Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.507.709
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Op! Imam ja opet par pitanja. E, da, kaj se tiče onih debova i dependenciesa, riješio sam. Naišao sam na zgodan projekt - Keryx. Pa ako nekom zatreba... ;)

Dakle, pitanja. Ovako, zanima me, koja je razlika između sljedećih naredbi:

tar -cvzf direktorij.tar.gz direktorij/

tar -cvf - direktorij/ | gzip > direktorij.tar.gz

Okej, znam da su ove dvije naredbe (donje ove) "pipe-ane" (u nedostatku boljeg izraza), tj. da tar-ov output ide u gzip-ov input. Ali dali postoji još koja konkretna razlika između te dvije naredbe ili je to to? Još me zanima, kaj točno predstavlja ova crta (dash) "-" koja se nalazi između function lettersa i direktorij/ u drugoj naredbi(ama)? I zadnje pitanjce, ako bi u drugoj naredbi dodal gzip-u slovo -c, kaj to točno znači? U manu piše: "Write output on standard output; keep original files unchanged. If there are several input files, the output consists of a sequence of independently compressed members.", ali mi to nije previše jasno, ako neko bi to mogao objasnit na zdravoseljački. :)

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.9.2010 23:28 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

zdravoseljacki: probaj pa vidi sta ce se desit :-D nemres zasrat nis, ipak su gzip i tar u pitanju, pa sto onda ne odvrtis obje naredbe i vidis kaj ces dobit? :-) ja iskreno nemam pojma sta rade ti switchevi. necu ni nagadjat :-) najbitnije je da se posao odradi dobro, kaj ne?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ok, je se ne razumijem toliko pa imam jedno lakše pitanje. Danas sam probao proširiti i smanjiti neke particije GPartedom sa live CD-a Ubuntu-a ali sam odustao od toga zbog predugačkih radnji dok je radio onu provjeru bad sektora pa sam si ponovo instalirao Ubuntu (ovaj put kako spada). Sad me jedino muči jedna stvar. Na tom laptopu imam hard od 160 GB koji je podjeljen na dvije particije, ona na kojoj je Ubuntu je od 50 GB a ova druga preostali prostor. Ta druga particija je u NTFS formatu, to mi je još od Windowsa 7. Na njoj imam filmove i ostale stvari. Glupo mi je što mora biti mountana da bi mogao pokrenuti nešto s nje. Probao sam sve s nje prebaciti na ovu drugu i onda je formatirati u FAT format ali opet nije dio linuxa. Ili je jedini način da ju formatiram i stavim u Ext3 format preko GParteda sa Live CD-a Ubuntu-a.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
ibazulic kaže...

zdravoseljacki: probaj pa vidi sta ce se desit :-D nemres zasrat nis, ipak su gzip i tar u pitanju, pa sto onda ne odvrtis obje naredbe i vidis kaj ces dobit? :-) ja iskreno nemam pojma sta rade ti switchevi. necu ni nagadjat :-) najbitnije je da se posao odradi dobro, kaj ne?

Pa i jesam, naravno, odmah :D. Iskreno, razlike ne vidim. I jedna i druga su mi napravile tar.gz i nisam vidio apsolutno nikakvu razliku među njima. Očito je jedino razlika u načinu na koji ih rade pa me to zanima. Ali, da, krajnji je rezultat isti (valjda), pa onda već znam koju ću koristiti ubuduće (ovu kraću, hahaha). :)

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Ok, je se ne razumijem toliko pa imam jedno lakše pitanje. Danas sam probao proširiti i smanjiti neke particije GPartedom sa live CD-a Ubuntu-a ali sam odustao od toga zbog predugačkih radnji dok je radio onu provjeru bad sektora pa sam si ponovo instalirao Ubuntu (ovaj put kako spada). Sad me jedino muči jedna stvar. Na tom laptopu imam hard od 160 GB koji je podjeljen na dvije particije, ona na kojoj je Ubuntu je od 50 GB a ova druga preostali prostor. Ta druga particija je u NTFS formatu, to mi je još od Windowsa 7. Na njoj imam filmove i ostale stvari. Glupo mi je što mora biti mountana da bi mogao pokrenuti nešto s nje. Probao sam sve s nje prebaciti na ovu drugu i onda je formatirati u FAT format ali opet nije dio linuxa. Ili je jedini način da ju formatiram i stavim u Ext3 format preko GParteda sa Live CD-a Ubuntu-a.

Ovak, nativni Linux fs-ovi su ti ext2 (prastari, nemoj njega :P), ext3 (i taj već zastarijeva iako ga još dosta ljudi koristi - valjda), ext4 (taj je zadnji extended fs), ReiserFS, Reiser4, XFS, GFS, i ne znam koji još... E sad, ja bi ti preporučio da formatiraš u ext4, najjednostavnije će ti biti. Naravno, ako ne misliš Windowse stavljati ponovno. Onda sve filmove/muziku staviš na tu particiju. Bit će ti i bolje, jer automatski nećeš imat problema s fragmentacijom od koje FAT i NTFS pate, FAT pogotovo. E, ali ako misliš stavljat Windowse i želiš imati pristup tim filmovima i iz Windowsa, onda ti ne ostaje ništa drugo nego NTFS. Jedino si editiraj fstab tak da ti automatski mounta onda tu NTFS particiju.

17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

particije u linuxu uvijek moraju biti montirane da bi se mogle koristiti. cak i tvoja root particija je montirana, na direktorij / :-) analogon montiranju particije u windowsima jest pridodavanje slovne oznake (makar i windowsi mogu mountati pojedine particije na direktorije, to znaju od windowsa 2000). linux normalno cita NTFS particije i stvarno ne kuzim u cemu je tocno problem.

1domagoj1 kaže...
davorsite kaže...

Ovak, nativni Linux fs-ovi su ti ext2 (prastari, nemoj njega :P), ext3 (i taj već zastarijeva iako ga još dosta ljudi koristi - valjda), ext4 (taj je zadnji extended fs), ReiserFS, Reiser4, XFS, GFS, i ne znam koji još... E sad, ja bi ti preporučio da formatiraš u ext4, najjednostavnije će ti biti. Naravno, ako ne misliš Windowse stavljati ponovno. Onda sve filmove/muziku staviš na tu particiju. Bit će ti i bolje, jer automatski nećeš imat problema s fragmentacijom od koje FAT i NTFS pate, FAT pogotovo. E, ali ako misliš stavljat Windowse i želiš imati pristup tim filmovima i iz Windowsa, onda ti ne ostaje ništa drugo nego NTFS. Jedino si editiraj fstab tak da ti automatski mounta onda tu NTFS particiju.

Ext3 i Ext4 su prosirenja osnovnog Ext2 sustava. Ext3 nije nista drugo doli Ext2 sa journaling sistemom. Ext4 je mala, vrlo mala evolucija. dokaz tomu je i isti particijski broj (oznaka 83 u particijskoj tablici) koja oznacava Linux Ext2 sistem. sto se tice fragmentacije, ona postoji i na Ext sustavima, ali prednost njihova je u drugacijoj organizaciji i drugacijem nacinu zapisivanja podataka na disk (nego kod FAT/NTFS) tako da fragmentacija nikad ne prelazi neki izuzetno mali postotak. obicno je fragmentacija na linux particijama debelo unutar 5%, sto kod windowsa u cestom koristenju moze skociti i do 40 pa i vise posto.

17 godina
neaktivan

Jep, znam da ima fragmentacije, ali je užasno malen postotak, pa gotovo i da se ne primjeti. Mišljenja sam da bi više štete napravio FS-u da ga idem defragmentirat nego da ga ostavim tak kak je. /home particija mi je trenutno 64% popunjena, ne primjećujem nikakvu razliku u performansama (još).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala na raznim odgovorima. Zapravo sam htio čitav hard imati pod linuxom tako da sam prije instalacije trebao obrisati tu particiju i sve formatirati i onda rasporediti po želji. Ovako kad je ta particija ostala odvojena od linuxa pa stalno mislim da kad ju mountam da troši više memorije dok gledam recimo neki film s nje nego da ga gledam iz home particije na linuxu. Jel zna netko neki dobar linux program za pretvaranje raznih video datoteka (AVI,MKV,MPG,...) u DVD format koji je gledljiv na DVD Playeru, nešto slično ConvertXtoDVD da mogu ubaciti titlove. Za snimanje DVD/CD-ova koristim Brasero. Jel on dobar ili postoji neki bolji. Znam da postavljam puno pitanja ali stvarno mi se sviđa Ubuntu pa kad riješim te najpotrebnije stvari koje me još donekle vežu za Windowse, Ubuntu postaje glavni i jedini OS na kompu, na laptopu već je.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.9.2010 18:00 (davorsite).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nisam baš radio s audio/video editorima na Linuxu (a i generalno gledajući ništa osim Audacity-a nisam koristio), ali sam čuo za ManDVD (samo u Synaptic upišešmandvd i naći će ga). Malo sam sad prošvrljal i vidim na Softpediji kažu: overall rating 4/5. Pa možeš probati s njime.

0 0 hvala 0
15 godina

Win FF   i  DVD decoder OGM rip. 

Win FF Win FF
DVD decoder OGM rip DVD decoder OGM rip
17 godina
neaktivan
marksuci kaže...

Vau, di si pronašao tak super wallpaper? Dobro, malo offtopic, ali baš mi je odlična!

16 godina
neaktivan
marksuci kaže...

kaj postoji linux verzija ccleanera ? ili ga vrtiš preko wine-a 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Hvala na raznim odgovorima. Zapravo sam htio čitav hard imati pod linuxom tako da sam prije instalacije trebao obrisati tu particiju i sve formatirati i onda rasporediti po želji. Ovako kad je ta particija ostala odvojena od linuxa pa stalno mislim da kad ju mountam da troši više memorije dok gledam recimo neki film s nje nego da ga gledam iz home particije na linuxu. Jel zna netko neki dobar linux program za pretvaranje raznih video datoteka (AVI,MKV,MPG,...) u DVD format koji je gledljiv na DVD Playeru, nešto slično ConvertXtoDVD da mogu ubaciti titlove. Za snimanje DVD/CD-ova koristim Brasero. Jel on dobar ili postoji neki bolji. Znam da postavljam puno pitanja ali stvarno mi se sviđa Ubuntu pa kad riješim te najpotrebnije stvari koje me još donekle vežu za Windowse, Ubuntu postaje glavni i jedini OS na kompu, na laptopu već je.

ovo zuto nikak ne razumijem. ne smije biti nikakve razlike. potrosnja RAMa nema veze sa montiranim sustavom bilo koje vrste. to je nonsens. jedino sta bi ti moglo malo RAMa oduzet jest postavljanje ntfs-3g drivera u RAM ali to je beznacajno malo.

15 godina
protjeran
linuxuser kaže...

kaj postoji linux verzija ccleanera ? ili ga vrtiš preko wine-a 

Ccleaner za linux?? Postoji puno osnovnih grešaka u tom pitanju, a tiču se osnovnih razlika između win i linux.

Ali dobro da ne budemo pesimistični, imaš ubuntu tweak koji ima mogućnosti čišćenja starih paketa, cache-a itd.

Sir Crapsalot.
16 godina
neaktivan

zato i pitam, znam da se linux i windows dosta razlikuju al me zanimalo jer na njihovoj stranici ništa ne piše za linux verziju. Mislim da ovakvi alati preko winea nisu preporučlivi jer si lako može skršiti sustav. 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
15 godina
protjeran

CCcleaner nema smisla za linux. :)  Zato nema verzije za linux. Da ima to bi trebao biti potpuno drugačiji proizvod.

Sir Crapsalot.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

ja sam narućio linux 10.4 i došao mi je i sad me zanima.....ja inaće sad koristim win 7.........i koji je bolji...........i nešto me jako važno zanima jel se može igrat sve igrice koje mogu igrat na windowsu

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ne
50Niggas
15 godina

www.getdeb.net/updates/ubuntu/10.04/

15 godina
17 godina
neaktivan

Nisam se dobro izjasnio. Dakle, mislio sam da mountanje particije možda troši više nekakvih resursa nego pokretanje nečega direktno iz linuxa. To sam pomislio kad mi je jedan film sa te particije, u HD-u (720p - 1,5 GB veličine) malo zaštekao ali moglo je bilo što izazvati to. 

16 godina
protjeran
davorsite kaže...

Nisam se dobro izjasnio. Dakle, mislio sam da mountanje particije možda troši više nekakvih resursa nego pokretanje nečega direktno iz linuxa. To sam pomislio kad mi je jedan film sa te particije, u HD-u (720p - 1,5 GB veličine) malo zaštekao ali moglo je bilo što izazvati to. 

nema to veze sa tim meni nikad nist ne steka sa mountane particije

Dragon Slayer
17 godina
neaktivan

U kojem se programu mogu printati slike tako da se može podesiti veličina ili pozicija na papiru (kao u Irfanu)?

0 0 hvala 0
17 godina
1domagoj1 kaže...

E, ali ako misliš stavljat Windowse i želiš imati pristup tim filmovima i iz Windowsa, onda ti ne ostaje ništa drugo nego NTFS.

Ovakvu informaciju sam vidio već više puta, pa samo da skrenem pažnju - ima više drivera za EXT2/3 sustave koji funkcioniraju pod Windowsima. Neki imaju problema sa sedmicom, ali se i to navodno da srediti preko compatibilitya. Da ne duljim:

1. DiskInternals Linux Reader (dakle, nema pisanja, samo čitanje i to kroz posebnu aplikaciju),

2. EXT2IFS (ovaj driver omogućuje i čitanje i pisanje),

3. coLinux 'driver' (omogućuje pristup EXT, ReiserFS i XFS filesystemima, ali radi potpuno drugačije - vidi coLinux site).

I dalje stoji da je NTFS driver za Linux kvalitetnije i pouzdanije rješenje, ali ako je iz nekog razloga potrebno, može i ovako ;)

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Znam da postoje driveri za Win koji omogućavaju čitanje extended FS-a, ali im baš nisam sklon. Ako me kužiš. :)

Ali da se može, to svakako.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zasto kad gledam neki video na netu ide mi po 2 sekunde ?

Npr pocnem video i umjesto da ide 0:01 0:02 itd meni ide 0:02 0:04 O:06 itd..

Imam Ubuntu 10.04 i da imam zadnju verziju flasha instaliran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Aliser kaže...

jel to video zastajkuje il...

ako da onda 

koja graficka,driveri 

ja sam imo problema sa HD4670 bolje mi je bilo bez drivera neg sa njima 

Dragon Slayer
14 godina
protjeran
Aliser kaže...

možda ti ne odgovaraju "proprietarni" driveri. a možda ih i nemaš. oni ti se nalaze u izborniku pa nešta kao administration i 3 ili 4 ikona s početka "driver nešta, za third party i proprietary drivers.

17 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...
Aliser kaže...

jel to video zastajkuje il...

ako da onda 

koja graficka,driveri 

ja sam imo problema sa HD4670 bolje mi je bilo bez drivera neg sa njima 

Daj meni reci, kak si uspio da radi bez drivera?! Belji se

Znam da si mislio, bez proprietary drivera, tj. s open source driverima, malo se samo zaje*avam. ;)

16 godina
protjeran

Daj meni reci, kak si uspio da radi bez drivera?! Belji se

Znam da si mislio, bez proprietary drivera, tj. s open source driverima, malo se samo zaje*avam. ;)

hehe da to sam mislio :) 

Dragon Slayer
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.9.2010 21:14 (hrvatskafarkasevec).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice