[TurorijaL] Instalacija uTorrent-a 1.8.1 na Ubuntu

poruka: 3
|
čitano: 4.374
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
[TuT] Instalacija uTorrent-a 1.8.1 na Ubuntu

Pozdrav svima :)

Evo pripremio sam vam jedan  mali, vrlo jednostavan tutorijalčić kako instalirati uTorrent 1.8.1 na ubuntu 11.04 pomoću wine-a u svega par sitnih koraka, no prvo malo da kažemo nesto o “defaultnim” aplikacijama za P2P na ubuntu, a i na većini ostalih distroa.

Po defaultu ubuntu, a vjerujem i svaki drugi distro linux-a dolazi sa svojim jednim-nekim programčićem, koji se u našem slučaju zove “Transmission BitTorrent Client”.

To je također program za P2P slično, tj. potpuno isto kao i uTorrent samo što se razlikuje po izgledu, no svim smo mi navikli na dobar stari uTorrent i tu-tamo čežnemo za njime pa čak i kada “ne možemo”, pa evo malo da popunimo dan.

Wine je aplikacija (ne emulator :D ) koja nam služi da na svojoj verziji linuxa vrtimo, tj. pokrečemo .exe aplikacije koje su namjenjene isključivo za windows.

Da bi instalirali Wine, otvorimo Termina (ctrl+alt+T) i upišemo:
sudo apt-get install wine     //naredba za instalaciju wine aplikacije (slika1)

Upišemo šifru i instalacija može početi (slika2), (note: ako odmah nakon instalacije ne vidite wine, napravite log out), i ako smo napravili sve kako spada treali bi dobiti nesto poput ovoga (slika3).

Skinemo uTorrent 1.8.1 (ili najnoviji 3.0, kako vam po volji) i smjestimo ga u Home Folder u neku datoteku pod nekim nazivom, npr (slika4).

Desni klik na .exe file i oznacimo “Allow executing file as program” (slika5).Zatim opet desni klik na aplikaciju i stisnemo “Open with Wine Windows Program Loader” (slika6) i najnormalnije instaliramo program kao da smo u windowsu.Dobijemo ikonicu na Desktopu i malu ikonicu u trayu kao i na windowsu.

Uđemo u uTorrent i namjestimo si u opcijama da nam je po volji i da radi kako nama paše potpuno isto kao i na windowsu (slika8).Torrenti i sadrzaj “rade” (slika9)

Mali tips & tricks:
ako vam uTorrent i Wine koji puta slučajno zaštekaju, stisnite ctrl+alt+T da dobijete terminal i u njega upisite:

ps aux  // naredba da se izlistaju svi procesi

I pronađite pod kojim procesom, tj. brojem uTorrent radi i prekinite ga kill broj_procesa naredbom i problem će nestati, a kasnije ga slobodno bez problema ponovno upalite.npr (slika10).

I eto ga, gotovi smo :)

AttentioN:

Evo ga, ovo je bio moj prvi tut o nečemu uopće i na ovome forumu, dao sam si malo truda i volje i stvarno sam uživao pisajući ovo pa se nadam da će te i vi u tom stilu i pročitati to :)

Molim vas ne budite previse "kritični ;) ,bacite i koji dobar komentar meni za dušu.

Iskusniji korisnici linux.a slobodno me mogu ispraviti ili dodati ako nesto nije u redu ili sam krivo objasnio/napisao :)

Hvala na čitanju, SeleS :)

sslika1 sslika1
slika2 slika2
slika3 slika3
slika4 slika4
slika5 slika5
slika6 slika6
slika7 slika7
slika8 slika8
slika9 slika9
slika10 slika10
-=Every moment is another Chance=-
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 0:03 (SeleS).

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Transmission služi svojoj svrsi savršeno dobro. Minimalizam mu je odlika, a ne mana.

Ima i boljih od utorrent-a a ne trebaju wine. Kao ktorrent i slični, mada ponavljam da transmission radi posao kako spada.

Šajni sučelja su za svrake.

p.s. transmission nikad ne trebaš "kill-ati".

Better safe than Sony
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 0:06 (Bypass).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tutorijal je super, ali mislim da nema previše smisla koristit (u ovom slučaju zastarjelu, 1.8) Windows aplikaciju pored (nekoliko) jednako funkcionalnih

Linux alternativa. Transmission je sjajan za ne zahtjevne korisnike, Deluge je opcijama možda i bogatiji od uTorrenta, a rTorrent je posebna zvijer.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice