Linux u budućnosti?

poruka: 14
|
čitano: 3.644
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

Što biste željeli da Linux distribucije učine u budućnosti, ili ste zadovoljni sa trenutnim učinkom?
Evo ja ću reći što bi ja želio da Linux dirtibucije učine:
1. Jednostavnija instalacija softvera (npr. tar, .run, .bin datoteka, i sl.)
2. Bolja podrška za igre (tj. neka naprave nešto kao directx 10, ali neka imaju iste performanse)
3.Bolja podrška za komercijalne aplikacije

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

1.Prvo bi bilo dobro.

2.Ne znam baš, zato jer nema igra za linux, samo neka poboljšaju Wine i bit če dobro.

3.Komercijalni programi uništavaju duh Linuxa, a to je da bude besplatan i otvorenog koda.

Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo proz ore. Statistika: 3 žuta , 3 crvena- zasad
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Linux u budućnosti?

Ja sam navijam i nadam se da budu pojednostavili instaliranje aplikacija, drugo mi je sve ok i nista mi ne fali

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 21:35 (Batista).

1 0 hvala 0
17 godina
Linux u budućnosti?

1. slažem se, samo taj dio fali da bi se lakše instalirale stvari, no možda treba samo nekako srediti repositorije sa softverom, naime preko paketa to ide vrlo lijepo u Ubuntu-u i samo treba još malo poraditi na tome jer već sada me primoralo da mi Ubuntu bude zbog toga primarni OS.

2. treba samo raditi igre da podržavaju opensource opengl za razliku od zatvorenog smrdljivog directx-a i vrtit će se u wineu bez problema, stvar je samo korisnika, ako će biti više linux korisnika, a to se događa biti će više zahtjeva za linux podrškom pa će distributeri razmisliti dvaput. srećom id software je jedini developer koji odlično surađuje sa zajednicom, od davanja koda zajednici do linux podrške.

3. nema potrebe... ima odličnih besplatnih programa

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

pozdrav svima!

koja je distribucija najbolje prevedena na hrvatski jezik ?

Jozo Ratar
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Linux u budućnosti?
Ubuntu ima najbolji prijevod, ostali bas ne ulažeju previše napora u to. No to se naknadno aktivira u postavkama, skine ti automatski croatian pakete i instalira i moras samo resertirati komp :) Ja ostavljam na engleskome jer se bolje snađem :)
Fedora 11 Leonidas Kde 4.2
17 godina
protjeran
Linux u budućnosti?

GNU/Linux je (pre)fragmentiran i svaka distribucija ima svoju filozofiju.

1. To nije potrebno. Npr. Debianov Synaptic je više nego dobar. A ostale GNU/Linux distribucije imaju svoje front-endove (YaST, Entropy, Fwife...)

2. OpenGL je tu. To nije stvar GNU/Linuxa, nego programera, studija, da naprave igre za GNU/Linux. Dobar primjer je id Software, Frictonal Games... Wine se razvija...

3. Virtualizacija, Wine za početak je dovoljna. A ostalo je na proizvođačima softwarea.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

Ja iskremo mislim da kad Linux uvede lakšu instalaciju i jedinstveni peketni manager onda sam siguran da bi se povećao broj aplikacija i igara. Jer proizvođačima igara naime su problemi paketni instaleri. A isto tako i proizvođačima programa. Što se tiče OpenGL-a, on ima je još grafički zastario za Directx-om 10, pa ga treba dodatno nadograditi.

I još moram navesti, da proizvođači moraju moraju davati Oficijalne drajvere za Linux.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

noćas sam instalirao Ubuntu 9.04 - sve je za 5 - ajde dobro za 4,9... zato što me pati jedino to što se ne mogu bežično spojiti na Thomsona - UTP i USB kablovima može, a bežična mreža uredno radi pod windowsima, ali ubuntu neće nikako ..... sve sam probao (bar mislim), pa hajde pomagajte ...!!!!Plač

Jozo Ratar
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Linux u budućnosti?

kako sam od paketnih managera koristio pacman u Archu, Yast2 u Susetu mogu reći da je po meni instalacija programa iz repozitorija rješena prvoklasno. jednostavnom naredbom pacman -S firefox se instalira firefox i još ti pogleda koji su ti dependencies i njih ti instalira.... SUsetov Yast također i još je grafičko sučelje..... Jedino u slackware-u sam primjetio da je paketni manager malo kompliciraniji i da nema dependencies....

Po meni bi trebalo malo više standardi donjeti u opensource zajednici da se postigne veći stupanj kompatibilnosti i da ima nekakva skala kvalitete.... Za razliku od komercijalnih proizvoda u opensource zajednici češće se dogodi da je software poludovršen ili čak ne radi ništa za što je naveden. To zna ponekad biti frustrirajuće, posebno ako si prije toga dosta vremena proveo u pronalaženju i instaliranju samog tog sofwtera....

I kao što je netko prije spomenuo driveri za poneki hardware su još uvijek noćna mora..

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Linux u budućnosti?
jozoratar kaže...

noćas sam instalirao Ubuntu 9.04 - sve je za 5 - ajde dobro za 4,9... zato što me pati jedino to što se ne mogu bežično spojiti na Thomsona - UTP i USB kablovima može, a bežična mreža uredno radi pod windowsima, ali ubuntu neće nikako ..... sve sam probao (bar mislim), pa hajde pomagajte ...!!!!Plač

U konzolu kao root upiši: iwconfig i vidi da li Ubuntu poznaje tvoju wireless karticu, (također možeš koristiti lsusb naredbu ako ti je usb dongle ili lspci ako je pci wireless kartica za provjerit da li ubuntu poznaje tvoju wireless karticu)

Na ovom računalu sa kojeg trenutno pišen nemam wireles karticu pa je rezultat iwconfig-a kod mene ovakav:

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

ako ti ubuntu prepoznaje karticu (vjerojatno će ti biti pod wlan0) možeš nastaviti dalje sa naredbom: iwconfig wlan0 essid "imemreze" key 1234567890, ako neznaš essid možeš koristiti naredbu: iwlist wlan0 scan i on ti izlista sve mreze koje vidi....

Kad si to napravio onda ukucaj naredbu dhcpcd wlan0 da bi router dodjelio dinamičku IP adresu,

ili ako nije upaljen dhcp na routeru:

ifconfig wlan0 192.168.0.2

route add default gw 192.168.0.1

Napomena: Ip adrese, wlan0, essid i key mogu biti drugih vrijednosti i ovo su samo za primjer.

Postoju i grafička sučelja za ovo napravit, ali meni nisu baš omiljena.... nekako mi kroz konzolu lakše ide i imam glupi osjećaj da mi je veza na ovaj način bolja......Belji se

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2009 7:51 (daseparo).
17 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

ono što bih volio da se desi je da open source grafički driver razvali vlasničke, al to je malo vjerovatno.

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

bilo bi lijepo da se netko sjeti kompajlirat kernel da koristi sve mogucnosti novijih procesora a ne da se jos i hvale sa i386 instrukcijskim skupom naredbi!!!!!!

amd 7750, 2 gb ram kingmax, m52l-s3p, 8400 gs

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Linux u budućnosti?

Vezano za igrice, dragi prijatelji, naljbolju kontribuciju koju možete na tom polju dati jest donirati neku sitnu lovu Wine razvijateljima (www.winehq.org). Ja sam to učinio već dvaput i nije mi žao. Wine se unapređuje nevjerojatnom brzinom...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice