Jel moguće ikako instalirati softver (Kupfer, Avidemux, Audacious, Gimp, itd.) na Ubuntu 9.10 jer je verzija istekla?

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2011 12:24 (davorsite).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imaju li neki sajtovi specijalizirani za distre sa KDE DE kao sto je recimo OMG ubuntu za ubuntu/gnome....

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
malina22 kaže...

Imaju li neki sajtovi specijalizirani za distre sa KDE DE kao sto je recimo OMG ubuntu za ubuntu/gnome....

OMG je specijaliziran za ubuntu bez obzira na DE. Mada malo više forsiraju Unity i Gnome, zato jer se tamo puno više stvari događa.

Imaš i webupd8 isto tako.

hacktivist
16 godina
neaktivan

Znam sve te sajtove, pratim ih redovno ali imam neki osjecaj da svi vise furaju Gnome i vijesti vezane za njega, cak i one najsitnije detalje dok se KDE tu i tamo pojavi...

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2011 14:20 (malina22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

U Akregatoru imaš KDE RSS feedove (Planet KDE (planetkde.org), KDE Apps (kde-apps.org), KDE Look (kde-look.org)), pa pogledaj tamo. Imena siteova, ako ih želiš pregledavati putem Weba, su u zagradama.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2011 14:34 (hrx).
17 godina

Dečki i cure imam prvo pitanje za vas.

Potreban mi je uređaj za kvalitetno skeniranje starih fotografija i dokumenata. Nemam uopće iskustvo sa skenerima, no ispred mene je projekt digitalizacije do 10.000 starih fotografija nastalih u prošlom stoljeću do 1990 godine.  Posao će se uglavnom odvijati na terenu, stoga dajem prednost tanjim i lakšim uređajima.

Preporuka, molim.

PS Ako mod smatra da je ovo za posebnu temu neka prebaci.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Nix kaže...

Ma neeeeeeeeeeeeee, potpuno si pogodio temu! {#}

Vrijeme je za promjene...
14 godina
protjeran
Nix kaže...

Dečki i cure imam prvo pitanje za vas.

Potreban mi je uređaj za kvalitetno skeniranje starih fotografija i dokumenata. Nemam uopće iskustvo sa skenerima, no ispred mene je projekt digitalizacije do 10.000 starih fotografija nastalih u prošlom stoljeću do 1990 godine.  Posao će se uglavnom odvijati na terenu, stoga dajem prednost tanjim i lakšim uređajima.

Preporuka, molim.

Imaš brdo portable scanner-a za tu svrhu. Malo guglaj, pa si odaberi, možda koji review pročitaj.

npr:

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2363822,00.asp

Imaš i malo većih:

http://www.amazon.com/gp/product/B000V2QCQI?ie=UTF8&tag=computer0bd-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B000V2QCQI

http://www.amazon.com/gp/product/B001GBKTGM?ie=UTF8&tag=computer0bd-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B001GBKTGM

Itd:

http://www.amazon.com/gp/product/B004S9RWRS/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&tag=thebestscanners-20&linkCode=as2&camp=217145&creative=399373&creativeASIN=B004S9RWRS

http://www.amazon.com/gp/product/B002B3YDDE/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&tag=thebestscanners-20&linkCode=as2&camp=217145&creative=399369&creativeASIN=B002B3YDDE

...

hacktivist
13 godina
neaktivan

Kako da na BackTrack 5R1 nastimam konekciju za internet .. imam adsl..treba mi konekcija gdje cu upisati username i password

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
anonymous1 kaže...

Kako da na BackTrack 5R1 nastimam konekciju za internet .. imam adsl..treba mi konekcija gdje cu upisati username i password

1. Turn on the wifi in your laptop

2. For KDE click your backtrack logo

3. Click run program

4. Type WICD

5. Choose Wicd network manager or push Enter

6. Choose Access Point you want to connect

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
13 godina
neaktivan

Nisam trazio WI-FI konekciju !

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
anonymous1 kaže...

username i password kod adsl-a upisuješ u ruteru koliko se sjećam. dakle, pristupiš ruteru preko web browsera, tamo jednom upišeš username i password i više to ne moraš raditi. 

*da bi mogao pristupiti ruteru, moraš biti na istoj mreži kao i on. koja je mreža možeš naći u priručniku rutera. 

13 godina
neaktivan

ne ide to tako..mora da se napravi nova konekcija pa se preko te konekcije konektujes

14 godina
anonymous1 kaže...

ne ide to tako..mora da se napravi nova konekcija pa se preko te konekcije konektujes

Jesi li ti uopće startao mrežu na BT-u?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice