Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.483.403
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ma belaj je posto je na Bosanskom pa se ne snalim najbolje a laptop je kod rodjaka u de pa mu diktiram odavde sta kako. Znaci kad otvori pulseaudio setings uopste ne prikazuje mikrofon kao da ga i nema. Probam s ovim sto si predlozio sutra navece pa javim opet. :$

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2014 0:57 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
six_paths_of_pain kaže...

Ma belaj je posto je na Bosanskom pa se ne snalim najbolje a laptop je kod rodjaka u de pa mu diktiram odavde sta kako. Znaci kad otvori pulseaudio setings uopste ne prikazuje mikrofon kao da ga i nema. Probam s ovim sto si predlozio sutra navece pa javim opet. :$

Postoji i teamviewer za linux pa možeš pokušati preko toga ako ti je lakše...

12 godina
neaktivan

Ma probacu s ovim gore sto si naveo a ako ne uspije sacekacu da se vrati za jedno mjesec pa cu se ganajt s tim i vjervatno nabacit 17ku, moze i win korstit do tad. A mozda mu i nabacim zorin kad dodje ni to nije losa opcija.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Probao sam s ovim sto si mi preporucio i na kraju nije moglo nac libpulse fajlove tako nesto. Nema veze odgadjam ovo dok ne dodje iz de pa cu nabacit nesto dal 17ku il zorin vidjecu, hvala na pomoci.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav,

Zanima me koliko % je windows aplikacija podržano na linuxu,i kako sve to funkcionira.

Recimo,da li je photoshop,illustrator podržan u linuxu?

Hvala unprijed ekipa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Denon94 kaže...

Pozdrav,

Zanima me koliko % je windows aplikacija podržano na linuxu,i kako sve to funkcionira.

Hvala unprijed ekipa.

https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=20

Na WineHQ mozes za sve naci

@modovi, Sunce se okreće oko Zemlje,ne?
17 godina
neaktivan
Denon94 kaže...

Pozdrav,

Z

Hvala unprijed ekipa.

Nemoj steć krivu sliku. Računaj kao da ništa nije podržano uz pokoju iznimku. Dakle, photoshop 0 bodova, outlook 0 bodova, najnovija igra 0 bodova

Postoje alternative, al zna se što je industrijski standard

Life is too short to remove USB safely
13 godina
neaktivan

Pozdrav!

Zna li itko kako mogu doznat (ispisat prije izvršavanja) kako je terminal interpretirao komandu?

uglavnom pokusavam ovo:

$ php <php skripta koja ispisuje url u konzolu> | curl -G

sto bi se trebalo interpretirati (vjerujem) kao:

$ curl -G <url iz php skripte>

http://getdotastats.com/sig/86815748.png

0 0 hvala 0
11 godina
pepelko kaže...

Pozdrav!

Zna li itko kako mogu doznat (ispisat prije izvršavanja) kako je terminal interpretirao komandu?

uglavnom pokusavam ovo:

$ php <php skripta koja ispisuje url u konzolu> | curl -G

sto bi se trebalo interpretirati (vjerujem) kao:

$ curl -G <url iz php skripte>

http://www.gnu.org/software/bash/manual/bash.html#Pipelines

Dakle | je pipe, odnosno output prve naredbe je prenesen u drugu. Ono što je return/echo ili što već u php skripti se prenosi kao input u curl -G.

Mislim da ne možeš isprintati kako je shell intrepetirao komandu. Za to trebaš ti sam razumijeti shell naredbe. Možeš debuggirati ako baš želiš saznati detalje, ali to nisu detalji na koje ti misliš.

Samomrzeći hrvat
16 godina
odjavljen

Jučer sam instalirao Mint 17 i nalijepio KDE na njega. Radio je sasvim ok jedno... 2 sata. Onda su počeli problemi. Naime, wifi ne radi. Driver je loadan, interface se vidi ali se izgleda wpa_supplicant ili network-manager srušio. Neko vrijeme je log off/log on pomogao ali sada niti to. Kako to riješiti. Lap iz Moj PC, ath9k.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Jučer sam instalirao Mint 17 i nalijepio KDE na njega. Radio je sasvim ok jedno... 2 sata. Onda su počeli problemi. Naime, wifi ne radi. Driver je loadan, interface se vidi ali se izgleda wpa_supplicant ili network-manager srušio. Neko vrijeme je log off/log on pomogao ali sada niti to. Kako to riješiti. Lap iz Moj PC, ath9k.

Uvijek je bolje instalirati distru sa nekim DE-om koji želiš koristitit nego instaliraz zasebno DE,uvijek bude nekih problema,barem sam ja imao. Pogotovo sa KDE-om,na svaku distru na koju sam ga instalirao (prije toga je bio neki drugi DE  tj. distra je došla s tim drugim) uvijek sam imo problema i nikako na 'zelenu granu' s KDE-om,dok nisam instalirao OpenSuse koji dolazi sa KDE-om i oduševio se  s KDE-om jer nije bilo problema..neznam,možda i griješim,ali ja sam imao ovakva iskustva.

Po meni,bolje sačekaj Linux Mint 17 KDE...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
odjavljen

A baš mi se i ne čeka KDE. Svejedno, jel ima kakvo rješenje?

Probao sam rušiti iface i još par fora (i ono sa ručnim dodavanjem mreže u conf za wpa_supplicant) ali i dalje neće. wpa_supplicant failed to start.

13 godina
neaktivan

Pogledaj log sa komandom 'dmesg' u terminalu i provjeri piše li što korisno.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2014 15:28 (Medikus).
16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

.., ath9k.

- vidi on/off avio mod i sl. btw, zna se dešavati da je nakon paljenja (wlan upaljen), dioda ugašena, tek nakon gašenja-paljenja ponovo proradi. Druga kombinacija, upali s priključenim kablom LAN..

možda update BIOSa... (klasična priča oko proizvođača i utilsa koji pale/gase wlan, trenutno se forsira win8...).

btw, za KDE probaj Suse, dobro popeglana distra.

btw2, pod (DE koju ne spominjem), v.1.3 wlan radi. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2014 16:42 (ihush).
16 godina
odjavljen

wlan0 se vidi pod ifconfig i pod iwconfigom.

Update BIOSa sumnjam - radilo je normalno 2-3 sata i kroz nekoliko restartova/gašenja. Samo je "odjednom" prestalo i to nakon 2 sata gledanja filma.

Probat ću sa /etc/init.d/NetworkManager restart (mada ga vidim pod procesima). Sad ne radi ni nakon boota...

11 godina
neaktivan

Dragi forumaši

Molio bih vas za preporuku nekog programa za ubuntu da montira virtualne pogone iso, daa, bin itd slika. Nesto slicno PowerIso na windowsima. Trazim vec dugo bez uspjeha, a to mi je posljednji "uvjet" da pređem na ubuntu sve ostale sam obavio. Zadovoljan sam radom ubuntu-a pa konkretno mislim preći ako se i ovaj posljednji uvjet ispuni.

Rijec je o Ubuntu 13.10

Unaprijed hvala.

0 0 hvala 0
13 godina
Newton kaže...

Dragi forumaši

Molio bih vas za preporuku nekog programa za ubuntu da montira virtualne pogone iso, daa, bin itd slika. Nesto slicno PowerIso na windowsima. Trazim vec dugo bez uspjeha, a to mi je posljednji "uvjet" da pređem na ubuntu sve ostale sam obavio. Zadovoljan sam radom ubuntu-a pa konkretno mislim preći ako se i ovaj posljednji uvjet ispuni.

Rijec je o Ubuntu 13.10

Unaprijed hvala.

Evo ti lista takvog softwarea pa si odaberi što ti odgovara od onih koji rade na Linuxu (samo sortiraj prema OS-u).

Ja osobno koristim Furius ISO Mount i zadovoljan sam.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
14 godina

Jel zna neko kak se može povećati veličina sata i datuma na Mintu 17 Mate.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Hvala puno na datom popisu, puno mi je pomoglo.

Odabrao sam CDemu, skinu na netu .deb datoteku i instalirao preko ubunovog softwerskog centra. Instalacija je uredno prosla bar kako izgleda. 

Nisam nikako mogao naći datotetku pokretanja, pa glasi pitanje kako pokrenuti CDemu, vjerojatno nekom naredbom iz terminala?

0 0 hvala 0
13 godina
Newton kaže...

Odabrao sam CDemu, skinu na netu .deb datoteku i instalirao preko ubunovog softwerskog centra. Instalacija je uredno prosla bar kako izgleda. 

Nisam nikako mogao naći datotetku pokretanja, pa glasi pitanje kako pokrenuti CDemu, vjerojatno nekom naredbom iz terminala?

Koliko primjećujem, radi se o konzolnoj aplikaciji koju bi trebao pokretati iz terminala i u njemu ju koristiti.

Pretpostavljam da te to baš previše ne zanima pa zato pogledaj koji ti GUI frontend odgovara na Arch Wiki (odličan site, btw) stranici.

Nemoj naravno deinstalirati CDemu jer će se na njega oslanjati frontend koji odabereš.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2014 21:58 (pr0n_addict).
16 godina
Newton kaže...

-tražiš svjećice na dizelašu, ovo je linux, nema .exe-a. Sve je file, samo što neki mogu biti izvršni (hint desni klik).

-već rečeno, skineš frontend za DE (GUI) koji koristiš, gnome/kde.. ali trebalo bi biti nepotrebno jer svaka distra ugl. ima i takav alat, npr brasero (il' što je sad aktuelno), kao i to da možeš baš sve u treminalu, npr dodati neki liveboot ISO u grub (mount). Svaki howto možeš pronaći na wiki, distri koju koristiš ili ... zapravo svejedno kako dođeš do cilja. Terminal je 'univerzalna' uputa, jer ne ovisi o distri/DE.. osim dependencyja (kao verzija kernela i libova). Jednostavan copy/paste u terminal i stvar je gotova (nije loše ni snimiti kao 'txt' file ili skriptu).

kao root ili su, potrebno je staza-path i naziv iso filea koji je u primjeru 'disk1.iso' : # mount -o loop disk1.iso /mnt/disk

važno: linux je case sensitive, mala/VELIKA slova.

Ili iz software centra (iz primjera) povučeš furius iso mount..

-btw, nema potrebe skidati .deb ako koristiš soft.centar, za početak je soft.c. dovoljan (izbor) uz opis aplikacije (gledaj zvjezdice i ne instaliravaj baš sve po redu).

17 godina

ne mogu se pomirit sa cinjenicom da mene hybrid amd tjera dalje od linux-- nakon 2 dana na windowsu 8 po prvi putam sada isprobavam mint 17.. nadam se boljem iskustvu..

btw. probao sam instalirati zorin os gaming edition ali me ne voli tj ne mogu ga instalirati jer mi javlja low graphic mode i od toga dalje nema :(

psn id: mNik987
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ja se slabo u terminalu snalazim tako da tako nece ici. Koji od takvih programa koristi grafički inerfejs?

Bio sam ako se ne varam za CDemu vidio da ima svoj prozor negdje na netu, htio sam link stavit ali ga nisam nasao.

Hvala na odgovorima ali pasalo bi mi nesto "vidljivije" , a ovo sto ste vi jos govorili nisam razumio, POCETNIK.

Kad sam Windowse savlado rekao sam sebi "Ajde vrijeme je prosirit znajne."  Sa linux-om sam se susreo vise puta ali ne nista trajno. Radio na BackTrack-u, mnogim live distrama (samo za backup ili izvodio nekakve testove). A sto se tice ostalog imao sam vako ubuntu ili mint na virtualki, više onako da se sam sa sobom dogovorim koje mi se grafičko sucelje odgovara. Pa posao sad da i pređem ali ne ide mi za rukom bas..

Uopce ne instaliram sve po redu samo ono sto mi treba a to je nekih 5-6 programa, a kad sam trazio CDemu nisam ga nasao u centru, a ne znam radit sa tar.gz datotekama. Pa sam downladovo .deb

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2014 20:37 (Newton).

0 0 hvala 0
16 godina

cdemu frontend...

-backtrack... to je bolje ispustiti iz CVa, nije backup alat, nije ni test alat... samo je linux distra s nakupinom aplikacija i drivera. (kao i svaka druga).

-korištenje terminala je teže... kad bi morao znati (bez pomoći npr googlea ili man), s tim se svodi na copy-paste, tako da nije neka 'težina', uz to postaješ 'hoxer-geek-guru...' daleko jači nego s BTom. Koje naredbe, switcheve, sintaxu trebaš za neki task? Npr mountanje ISOa, trebaš path do filea, dal to radiš kroz GUI ili copypaste u terminalu, nema razlike. Ni gurui ne tipkaju pathove u terminalu ali zato koriste copypaste npr iz filemanagera kojim dođu do ISO filea, pa čak zbog ljenosti koriste skripte. Ako ISOe držiš u jednom folderu tad je dovoljno u skripti pretipkati naziv željenog ISOa i pokernuti skriptu. Ako neki alat za mountanje moraš npr browsati do filea.. vrijeme-klikovi.. sve ispadne jednako. Razlika je smao što bez frontenda ne ovisiš o distri-guiu.. jer ispod haube (u trminalu) je jednako. Bitno je samo da se ti snađeš, da napraviš ono što si želio, problem je što su svi howtouvi za treminal (ili za konkretnu app-frontend u ovom slučaju). Usporedba, npr ako koristiš WinZip i objašnjavaš nekom ekako nešto zapakirati-raspakirati.. tad je to uputa za konkretan winzip, ne za winrar.. jer se razlikuje sintaxa, pathovi i sl. ali je slično i može se svatko snaći tko ima osnovna znanja. Problem je samo ako osoba nikad nije koristila ništa, nema nikakvo iskustvo itd.

-s linuxom (ili bilo kojim OSom) se ne susrećeš. Trebaš ih koristiti (ako su ti potrebni), naravno uz neko elementarno znanje za svaki nivo, npr kako programirati vešmašinu je meni još nedokučivo u kombinaciji s bijelim rubljem i arielom... Učiti nešto je OK, barem 'susresti se', ali bez korištenja zapravo nikad nećeš ništa znati. Kad bi usporedio s automobilom, pa jednako kao da kažeš, vidio sam auto (nisi ga vozio)... tek upotrebom teoretiziranje 'dobija smisao', pa tako i terminal (koji je meni zadnja opcija, klikam koliko mogu dok za npr čupanje logova-grepanje .. jednostavno nema managera koji bi bio 1% fleksibilan kao naitpkane naredbe, to opet ne znači da konkretni job ne obavim klikajućom aplikaciojom, nego sve ima svoje prednosti..) postane lakši tj poćneš shvaćti da je to sve 'isto' ili slićno.. ništa magičnog, taboo, ... klik, radi. Uz to što klasično za linux, može ista stvar na 104 načina i još par koje samo hackeri znaju...

-npr, najmanje je bitno koje distre si 'susreo', bitnije je dali si primijetio razliku ili 'razliku'? Dali si našao distru za sebe?... traži dalje. Kreni s Distrowatcha i ne uzimaj tuđe kriterije za svoje potrebe (ili navedi konkretnije pa će se možda nešto predložiti).

btw, u VMu je teže dobiti feeling DE/GUIa, zbog ograničenja HWa, emulacije.. daleko konkretnija stvar je live, nakon tog install (dal multiboot OSeva, pa čak i desetak linux distri..) zbog realnog osjećaja brzine, responzivnosti... i problema (vidi post iznad tvog). Tj. to su korisnički razlozi koji mogu biti tvoj kriterij za ili protiv neke distre ili konkretnije neke aplikacije koja može biti problematična ili neusklađena s DE. (kao što si se iz nekog razloga odlučio za CDemu.. možda zbog abecede?).

Ako si nešto testirao prije npr godine dana, danas ne mora biti jednako, dal zbog SWa ili HWa...

edit:

evo prvog s googlea, cdemu ..

How to get cdemu-daemon

Ubuntu 9.10+:
Just execute this command in your terminal:
sudo add-apt-repository ppa:cdemu/ppa && sudo apt-get update

vidi dio u terminalu, jednostavno selektiraš i copy-pasteaš u terminal. Ili tražiš u soft.centru (ali dodatni repo treba prvo dodati ako se ne nalazi u standardnom ubuntuovom, ppa. To je recimo, službeni i prošireni popis softwarea..)

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2014 22:32 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Koje naredbe, switcheve, sintaxu trebaš za neki task? Npr mountanje ISOa, trebaš path do filea, dal to radiš kroz GUI ili copypaste u terminalu, nema razlike. Ni gurui ne tipkaju pathove u terminalu ali zato koriste copypaste npr iz filemanagera kojim dođu do ISO filea, pa čak zbog ljenosti koriste skripte.

pa možda i tipkaju, al znaju jedan mali, ali odličan trik: dovoljno je napisati jedno ili nekoliko prvih slova filea/foldera i stisnuti tab. ako ih ima više ponudit će ti sve pa biraj. mnogi početnici ovo ne znaju, a to radi i u ms command promptu. 

Life is too short to remove USB safely
17 godina

Ovo bi trebalo biti ok ?

nikola@nikola-Aspire-V5-552G ~ $ inxi -Gx
Graphics:  Card-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Richland [Radeon HD 8550G] bus-ID: 00:01.0
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Mars [Radeon HD 8670A/8670M/8750M] bus-ID: 01:00.0
           X.Org: 1.15.1 driver: fglrx Resolution: 1366x768@60.0hz
           GLX Renderer: AMD Radeon HD 8600/8700M GLX Version: 4.4.12874 - CPC 14.10.1006.1001 Direct Rendering: Yes
nikola@nikola-Aspire-V5-552G ~ $ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +69.0°C  (crit = +100.0°C)

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1:        +69.9°C  (high = +70.0°C)
                       (crit = +100.0°C, hyst = +99.0°C)

nikola@nikola-Aspire-V5-552G ~ $ fglrxinfo
display: :0  screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 8600/8700M
OpenGL version string: 4.4.12874 Compatibility Profile Context 14.10.1006.1001

psn id: mNik987
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

bog ljudi ovako nisam jos rabio linux nikada,ono sto me zanima dali ima vise tih linux verzija,recimo kao windows xp,7 i 8.ili postoji samo jedna verzija.

ako postoji vise koja je najbolja,za instalaciju.da li se oni instaliraju isto kao recimo windows 7,ili drugacije pa bih molio pomoc,oko toga i ako ima upit

instalacije,i gdije se mogu skinut na kojoj stranci.{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
fight kaže...

bog ljudi ovako nisam jos rabio linux nikada,ono sto me zanima dali ima vise tih linux verzija,recimo kao windows xp,7 i 8.ili postoji samo jedna verzija.

ako postoji vise koja je najbolja,za instalaciju.da li se oni instaliraju isto kao recimo windows 7,ili drugacije pa bih molio pomoc,oko toga i ako ima upit

instalacije,i gdije se mogu skinut na kojoj stranci.{#}

Eto, pročitaj to i znaš sve potrebno za početi s linuxom.

Windows -> Linux Guide

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.6.2014 13:32 (josipva).
11 godina
neaktivan

Trazio sam "komande" za montiranje virtualnih pogona sa cdemu, nasao sam neke (ne znam da li su točne). Izbacilo mi je u terminalu sljedeću poruku....

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Newton kaže...

Trazio sam "komande" za montiranje virtualnih pogona sa cdemu, nasao sam neke (ne znam da li su točne). Izbacilo mi je u terminalu sljedeću poruku....

Imaš u software centeru program koji se zove FuriusIsoMount i dolazi sa grafičkim sučeljem...Nemoj se mučit sa terminalom ako ti ne ide, sa terminalom se polako upoznaje.

Usput većina programa ti ima help, napiši u terminalu imeprograma --help i dobiješ popis naredbi i ostalo.

@modovi, Sunce se okreće oko Zemlje,ne?
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.6.2014 15:04 (zerocool12).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice