Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.907
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

@g12356

Dok ti skoči grub stisni  "e" , iza kernel linije izbriši quiet i splash (ako to uoće ima) , i upiši "single" (bez navodnika). Butaš sa Ctrl+X

Za provjeru/popravak filesystema butaj neki LiveCD i pokreni

sudo fsck -a /dev/sdxy

x i y su disk i paticija koje hećeš provjerit.

Ako trebaš sdb2

lupiš

sudo fsck -a /dev/sdb2

Napomena - pazi da ti ta particija nebude montirana!

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.6.2011 22:31 (sumski).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
sumski kaže...

@g12356

Dok ti skoči grub stisni  "e" , iza kernel linije izbriši quiet i splash (ako to uoće ima) , i upiši "single" (bez navodnika). Butaš sa Ctrl+X

Za provjeru/popravak filesystema butaj neki LiveCD i pokreni

sudo fsck -a /dev/sdxy

x i y su disk i paticija koje hećeš provjerit.

Ako trebaš sdb2

lupiš

sudo fsck -a /dev/sdb2

Napomena - pazi da ti ta particija nebude montirana!

Pokušati ću sutra,unaprijed hvala.

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
neaktivan

I probaj otprilike napisat kaj ti piše dok dobiš kernel panic

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav s Ununta :)

e sad pošto je komp krama želim vas upitat što da isključim od vizualnih objekata... ili nečeg da radi bolje, ovako radi ok al ne baš naj naj.. pa ak se može što poravit... eto... 

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Očito nije tak loš kad si uspel upogonit Unity {#}

Ak ti nije do njega - odaberi Ubuntu Classic na login screenu pa vidi kak to bude išlo

EDIT:

Ponovno pročital nakon malininog posta - i skužil da uopće nemamo pojma koji točno Ubuntu koristiš{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.6.2011 7:31 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

Pozdrav s Ununta :)

e sad pošto je komp krama želim vas upitat što da isključim od vizualnih objekata... ili nečeg da radi bolje, ovako radi ok al ne baš naj naj.. pa ak se može što poravit... eto... 

Koji je ubuntu u pitanju...??

Ja sam na konfi slicnoj toj tvojoj, samo pentium 4 i giga rama, sve ostalo isto tjerao 10.10 verziju ubuntua sa svim upaljenim effektima osim blura i radila je extra. Ovaj zadnji ubuntu meni i na novom racunaru mutavo radi...

He who dares, wins
17 godina
neaktivan

naisao sam na jedan clanak u kojem linus spominje sto im je to najteze u razvoju linuxa i evo sta kaze

What is the toughest technical problem that Linus has ever had to deal with? Linus answered that the biggest problems he faces are not technical. In the end, we can solve technical issues; we make bad decisions sometimes, but, over time, those can be fixed. When we have serious problems, they are usually in the area of documentation and help from hardware manufacturers. Some manufacturers not only refuse to help us support their hardware; they actively try to make support hard. That, Linus said, irritates him, but that problem is slowly going away.

pa se onda neki cude zasto ne radi wifi, cardreader  i slicno. link na intervju s linusom koji je na linuxcon japan napravio jos jedan kernel razvijatelj greg kroah hartman.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sumski kaže...

I probaj otprilike napisat kaj ti piše dok dobiš kernel panic

Znači,naravno ovo sa mijenjanjem splasha nije radilo,sve što se dogodilo je da se učitavao u tekstualnom sučelju,ali se opet zamrznuo.

U zadnjem stringu je pisalo:[<c046f554>] ? syscall_call+0x7/0xb.

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
neaktivan

To baš ne pomaže puno. Jel ti pisalo - modules linked in: ?

Koji moduli su navedeni?

Probaj ovo sa fsck-om

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sumski kaže...

To baš ne pomaže puno. Jel ti pisalo - modules linked in: ?

Koji moduli su navedeni?

Probaj ovo sa fsck-om

Budem još stvari pokušavao pa ću javit...

Ja sam Plavi zmaj.
15 godina
neaktivan

A kakva je ova nova fedora 15?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Zvjerkan kaže...

A kakva je ova nova fedora 15?

Sad, pitanje, zna li netko kako instalirati audio i video codece na Fedori 15? Probao sam sa par internet tutoriala (između ostalog i sa onim sa fedoraforumsa) i ne funkcionira. Radi li se o bugu ili nešto radim krivo?

U svakom slučaju, za sve one koji bi htjeli vidjeti u kojem smjeru Gnome ide i kako će izgledati distre za koju godinu, svakako instalirajte Fedoru 15!

link iako autor nije baš zadovoljan niti oduševljen fedorom 15, spominje alat fedoraplus za instalaciju kodeka.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

A što se tiće opensuse kakav je on?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

za fedoru je svojedobno postojala autoten skrtipta, a sad je to autoplus+

http://www.dnmouse.org/autoten/

Radilo na svim Fedorama do 15 , na njoj nisam probal

EDIT:

Da , SUSE je odličan

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.6.2011 22:46 (sumski).
Moj PC  
2 0 hvala 2
14 godina
M_dipl. kaže...
Zvjerkan kaže...

A što se tiće opensuse kakav je on?

Odličan!

I više nego doličan. Prvi Linux s kojim sam počeo nešto petljati (ima tome vremena). Na mojoj staroj kanti sve je proradilo i sve je prepoznato od prve, osim glupe TV kartice za koju proizvođač ne pruža podršku za Linux, uopće. Petljao sam i petljao ali ništa, za sada sam odustao ali....

Da se vratim na openSUSE 11.4, imam subjektivni dojam da je brži od nove verzije Ubuntua. Instalacija novih paketa je izuzetno jednostavna i lagana. Niti jedan crash sustava nisam imao od izdanja i nekako sve više zanemarujem Ubuntu, prva ljubav je prva ljubav.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

openSUSE 11.4 super i sve radi kako treba ( men ) i stvarno si možeš složiti super konfu

moja jedin zamjerka je ogromno zauzeće RAMA - rijetko ispod gigabajta - do ostale distre su bar 30-40 % skromnije, no, to se ne osjeti ako imaš više od recimo 2 GB. 

a uz openSUSE, bih preporučio i surfanje i testiranje SUSEstudia - po fantastično odrađen posao

42

1 0 hvala 0
14 godina
kakapo kaže...

openSUSE 11.4 super i sve radi kako treba ( men ) i stvarno si možeš složiti super konfu

moja jedin zamjerka je ogromno zauzeće RAMA - rijetko ispod gigabajta - do ostale distre su bar 30-40 % skromnije, no, to se ne osjeti ako imaš više od recimo 2 GB. 

a uz openSUSE, bih preporučio i surfanje i testiranje SUSEstudia - po fantastično odrađen posao

Vidio sam da je takvo stanje s RAM-om, ali uz današnje cijene RAM-a ne smatram to problemom, 4 GB ti ima skoro svatko.

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Vidio sam da je takvo stanje s RAM-om, ali uz današnje cijene RAM-a ne smatram to problemom, 4 GB ti ima skoro svatko.

Osim mene, naravno -.-

:D

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
1domagoj1 kaže...
mario.L_hr kaže...

Osim mene, naravno -.-

:D

Hebiga ti se znaš snaći i sa 128 MB. {#}

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Dobraaa. {#}

EDIT: Budimo ipak realniji, snalazim se sa 2 GB :P i 1.5 Ghz Celeronom M ;)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.6.2011 23:39 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
mario.L_hr kaže...

Dobraaa. {#}

EDIT: Budimo ipak realniji, snalazim se sa 2 GB :P i 1.5 Ghz Celeronom M ;)

hahah, ja se snalazim isto s celeronom sam desktop 2.0 i 2 gb rama... i odlučio ja instalirati fedoru 15 i ovo sučelje mi se sviđa, neke stvari vuku na windows 7 koji na laptopu koristim, vamo gdje je ubuntu bio ko krepana mačka fedora 15 lijepo radi... meni dobro... treba mi net sad sam sretan... :)

16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
(...)

Sad, pitanje, zna li netko kako instalirati audio i video codece na Fedori 15? Probao sam sa par internet tutoriala (između ostalog i sa onim sa fedoraforumsa) i ne funkcionira. Radi li se o bugu ili nešto radim krivo?

(...)

Pogledaj ovaj post - nalazi se nekoliko postova iznad tvojeg. Paketi se zovu gstreamer-plugins... (bez 0.10) i nalaze se u repozitorijima (base, good i bad), a za ugly i ffmpeg pakete, te VLC i mplayer/smplayer, dodaj RPMFusion repozitorij i instaliraj navedene iz njega.

P.S. autoten/autoplus/fedora plus je radio bez problema na mojoj testnoj instalaciji.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.6.2011 23:49 (hrx).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

također sam nakon nabavke novog laptopa (hp  4520s) prešao s ubuntua na opensuse11.4. razlog - kratko i jasno, hardware podrška. naime, taj laptop tvornički dolazi sa SLED-om pa je normalno da je i optimiziran za njega. na ubuntu mi nije radio wifi niti clickpad kako treba, a na launchpadu je poduža rasprava o ralink 3090 podršci na ubutnu kao i za synapticsov clickpad. iako je i žena navikla na ubuntu pa je malo negodovala, prelazak je bio neminovnost. sad na opensuse11.4 sve radi odlično. sa clickpadom mogu kružno skrolat kao na ipodima što mi je odličan feature jer u mraku ne moram tražiti rub clickpada da bi radio side-scrolling, dva puta tap na led u kutu gasi clickpad.

a sa wifi-jem sam na ubuntu ostavio barem 2 radna dana. i da bi nakon upgradea kernela sve palo u vodu. na opensuse11.4 čip ralink3090 koristi modul rt2860 koji uz kde-ov network manager radi kao švicarski sat.  jedina pokuda ide kada sam pokušao instalirati atijev fglrx (ni sam ne znam zašto) pojavio se crni ekran da bi na kraju pronašao informaciju da taj driver ne podržava još novi kernel 2.6.38. morao sam ga maknuti. kako FOSS video driver odlično radi, a ja se baš i ne igram nisam ni primjetio da nemam vlasnički driver dok nisam provjerio, eto kako je brz. nije ni čudo sad kad sam pročitao da ATI sponzorira opensuse. stvarno puno bolje radi FOSS video driver nego na ubuntu. kad sam skužio da mi čak rade i posebne funkcijske tipke za pojačanje osvjetljenja ekrana to je bilo to.

*da ne govorimo o sofverskoj integraciji gdje libraoffice ima zeleni splash screen kao i mnogi drugi programi. ocjena odličan za opensuse11.4

1 0 hvala 1
14 godina
protjeran

Probao sam KDE, i super je, ali nakon toliko godina gnome-a se nikako ne mogu naviknuti na njega.

Better safe than Sony

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
da, treba vremena da se privikne. Ali je po mojem mišljenju puno moćniji, konfigurabilniji i cjelovitiji od GNOME-a. A i to da je bloated je pretjerivanje (meni se, recimo, Debianko sa KDE 4.6.4 diže sa cca. 240 MB, curi na Arch-u - 130MB) - za ono kaj nudi spram gnometa, to je malo
17 godina
Bypass kaže...

Probao sam KDE, i super je, ali nakon toliko godina gnome-a se nikako ne mogu naviknuti na njega.

sumski kaže...
da, treba vremena da se privikne. Ali je po mojem mišljenju puno moćniji, konfigurabilniji i cjelovitiji od GNOME-a. A i to da je bloated je pretjerivanje (meni se, recimo, Debianko sa KDE 4.6.4 diže sa cca. 240 MB, curi na Arch-u - 130MB) - za ono kaj nudi spram gnometa, to je malo

Ma nije stvar u bloatu (nije niti GNOME nešto posebno sitan), meni je također kompletan osjećaj kod GNOMEa jednostavno na mjestu, dok me KDE nekako - napada :)

Kao da je previše tih animacija, ne znam kako to opisati, ali kod KDEa sam nekako prisiljen fokusirati se na sučelje, dok kod GNOMEa ne.

Gledam te!
17 godina
neaktivan

na kde-u mi je recimo puno bolji defaultni preglednik slika gwenviewer nego na gnome-u. još jedna stvar koja mi je na kde bolja je kdenlive - video editor. gnome nema tako nešto. još. čekamo vlc editor. na dolphinu mi smeta što nema tabova (koliko ja znam) dok kod nautilusa ima.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Odusto ja od fedore, jer mi nije htjela radit update, i zafrkava... pa sam skinuo prvo opensuse live gnome koji nisam mogao bootat s usba jednostano dođe loding linux karnel do kraja i onda error i kom se ponovo plai, pa sa skinuo kde koji radi super (upravoo instaliram) neznam jesam pogriješio u izboru il ne al za sad je ok wifi radi od 1. nadam se da če tako i ostati... na štoa bi tebo pribaziti nakon istalacije? ako postoji što, i meni se čini da je ovo najbolje prilagođeni kde? ako se ne varam?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

na dolphinu mi smeta što nema tabova (koliko ja znam) dok kod nautilusa ima.

?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice