Uklanjanje IE-a nije dovoljno

poruka: 620
|
čitano: 253.611
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Uklanjanje IE-a nije dovoljno".
17 godina
neaktivan

Svašta se ovdje da pročitati... :) Ali neki stvarno niti su pismeni niti znaju složiti kvalitetnu rečenicu a još si uz to daju pravo vrijeđati ostale...

Odluka EK je više nego sramotna i smiješna, čak je negdje u rangu one legendarne jednog našeg suca koji je naredio da se "maknu sve trake s interneta" (namjerno sam stavio malo slovo i) :)

Žalosno je da konkurentski preglednici nemaju pametnijeg i konkretnijeg rješenja od tužbi. U modernom kapitalističkom svijetu jadna je ona tvrtka koja se nemože iskazati marketingom već tužbama. Priča o monopolističkom ponašanju MS-a je krajnje smiješna i neutemeljena jer MS je danas daleko od monopolističkog položaja nego u kojem je bio u vrijeme Navigatora a čak niti tada ga nisu optuživali da je monopolist (kada se govori o Internet preglednicima)!

Definicija monopola: "Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga. Osobina monopola je nedostatak privredne konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe." Danas je dostupno više od 4 (kvalitetna i šire poznata) različita preglednika koji su udaljeni od korisnika maksimum 10 minuta i par klikova mišem. Da je MS onemogućio instalaciju bilo kojeg drugog preglednika, OK to je iskorištavanje vodeće pozicije na tržištu i može se nekako klasificirati kao monopol ali ovako... Presmiješno! U ratu Internet preglednika veći je monopolist Apple sa OS X-om i iPhoneom pa čak i Symbian! A ako ćemo tužiti MS za IE, pa ajmo tužiti Apple za OS X jer je instaliran Safari. Ajmo tužiti Symbian jer je instalirana Opera. Ajmo tužiti Ubuntu jer je instaliran OpenOffice i Firefox! Pa dovraga, Ubuntu je veći monopolist jer ima i Internet preglednik i office paket predinstaliran!

Netko je rekao da bi trebalo s Windowsima distribuirati i druge preglednike... Dajte molim Vas! Prvi problem je u raznim pravnim zavrzlamama oko prava na distribuciju. To se nikada neće dogoditi. Drugo je da u niti jednoj drugoj industriji ne postoji da proizvođač u svojem proizvod distribuira komponentu konkurenta! Netko je dao usporedbu s autima i odlična je za ovu prigodu, kao da kupiš Mercedesa a onda unutra staviš motor od BMW-a! Niti bi Mercedes stavio motor od BMW-a (jer to onda više nije Mercedes) a niti bi BMW dao da se njegov motor ugrađuje u Mercedes!

Pa je onda netko rekao da bi nakon instalacije Windowsa trebalo dati linkove na druge browsere... Pa s čime da pregledaš te linkove kad nemaš IE!? A da se vratim na usporedbu s autima, to bi bilo kao da kupiš Mercedesa a onda u njemu ne dobiješ siceve ali dobiješ brošure da postoje sicevi od BMW-a, Audi-a i drugih... Super, ali kako da se odvezem da ih kupim ako nemam barem najlošiji sic u autu?!

Da je IE loš, je. Ali je jedino što me u 0-toj instalaciji može odvesti do FF-a, Opere, Chromea i ostalih. Disclamer: nisam pobornik IE-a već koristim FF a od nedavno Chrome.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!

5 1 hvala 0
17 godina

Jel vidite koji problemi...

Sve zato jer jedan proizvođač os-a drži 90% tržišta.

WTF?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Vidim da volite analogije sa automobilima...

Uglavnom, moj tata je kupio Škodu, ali sa volksvagen motorom! Šok i nevjerica u familiji; mi više ne znamo koji auto imamo!

Tako je i kod mog prijatelja Ivice: Kupi on Mazdu misleći da stvarno kupuje Mazdu, a ono unutra Fordov motor! Toliko mu je neugodno da se više ne druži sa nama.

Al to je ništa, susjed si umislio da je podrijekom neki engleski plemić pa htio i imat engleski auto. I kud će šta će, kupi on Rover! I jednoga dana nevino digne haubu i ima sta vidjet: Motor od Honde!!!!! Do dan danas nije doša k sebi...

Nadam se da se meni nece desit slićna stvar kada kupim Vindovse, pokrenem internet a ispred mene iskoci vatrena lisica!!!!!!!!!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
RE: Uklanjanje IE-a nije dovoljno
shkval kaže...

Jel vidite koji problemi...

Sve zato jer jedan proizvođač os-a drži 90% tržišta.

-ali to nije krivnja MSa... njega na 'vlasti', bar za browser, drži eBankarstvo (sve banke imaju kompatibilan čitać, bez drivera za drugi OS)... -pokušaj recimo Operom obaviti nešto jer nemožeš uvesti certifikat, ili u FINU predati NE-msExcel file u .xls formatu. A nacionalna norma je opendoc... i OO snimi kompatibilan file koji excel najnormalnije otvori.... To je razlog zašto su poslovni korisnici bez alternative. -Nema veze s MSom, ima s M$-ovim podmazivanjem da tako ostane. EU to želi promijeniti ali kreteni rade krive stvari, na krivom mjestu (možda i namjerno?) i dobiju dobre plaće za to, jer se opet neće ništa promijeniti. Kućni korisnici to nedoživljavaju, njima je samo bitno boottime itd..
-ja koristim FF, navika, ali za posao moram ie/win/office a tu je novac.
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
drnde kaže...

Jedini razlog zbog kojeg bi ja ms-u zabranio stavljanja IE-a na Win7 je NEPRIDRZAVANJE STANDARDA,

prokleti bili redmondovci ponasaju se ko da su jedini na svijetu koji proizvode browsere.

Pogledajte samo ovu stranicu gdje ima usporedba pridrzavanja standarda raznih browsera

a ni IE8 nije puno bolji samo nisam nasao neku detaljnu usporedbu. Ukratko IE sucks pogotovo

sto se tice CSS-a sto je neoprostivo.

U cemu je zapravo problem sto se tice tih polu- i ne-podrzanih featurea? Recimo cesto posjecujem bug, amazon, ebay i slicno i sve mi izgleda korektno i sve funkcionira... (u IE i Operi).
17 godina
neaktivan

IE 8 uopće nije loš browser,u rangu je svih ostalih browsera,nemam osjećaj da je sporiji od drugih, to su naglasili i u BUG-ovom testu od prošlog mjeseca, da nemaju osjećaj da je sporiji,bez obzira na rezultate brzinskog testa, a od tog što ne prolazi ACID 3 test,ma što me briga za to, to u praksi ne osjećam.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kant kaže...

Vidim da volite analogije sa automobilima...

Uglavnom, moj tata je kupio Škodu, ali sa volksvagen motorom! Šok i nevjerica u familiji; mi više ne znamo koji auto imamo!

Tako je i kod mog prijatelja Ivice: Kupi on Mazdu misleći da stvarno kupuje Mazdu, a ono unutra Fordov motor! Toliko mu je neugodno da se više ne druži sa nama.

Al to je ništa, susjed si umislio da je podrijekom neki engleski plemić pa htio i imat engleski auto. I kud će šta će, kupi on Rover! I jednoga dana nevino digne haubu i ima sta vidjet: Motor od Honde!!!!! Do dan danas nije doša k sebi...

Nadam se da se meni nece desit slićna stvar kada kupim Vindovse, pokrenem internet a ispred mene iskoci vatrena lisica!!!!!!!!!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Malo si zabrijao... WV je vlasnik Škode, Ford je vlasnik Mazde a Honda je vlasnik Rovera pa je i logično da dijele dijelove. Tako da je MS vlasnik FF-a sigurno bi bio u instalaciji umjesto IE-a... Ili bi IE bio samo naziv za FF... Tko zna...
Floki kaže...

IE 8 uopće nije loš browser,u rangu je svih ostalih browsera,nemam osjećaj da je sporiji od drugih, to su naglasili i u BUG-ovom testu od prošlog mjeseca, da nemaju osjećaj da je sporiji,bez obzira na rezultate brzinskog testa, a od tog što ne prolazi ACID 3 test,ma što me briga za to, to u praksi ne osjećam.

Točno to! IE 8 je loš i testovi to dokazuju. Međutim, vulgaris korisniku je to sve isto. Razlike u brzini renderiranja sitea za 0.3s sporije večina ni ne primjijeti a još manje ih zna kaj je ACID test... I bez obzira na rezultate ACID-a i na razne usporedbe IE 8 jako dobro renderira siteove. Netko je radnije dao link na komparativnu usporedbu ali je zaboravio napomenuti da je IE lošiji u elementima koji se ne koriste tako često a za CSS3 niti jedan browser ne prikazuje dobro baš niti podržava u potpunosti jer CSS3 još nije standard!
Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
17 godina
neaktivan

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. I poštujem to. Ali i Microsoft ima mišljenje. Tko mu smeta da sad recimo kaže da je osta bez keyeva za windowse i da ih nemože prodavat u europi a da vidiš onda graje. Te recimo da mu sasvim slučajno prestanu radit serveri  za europu.

Ko brani Microsftu da postupi ovako nerazumno i impulzivno? Zašto se ne bi recimo obratio Američkom kongresu i zatražio nekakvu zaštitu? Pa on to može napravit. Tko mu to brani? On vrijedi 4 puta hrvatski vanjski dug. Može kupit Zagreb ako ne i cilu Hrvatsku.

(Znam da nemože ali eto) Zašto nebi kupio neku manju zemlju. Recimo Sloveniju. Pa bi i on bio dio EU. I tada bi ispalo da EU tuži EU...

Mislim da MIcrosoft radi sve zbog love i zapošljava i prehranjuje puno ljudi. Naravno da neće napravit sve ovo nego će poslušat što mu se kaže tako da svi rade i zarađuju. Ali ovo je ipak previše.

PS: Nevolim kad netko etiketira ljude, ako se ne slažeš dođi s boljim argumentima.

Ljudi poput tebe? Što ti je to znaćilo? Pa zar ja nisma čovjek poput tebe? Aj oladi izist ćemo malo janjetine i bit ćemo odman boji.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tale kaže...

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. I poštujem to. Ali i Microsoft ima mišljenje. Tko mu smeta da sad recimo kaže da je osta bez keyeva za windowse i da ih nemože prodavat u europi a da vidiš onda graje. Te recimo da mu sasvim slučajno prestanu radit serveri  za europu.

Ko brani Microsftu da postupi ovako nerazumno i impulzivno? Zašto se ne bi recimo obratio Američkom kongresu i zatražio nekakvu zaštitu? Pa on to može napravit. Tko mu to brani? On vrijedi 4 puta hrvatski vanjski dug. Može kupit Zagreb ako ne i cilu Hrvatsku.

(Znam da nemože ali eto) Zašto nebi kupio neku manju zemlju. Recimo Sloveniju. Pa bi i on bio dio EU. I tada bi ispalo da EU tuži EU...

Mislim da MIcrosoft radi sve zbog love i zapošljava i prehranjuje puno ljudi. Naravno da neće napravit sve ovo nego će poslušat što mu se kaže tako da svi rade i zarađuju. Ali ovo je ipak previše.

PS: Nevolim kad netko etiketira ljude, ako se ne slažeš dođi s boljim argumentima.

Ljudi poput tebe? Što ti je to znaćilo? Pa zar ja nisma čovjek poput tebe? Aj oladi izist ćemo malo janjetine i bit ćemo odman boji.

•  MS možda ima mišljenje (tvrtka ima mišljenje??) ali mišljenje nije isto što i činjenje... Ko im smeta? zdrav razum! ukoliko je profit veći od kazne, platit će se kazna naravno... ukoliko se neda ništa drugo legalnoga napravit (sve nelegalno i nerazumno vodi do gubitka profita).
  • Američki kongres nemože ili barem nebi smio utjecati na međunarodne trgovinske ugovore multinacionalne kompanije i slobodnu trgovinu (može ali posredno ili može ukoliko je ta kompanija sa sjedištem u US umješana u nelegalne poslove), ukoliko MS želi poslovati na teritoriju neke zamlje, zajednice sa uređenim pravnim poretkom ona se mora pridržavati zakona iste... i na kraju MS ili bilo koja "megalomanska" kompanija bi da može poslovala bez ijednog radnika... (ljudi su samo lijeva smetala koja jedu profit i svugdje gdje se može zamjenjuju se nečim efikasnijim)
  • Ljudi božji dolaze vremena država-korporacija, već su tu... ovakvi potezi zemalja da tuže korporacije koje ne poštuju zakone i konkurenciju mogu se samo pozdraviti i podržati.... želimo li za koju godinu biti državljani korporacija? ...ionako smo svi već postali dužničko roblje a našu imovinu i slobodu defakto posjeduju banke...
  • države sa svojim zakonima i birokracijom postaju sve veća prepreka za multinacionalne kompanije kojima poštovanje zakona predstavlja problem i usporava utrku za zgrtanje novaca, u ovom slučaju kako god to blesavo zvučalo samodopadna i samoživa birokracija je naš prijatelj...
s1m0n kaže...

Žalosno je da konkurentski preglednici nemaju pametnijeg i konkretnijeg rješenja od tužbi. U modernom kapitalističkom svijetu jadna je ona tvrtka koja se nemože iskazati marketingom već tužbama. Priča o monopolističkom ponašanju MS-a je krajnje smiješna i neutemeljena jer MS je danas daleko od monopolističkog položaja nego u kojem je bio u vrijeme Navigatora a čak niti tada ga nisu optuživali da je monopolist (kada se govori o Internet preglednicima)!

Kažnjava se monopolističko ponašanje... radnje i ponašanja koje će dovesti do monopola

Netko je rekao da bi trebalo s Windowsima distribuirati i druge preglednike... Dajte molim Vas! Prvi problem je u raznim pravnim zavrzlamama oko prava na distribuciju. To se nikada neće dogoditi. Drugo je da u niti jednoj drugoj industriji ne postoji da proizvođač u svojem proizvod distribuira komponentu konkurenta! Netko je dao usporedbu s autima i odlična je za ovu prigodu, kao da kupiš Mercedesa a onda unutra staviš motor od BMW-a! Niti bi Mercedes stavio motor od BMW-a (jer to onda više nije Mercedes) a niti bi BMW dao da se njegov motor ugrađuje u Mercedes!

Sluša li vozač mercedesa u automobilu mercedesov radio ili se hladi mecedesovom klimom, dali je windows manje MSov ukoliko dolazi sa adobeovim flashom?

Pa je onda netko rekao da bi nakon instalacije Windowsa trebalo dati linkove na druge browsere... Pa s čime da pregledaš te linkove kad nemaš IE!? A da se vratim na usporedbu s autima, to bi bilo kao da kupiš Mercedesa a onda u njemu ne dobiješ siceve ali dobiješ brošure da postoje sicevi od BMW-a, Audi-a i drugih... Super, ali kako da se odvezem da ih kupim ako nemam barem najlošiji sic u autu?!

Da je IE loš, je. Ali je jedino što me u 0-toj instalaciji može odvesti do FF-a, Opere, Chromea i ostalih. Disclamer: nisam pobornik IE-a već koristim FF a od nedavno Chrome.

preko windows updatea se distribuira sva sila programčića, utilitija (jedno vrijeme su krpali sun...khm ms java virtual environment ili kako li se zvao taj bastard?), evo baš gledam koji će mi qu... "windows live essentials", umjesto toga volio bih vidjeti operu, ff ili nešto treće na defoltu sedmice ili barem na updateu

ex biljna uš, puknite me toljagom po lusteru možda ugledam zvjezdicu više
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 5:46 ((s)izgoreo).
16 godina
neaktivan
Dženan kaže...

Ne, i ja koristim windows. Ono što hoću da kažem, mulci su koji nemaju instalaciju browsera na hard disku, i/ili formatiraju čitav disk ako instaliraju novis OS, pa će biti izneneđeni što nema browsera sa sedmicom.

Ukratko - čovjek ne zna da je Internet Explorer samo JEDAN od više browsera zato što koristi samo IE = mulac.

Potpisujem
"Manje napredan korisnik" ne zna što je browser ni da ih postoji više, a ikonu IE smatra "internetom" (tako da ako imaš prečac IE na desktopu znači da imaš Internet). Dobije IE sa Windowsima i zna samo za njega; kad bi mu dao Firefox možda* se nebi znao u njemu snaći. I to se ubraja u statistiku kao da većina korisnika "bira" Internet Explorer. Ali ne mogu zbog toga siliti Microsoft da stavlja tuđe proizvode u svoj OS.
17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

Meni je EU sve draža i draža, nadam se da će ostali slijedit njihov primjer i kažnjavati monopolističko ponašanje...

Nizozemska je najjača zabranili su prodaju iPhonea (koliko mi je poznato) jer uzer nemože zamijenit baterije Smijeh

Treba govnad monopolističku naučit pameti

Ma najbolje zabranit sve mobitele a ne samo iPhone, ionako su štetni za zdravlje, pogotovo djeci. Daj molim te misli na djecu!
Blago nama kad bi živjeli u državi koja bi se toliko brinula za nas tako da bi zabranila ama baš sve što je imalo štetno za zdravlje ili okoliš pa da mi ne moramo naše lijepe male glavice opterećivati s time što je za nas dobro a što ne.
(Za one koji nisu skužili što hoću reći: Ne valja monopol, ali se to ne riješava hrpom regulacija jer je to opet druga krajnost. Tržište treba biti slobodno a ne strogo kontrolirano od strane birokratiziranih državnih unijetina.)
17 godina

Iako je ovo tema za beskonačno svađanje evo da i ja dodam par svojih bisera. Prvo ovdje postoju dvije strane, jedni wannabe amerikanci koji brane MS i oni drugi kojima ja naginjem koji brane EU. Ja EU podržavam iz razloga što MS svoj Internet Explorer u biti ne smatra browserom već mu je to dio OS-a. I to veliki dio jer danas korisnik većinu vremena troši na browsere ( ovo je malo čudnovato složeno , ali shvaćate poantu Smijeh)....

Rasprava je otišla na skroz krivu stranu, pa ste se uhvatili globalistički tema, objašnjavate neke političke i ostale odnose koje u biti i ne razumijete, a samo su rijetki ostali na cisto tehnicki stvarima i po meni pogodili pravu bit teme.... Čak ste i moderatore uhvatili u tu globalističku raspravu i natjerali ih da brane MS i otkriju svoja globalističko-korporacijsko američke stavove i bla bla Amerika je zakon... Pa lipo se preselite tamo preko bare, a nas pustite da uživamo u zaostaloj EU  jer nam dolazi kad srce kaže ljeto........ I usput pogledajte kartu pa ćete vidjeti di smo mi... di je EU.... a di je to preko bare......

Ovo je do sad bilo malo prese.... ko sam ja i ostalo, a sada ono što stvarno mislim Belji se:

Ako malo pogledate kako maknut internet explorer sa windowsa onda dođete do saznanja da je to u biti nemoguće za 99% korisnika. Ako napravite unistall verzija 7 i 8 onda vas vrati na verziju 6. što je totalno u ....... (nemam riječi kojima bi opisao ovo). 

MS svoj Internet Explorer 8 u win 7 smatra kao update, čak i ne kao odvojenu aplikaciju, pa kod unistall vas pita da li želite maknuti ovaj update???? Što... koji ....???

Osim toga preko Helpa od windowsa također možete surfati i tu je ugrađen Internet Exporer kao sastavni dio OS-a....  Ako ja kao korisnik ne želim imati IE na svojim windowsima zašto ga onda ne mogu maknut sto posto i zasto je on integriran u dio windowsa i nije stavljen kao samostalna aplikacija, za što se i predstavlja na marketinškom planu... 

Po meni oni netrebaju maknuti IE, ali kad ga poželim maknuti onda želim da to mogu napraviti bez problema, a ne da moran položiti MS certifikat da bi unistalirao sa svog računala i da mi se onda on vraće u inačici 6.... (opet ne želim nastaviti o šestici Mršti se) .... U tom smislu ja vidim MS kao monopolistu koji mi nameće neke stvari koje ja ne želim i koristi se nedozvoljenom tržišnom prednosti...... Zato i podržavam EU u nastojanjima da se bori protiv korporacija i nadam se da će se tako borit i protiv drugih monopolista iako ponekad pretjeruju u zahtjevima, ali da bi dobio što želiš ponekad treba pitati i više nego je realno..... To se zove cjenkanje i amerikanci su ga itekako svjesni i koriste ga na sve moguće načine......

Post je nekako čudno ispao jer sam ga pisao oko sat vremena zbog drugog posla, ali nadam se da je ostala ona moja početna misao koju sam želio reći.....

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
 Ovdje se govori o Windowsima 7 na kojima se IE sasvim jednostavno ukloni.
Neki očito nisu baš bili dobri sa slovima u školi pa im treba žutiti...
Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina

Treba maknuti IE i sve ostalo (media playere, outlook express, messenger, sve, sve, sve...).

Treba ostavit samo 'golu jezgru' OS-a. Neka prodavači računala, koje MS prisiljava da prodaju njihov proizvod, onda sami konfiguriraju sustav. Npr. HP će prodavati win7 sa Operom, Winampom, Gom playerom itd, a Dell će prodavati sa Chrome, Aimp2 i VLC, a Formel, HGspot i naši  neka slože šta hoće. 

Verzija za Evropu treba biti Windows 7 EU , tj. Windows 7 Everything Uninstalled. Ne želim ništa uklanjati. 'oću da toga odma' nema.

WTF?
Moj PC  
3 1 hvala 0
17 godina
andy0101 kaže...

Potpisujem
"Manje napredan korisnik" ne zna što je browser ni da ih postoji više, a ikonu IE smatra "internetom" (tako da ako imaš prečac IE na desktopu znači da imaš Internet). Dobije IE sa Windowsima i zna samo za njega; kad bi mu dao Firefox možda* se nebi znao u njemu snaći. I to se ubraja u statistiku kao da većina korisnika "bira" Internet Explorer. Ali ne mogu zbog toga siliti Microsoft da stavlja tuđe proizvode u svoj OS.
 To isto mozes reci i za sve ostale proizvode. Mnogi ne znaju da postoji neki drugi calculator od onoga u windowsima, da postoji neka druga trazilica osim Googla, da postoji neki drugi "notepad" osim notepada, da postoji neki drugi program za snimanje DVD-a osim Nero-a (veliki broj korisnika Viste niti nezna da moze przit DVD-ove u Visti), da postoje drugi proizvodjaci grafickih kartica osim NVidije i ATIja, da postoje i drugi OSovi osim Windowsa i Linuxa, itd...
I sta sad? Jesi li oni svi "mulci" ?
Hocemo poslat EU da tuzi sve te firme kako bi prosvijetlili ljude i dali im mogucnost da uzmu neki drugi prozivod?
Ima hrpa ljudi koja nema "alternativni" browser iz jednostavnog razloga sto ih ovaj koji dobivaju sa windowsima zadovoljava. Zasto bi ja morao instalirati recimo Notepad .NET, ako sam zadovoljan sa obicnim windows notepadom? Jel sad Microsoft mora izbacit nodepad iz windowsa zbog toga?
Think locally, act globally...
17 godina

Microsoft Windosws zamisljen je kao sustav koji je zapravo jedna cjelina, i kao neovisan sustav ne treba koristenje drugih programa za normalno funkcioniranje, pa se zato sastoji od puno komponenti kao sto je internet explorer. Po meni se ne radi o nikakvom monopolizmu u smislu tih programa jer microsoft omogucuje instalaciju konkurentskih programa u svoj sustav. Microsoft je sa svojim os-om dao varijantu, a ona moze biti promjenjiva prema subjektivnoj zelji korisnika. Zamislite kada bi svaki proizvodac nekog softwarea trazio da miscrosoft izbaci konkurentski software na sto bi windowsi licili.

ako neki proizvodac zeli gurati svoj proizvod, zasto onda on ne napravi operativni sustav na kojemu ce taj proizvod funkcionirati

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 9:24 (igy).
17 godina
igy kaže...

ako neki proizvodac zeli gurati svoj proizvod, zasto onda on ne napravi operativni sustav na kojemu ce taj proizvod funkcionirati

A jel bi ti koristio novi OS ili Windowse?
Razmisli malo i shvati poziciju koju MS ima ovog trenutka. Ta pozicija ide na štetu svih, a lijepe riječi tu ne pomažu (samo batina).
WTF?
17 godina
shkval kaže...
igy kaže...

Razmisli malo i shvati poziciju koju MS ima ovog trenutka. Ta pozicija ide na štetu svih, a lijepe riječi tu ne pomažu (samo batina).
 Microsoft je dobroj poziciji zato sto drugi ne mogu financijski ili nemaju interesa da se bace na razvoj os-a.
Koristio bi onaj os  koji bi mi vise odgovarao.
Zasto meni windowsi odgovaraju? instalacijom njih: mogu pisati, mogu obradivati fotografiju, mogu surfati, mogu gledati filmove, mogu crtati, racunati, gledati TV. Ako mi neke od tih stvari ne odgovaraju u varijanti koju je dao microsoft, onda idem na alternativne programe - zato ne surfam u ie8 vec chromeu, pa ne crtam u paintu vec photoshopu....
edit opcenito: za trziste bi bilo bolje da postoji vise skupljih os-ova nego sto je trenutno stanje s besplatnim linuxom i nedovoljno marketinski probijenim apple-om kod nas.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 9:52 (igy).
17 godina
neaktivan

toliko ste se napalili na IE!

OK, sada je izbacen i sada opet ne valja?!?!?! wtf??? kaj sada nije ok, kaj sada ms treba napraviti????

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
igy kaže...
shkval kaže...
igy kaže...

Microsoft je dobroj poziciji zato sto drugi ne mogu financijski ili nemaju interesa da se bace na razvoj os-a.
Koristio bi onaj os  koji bi mi vise odgovarao.
Zasto meni windowsi odgovaraju? instalacijom njih: mogu pisati, mogu obradivati fotografiju, mogu surfati, mogu gledati filmove, mogu crtati, racunati, gledati TV. Ako mi neke od tih stvari ne odgovaraju u varijanti koju je dao microsoft, onda idem na alternativne programe - zato ne surfam u ie8 vec chromeu, pa ne crtam u paintu vec photoshopu....
edit opcenito: za trziste bi bilo bolje da postoji vise skupljih os-ova nego sto je trenutno stanje s besplatnim linuxom i nedovoljno marketinski probijenim apple-om kod nas.
Nažalost, cilj Microsofta je jasan: neka svi koriste jedan OS i neka on bude Microsoft, a u njemu samo MS programi.
Ako im se dozvoli da u svoj OS uguraju sve programe koji korisniku trebaju u startu onda drugi proizvođači tu ne bi imali šta tražiti.
Evo, pogledaj situaciju sa najavom da će u win7 ući i besplatni MS anti-virus. Znaš li koji je to udarac na sve besplatne anti-virusne programe na tržištu?
A sad zamisli da si ti jedan od programera kod AVG-a, Avire i sličnih. Bez obzira na napor koji uložiš u proizvodnju boljeg proizvoda nego besplatni MS, tebi su u startu 'sasječene noge'. Nadam se da ne treba detaljno objašnjavat zašto.
EU komisija (i ne samo oni) je, po meni, DUŽNA raditi na spriječavanju korištenja takvih pozicija kakve ima Microsoft. Ako zbog monopolizma treba kazniti i Apple, neka ga kazne. I isto tako i bilo koga drugoga (od proizvođača mlijeka do proizvođača satelita).
Da ja radim za Operu napravio bih istu graju zato jer će MS OPET napraviti nešto sa novim OS-om da izgura druge. To im je u krvi.
WTF?
17 godina
neaktivan
shkval kaže...
Nažalost, cilj Microsofta je jasan: neka svi koriste jedan OS i neka on bude Microsoft, a u njemu samo MS programi.

Ovo je cilj svih proizvođača OS-eva. Apple isto stavlja tako pun k programa u sebe, a tako i linux distribucije. Činjenica je da sada svi prigovaraju MS da dodaje programe u svoj proizvod. Prije je bila pila naopako: Kakav je taj paint i notepad? Ti programi ne liče na ništa i zašto ih uopće stavljaju u nove windowse? Naravno da će biti prigovaranja ako će biti taj antivirus smeće i neupotrebljiv, ali ja sam sretan da su svaki novi windowsi puni novim (neki kvalitetnijim, nekim lošim) programima. Jer netko ne želi instalirati masu drugih programa - on želi da sve ima all-in-one rješenje i potpuno funkcionalan PC čim se instalira sustav. Naravno sve ja sam to lijepo napisao, ali trebaju se još 2 stvari ispuniti: kvaliteta programa jer badave svi ti programi ako su loši i ne povećati drastično cijena tih bolje opremljenih windowsa (zna se da razvoj programa košta)
Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
neaktivan

I dalje mi nije jasno zašto zakon nije jednak za svakoga (Apple npr.)?

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

i ja se to pitam.. ali eto svi udaraju po M$ jer ipak PC racunari su daleko najzastupljeniji, a sa tim i Windowsi, a sa tim i IE koji dolaze uz njega...
medjutim iako Apple proizvodi OS samo za svoje racunare i uz njih naravno distributira svoj Safari. ipak ne bi trebao biti u drugacijoj situaciji od M$-a jer ipak i za njihov Mac OS postoje alternativni browseri..
Ipak idemo redom mozda EU ima poseban plan i za njih :D
Sve što možeš sad ostavi za kasnije
16 godina
naxeem kaže...

-to je bar jasno jer je Apple baš cool (kao Dorina), mada i on dolazi 'preko bare' njega EU patrioti ne napadaju, ni google ni....
Tebi nije jasna jedna stvar, meni sve ostalo....
Govori se o w7, izbacivanju ie-a iz instalacije (čak i dodatni medij? već viđeno) ili distribuiranju tuđih browsera i zakonu po kojem se to radi.... MS je sad odlučio izbaciti ie. Što se time rješava? Korist za korsinika? Nema veze dali je ie dobar/loš, brz/spor u odsnosu na druge browsere -to se zove izbor i tu MS nema monopol, ima ga iz sasvim drugačijih razloga koje većina nevidi ili neželi vidjeti. (EU komisija bi to tebala vidjeti, ali neće..)
Slažem se, kazniti ih svaki put kad naprave prekršaj, ne samo MS -sve. Ali ovdje je nešto drugo u igri.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

U igri je mužnja love iz MS-a i ništa drugo.

17 godina

Zakoni jesu jednaki sa svakoga...

Treba pogledat koji zakon Microsoft krsi te moze li se isti u trenutnoj situaciji primjeniti i na Apple

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 11:48 (Kant).
16 godina
Kant kaže...

Treba pogledat koji zakon Microsoft krsi te moze li se isti u trenutnoj situaciji primjeniti i na Apple

koliko sam u toku (a ponašanje EU komisije to pokazuje) nije prekršen zakon ili bi se dalo raspravljati o tumačenju... izgleda da je bio cilj ugurati druge browsere u instalaciju. -To pravno/moralno/poslovno nema nikakve osnove, tuđi proizvod, licence itd.. MS im je odgovorio isključivanjem, jedino logično ako već mora. Zašto kažem da nije pekršen zakon? -jer bi u tom slučaju jednostavno slijedila kazna, ni prva ni zadnja... -oni traže 'kompromis'.
edit: -čak nexeemova sumnja za mužnjom novca, mi nije logična (kaznili bi ih i gotovo), mada je iz svega nakraju -novac. (tzv. rat brovsera ili kako imati kontrolu nad prometom i na istom zaraditi)
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 12:01 (ihush).
17 godina
ihush kaže...
Kant kaže...

koliko sam u toku (a ponašanje EU komisije to pokazuje) nije prekršen zakon ili bi se dalo raspravljati o tumačenju... izgleda da je bio cilj ugurati druge browsere u instalaciju. -To pravno/moralno/poslovno nema nikakve osnove, tuđi proizvod, licence itd.. MS im je odgovorio isključivanjem, jedino logično ako već mora. Zašto kažem da nije pekršen zakon? -jer bi u tom slučaju jednostavno slijedila kazna, ni prva ni zadnja... -oni traže 'kompromis'.
 Ne vjerujem da je to toliko jednostavno...
Pretpostavljam da MS ima ovecu vojsku odvjetnika i kada bi to bilo toliko jednostavno da bi to oni brzo rijesili na sudu
17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Treba maknuti IE i sve ostalo (media playere, outlook express, messenger, sve, sve, sve...).

Treba ostavit samo 'golu jezgru' OS-a. Neka prodavači računala, koje MS prisiljava da prodaju njihov proizvod, onda sami konfiguriraju sustav. Npr. HP će prodavati win7 sa Operom, Winampom, Gom playerom itd, a Dell će prodavati sa Chrome, Aimp2 i VLC, a Formel, HGspot i naši  neka slože šta hoće. 

Verzija za Evropu treba biti Windows 7 EU , tj. Windows 7 Everything Uninstalled. Ne želim ništa uklanjati. 'oću da toga odma' nema.

Da Windows 7 EU tako je!!!!! Ali pogledaj sad ovo....
Pošto mi nismo u Eu mi cemo dobit NATO (Not Always Technically Operable) verziju i imat cemo taj Internet Explorer....l..
A što ako kiorisnik u Eu želi imat instaliran Internet Explorer a vlast mu neda....to ti je građanska sloboda...
Američki kongres se ne bi smio mješati u takve međunarodne dogovore......a EU komisija može?
Ne može i gotovo....

Ovo me sve više podsječa na ovo:

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2009 12:03 (Tale).
17 godina
Tale kaže...
Pošto mi nismo u Eu mi cemo dobit NATO (Not Always Technically Operable) verziju i imat cemo taj Internet Explorer....l..
NATO rules!
WTF?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice