Pozdrav svima :)
Evo pripremio sam vam jedan mali, vrlo jednostavan tutorijalčić kako instalirati uTorrent 1.8.1 na ubuntu 11.04 pomoću wine-a u svega par sitnih koraka, no prvo malo da kažemo nesto o “defaultnim” aplikacijama za P2P na ubuntu, a i na većini ostalih distroa.
Po defaultu ubuntu, a vjerujem i svaki drugi distro linux-a dolazi sa svojim jednim-nekim programčićem, koji se u našem slučaju zove “Transmission BitTorrent Client”.
To je također program za P2P slično, tj. potpuno isto kao i uTorrent samo što se razlikuje po izgledu, no svim smo mi navikli na dobar stari uTorrent i tu-tamo čežnemo za njime pa čak i kada “ne možemo”, pa evo malo da popunimo dan.
Wine je aplikacija (ne emulator :D ) koja nam služi da na svojoj verziji linuxa vrtimo, tj. pokrečemo .exe aplikacije koje su namjenjene isključivo za windows.
Da bi instalirali Wine, otvorimo Termina (ctrl+alt+T) i upišemo:
sudo apt-get install wine //naredba za instalaciju wine aplikacije (slika1)
Upišemo šifru i instalacija može početi (slika2), (note: ako odmah nakon instalacije ne vidite wine, napravite log out), i ako smo napravili sve kako spada treali bi dobiti nesto poput ovoga (slika3).
Skinemo uTorrent 1.8.1 (ili najnoviji 3.0, kako vam po volji) i smjestimo ga u Home Folder u neku datoteku pod nekim nazivom, npr (slika4).
Desni klik na .exe file i oznacimo “Allow executing file as program” (slika5).Zatim opet desni klik na aplikaciju i stisnemo “Open with Wine Windows Program Loader” (slika6) i najnormalnije instaliramo program kao da smo u windowsu.Dobijemo ikonicu na Desktopu i malu ikonicu u trayu kao i na windowsu.
Uđemo u uTorrent i namjestimo si u opcijama da nam je po volji i da radi kako nama paše potpuno isto kao i na windowsu (slika8).Torrenti i sadrzaj “rade” (slika9)
Mali tips & tricks:
ako vam uTorrent i Wine koji puta slučajno zaštekaju, stisnite ctrl+alt+T da dobijete terminal i u njega upisite:
ps aux // naredba da se izlistaju svi procesi
I pronađite pod kojim procesom, tj. brojem uTorrent radi i prekinite ga kill broj_procesa naredbom i problem će nestati, a kasnije ga slobodno bez problema ponovno upalite.npr (slika10).
I eto ga, gotovi smo :)
AttentioN:
Evo ga, ovo je bio moj prvi tut o nečemu uopće i na ovome forumu, dao sam si malo truda i volje i stvarno sam uživao pisajući ovo pa se nadam da će te i vi u tom stilu i pročitati to :)
Molim vas ne budite previse "kritični ;) ,bacite i koji dobar komentar meni za dušu.
Iskusniji korisnici linux.a slobodno me mogu ispraviti ili dodati ako nesto nije u redu ili sam krivo objasnio/napisao :)
Hvala na čitanju, SeleS :)