Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.536.314
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
djigibao kaže...

U videu se vidi ista/slicna stvar koju je i Windows napravio s Continuum (ako sam dobro skuzio).

Ubuntu Unity 8 & Convergence Demo at MWC 2016 (Barcelona 2016)

Mislim da si malo pobrkao raspored (a i poneke mogućnosti) tko je kada i što napravio (prati datume). 

https://insights.ubuntu.com/2013/07/26/ubuntu-edge-convergence-in-action/

https://insights.ubuntu.com/2014/01/08/2013-a-year-of-innovation-interoperability-and-convergence/

http://www.omgubuntu.co.uk/2015/02/new-video-shows-off-ubuntu-convergence-demoed-on-tablet-phone

https://insights.ubuntu.com/2015/10/20/ubuntus-path-to-convergence/

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
OK, sorry nisam u tome bas...
Ali da li je to to sto sam napisao (aka Continuum)?
Ako je, da li je to u full u primjeni ili je jos BETA/DEMO verzija?
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina
neaktivan
djigibao kaže...
OK, sorry nisam u tome bas...
Ali da li je to to sto sam napisao (aka Continuum)?
Ako je, da li je to u full u primjeni ili je jos BETA/DEMO verzija?

Nije isto. Canonical je zamislio da kad se jednom napišu aplikacije i upakuju, rade jednako na Ubuntu s Unity8 i na tabletu i na desktopu, multifunkcionalno. Za MS Continuum bi se svaka aplikacija morala prilagoditi/napisati za Continuum i k tome ne možeš ih izvoditi više od jedne, osim u pozadini pa onda žonglirati s alt-tab. Kao što kolega kaže ovo je bila Canonicalova ideja još od Ubuntu Edge koncepcije, gdje su pokušali skupiti mislim 21 milijun dolara za uređaj. 

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
17 godina
Da li to SADA radi kako treba ili je jos u razvoju?
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
14 godina
djigibao kaže...
Da li to SADA radi kako treba ili je jos u razvoju?

Pogledao si video, zar ne?

Nemam Ubuntu phone pa ne mogu tvrditi da li rad ili ne i koliko je to sve brzo i glatko.

9 godina
neaktivan
Pa dovoljno stabilno za prvi uređaj. Međutim ispolirano vjerojatno nije.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
17 godina
Moze pomoc sa dual boot. Zadnji put sam radio sa starim BIOS-om,sa UEFI se nisam do sad susretao.

Dakle instalirao sam win 10 i nakon toga pokrenuo instalaciju ubuntu-a, u njegovom "installeru" nalpravio particije /, home i swap i neku za kojj je potreban 1 MB a ima veze sa grubom valjda. Medjutim ako pokrenem u UEFI odma se dize win a ako pokrenem u legacy modu dize se ubuntu.

Boot-repair mi ne radi isto javlja gresku neku vezanu za legacy mode.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
malak kaže...
Moze pomoc sa dual boot. Zadnji put sam radio sa starim BIOS-om,sa UEFI se nisam do sad susretao.

Dakle instalirao sam win 10 i nakon toga pokrenuo instalaciju ubuntu-a, u njegovom "installeru" nalpravio particije /, home i swap i neku za kojj je potreban 1 MB a ima veze sa grubom valjda. Medjutim ako pokrenem u UEFI odma se dize win a ako pokrenem u legacy modu dize se ubuntu.

očito si nešto spčkao s GRUBom

Grub ti se instalira na kraju ubuntu-a i on ako imaš win stavi u loader i ubuntu i windowse

tako da nemaš kaj pokretati sa uefi win.

sve to sam mora raditi ili nešto nisi dobro napravio

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2016 12:17 (Darky).
11 godina
Darky kaže...

piše na da je cloud servis free do 10 servera

problem je kaj treba minimalno 5 servera za cloud

a ja trenutno nemam 5 mašina viška da se sa njima igram, to je problem

pa sam pitao jel je netko probao i da čujem iskustva

Možeš ti na jednom vrtjeti openstack bez problema. Samo ne očekuj neke performance, onda je bolji imati virtualbox nego cloud infrastrukturu. 

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Možeš ti na jednom vrtjeti openstack bez problema. Samo ne očekuj neke performance, onda je bolji imati virtualbox nego cloud infrastrukturu. 

ali kako sam kažeš nema smisla raditi cloud na jednom stroju, zato mi i treba 5 njih...

raditi lab u virtualki isto nema smisla jer će performanse biti nikakve

mene zanima sirova snaga clouda, da vidim da li mi se to i kada isplati staviti u produkciju

ali trošiti ionako tanak buđet na "igranje" nema smisla...

zato sam to i pitao, možda je netko probao kako to radi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2016 12:33 (Darky).
17 godina
Sta da stavim pri instalaciji za mjesto boot loadera ? Ona zadnja stavka gdje odredjujem particije. Ako ne stavim nista on me sam upozorava da.mi je potreba particija za boot..
17 godina
neaktivan
malak kaže...
Sta da stavim pri instalaciji za mjesto boot loadera ? Ona zadnja stavka gdje odredjujem particije. Ako ne stavim nista on me sam upozorava da.mi je potreba particija za boot..

Ako imaš jedan disk onda se on zove sda. Onda bootloader možeš instalirati na početak tog diska (dakle odabereš/dev/sda, mislim da tako piše). On će tu glumit kao wannabe MBR i tu će smjestiti GRUB. Koliko sam upoznat, Ubuntu to automatski odradi, ne moraš sam raditi EFI particiju, naravno ako ne ideš na custom rješenje.

http://www.dedoimedo.com/computers/dual-boot-windows-8-ubuntu.html

Jasno ti je da je MBR (Master Boot Record) bio sa starim BIOS particijskim tablicama. Imao je ograničenja od 4 particije po disku, osim ako nisi jednu 'produženu' raširio s više logičkih. Također particije veće od 2 TB nisu moguće.

Novi GPT (GUID partition table) je zamjena za  stari MBR kod UEFI particijskih tablica. 

*Nvidia nakon 18 mjeseci dozvoljava noveao developerima da pakiraju i distribuiraju drivere za gtx900 seriju čipova posebno pisanom licencom  . Mali pomak za Nvidiju , veliki za foss

http://m.linuxjournal.com/content/nvidia-releases-new-blobs-too-little-too-late

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2016 16:55 (hrvooje).
11 godina
protjeran
malak kaže...

Ako si instalirao win10 , onda je instalacijska procedura najvjerojatnije napravila GPT particijsku tablicu na hdd-u. 

Kada si kreirao live linux usb, također si to trebao odraditi ( npr rufusom ) , tako da u boot orderu imaš vidljiva

dva usb live linuxa , s time da jedan ima UEFI prefix , i onda selektiraš toga za pokretanje.

Prilikom instalacije linuxa, ako ručno kreiraš particije , moraš kreirati i efi/boot particiju , i možda je i bolje da to radiš ručno

jer automatika ponekad i ne odradi sve najbolje..

14 godina
bunkermax kaže...

Ako si instalirao win10 , onda je instalacijska procedura najvjerojatnije napravila GPT particijsku tablicu na hdd-u. 

Kada si kreirao live linux usb, također si to trebao odraditi ( npr rufusom ) , tako da u boot orderu imaš vidljiva

dva usb live linuxa , s time da jedan ima UEFI prefix , i onda selektiraš toga za pokretanje.

Prilikom instalacije linuxa, ako ručno kreiraš particije , moraš kreirati i efi/boot particiju , i možda je i bolje da to radiš ručno

jer automatika ponekad i ne odradi sve najbolje..

Šta nije najbolje za početnika odabrati opciju instalacije "Install Ubuntu alongside Windows". Možda mu pomogne ova stranica.

11 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...

Šta nije najbolje za početnika odabrati opciju instalacije "Install Ubuntu alongside Windows". Možda mu pomogne ova stranica.

Teoretski je, ali daj stavi ruku u  vatru da će automatika sve savršeno odraditi, i da je  korisnik kvalitetno pripremio disk 

za ubuntu automatiku....

16 godina

+ od win8 nadalje, grub je samo opcija.. može i winbootmanager za boot linuxa (a zgodno je imati oba).

pošto zna biti svašta, recimo da je jednostavnije instalirati bez gruba i npr easybcdom dodati linux u meni.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
mario.L_hr kaže...

Teoretski je, ali daj stavi ruku u  vatru da će automatika sve savršeno odraditi, i da je  korisnik kvalitetno pripremio disk 

za ubuntu automatiku....

Samo treba slobodnog prostora, ne treba korisnik ništa pripremati za automatiku. Zato se tako i zove 

14 godina

Grub je must-have a nikako opcija.

11 godina
protjeran
Svega sam se nagledao, i cesto sam svjedocio situaciji da automatika poklekne pred mixom gpt-win10-uefi-secure boot. Automatika ocekuje tocno definirane parametre i ako nije to ispunjeno onda moze biti gresaka. Dozivio sam ih bar par stotina puta, i nekak vise vjerujem sebi kad ja u gpartedu si sve to na hdd pripremim prije instalacije win i lx...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Svega sam se nagledao, i cesto sam svjedocio situaciji da automatika poklekne pred mixom gpt-win10-uefi-secure boot. Automatika ocekuje tocno definirane parametre i ako nije to ispunjeno onda moze biti gresaka. Dozivio sam ih bar par stotina puta, i nekak vise vjerujem sebi kad ja u gpartedu si sve to na hdd pripremim prije instalacije win i lx...

Možda na nekim drugim distrama, na Ubuntu odavno ne.

11 godina
Darky kaže...

mene zanima sirova snaga clouda, da vidim da li mi se to i kada isplati staviti u produkciju

ali trošiti ionako tanak buđet na "igranje" nema smisla...

zato sam to i pitao, možda je netko probao kako to radi.

Ja sam napravio openstack public cloud za US datacentar. Radi ko zmaj ;)

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran
Pitanjce za linux gamere :

Igrica Urban Terror, nema instalacije nego download unpack i igraj dvoklikom na pokretacku datoteku. Na mintu,manjaru i korori starta uredno. Na ubuntu,kubuntu i fedori se bas nikaj ne desi nakon dvoklika.
Kako da probam detektirati kaj fali ?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Pitanjce za linux gamere :

Igrica Urban Terror, nema instalacije nego download unpack i igraj dvoklikom na pokretacku datoteku. Na mintu,manjaru i korori starta uredno. Na ubuntu,kubuntu i fedori se bas nikaj ne desi nakon dvoklika.
Kako da probam detektirati kaj fali ?

Za početak probaj pokrenut iz terminala.  (odes cd u datoteku i upises ./imeprograma)...

Inace na Ubuntu (za ostale ne znam) trebas prvo kliknut desnim klikom,properties i tamo oznacit da dopustas izvođenje...

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2016 20:42 (zerocool12).
11 godina
protjeran
Imaju selektirano da je datoteka izvršna, a terminal nakon entera izbaci na pocetak ,korisnik bla bla...

0 0 hvala 0
17 godina
hrvooje kaže...
malak kaže...

Ako imaš jedan disk onda se on zove sda. Onda bootloader možeš instalirati na početak tog diska (dakle odabereš/dev/sda, mislim da tako piše). On će tu glumit kao wannabe MBR i tu će smjestiti GRUB. Koliko sam upoznat, Ubuntu to automatski odradi, ne moraš sam raditi EFI particiju, naravno ako ne ideš na custom rješenje.

http://www.dedoimedo.com/computers/dual-boot-windows-8-ubuntu.html

Jasno ti je da je MBR (Master Boot Record) bio sa starim BIOS particijskim tablicama. Imao je ograničenja od 4 particije po disku, osim ako nisi jednu 'produženu' raširio s više logičkih. Također particije veće od 2 TB nisu moguće.

Novi GPT (GUID partition table) je zamjena za  stari MBR kod UEFI particijskih tablica. 

*Nvidia nakon 18 mjeseci dozvoljava noveao developerima da pakiraju i distribuiraju drivere za gtx900 seriju čipova posebno pisanom licencom  . Mali pomak za Nvidiju , veliki za foss

http://m.linuxjournal.com/content/nvidia-releases-new-blobs-too-little-too-late

Aha, to sam prvi put uradio i nije mi radilo. Kad malo bolje razmislim moze biti da je greska bila pri samoj instalaciji jer koliko se sjecam ubuntu se nije nikako dizao. Pokusat cu poslije posla. Inace, custom sam odredio particije a bootam sa DVD-a. 

17 godina
neaktivan
malak kaže...

Aha, to sam prvi put uradio i nije mi radilo. Kad malo bolje razmislim moze biti da je greska bila pri samoj instalaciji jer koliko se sjecam ubuntu se nije nikako dizao. Pokusat cu poslije posla. Inace, custom sam odredio particije a bootam sa DVD-a. 

Pa da, prvo probaj podići u live modu, da se uvjeriš da medij dvd/usb valjda i da je ispravno kreiran. Prije toga provjeriti md5 checksum naredbom ms5sum imeslike.iso

17 godina
hrvooje kaže...
malak kaže...

Pa da, prvo probaj podići u live modu, da se uvjeriš da medij dvd/usb valjda i da je ispravno kreiran. Prije toga provjeriti md5 checksum naredbom ms5sum imeslike.iso

Sad je ok, jedino sto mi pri bootanju osim linuxa stoji opcija window boot loader a ne win 10. Nisam siguran jel to ok... 

17 godina
neaktivan
malak kaže...

Sad je ok, jedino sto mi pri bootanju osim linuxa stoji opcija window boot loader a ne win 10. Nisam siguran jel to ok... 

ako ispravno boota, nemaš brige

Ako te pak smeta naziv, onda...

...ako je windows boot loader - ulogiraš se u win i tamo napraviš rename u što već hoćeš

...ako je Grub, isto editiraš naziv u grubu

za oboje imaš upute na netu kako se to radi, ali ako imaš samo 1 win i jedan linux, čemu se brinuti i ovako je dobro

17 godina
Darky kaže...
malak kaže...

ako ispravno boota, nemaš brige

Ako te pak smeta naziv, onda...

...ako je windows boot loader - ulogiraš se u win i tamo napraviš rename u što već hoćeš

...ako je Grub, isto editiraš naziv u grubu

za oboje imaš upute na netu kako se to radi, ali ako imaš samo 1 win i jedan linux, čemu se brinuti i ovako je dobro

Hmm...da, necu nista dirati. 

Zahvaljujem na pomoci 

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Linux&Skype priča došla kraju

http://nickforall.nl/skype/

Hello Firefox Hello ili druge WebRTC bazirane poput appear.in :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 15:07 (hrvooje).

4 0 hvala 2
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice