Budućnost LInuxa

poruka: 92
|
čitano: 49.520
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Budućnost LInuxa
U svom poslovanju, a i na samim clusterima rabim samo linux, BLFS verziju koja je prilagodjena potrebama mojih aplikacija...
In Control
15 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Po meni, Linux ima svijetlu budućnost. Sigurno će imati i više svojih pripadnika tokom vremena koje slijedi.

Ono što smatram da je loše kod Linuxa je upravo sami odnos prema korisniku. Smatram korisnikom čovjeka koji dolazi na posao, pali program za rad, web-browser, e-mail klijent i to mu je sve dostupno s par klikova. Način na koji korisnik dolazi do svoje radne okoline na Windowsu je mnogo lakši i jednostavniji nego na Linuxu. Korisnici hoće biti ready&go, a ne satima konfigurirati svoj OS. Da to neki vole... Ali većina korisnika to ne želi. Sad vi govorite, vi ste njubine, ovo, ono, ali to je istina. Isto kao što je neželim promjeniti cijev u kupaoni, nego ću zvati vodoinstalatera, da, možda bi ja znao, ali opet ću zovnuti, nek promjeni. Ali ako ćete već sami to raditi, lakše je "promjenuti sam cijev" s Windowsom, nego s Linuxom, ako me razumjete što želim reći.

Također, spomenuo bih, da bilo gdje, gdje je to bilo moguće i gdje nije bilo korisnika, sam išao s Linuxom u firmi. Firewall, Intranet stranice, svugdje, samo ne kod krajnih korisnika.

Slažem se, ali to ih (barem meni) čini zanimljivima. Dobro je malo promijeniti "okruženje" Namigiva Zato ja imam dual boot i kad mi dosadi jedno, odem na drugo. Trenutno na Ubuntuu.

Slavonija u ♥ ;;;---;;; Ako se dogode 2 faila istovremeno, dali se oni međusobno poništavaju? ---- Bilo bi zgodno... Ali nije potrebno.
15 godina
protjeran
Mentalist kaže...

Vidim da Linux-asi jos uvijek misle da su bolji od onih koji koriste Windows, bez razloga. 

Klinjo primi se lektire radije.

Sir Crapsalot.
15 godina
protjeran
Buffer Overflow kaže...
Mentalist kaže...

Vidim da Linux-asi jos uvijek misle da su bolji od onih koji koriste Windows, bez razloga. 

Klinjo primi se lektire radije.

Bolje ti je idi spasavati Svijet tim Linux-om.

Cudi me sto uopste pricas sa nama smrtnicima.

Deathlist: -Quark (satanic ritual) -Quarkova familija (cijela) -Thuglife -skank666 (dobar prijatelj) -Slash 666 -Kant -agent_00klc -AlienWare1 -Weky, lukavg To do list: Weky-eva cura
15 godina
protjeran
Smooth Operator kaže...

Po meni, Linux ima svijetlu budućnost. Sigurno će imati i više svojih pripadnika tokom vremena koje slijedi.

Ono što smatram da je loše kod Linuxa je upravo sami odnos prema korisniku. Smatram korisnikom čovjeka koji dolazi na posao, pali program za rad, web-browser, e-mail klijent i to mu je sve dostupno s par klikova. Način na koji korisnik dolazi do svoje radne okoline na Windowsu je mnogo lakši i jednostavniji nego na Linuxu. Korisnici hoće biti ready&go, a ne satima konfigurirati svoj OS. Da to neki vole... Ali većina korisnika to ne želi. Sad vi govorite, vi ste njubine, ovo, ono, ali to je istina. Isto kao što je neželim promjeniti cijev u kupaoni, nego ću zvati vodoinstalatera, da, možda bi ja znao, ali opet ću zovnuti, nek promjeni. Ali ako ćete već sami to raditi, lakše je "promjenuti sam cijev" s Windowsom, nego s Linuxom, ako me razumjete što želim reći.

Također, spomenuo bih, da bilo gdje, gdje je to bilo moguće i gdje nije bilo korisnika, sam išao s Linuxom u firmi. Firewall, Intranet stranice, svugdje, samo ne kod krajnih korisnika.

Zato postoji Ubuntu, Mint i ostali.

Ne znam baš kad sam zadnju puta trebao konfigurirati Ubuntu za osnovni rad.

A da nadodam, nije problem linuxa nego onog tko piše specifičan software, jer jedno je napraviti komad software-a koji moraš pokretat iz terminala, a drugo je kad se malo potrude pa napišu još par desetaka linija koda pa se sve može rješiti u nekoliko klikova pri instalaciji. Dakle osnovna i bitna razlika.

Sir Crapsalot.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.9.2010 15:55 (Buffer Overflow).
15 godina
protjeran
Mentalist kaže...

Bolje ti je idi spasavati Svijet tim Linux-om.

Cudi me sto uopste pricas sa nama smrtnicima.

Sa tobom ne pričam. Većinom se smijem, ponekad obratim, ali ne pričam.

Dakle hvala što si izrazio svoje glupo mišljenje, slobodno produži i ostavi ovu temu ljudima koji ustvari znaju i imaju nešto za reći.

Sir Crapsalot.
14 godina
protjeran
Budućnost LInuxa

pozdrav svima, isprobavam članstvo po prvi puta pa da se javim.

ovo je dobra tema

nema potrebe za busanjem u prsa

svaki os je ok određenom korisniku

Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Evo ti posto si pocetnik TU...

A lol... svatko nek rabi sto god zeli.. ja znam da je meni vec 10 godina prvi izbor Linux (i to sam bio na onim malo kompliciranijim distrama tipa Slack :))
In Control
14 godina
protjeran
Budućnost LInuxa

radio sam i ja na Ubuntu-u 64-bit, backtracku (nista ilegalno , lol) tako da znam da je svaki od njih je ok ovisi o liku. sad sam na win -7 64-bit.  znam sta je lynx i svidja mi se.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

ali zato s linuxom mogu "cijev" postaviti ukoso preko zida, ili stavit ventila koliko hoću, dok će majstor raditi po nekoj šabloni i neće prihvaćati moje prijedloge. kažeš korisnici hoće ready&go. npr. moja supruga se prvi put susrela s računalom od kad zajedno živimo. meni je puno jednostavnije i lakše što se tiče kontrole da koristi ubuntu, jer bi vjerovatno svojim neznanjem i klikanjem na recimo razno-razni spam, e-mailove, viruse itd. učinila više štete mojim podacima na računalu koristeći windowse. ona ni ne zna šta koristi dok surfa, sluša glazbu i čita e-mailove. meni je ovako lakše i vjerujem da ću i dalje nastaviti koristiti samo linux. wireless driveri otvoreni od neki dan, google radi cloud printing, cad programi su sve bolji, HW ima "ubuntu certified" naljepnicu... čuo sam za slučajeve da su ljudi prešli s windowsa na linux, ali nisam čuo za slučajeve da su ljudi prešli s linuxa na windows.

a jedna od osnovnih razlika linuxa i ostalih OS-ova je da je linux evolucija, a ne dizajn. svakako pročitajte Myths, Lies, and Truths about the Linux kernel od jednog od vodećih razvijatelja kernela linuxa kroah hartmana i vidjet ćete zašto linux ima budućnost.

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
15 godina
Budućnost LInuxa

ja sam od linuxa probao samo ubuntu taj os ima sigurnu budućnost  a ako su ostali linuxi samo upola tako dobri budućnost im je zajamčena

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

ja sam od linuxa probao samo ubuntu taj os ima sigurnu budućnost  a ako su ostali linuxi samo upola tako dobri budućnost im je zajamčena

Taj je najbolji Smijeh

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...
Smooth Operator kaže...

Zato postoji Ubuntu, Mint i ostali.

Ne znam baš kad sam zadnju puta trebao konfigurirati Ubuntu za osnovni rad.

...

Upravo to. Kad sam prvi puta stavio Ubuntu na svoj stari laptop (star je nekih 5 godina, već su se i naljepnice sve izlizale, a vrti karmic koalu bez beda) i doma iz zezancije napravim novu vezu za spajat se na wireless od faksa. Trebalo mi je točno 2 min za poklikat sve kvačice u network manageru i upisat username i password. Sljedeći dan dođem na faks, upalim laptop i krenem da se spojim, kad ono vidim, on je već odavno spojen. Prvo kaj sam pomislio bilo je: "WTF?!", a onda: "Jeee*enooo!". Ako to nije ready&go, onda ne znam kaj je.

A da ne pričam postupak slaganja te konekcije na Windowsima, od skidanja certifikata, pa nekih opcija za koje nikad nisam čuo, klikni ovo, odi ondje, ovo-ono, ugl., dosta klikanja ima. I još svako malo, em se neće spojiti, em pukne veza (znam jer imam dual boot Ubuntu/XP), na Ubuntuu mi nikad nije pukla veza.

Ako ćemo ready&go, onda mislim da je Mint od svih OS-ova najviše ready&go. Apsolutno sve je predinstalirano, od programa pa do codeca. Sve radi out-of-the-box.

Što se mene tiče, GNU/Linux ima sasvim svjetlu budućnost.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.9.2010 0:49 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan

Nemoguće je da si na Win trebao certifikat, a na Nixu ne. Ako si na Windowsima našao opcije koje nisi na Linuxu i to još one za koje nisi čuo...? Huh?

Na Windowsima baš i nema previše toga: klikneš "WiFi", odabereš mrežu i to je to.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Nemoguće je da si na Win trebao certifikat, a na Nixu ne. Ako si na Windowsima našao opcije koje nisi na Linuxu i to još one za koje nisi čuo...? Huh?

Na Windowsima baš i nema previše toga: klikneš "WiFi", odabereš mrežu i to je to.

Istina je, na kraju sam skužio da i ne trebam. Malo sam se krivo izrazio što se tiče opcija. Stvar je u tome da sam moral više različitih kartica otvarati i klikati, pa sam dobio dojam da puno toga treba raditi. Konkretno što se tiče certifikata, tu sam maknuo kvačicu Validate server certificate, a da dođem do toga moral sam dva ili tri (ne sjećam se) taba dodatna otvoriti, dok je u network manageru sve na jednom mjestu. To sam mislio, ali krivo se izrazio. Podešavanje wifija na sedmici mi je puno bolje, iako mi niti to nije nešto intuitivno (vjerojatno jer sam navikao raditi već s NM-om, pa mi je u Win to malo zbunjujuće).

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
17 godina
neaktivan
Budućnost LInuxa

Linux ima budućnost, samo mu treba još mnogo žganaca da bi zaživio na desktopu. To prvenstveno mislim na podršku hardveru. Znam da za to nije kriv linux, ali ako 70% hardvera ne radi onda mi je OS beskoristan.

Promijenio sam nekoliko računala i niti na jednome nije sav hardver proradio. Kap koja je prelila čašu je kada sam kupio TV karticu koja ima podršku za linux, ali na kraju od 4 funkcije koje ima radila ja samo jedna.

Na kraju sam kupio win 7 i sve je proradilo kako spada.

Druga stvar je softver, na win jednostavno imam veći izbor.

Budućnost linuxsa ovisi o proizvođaćima softvera i hardvera, jer ako mi na linuxsu ne radi softver i hardver koji meni trebaju onda mi ni taj OS beskoristan.

Meni to sve nekako ide presporo dok ipak Microsoft radi nešta, a sav softver i sav hardver radi!

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...

Linux ima budućnost, samo mu treba još mnogo žganaca da bi zaživio na desktopu. To prvenstveno mislim na podršku hardveru. Znam da za to nije kriv linux, ali ako 70% hardvera ne radi onda mi je OS beskoristan.

Promijenio sam nekoliko računala i niti na jednome nije sav hardver proradio. Kap koja je prelila čašu je kada sam kupio TV karticu koja ima podršku za linux, ali na kraju od 4 funkcije koje ima radila ja samo jedna.

Budućnost linuxsa ovisi o proizvođaćima softvera i hardvera, jer ako mi na linuxsu ne radi softver i hardver koji meni trebaju onda mi ni taj OS beskoristan.

Meni to sve nekako ide presporo dok ipak Microsoft radi nešta, a sav softver i sav hardver radi!

zato imašwiki.open.hr gdje odeš i vidiš iskustva ostalih i koju karticu bi trebao kupit. pa kad neki proizvođač vidi da mu se slabije prodaje hw možda ipak napiše linux driver da bi povećao prodaju. microsoft sigurno ne piše drivere za tuđi hardware. prije da potiče proizvođače ugovorima i novcem da pišu drivere za windows. a zapravo ne mora ih ni poticati, jer su windowsi maltene sinonim za desktop os, barem za većinu. 

ako budućnost linuxa ovisi o proizvođačima softvera i hardvera, o kome onda ovisi budućnost proizvođača softvera i hardvera? pa naravno o korisnicima koji će možda koristiti taj softver/hardver. dakle ako koristiš linux i treba ti CAD program i pišeš nekog tvrtki da ti treba to i to i isto tako napavi npr. 100 000 ljudi pa normalno da će razmisliti o razvoju takvog programa.  ak na svijetu linux koristi npr. samo jedan čovjek pa tko bi se odlučio pisati samo za njega drivere za hardver ili neki softver. linux s 1% udjela tržišta kao desktop os ima sasvim dovoljno softvera i hardevara kojeg podržava, puno više nego taj 1% zaslužuje po omjeru .

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...

S ovim se slažem i ne slažem. Slažem se s time da kak bi rekli, bolja adaptacija Linuxa na desktop računalima, ajmo reći "ovisi" o proizvođaćima softvera i hardvera. Ne slažem se da njegova budućnost ovisi o tome, a ni s ostalim stvarima. Za početak, ipak mi se čini da je podrška hardvera bolja na Linuxu nego na Windowsima. Okej, naravno, ako sad piknem Razer Mambu na Linux mašinu da ne očekujem kak će mi radit svih 11 tipki/kolko ih već ima. E tu bi rekao, kriv je Razer (recimo).

Zapravo, jedini drajveri koje sam ja instaliral na svoju mašinu su bili fglrx (proprietary drajveri za Radeon kartice) i kad su mi oni malo s*ebali sustav, poludio sam i totalno sve kaj ima veze s njima izbrisal s Ubuntua, vratio opensource drajvere i sve radi ko podmazano. Instaliram XP, pokrenem, iskoči Found New Hardware, reko dobro, kliknem na to, traži on traži, BAM, Windows could not find driver for your device. To je bilo za wireless karticu, bez wireless-a, nemam neta. XP koristim (u zadnjih 2 godine, gotovo da ih i ne palim više) od kad su izašli. Taj njegov automatski search nije mi pronašao drajvere niti JEDNOM i niti JEDNOM na netu kad je tražio (to pretraživanje po netu fakat ne kužim, počinjem misliti da je to samo šminka, kao traži, a zapravo nikaj). Znači super, idemo na drugi komp skinut 100 MB drajvera za wireless i ethernet. Jeeeej. Dobro ajd, skinem to, stavim na USB pa idemo, instaliraj wireless (to mi je prioritetnije), pa restart, pa on opet Found New Hardware, pa instaliraj ethernet, pa restart, pa se dignu Windowsi, pa opet nađe nekaj, mislim da zvučnu, super, sad bar imam net, pa skidaj za zvučnu, pa instaliraj, pa oooopet restart, već me glava počela boljet od tolkog restartiranja, za svaki drek, restart. I tak našel on još par "devajsova" nekak ja to poinstaliral, porestartiral, na jednom deviceu mi je još uvijek žuti upitnik, jer nemam pojma kaj to je, jer su Win preglupi da identificiraju o kojem je komadu hardvera riječ (da bi saznal, Everest još moram instaliravat, heh da nebi).

Znači, za Ubuntu mi je trebalo 15 minuta da instaliram sustav i to je praktički to. Sve je radilo out-of-the-box. Jedino sam stavio te proprietary drivere za grafičku, ali em su mi stvarali probleme (rušili WM, pa mu nisu dali da se loada i sl.), em mi je kernel bio taint-an s proprietary modulima, reko, hvala lijepa uzmi si ti ATI nazad svoje drivere.

Za Windowse mi je trebalo 30 min da se instaliraju, plus još dodatnih 2-3 h za instaliravanje svih mogućih i nemogućih drivera koje nisu bili u stanju automatski pronaći iako je taj laptop star nekih 5 godina, već se bliži šestoj (znači nije neki novi, egzotični hardver). Da ne govorim da novi printer upiknem u USB. Odmah CD, instaliraj nekih 200 MB drivera, nekakvog softvera koji ću koristit dva puta godišnje (al nek se nađe -.-), sedam različitih toolbarova/search barova/čega već da bi napokon mogao koristiti printer. Phew. Plus ubitačno resetiranje računala za svaki instalirani drek. Na Linuxu trebam resetirat računalo jedino kad se novi kernel stavlja.

S Windows 7 stanje se drastično poboljšalo, ti Windowsi su mi zapravo jedini koji mi se sviđaju. Mora im se priznat dosta su dobar posao napravili, iako ima tu još mjesta za poboljšanje.

Uglavnom, što se tiče hardvera i drivera za taj hardver, meni su Windowsi bili pain-in-the-ass, ne Linux. I nije istina da Microsoft radi nešto, a open source zajednica ništa. Open source zajednica je jako aktivna i to svakim danom sve više. Misliš da je lako reverznim inžinjeringom doći do nekih funkcija i implementirati ih da rade? Recimo Samba project, Microsoft neda informaciju kak Windows file sharing radi, ali ljudi koji rade na tom projektu ipak su uspjeli i danas mi možemo dijeliti fajlove između Windowsa i nekih drugih OS-ova. Recimo Wine, koji emulira WinAPI, isto, RCE. Tu je OpenOffice, koji čita Microsoft Office formate, do svega toga se došlo reverznim inžinjeringom. A da ne pričam o ReactOS-u, koji je još i najambiciozniji od svih tih projekta. Da proizvođaći hardvera daju source svojih drivera Linux developerima, stvari bi se drastično promijenile. Ali, ne daju (svi). Stoga ostajemo njima na milost, jel će se sprdnut napraviti nešto ili nam ostaje RCE.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.9.2010 12:21 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan
Budućnost LInuxa

Jel moguće nekako ispolirati sučelje, tj, fontove ili ima li nešto slično cleartypeu? Ovako mi je nekako ružno... Baš je očigledna razlika.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Jel moguće nekako ispolirati sučelje, tj, fontove ili ima li nešto slično cleartypeu? Ovako mi je nekako ružno... Baš je očigledna razlika.

Edit > Preferences > Content

Ne znam ovaj na hrvatskom. Valjda Uredi > Opcije (ili kak već piše) > pa treća kartica gore.

17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

ako budućnost linuxa ovisi o proizvođačima softvera i hardvera, o kome onda ovisi budućnost proizvođača softvera i hardvera? pa naravno o korisnicima koji će možda koristiti taj softver/hardver. dakle ako koristiš linux i treba ti CAD program i pišeš nekog tvrtki da ti treba to i to i isto tako napavi npr. 100 000 ljudi pa normalno da će razmisliti o razvoju takvog programa.  ak na svijetu linux koristi npr. samo jedan čovjek pa tko bi se odlučio pisati samo za njega drivere za hardver ili neki softver. linux s 1% udjela tržišta kao desktop os ima sasvim dovoljno softvera i hardevara kojeg podržava, puno više nego taj 1% zaslužuje po omjeru .

Da, ali razmisli sad, meni treba neki softver i ja sad pišem proizvođaću, pa dok se skupi još ljudi koji će mu pisati sa istim zahtjevima, pa.... Meni to npr. treba sad jer otvaram firmu, crko mi komp, ....

Proizvođaći hardvera i softvera neće pisati softver dok nema neke kritićne mase korisnika, korisnika nema ako nešto ne radi.

Meni je recimo bilo jeftinije kupiti win 7 nego printer, skener, TV karticu koji rade pod linuxsom. Iako sam kupio računalo sa predinstaliranim linuxsom, znaći sa podrrškom proizvođaća računala, opet nisu radile sve funkcije touchpada. Nekome stvarno sve radi bez problema, neko ne koristi ništa drugo osim firefoxsa pa linux tu opet zadovoljava, ja u nekoliko godina nisam uspio naći računalo koje je 100% radilo ispravno pod linuxsom, a niti jedna periferija koja se spaja putem USB nije proradila, baterija na prijenosnom računalu traje 30% kraće.

Koliko je god meni linux i filozofija opensourcea zanimljiva, ja sam opet podržao Microsoft jer sam platio za njihov komad softvera.

Linux ima budućnosti za neke specifićne funkcije, ali na desktop neće tako lako osim ako ga ne podrže veliki proizvođaći prvo hardvera a zatim i softvera.

ja bi volio da sve radi pod linuxsom, filozofija mu je na mjestu, cijana mu je super, ali to sve nekako sporo ide. Ko zna, win 7 mi je toliko dobar pa će me možda služiti bar isto toliko koliko i xp, nadam da će se do tada linux razviti bar do neke minimalne upotrebljivosti.

17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Koja distra je to?

Ako dobro primjećujem, tebi fali antialiasing. U tom slučaju, učini sljedeće:

gedit .fonts.conf

u datoteku unesi:

<?xml version="1.0"?>

<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">

<fontconfig>

<match target="font">

<edit name="antialias" mode="assign">

<bool>true</bool>

</edit>

</match>

</fontconfig>

Zatim:

sudo fc-cache -vf

Logout i login.

My lucky number is four billion.
16 godina
neaktivan
brentaal kaže...

Koja distra je to?

Ako dobro primjećujem, tebi fali antialiasing. U tom slučaju, učini sljedeće:

gedit .fonts.conf

u datoteku unesi:

<?xml version="1.0"?>

<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">

<fontconfig>

<match target="font">

<edit name="antialias" mode="assign">

<bool>true</bool>

</edit>

</match>

</fontconfig>

Zatim:

sudo fc-cache -vf

Logout i login.

Zadnji mint, napravio sam što si rekao, nema nikakve razlike.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
17 godina
neaktivan
Budućnost LInuxa

Hm, otvori tu .fonts.conf datoteku ponovno i zamijeni sve što je u njoj sa sljedećim

http://pastebin.com/raw.php?i=pqhHFRCA

Desni klik na desktopu, uđi u izbornik za promjenu pozadine zatim u stavku Font pa zatim u Detalje i pokušaj podesiti kao na sljedećoj slici

http://i.imgur.com/hedcq.png

Nakon toga logout i login.

To bi ti trebalo dati fontove koji su najsličniji Cleartype (no malo "mutniji" po uzoru na Mac OS X), sa najtočnijim renderiranjem slova. U slučaju da ne dođe do ama baš nikakve promjene u izgledu tvojih fontova, onda ne znam u čemu je problem. (ako se izgled renderiranih fontova promijeni no nisi zadovoljan, lako se naknadno podesi isključivanjem autohinter opcije te uključivanjem "hintslight" no o tom potom)

My lucky number is four billion.
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.9.2010 13:25 (brentaal).

0 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
brentaal kaže...

Hm, otvori tu .fonts.conf datoteku ponovno i zamijeni sve što je u njoj sa sljedećim

http://pastebin.com/raw.php?i=pqhHFRCA

Desni klik na desktopu, uđi u izbornik za promjenu pozadine zatim u stavku Font pa zatim u Detalje i pokušaj podesiti kao na sljedećoj slici

http://i.imgur.com/hedcq.png

Nakon toga logout i login.

To bi ti trebalo dati fontove koji su najsličniji Cleartype (no malo "mutniji" po uzoru na Mac OS X), sa najtočnijim renderiranjem slova. U slučaju da ne dođe do ama baš nikakve promjene u izgledu tvojih fontova, onda ne znam u čemu je problem. (ako se izgled renderiranih fontova promijeni no nisi zadovoljan, lako se naknadno podesi isključivanjem autohinter opcije te uključivanjem "hintslight" no o tom potom)

Bravo, uspjelo je, radi!

16 godina
Smooth Operator kaže...

Jedina stvar na koju se nisam navikao u Linuxu jesu fontovi. Iako sam sada vec 4 godine iskljucivo na Linuxu (i duze kao kucni OS no zbog posla sam morao  korisiti windowse) toliko sam se navikao na ostrinu windows fontova da ih i dan danas koristim

Ako si htio ostre fontove onda imas OVDJE odlican "how to".

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...
Da, ali razmisli sad, meni treba neki softver i ja sad pišem proizvođaću, pa dok se skupi još ljudi koji će mu pisati sa istim zahtjevima, pa.... Meni to npr. treba sad jer otvaram firmu, crko mi komp, ....

Proizvođaći hardvera i softvera neće pisati softver dok nema neke kritićne mase korisnika, korisnika nema ako nešto ne radi.

Meni je recimo bilo jeftinije kupiti win 7 nego printer, skener, TV karticu koji rade pod linuxsom. Iako sam kupio računalo sa predinstaliranim linuxsom, znaći sa podrrškom proizvođaća računala, opet nisu radile sve funkcije touchpada. Nekome stvarno sve radi bez problema, neko ne koristi ništa drugo osim firefoxsa pa linux tu opet zadovoljava, ja u nekoliko godina nisam uspio naći računalo koje je 100% radilo ispravno pod linuxsom, a niti jedna periferija koja se spaja putem USB nije proradila, baterija na prijenosnom računalu traje 30% kraće.

Koliko je god meni linux i filozofija opensourcea zanimljiva, ja sam opet podržao Microsoft jer sam platio za njihov komad softvera.

Linux ima budućnosti za neke specifićne funkcije, ali na desktop neće tako lako osim ako ga ne podrže veliki proizvođaći prvo hardvera a zatim i softvera.

ja bi volio da sve radi pod linuxsom, filozofija mu je na mjestu, cijana mu je super, ali to sve nekako sporo ide. Ko zna, win 7 mi je toliko dobar pa će me možda služiti bar isto toliko koliko i xp, nadam da će se do tada linux razviti bar do neke minimalne upotrebljivosti.

slažem se na neki način s tobom da ti je jeftinije bilo uzeti win7 nego sav taj hardware. ali recimo ja sam kupovao računalo prije godinu dana i kao linux korisnik gledao sam da mi linux podržava taj hardware iako tu nije bilo nečeg spoecijalnog, trebalo se samo malo pripazit na tv-karticu i možda printer. nekog drugog egzotičnog hardwarea nemam. 

svaki komad hardwarea ima svoj win driver čim izađe iz tvornice. dok na linuxu ova gospoda npr. na kernellabu reverzibilnim inžinjeringom razvijaju linux drivere u slobodno vrijeme i dalje ih šalju razvijateljima kernela koji ih uvrste. zamisli kako je taj put dugotrajan i trnovit, a za sebe kažu:

KernelLabs.com is a coalition of like minded Linux software engineers whose primary goal is to improve the Linux platform for audio / video applications. We’re determined to raise the overall quality bar and improve the GPL drivers for everyone. 

to su ljudi naoružani osciloskopima  te znanjem programiranja, vjerovatno dobro zarađuju na poslu koji rade pa mogu u slobodno vrijeme i donirati malo svoga znanja. jer skoro 1/4 razvijatelja linuxa su "amateri" i nepoznati individualci kao što možeš

u 24:00 min. ili dolje na slici. microsoft dioničarima mora podastrijeti izvješće zašto su dionice pale/narasle, zašto se malo/puno uložilo u ovaj a ne onaj projekt, linux ne. 

microsoftov čovjek će otići tvornicu hardwarea da pregovara o izradi drivera, platit će masno npr. foxcon da naprave bios koji ne podržava linux pa kad im čovjek zaprijeti da će podastrati podatke Federal Trade Commission onda pristaju na sve ispravke. pogledaj taj link gdje je mali čovjek dobio bitku protiv kompanije koja je imala na matičnoj ploči naljepnicu ACPI compliant, a jednostavnom if else petljom izbacili linux iz igre. to se zove poštena konkurencija. 

to da si kupio računalo s preinstaliranim linuxom,a radilo ti je samo par finkcija touchpada je definitivno greška proizvođača i takvom se ne bih nikad vratio. al nisu svi takvi. postoje i oni koji rade. 

17 godina
neaktivan
Budućnost LInuxa

Linux će zaživjeti kad konfiguriranje postane jednako jednostavno kao na Windowsima, kao i sve u sučelju. Ako nečiji radni sat košta 300kn, a za podesiti Linux trebaš 10 sati kroz ΔT, to znači da te Linux košta 3000kn. Ako na Windowsima trebaš samo 2 sata za to, znači da te Windowsi Pro koštaju 1600kn+600kn, a to je 2200kn.

Windows je po tome jeftiniji OS u istom ΔT razdoblju, a ta cijena se povećava i razlika postaje bitnija s vremenom.

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
naxeem kaže...

Linux će zaživjeti kad konfiguriranje postane jednako jednostavno kao na Windowsima, kao i sve u sučelju. Ako nečiji radni sat košta 300kn, a za podesiti Linux trebaš 10 sati kroz ΔT, to znači da te Linux košta 3000kn. Ako na Windowsima trebaš samo 2 sata za to, znači da te Windowsi Pro koštaju 1600kn+600kn, a to je 2200kn.

Windows je po tome jeftiniji OS u istom ΔT razdoblju, a ta cijena se povećava i razlika postaje bitnija s vremenom.

Pa znas sto cu ti reci, ispocetka mi je mrska bila bilo kakva konfiguracija na Linuxu s obzirom da je 99% toga tada bilo iskljucivo kroz terminal.

Danas, gotovo 10 godina aktivnog koristenja, podesiti jednu conf datoteku mi je puno jednostavnije nego kliktati po GUI-ju.

Mozda najbolji primjer je Samba.

Iako za nju ima gomila grafickih konfiguratora, ukljucujuci i web sucelje, najdraze mi je, ali ipak i  najbrze uletiti sa vi-ajem u smb.conf i napraviti ono sto mi treba u manje od minute. Sve je pregledno, pred nosom i nema skrivenih kvacica koju sam zaboravio kliknuti ili takvo nesto.

O kolicini vremena koja je potrebna za podesiti jedan ili drugi sistem dalo bi se razglabati nadugo i nasiroko, no na kraju se sve svede da je najvazniji faktor u cijeloj jednadzbi strucnost samog covjeka koji administrira racunalo. Nazalost, vidio sam primjera uzivo gdje majstorima na windowsima,  za elementarne stvari (dakle za nesto sto bi meni a vjerujem i tebi trebalo max 10min) bilo potrebno po sat vremena pa cak i vise. Naravno da je rijec o drzavnoj firmi i naravno da "majstori" 'ladno primaju 6K do 7K kuna za to svoje neznanje.

Sa vecom penetracijom Linuxa na trziste pojaviti ce se i vise Linux osposobljenih ljudi pa ce samim time i cijena Linux radnog sata pasti, iako ,ako se dobro sjecam, negdje sam procitao da vec sada administracija Linuxa i nije toliko skuplja koliko je uvrijezeno neko misljnenje ali i koliko se MS trudi to naglasiti. Mozda iskopam link ako ulovim vremena.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

slažem se na neki način s tobom da ti je jeftinije bilo uzeti win7 nego sav taj hardware. ali recimo ja sam kupovao računalo prije godinu dana i kao linux korisnik gledao sam da mi linux podržava taj hardware iako tu nije bilo nečeg spoecijalnog, trebalo se samo malo pripazit na tv-karticu i možda printer. nekog drugog egzotičnog hardwarea nemam. 

to da si kupio računalo s preinstaliranim linuxom,a radilo ti je samo par finkcija touchpada je definitivno greška proizvođača i takvom se ne bih nikad vratio. al nisu svi takvi. postoje i oni koji rade. 

Pazio sam na TV karticu i kupio baš onu koja je službeno podržana od proizvođaća. Ne samo to nego je nema na našem tržištu, pa onda naganjanje oko ebay-a, pa onda ćekanje da dođe, potraje to i po 3-4 tjedna. Neda mi se to, ako hoću proizvod hoću ga danas, recimo krepa mi printer i treba mi sad, za win ga mogu kupiti u bilo kojoj trgovini inf. ili el. opremom pa sve do trgovaćkih centara.

U vezi touchpada, pod win mi radi najnormalnije, zašto bi izbjegavao tog proizvođaća kada mi je već drugo raćunalo koje radi super, ali samo pod win. Tu naravno još uvijek ostaje pitanje rada na bateriju koje je pod linuxsom 30% kraće.

Znam ja da se ljudi trude i da neki odvajaju svoje slobodno vrjeme, ali taj reverzibilni inženjering pre dugo, i pre sporo traje da bi mogao pratiti proizvođaće koji to rade iz profita. Jednoga dana će linux doći na neki minimum upotrebljivosti bar za moje potrebe, i onda ću ga poćeti koristiti, samo gdje će win i ekipa onda biti, možda će se i onda više isplatiti kupiti software.

Koliko ja pratim linux (oko 4 godine) ništa se nije pomaklo osim vlasničkih drivera, i ubuntu je malo ušminkao debian tako da bi ga mogli i klinci instalirati i hvaliti se po školi da su hakeri.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice