WP7 prvi do 2015.

poruka: 48
|
čitano: 7.243
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "WP7 prvi do 2015.".
15 godina
neaktivan
Re: WP7 prvi do 2015.

Ne kazem da je razvoj aplikacija za WP7 kompliciran, samo kazem da aplikaciju koju napravis za WP7 neces pokrenut na nicem drugom.

Sto znaci da si se ogranicio za WP7 platformu. Dakle ili ces razvijat program 2 puta. Jedan put za WP7, a drugi put za sve ostale platforme

ili neces podrzavat WP7.

15 godina
neaktivan
sweetchuck kaže...
Blakc kaže...

Najveci problem WP7 je razvoj aplikacija. 

Microsoft je zabranio koristenje native koda u aplikacijama za WP7 tj. dozvolio je razvoj samo u .net-u.

Sa gledista developera to je katastrofa. Moguce je napravit program koji se uz vrlo male izmjene da

pokrenut na ios-u/bada/android/windows ce/symbian, ali za WP7 je potrebno prakticno napravit jos jednom isti program.

Ti si developer pa iz iskustva govoriš ili samo malo pricas gluposti iz dosade?

Nemoj sa svojim komentarima obmanjivat ljude na forumu.

Da, ja sam developer i govorim iz iskustva

17 godina
neaktivan
ojpi kaže...
Ali ako uzmemo u obzir da DHD ima Android 2.2

DHD ima 2.3.3

Nisam siguran sta si mislio s ovim ali pretpostavit cu (cisto rasprave radi) da si mislio da je to jos jedan razlog koji pokazuje koliko je WP7 bolje zamisljen i napravljen OS u tako ranom stadiju razvoja.

@naxeem, naxxem, naxxeem... whatever :D

Slazem se u potpunosti s tobom u ovome... I to sam zaboravio navesti vezano za update, MS je definitivno trebao napraviti svoj servis za update. Ako su mogli ovaj za Win7 napraviti ovako dobro onda definitivno su mogli nesto napraviti i s WP7 a iskreno se nadam da hoce u buducnosti...

Jedina velika zamjerka na WP7 od moje strane je trenutno nemogucnost instalacije Skypea... ostalo je ok... ovaj sljedeci update ce popraviti dosta stvari a za mjesec dva HTC Pro 7 ce biti taman oko 1300-1500kn ovdje...

17 godina
WP7 prvi do 2015.

Ja sam se dugo vremena dvoumio izmedju iP4 i nekakvog WP7 aparata (Omnie 7). Na kraju je odluka pala na iP4 iz razloga sto je WP7, bez obzira na odlican UI, tastaturu i slicne stvari, nedovrsen proizvod. Jos uvijek mu fali feature-a koje su kod konkurencije standardni itd...

Da sam znao da ce MS te stvari uvesti kroz jedan ili dva updatea, definitivno bih isao na WP7... Ovako... budem cekao da MS rijesi sve bubice i da ispolira sve kako spada...

Mentalist je moj idol...

1 0 hvala 0
17 godina

Zna li neko gdje nabavit solidnu bateriju za Ericsson R320?

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
15 godina
neaktivan
brainiac kaže...
ojpi kaže...
Ali ako uzmemo u obzir da DHD ima Android 2.2

DHD ima 2.3.3

Nisam siguran sta si mislio s ovim ali pretpostavit cu (cisto rasprave radi) da si mislio da je to jos jedan razlog koji pokazuje koliko je WP7 bolje zamisljen i napravljen OS u tako ranom stadiju razvoja.

Samo ispravak, napisao si da DHD ima Android 2.2, a prije nekoliko dana je izašel update na 2.3.3.

17 godina
neaktivan
Blakc kaže...

Ne kazem da je razvoj aplikacija za WP7 kompliciran, samo kazem da aplikaciju koju napravis za WP7 neces pokrenut na nicem drugom.

Sto znaci da si se ogranicio za WP7 platformu. Dakle ili ces razvijat program 2 puta. Jedan put za WP7, a drugi put za sve ostale platforme

ili neces podrzavat WP7.

Za svaku od mobilnih plarformi stvar moraš pisati od nule. Nema 'direktnog transfera' između ni iOS-a i Androida kao ni između WP7 i njih.

tnakir kaže...

Ja sam se dugo vremena dvoumio izmedju iP4 i nekakvog WP7 aparata (Omnie 7). Na kraju je odluka pala na iP4 iz razloga sto je WP7, bez obzira na odlican UI, tastaturu i slicne stvari, nedovrsen proizvod. Jos uvijek mu fali feature-a koje su kod konkurencije standardni itd...

Da sam znao da ce MS te stvari uvesti kroz jedan ili dva updatea, definitivno bih isao na WP7... Ovako... budem cekao da MS rijesi sve bubice i da ispolira sve kako spada...

Koji featuri konkretno? - Recimo, meni nedostaje tethering.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.5.2011 10:40 (naxeem).
17 godina
naxeem kaže...
tnakir kaže...

Koji featuri konkretno? - Recimo, meni nedostaje tethering.

Za moje potrebe je i taj jedan dovoljan...

Mentalist je moj idol...
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Blakc kaže...

ili neces podrzavat WP7.

Za svaku od mobilnih plarformi stvar moraš pisati od nule. Nema 'direktnog transfera' između ni iOS-a i Androida kao ni između WP7 i njih.

Potpuno se slazem... nemoj pisat o stvarima koje ne znas.

Dakle ovako, radim kao developer u firmi Mireo d.d. Nedavno smo izdali gps navigaciju (Don't Panic) za iPhone na hrvatskom marketu. Trenutno imamo verzije koje rade na Badi/iOS-u/Windowsima CE/Androidu. Preko 95% koda je zajednicko,

a neke stvari koje se razlikuju izmedju platformi je rijeseno preko #define. Dakle imamo jedan c++ kod koji mozemo kompajlirat u aplikaciju koja radi na svim tim platformama. (Da, postoji objective c++ koji se da kompajlirat za iphone)

Za WP7 ne planiramo razvijat jer bi morali kompletan kod, a ima toga dosta prebacit u C#. Istina da je moguce kompajlirat c++/CLI za .net, ali samo uz koristenje /safe kompajlerske opcije sto sprecava bilo kakvo koristenje pointera.

Ako ti ovo djeluje previse tehnicki to je zato jer pises o stvarima koje ne razumijes.

Nitko ne kaze da je WP7 los. Meni djeluje super, a opcenito je stav na poslu da je to dobra platforma i podrzali bi je kad bi dopustili koristenje native c++ koda.

17 godina
neaktivan
Blakc kaže...
naxeem kaže...
Blakc kaže...

ili neces podrzavat WP7.

Potpuno se slazem... nemoj pisat o stvarima koje ne znas.

Dakle ovako, radim kao developer u firmi Mireo d.d. Nedavno smo izdali gps navigaciju (Don't Panic) za iPhone na hrvatskom marketu. Trenutno imamo verzije koje rade na Badi/iOS-u/Windowsima CE/Androidu. Preko 95% koda je zajednicko,

a neke stvari koje se razlikuju izmedju platformi je rijeseno preko #define. Dakle imamo jedan c++ kod koji mozemo kompajlirat u aplikaciju koja radi na svim tim platformama. (Da, postoji objective c++ koji se da kompajlirat za iphone)

Za WP7 ne planiramo razvijat jer bi morali kompletan kod, a ima toga dosta prebacit u C#. Istina da je moguce kompajlirat c++/CLI za .net, ali samo uz koristenje /safe kompajlerske opcije sto sprecava bilo kakvo koristenje pointera.

Ako ti ovo djeluje previse tehnicki to je zato jer pises o stvarima koje ne razumijes.

Nitko ne kaze da je WP7 los. Meni djeluje super, a opcenito je stav na poslu da je to dobra platforma i podrzali bi je kad bi dopustili koristenje native c++ koda.

95% koda ti ne može biti zajedničko jer sigurno (a to govorim iz iskustva nakon 2 aplikacije u AppStoreu) prebacivanje iz iOS-a na Android nije trivijalno.

Možda su ovi projekti na kojima sam radio bili zahtjevniji i bili bolje optimizirani za iOS, ali svakako prebacivanje na Android nije se činilo trivijalnim zbog niza nekompatibilnosti između platformi. Android ima toliko mušica u praksi da kod određenih elemenata aplikacija moraš sve pisati od nule. K tome, ako koristiš ObjectiveC (koji ima znatno bolju podršku na iOS-u) jezici nisu isti i iako dio koda možeš provući kroz parser i replaceat, dobar dio također moraš ručno prepisati.

Da, možda si radio nešto jednostavno pa nisi naišao na probleme, ali kod pravih aplikacija koje moraju zadovoljavati neke standarde kvalitete, prebacivanje nije baš 95% copy/paste. O tome da između različitih verzija Androida imaš pravu hrpu problema (posebno kada radiš nešto za HTC Sense UI) ne treba posebno pričati. Pravi Linux u praksi - tisuću i jedan kernel, tisuću i jedan runtime, tisuću i jedan način za izvesti istu stvar, a bugova k'o u priči.

Ne želim te zamarati tehničkim detaljima da ne moraš provesti popodne guglajući.

15 godina
neaktivan
naxeem kaže...

95% koda ti ne može biti zajedničko jer sigurno (a to govorim iz iskustva nakon 2 aplikacije u AppStoreu) prebacivanje iz iOS-a na Android nije trivijalno.

Možda su ovi projekti na kojima sam radio bili zahtjevniji i bili bolje optimizirani za iOS, ali svakako prebacivanje na Android nije se činilo trivijalnim zbog niza nekompatibilnosti između platformi. Android ima toliko mušica u praksi da kod određenih elemenata aplikacija moraš sve pisati od nule. K tome, ako koristiš ObjectiveC (koji ima znatno bolju podršku na iOS-u) jezici nisu isti i iako dio koda možeš provući kroz parser i replaceat, dobar dio također moraš ručno prepisati.

Da, možda si radio nešto jednostavno pa nisi naišao na probleme, ali kod pravih aplikacija koje moraju zadovoljavati neke standarde kvalitete, prebacivanje nije baš 95% copy/paste. O tome da između različitih verzija Androida imaš pravu hrpu problema (posebno kada radiš nešto za HTC Sense UI) ne treba posebno pričati. Pravi Linux u praksi - tisuću i jedan kernel, tisuću i jedan runtime, tisuću i jedan način za izvesti istu stvar, a bugova k'o u priči.

Ne želim te zamarati tehničkim detaljima da ne moraš provesti popodne guglajući.

Jasno, prebacivanje nije trivijalno, ali ako od pocetka pises kod ili imas dosta testiranog koda u c++. To mozes iskoristit tj. kompajlirat i linkat pod svim platformama koje sam prije naveo. Opet ponavljam da se c++ kod da kompajlirat za iphone. Istina da se pozivi api funkcija razlikuju, ali ako si pametno programirao i onako imas nekakav tanki wrapper oko stvari koje ovise o os-u tipa rad sa file-ovima, detektiranje input-a... takve stvari, vecinu koda mozes koristit neizmjenjenu na raznim platformama.

17 godina
neaktivan
FlyBoy kaže...
chekfile kaže...

sve to stoji ali isto tako stoji da moja omnia 7 nije nista vec mob koji moze slati sms i obaviti poziv, te na lijepom ekranu sve to vrtiti.Drugo nis ne radi pa cak ni bluetooth, a  o drugoj kameri koju   imam od naprijed nevidim nikakvu korist posto je os ne prepoznaje,isto tako nemogu ni postavke kamere spremiti nego svaki put iznova,katastrofa.

nema flash u browseru

nema video poziva

nema multitaskinga

nema   copy pasta

nema wifi tetheringa

nema bluetooth filesheringa

nema   custom ringtonesa niti bilo kakvih zvukova(alarm,sms,mail,mms...)

nema   custom themsa

jako   stur marketplace

nemozes koristiti ledicu od fotica kao bateriju

Uglavnom svodi se na to da je mmoj sony ericsson naitte mogo puno vise nego sadasnja omnia7 ili ti ga i8700!

Pre jadno!!!!!!!!!!

+ od updeta niti traga niti gla

+ mob se prikazuje samo kroz zune u win je nevidljiv tako da sve sta je na njemu je osudjeno na zune koji je moram priznati jako lijep ali malo koristan,samo zelim nesto bacit ili skinut sa moba zasto ga nemogu vidjeti ko disk?????

@igor (post iznad)

ti očito nisi nikad koristio WP7 kad ovakve šarlatanske izjave pišeš.

Nisu sarlatanske, i uopce nisu o toliko o WP7, skroz mi je ravno jel WP7 valja ili ne (dapace, bilo bi bolje da ga naprave kako treba jer ce se i ostali potruditi). Interesira me zasto je netko iskesirao gomilu lovu za mobitel za koji je nabrojao toliki broj nedostataka (ocito nedostatka u njegovim ocima, tebi ne smetaju).

17 godina
neaktivan
Blakc kaže...
naxeem kaže...

Jasno, prebacivanje nije trivijalno, ali ako od pocetka pises kod ili imas dosta testiranog koda u c++. To mozes iskoristit tj. kompajlirat i linkat pod svim platformama koje sam prije naveo. Opet ponavljam da se c++ kod da kompajlirat za iphone. Istina da se pozivi api funkcija razlikuju, ali ako si pametno programirao i onako imas nekakav tanki wrapper oko stvari koje ovise o os-u tipa rad sa file-ovima, detektiranje input-a... takve stvari, vecinu koda mozes koristit neizmjenjenu na raznim platformama.

Dakle, opet smo došli na "tanki wrapper", "detektiranje", "različite API pozive" i "pažljivo programiranje". Sve te stvari na kraju se svedu opet na to da nije baš 95% kompatibilno kao što si ti rekao niti je stvar baš tako trivijalna. U konačnici dolazimo na to da trebaš n čovjek-dana za prevesti aplikaciju bilo gdje. Ljepota Csharpa i Jave u odnosu na C/C++ ima popriličan edge nad spomenutima i daje barem onoliko više produktivnosti nego što izrazito uvjetna sličnost aplikacije za iOS i Android daju u skraćenom vremenu.

Ako pokušam sumirati, mislim da se stvar uvijek svede na to da su optimizacije koje možeš izvesti programirajući za svaku platformu posebno (a ja sam to radio za čak istu platformu i različite uređaje) daleko isplativije od rejusabilitija koda koji mogu dijeliti iOS i Android. Mobilni uređaji su, iako snažniji, tako ograničeni resursima da traže preciznost i pažnju (i mrze "thin wrappere") koju smo nekad pridavali običnim računalima i maltretirali se sa shared memorijom u DOS-u i mikrooptimizacijama na razini registara u asmu. Čak ni tada, ne bih se maltretirao C-om i asmom za aplikaciju vrijednosti $0,99, nego bih uz neznatne gubitke sve gurnuo na Javu/.NET, gdje je .NET u ogromnoj prednosti nad Javom baš u brzini. Čak i igre rade savršeno fino na XNA-u.

16 godina
neaktivan

Prvo cjenim sva misljenja i nisam tu da bi se buso u prsa, prednja kamera definitivno ne postoji i to stoji,moja dezinformiranost vlastitim uredjajem me dovela u situaciju da se osramotim ali nije mi bed to priznati,a zasto koristiti video pozive,radi VOIP-a,imam jako puno prijatelja po svijetu i zelim ih vidjeti i cuti,ako mislis da ne posjedujem uredjaj blago tebi ,ono oces da ti posaljem imei uredjaja i registraciju na liveu,a ovo ostalo sto si rekao je sve istina ali stvar je u tome da bih ja sve jedno voljeo vidjeti sve te stvari da rade bez obzira dali njima ima ili nema zamjene,isto tako nemoraju teme biti samo promjena sucelja tj. izmjena vec samo blage preinake ala boje i tako sitnice koje zivot cine covjeku sretnijim,pazi,ali govorim da bih voljeo sve to vidjeti u normalnoj verziji os-a koja nije nikako modificirana,sto se tice sarlatanskih izjava mislim da si stvarno pretjerao jer sve sto sam napisao je istina, a to i microsoft sam potvrdjuje,a ringtonovi ostaju gdje jesu jer micr. tako stiti prava izvodjaca,nadam se da ce ipak tu nesto iskemijati,a jesam upucen u sve jer radim u comp. shopu koji je ujedno microsoft partner ,a pored toga u shopu smo i t-com i vip-partneri!!!!Dalje da imam NODO update nebih pisao da mi copy paste ne radi,a nezelim ga forsati,isto tako gdje si procitao da mi se OS ne svidja po izgledu i funkcionalnosti stvari koje su trenutno prisutne,da je tako uredjaj nebih nikada kupio.Sto se tice problema koji su prisutni i na konkurenciji,daj zar me to stvarno treba zanimati,mene interesira dali su prisutni na mome uredjaju ili ne i ako jesu dali su rjesivi,na kraju zelim samo reci da bi bilo puno lijepse da si odgovorio prijateljski nastrojem nego ovako jer tvoji i drugi savjeti su itekako korisni svima na forumu i trebas biti svjestan da je znanje koje posjedujes, ti i bilo tko drugi najbolje iskoristivo ako ga djelis sa drugima na ispravan nacin,svakako hvala ti na postu i nadam se da nista ne zamjeras,dapace radujem se tvojim savjetima.

Lp.

16 godina
neaktivan

Dobro pitanje,ono sto sam znao po pricama je da ce win.phone navodno rasturat ,onda mi se ukazala prilika da uzmam omniu po brutalno smjesnoj cijeni(500kn),pa sam je ubo!Gle za te pare,radim sa telefonima i computerima,informatika mi je struka onda imam povlastice za takve stvari tipa jebacka snizenja i tako,ali koliko god si u tim stvarima nemozes to sve znat dok nisi direktno u tome,ucis, ides na seminare radi kupaca,informiranosti i tako ali nece ti nitko reci gle ubiti trenutno je to pu...na:)

16 godina
WP7 prvi do 2015.

WP7 prvi do 2015. je vrloooo optimističan PR Microsofta no da su dobra konkurencija to jesu, čak i gledajući rast aplikacija jer su po mom mišljenju napravili dobar posao za programere. Mislim da će se ipak na kraju sve svesti na odluku Nokie da WP7 progura na sve svoje uređaje što bi moglo potaknuti i svakog investitora (onog koji daje lovu, ne programera) u WP7 aplikacije da preferira WP7, a to bi naravno dovelo do eksponencijalnog rasta WP7 uređaja. Samo zamjena Nokiinih uređaja na Symbianu sa WP7 OS-om donijeti će prevagu na stranu Microsofta (npr. Njemačka/Italija više od 50% tržišta su Nokije).

E sad, drugi par rukava je činjenica da Nokia pokriva uređaje od 500-5.500 kn, a hardverski zahtjevi WP7 OS-a su striktni. I sad ti programiraj za uređaje koji nemaju iste tehničke specifikacije - grozota, kao što je sa Androidom i rezolucijama ekrana. Kako će se ovo riješiti, pojma nemam, no veseli me da će razvoj događaja biti zanimljiv.

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
genije_čudo_prirode kaže...

WP7 prvi do 2015. je vrloooo optimističan PR Microsofta no da su dobra konkurencija to jesu, čak i gledajući rast aplikacija jer su po mom mišljenju napravili dobar posao za programere. Mislim da će se ipak na kraju sve svesti na odluku Nokie da WP7 progura na sve svoje uređaje što bi moglo potaknuti i svakog investitora (onog koji daje lovu, ne programera) u WP7 aplikacije da preferira WP7, a to bi naravno dovelo do eksponencijalnog rasta WP7 uređaja. Samo zamjena Nokiinih uređaja na Symbianu sa WP7 OS-om donijeti će prevagu na stranu Microsofta (npr. Njemačka/Italija više od 50% tržišta su Nokije).

E sad, drugi par rukava je činjenica da Nokia pokriva uređaje od 500-5.500 kn, a hardverski zahtjevi WP7 OS-a su striktni. I sad ti programiraj za uređaje koji nemaju iste tehničke specifikacije - grozota, kao što je sa Androidom i rezolucijama ekrana. Kako će se ovo riješiti, pojma nemam, no veseli me da će razvoj događaja biti zanimljiv.

Pa i Android je na početku bio namijenjen 2000 kn plus uređajima, a sad ih ima i za 700 kn. Ja mislim da će Windows Phone 7 ući kao žestoka konkurencija prvo Androidu, a onda i iOS-u. Može li netko od programera usporediti pisanje programa za WP7, Android i iOS? Gdje se lakše i brže piše, kakva je situacija s igrama (3D) i sl.?

16 godina
zoki.zlikowski kaže...
genije_čudo_prirode kaže...

...

E sad, drugi par rukava je činjenica da Nokia pokriva uređaje od 500-5.500 kn, a hardverski zahtjevi WP7 OS-a su striktni. ...

Pa i Android je na početku bio namijenjen 2000 kn plus uređajima, a sad ih ima i za 700 kn. Ja mislim da će Windows Phone 7 ući kao žestoka konkurencija prvo Androidu, a onda i iOS-u. Može li netko od programera usporediti pisanje programa za WP7, Android i iOS? Gdje se lakše i brže piše, kakva je situacija s igrama (3D) i sl.?

Ali upravo je kod igara bitna ta rezolucija ekrana, gdje netko tko radi za iOS točno zna sve za koga radi, jednako kao i za WP7 no za Android to ne vrijedi jer imaš hrpu uređaja - od onih mobitela za 1.000 kn pa do 5.000 kn sa ogromnom razlikom u hardveru. Zbog toga i postoji znatno više igara na iOS-u nego na Androidu, a posebno u odnosu na WP7.

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice