Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.509.467
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...
arius kaže...

Da li je ImageWriter idealno rjesenje za instalaciju Linuxa bez problema,samo usb imati i to bi bilo sve ???

Teško je ovako napikavati.

Hajde ti nama lijepo opiši koji je tvoj problem i što bi htio postići. Nakon toga će "veliki" umovi valjda smisliti nešto da ti pomogne.

Mislio sam probati cinnamon maye ali mi je cd citac pri kraju pa sam mislio da ga instaliram preko usb-a ali nisam bas siguran da li mi bios podrzava bootanje preko usb pa me zanimao neki drugi nacin instalacije ako postoji

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.1.2014 13:01 (arius).
13 godina
neaktivan

Mislio sam probati cinnamon maye ali mi je cd citac pri kraju pa sam mislio da ga instaliram preko usb-a ali nisam bas siguran da li mi bios podrzava bootanje preko usb pa me zanimao neki drugi nacin instalacije ako postoji

Pa zasto jednostavno ne pogledas jel imas opciju tu u biosu? Ili ubaci bootabilan usb restartuj kompjuter i udi u quick boot (obicno je to tipka F11,F12 ili F10) pa vidi jel ti ima tu USB.

Sadmir K
15 godina
protjeran
arius kaže...
mario.L_hr kaže...
arius kaže...

Da li je ImageWriter idealno rjesenje za instalaciju Linuxa bez problema,samo usb imati i to bi bilo sve ???

Teško je ovako napikavati.

Hajde ti nama lijepo opiši koji je tvoj problem i što bi htio postići. Nakon toga će "veliki" umovi valjda smisliti nešto da ti pomogne.

Linux mint 13 mate je bolji i manje zahtjevniji

http://www.soundstream.com/
17 godina
neaktivan
soundstream kaže...

Linux mint 13 mate je bolji i manje zahtjevniji

Ako je bolji tebi, ne mora znaciti da je bolji i njemu. Stvar izbora.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ne vezano toliko uz linux, ali jeste uz linusa. malo se naživcirao s AT&T mobilnim providerom, jer je morao otići po novu SIM karticu iako je i stara radila

https://plus.google.com/102150693225130002912/posts/X3wSkve3Jt1

kad već pišem znate li da je izašao novi libreoffice 4.2. može se instalirat uz već stariji postojeći 4.1, ali se onda mora pokretati sa komandom libreoffice4.2, ili se može maknuti stari i dodati novi repo

http://www.yourownlinux.com/2014/01/libreoffice4-2-released-install-libreoffice-4-2-in-linux.html

izašao je i prvi stabilni pro video editor lightworks za linux

http://www.lwks.com/

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period

3 0 hvala 5
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

ne vezano toliko uz linux, ali jeste uz linusa. malo se naživcirao s AT&T mobilnim providerom, jer je morao otići po novu SIM karticu iako je i stara radila

https://plus.google.com/102150693225130002912/posts/X3wSkve3Jt1

kad već pišem znate li da je izašao novi libreoffice 4.2. može se instalirat uz već stariji postojeći 4.1, ali se onda mora pokretati sa komandom libreoffice4.2, ili se može maknuti stari i dodati novi repo

http://www.yourownlinux.com/2014/01/libreoffice4-2-released-install-libreoffice-4-2-in-linux.html

izašao je i prvi stabilni pro video editor lightworks za linux

http://www.lwks.com/

Odličan post,

jel ovaj lightworks samo za 64bit OS?

Uz to,jel moguće ikako pokrenuti 64bitne aplikacije na 32 bitnom OS-u?

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.2.2014 17:27 (zerocool12).
17 godina
neaktivan

novi libreoffice na prvu izgleda puno bolje surađuje sa docx-om. trenutno ispobavam na linuxu i iako piše da je font kao i u originalnom dokkumentu, izgleda da su slova veća i ima više redova teksta. dakle odgovara i font i veličina a ipak tekst nema jednako redova.

ovdje sam skinio sample file

link

*i drugi sample file izgleda jako dobro (4. slika). zadnji put kad sam probao s 4.1 znam da nije podržavao dropcaps, uokvirene riječi u pravokutniku i tablice su loše izgledale. ovo ulijeva nadu

link 

**evo kako to na windowsima izgleda (slika 5). pogledajte zaokruženo crvenom riječ. u libreofficeu je ta riječ zajedno s cijelom rečenicom u istom redu, dok je u offceu2010 ta riječ prešla u drugi red. font isti, calibri, veličina 11 kod oba programa. to mi nije baš jasno. druga razlika je u crtama u tablici. na linuxu je ovo bilo ok, dok su ovdje malo različite, lijeva tablica je libreoffice

linux - lo42 vs pdf linux - lo42 vs pdf
windows - lo42 vs mso 2010 windows - lo42 vs mso 2010
windows - lo42 vs mso 2010 windows - lo42 vs mso 2010
Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2014 8:29 (hrvooje).

0 0 hvala 5
16 godina

.. predpostavljam, daj je razlog orphan controll ili sl., tj. automatski kerning... (stiskanje da stane).

-drugi mogući uzrok, printer (MSO defaultno pokupi postavke-margine..)

-uključi prikaz spec.znakova, vidi dali je neka oznaka-spacer i sl. 'viška'.

btw, ovo je već vrlo dobro, ne traži previše. {#} (indirektno, dokaz da je stari Libre krivac za rasipanje po ekranu, ne MS politika).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

kakve su vam performanse na SSDu?

rijec je o 180GB Intel 530 series i mint 16 distribuciji (prije toga ubuntu i debian, ista stvar i kod njih)

boot vrijeme je relativno ok, ali sve dalje od toga je muka

npr prvo startanje vibera, chromea, eclipse, ulazak u settingse, itd odmah nakon boota traje i po 20-30sec..

takvih problema uopce nemam u windowsima sa SSDom

TRIM sam enejblao (uostalom, novi je ssd..), ext4 filesystem

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2014 15:17 (Fanu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Fanu kaže...

kakve su vam performanse na SSDu?

rijec je o 180GB Intel 530 series i mint 16 distribuciji (prije toga ubuntu i debian, ista stvar i kod njih)

boot vrijeme je relativno ok, ali sve dalje od toga je muka

npr prvo startanje vibera, chromea, eclipse, ulazak u settingse, itd odmah nakon boota traje i po 20-30sec..

takvih problema uopce nemam u windowsima sa SSDom

TRIM sam enejblao (uostalom, novi je ssd..), ext4 filesystem

Mozda da umjesto ext4 stavis F2FS

http://www.soundstream.com/
13 godina
neaktivan

Opet ja sa svojim problemima ali sad je stvarno nesto ozbiljno.Neki dan napravim bootabilan usb sa ImageWritterom i kad sam uspio da sve ustimam pokusavao sam nekako da formatiram usb ali bezuspjesno.Uspijem nekako preko windows 7 i umjesto 8gb kolika mu je memorija sad mu je samo 1gb.Na njega stane jedan film i nista vise odmah me upozorava da nemam slobodnog prostora.Uslikao sam problem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
arius kaže...

Opet ja sa svojim problemima ali sad je stvarno nesto ozbiljno.Neki dan napravim bootabilan usb sa ImageWritterom i kad sam uspio da sve ustimam pokusavao sam nekako da formatiram usb ali bezuspjesno.Uspijem nekako preko windows 7 i umjesto 8gb kolika mu je memorija sad mu je samo 1gb.Na njega stane jedan film i nista vise odmah me upozorava da nemam slobodnog prostora.Uslikao sam problem.

uzmi neki menager za particije i sa njim kad vec ne znas iz win 7 

http://www.top5freeware.com/top-5-free-disk-partition-software-for-windows

14 godina
Vjerojatno ti je ostatak diska unalocated. Kako si slikao pod Linuxom, pokreni Gparted, odaberi USB koji te muči i sredi particije (iznova sve u jednu, kreirati dvije particije, shrinkati ih u jednu,....).
Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

Sta sad,uspio sam napraviti ali ne znam kako da ih spojim

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ajme meni...

pa samo obrisi obje particije i napravi jednu novu.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
13 godina
neaktivan

Sad je uredu,morao sam ga istekat pa ga ponovo prikopcat i sad sve radi....hvala puno

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

nvidia je izbacila nouveau open-source driver u razvoju za K1 chip predstavljen na CES-u. očito da je linus sa svojim srednjim prstom utjecao na nvidiu i oni sada nastoje poboljšati svoju podršku na linuxu. ovo je veliki vjetar u leđa za nouveau projekt i open-source developere. naravno i nvidia tu ima svoju računicu, imati što više svojih čipova među računalima na androidu i linuxu.

http://www.muktware.com/2014/02/linus-torvalds-gives-thumbs-nvidia-nouveau-project/20415

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

.. predpostavljam, daj je razlog orphan controll ili sl., tj. automatski kerning... (stiskanje da stane).

-drugi mogući uzrok, printer (MSO defaultno pokupi postavke-margine..)

-uključi prikaz spec.znakova, vidi dali je neka oznaka-spacer i sl. 'viška'.

btw, ovo je već vrlo dobro, ne traži previše. {#} (indirektno, dokaz da je stari Libre krivac za rasipanje po ekranu, ne MS politika).

možeš li pomoći da pronađem pronađem i popalim te opcije? po meni ovo je do sada najveći napredak s docx formatiranjem. 

16 godina
hrvooje kaže...
..

možeš li pomoći da pronađem pronađem i popalim te opcije? po meni ovo je do sada najveći napredak s docx formatiranjem. 

-čak i izgleda OK.

-ovo je napamet, FAQ im je neobično siromašan..

When in Writer: Last Line

When in Writer: Specify the alignment for the last line in the paragraph.

When in Writer: Expand single word

When in Writer: If the last line of a justified paragraph consists of one word, the word is stretched to the width of the paragraph.

When in Writer: {{{1}}}== Properties ==

-nešto takvog bi moglo biti uzrok. Nije mi pri ruci (i neće skoro jer mi je office potreban k'o piletu sisa) tako da ne mogu konkretnije pomoći. {#}

13 godina
neaktivan

Kako u debianu pomoću terminala otvorit neki folder i datoteku koja mi se nalazi na desktopu?? tražio sam po internetu ali nigdje normalnog i razumljivog odgovora

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

0 0 hvala 0
14 godina
Shockwave kaže...

Kako u debianu pomoću terminala otvorit neki folder i datoteku koja mi se nalazi na desktopu?? tražio sam po internetu ali nigdje normalnog i razumljivog odgovora

Pa vrlo jednostavno. Prvo trebaš otvoriti Terminal u traženom folderu (ili kroz Nautilus da odabereš da se u trenutnom folderu otvori terminal ili šetnjom kroz terminal komandom cd putanja_od_željenog_mjesta_gdje-želiš_doći). Da bi napravio novi folder koristi komandu mkdir moj_novi_folder. Što se tiče otvaranja filea daj navedi o kakvom fileu se radi.

13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Shockwave kaže...

Pa vrlo jednostavno. Prvo trebaš otvoriti Terminal u traženom folderu (ili kroz Nautilus da odabereš da se u trenutnom folderu otvori terminal ili šetnjom kroz terminal komandom cd putanja_od_željenog_mjesta_gdje-želiš_doći). Da bi napravio novi folder koristi komandu mkdir moj_novi_folder. Što se tiče otvaranja filea daj navedi o kakvom fileu se radi.

radi se o gerix wifi crackeru i folder mi je na desktopu zove se gerix-wifi-cracker-master i pokušao sam pomoću desnog klika li nema mi nigdje terminala pa ako se to može naknadno staviti ili?

edit: pokušao sam pomoću terminala ali mi ne ide nikako prekomplicirano je za mene

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2014 16:17 (Shockwave).
17 godina

recimo da si na defaultnoj lokaciji sto je "Home" i recimo da ti je u tom folderu fajl koji zelis pokrenuti i zove se gerix

upisi u terminal sljedece:

cd Desktop (lupni enter)

cd gerix-wifi-cracker-master (lupni enter)

./gerix (lupni enter, ako se zove drukcije onda logicno promjeni taj naziv u ovoj komandi)

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2014 16:55 (josipva).
15 godina
neaktivan

Zna netko kako riješiti problem sa tipografijom na Fedori 20? Više mi se sviđala na Ubuntu-u, potrebna mi je zbog web dizajna.

Programer,web developer

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Shockwave kaže...

radi se o gerix wifi crackeru i folder mi je na desktopu zove se gerix-wifi-cracker-master i pokušao sam pomoću desnog klika li nema mi nigdje terminala pa ako se to može naknadno staviti ili?

edit: pokušao sam pomoću terminala ali mi ne ide nikako prekomplicirano je za mene

Da bi znao navigirati po racunalu, moras znati kako ti izgleda struktura direktorija. Direktorij Desktop je u tvom /home direktoriju (/home/tvoje_korisnicko_ime). Ako otvoris terminal kao obican user, on ce se otvoriti tocno u tvome /home direktoriju (/home/tvoje_korisnicko_ime).

Sad upisi:

ls

Oba slova su malo slovo L. Sad ce ti se ispisati nesto slicno ovome (ne nuzno isti direktoriji, ovako je kod mene):

aafm/             bckup/  code/       Desktop/    Downloads/  eclipse/    igre/   NetBeansProjects/  Public/           rpmbuild/        Templates/  VirtualBox VMs/     workspace_eclipse_cpp/
android_project/  bin/    CodeBlocks/  Documents/  Dropbox/    GP4 Files/  Music/  Pictures/          qtcreator-2.8.0/  SailfishOS_sdk/  Videos/     workspace_eclipse/  wx/

Naredba ls ispisuje one direktorije koji se nalaze u ovom direktoriju u kojem si ti sad (a trenutno sam u svom home direktoriju). Znaci ista stvar kao da si otvorio na graficki nacin home pa ti on pokaze sve te direktorije. Samo ovo je u terminalu.

Sad pogledaj boldano. To je Desktop direktorij. Da udes u njega moras koristiti naredbu cd (change directory). Upises:

cd Desktop

i lupis Enter. Ovo je kao da si u grafickom sucelju dva puta kliknuo na Desktop direktorij pa si usao u njega.

Obavezno upisati tocno velika i mala slova jer je Linux osjetljiv na to. Desktop i desktop su dva razlicita imena.

Ako sada uneses naredbu ls -l (ls je skraceno od list - iliti izlistaj), izlistat ce ti se sadrzaj direktorija Desktop (jer si pozicioniran u njemu).

Tako se kreces po kompjuteru u terminalu. S naredbom cd (s njom ulazis/izlazis iz direktorija) i ls (s njom izlistas da vidis sto sve ima u direktoriju). Naredba cd prima i jedan poseban direktorij koji se zove .. (tako se zove, dvije tocke). Kad upises:

cd ..vratit ces se jedan direktorij unazad. Kao da si u grafickom sucelju kliknuo back.

To je u biti to za kretanje po file strukturi. Eh sad, sto se tice otvaranja datoteke, sve ovisi kakva je datoteka. Ovisno kakva je, na taj nacin ces ju otvoriti.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2014 22:46 (1domagoj1).
14 godina
hrvooje kaže...

novi libreoffice na prvu izgleda puno bolje surađuje sa docx-om. trenutno ispobavam na linuxu i iako piše da je font kao i u originalnom dokkumentu, izgleda da su slova veća i ima više redova teksta. dakle odgovara i font i veličina a ipak tekst nema jednako redova.

Isprobao sam ga pod Windowsima i moram priznati da me je oduševio. Sve dokumente koji su mi potrebni (tekstualni dio projektne dokumentacije, specifikacije, memorandumi, narudžbenice, računi,....) identično prikazuju novi LO i MSO 2013. Kako je to sve što mi treba ja presretan. Ovo bi mogla biti jedna od uspješnijih verzija. Nadam se da će ju (u nekom od idućih brojeva BUG-a) recenzirati, znate već tko (hint: Dečko koji obećava {#}).

16 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

Zna netko kako riješiti problem sa tipografijom na Fedori 20? Više mi se sviđala na Ubuntu-u, potrebna mi je zbog web dizajna.

GNOME?  Instaliraj i pokreni GNOME Tweak Tool, odaberi Fonts, promijeni Hinting na Slight i Antialiasing na RGBA. Text scaling factor vrijednost se određuje kao (<PPI monitora>/96). Full HD monitor od 23" ima 95,78 PPI; 23,8" (24") ima 92,56 PPI, 27" ima 81.59 PPI. Vrijednost možeš saznati pomoću kalkulatora na http://www.sven.de/dpi/   Ako ti treba veća preciznost od klizača u GTT-u, TSF možeš promijeniti u Terminalu putem naredbe gsettings set org.gnome.desktop.interface text-scaling-factor 0.9642 za monitor s 92,56 PPI.

XFCE?  Settings -> Appearance, tab Fonts, uključi Enable anti-aliasing, postavi Hinting na Slight i Sub-pixel order na RGB. Možeš podesiti i DPI (PPI) na vrijednost koja odgovara monitoru kojeg koristiš.

KDE?  System Settings -> Appearance -> Fonts, Use antialiasing na Enabled, klikni Configure, uključi Use sub-pixel rendering i postavi na RGB, postavi Hinting style na Slight. Također postoji opcija za forsiranje rezolucije fontova (Force fonts DPI).

Ako želiš promijeniti TSF/DPI postavke, uzmi u obzir da rijetko koji korisnik mijenja postavke rezolucije u OS-u, nego se uglavnom koristi 96 PPI (DPI).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...

Isprobao sam ga pod Windowsima i moram priznati da me je oduševio. Sve dokumente koji su mi potrebni (tekstualni dio projektne dokumentacije, specifikacije, memorandumi, narudžbenice, računi,....) identično prikazuju novi LO i MSO 2013. Kako je to sve što mi treba ja presretan. Ovo bi mogla biti jedna od uspješnijih verzija. Nadam se da će ju (u nekom od idućih brojeva BUG-a) recenzirati, znate već tko (hint: Dečko koji obećava {#}).

da, niti spomena na stranici, niti od dežurnih recezenata {#}

uglavnom, evo još nekih razlika koje sam primjetio.

• kad sam isključio Allow row to break across pages and colums tablica se prikazala kao na MSO neprelomljena na drugu stranicu (prva slika).
  • nadalje, riječ Rb koja predstavlja redni broj i sa uključenim kerningom (format - character - position - pair kerning) mi baca svako slovo u svoj red iako na MSO to nije sluaj. ćelije su iste širine (druga slika).
  • treći sitni problem koji sam primjetio je prikaz granica tablice i numeriranje stranica. grancie tablice su iste debljine i na lo42 i na mso, ali se ne prikazuju jednako. kod lo42 izgledaju deblje ili kao da imaju sjenu ili 3D, iako je sve to isključeno. broj stranice ima sivu pozadinu (treća slika) 

nisu to sad neki strašni problemi da se ne bi moglo radit i veseli me napredak u formatiranju. nadam se da će uskoro potpuno uspjeti prikazati xml kao i mso. 

*zna li tko u čemu je razlika između MS Word 2013 XML i Office Open XML? ne bi li to trebalo biti isto? (četvrta slika)

**@ihush

politika microsofta je kriva utoliko što je izglasana njihova tehnologija za standard i time imaju veliku startnu prednost. sam standard ima preko 6000 stranica. evo šta kaže libreoffice developer

We never claimed that we can handle docx or doc files perfectly. This is actually nearly impossible as the OOXML standard has more than 6000 pages and the doc filter was written in a time when there was no specification of the file format available.

We are improving the filters by time. However if you have documents that are not opened correctly we ask you to have a look at bugzilla if it is reported already and otherwise open a new bug report with a test document. Without test documents showing issues it is much more difficult for us to fix these issues. But please note that this does not mean that we can promise to fix your issues soon as we have dozens if not hundreds of similar issues.

prijavljivati što više bugova sa primjerima. za one koji žele znati više, evo bloga LO developera

16 godina
hrvooje kaže...
..

*zna li tko u čemu je razlika između MS Word 2013 XML i Office Open XML? ne bi li to trebalo biti isto? (četvrta slika)

**@ihush

politika microsofta je kriva utoliko što je izglasana njihova tehnologija za standard i time imaju veliku startnu prednost. sam standard ima preko 6000 stranica. evo šta kaže libreoffice developer

..prijavljivati što više bugova sa primjerima. za one koji žele znati više, evo bloga LO developera

- postoje dva naziva, već to je 'razlika'... naravno da nije istio (zbog copyrighta). Postoje jer je MSu to bio interes, tj standard-vlasništvo...

- opet argument 6.000 str.. da ih je i 600.000 ili samo 6, objašnjenje ti je novi LO koji je bolji od svih ptethosnih zajedno, na temelju tih istih dokumenata. Dakle, das su 'pravilnije' implementirali potrebne filtere. Dali će u idućoj reinkarnaciji i ovih par stvari koje su pronašao biti riješeno? Možda, nadamo se... ali ti je to direktan dokaz da nije problem (velika) dokumentacija standarda. Nasuprot, važno je da dokumentacija postoji i tad (skoro) sve radi. Tako da je Open/Libre.. krivac, samo što su nekad imali izgovor. U ovom slučaju riječ krivac možemo zamijeniti sa zaslužan, jer je ovo jako dobro (napokon!).

- naravno da će LO dev jadikovati i optuživati drugu stranu (koja nije nevina, ali vidimo da nije nemoguće...).

17 godina
neaktivan

očito da se može. sad kad je dokumentacija tu (kažu da za .doc nisu imali dokumentaciju) jedini relevantni faktor su resursi tj. developeri/vrijeme/novac. sigurno je da se ne mogu mjeriti sa microsoftom kojemu je office jedan od glavnih donosilaca prihoda, al bitno je da se pređe neki prag upotrebljivosti. 

*ali ako postoje OOXML i MSXML nije li to isto kao i nekada .doc i .odt? nije li dogovoren jedan XML standard i to OOXML.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2014 14:07 (hrvooje).

2 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice