Solarna cesta otvorena u Francuskoj

poruka: 48
|
čitano: 9.949
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Solarna cesta otvorena u Francuskoj".
9 godina
neaktivan
Re: Solarna cesta otvorena u Francuskoj
mbaksa kaže...
Feudalac kaže...
Ja ne bih išao tako daleko u predviđanje budućnosti, solar definitivno ima potencijal pokretati svijet; puno veći nego je ovaj naš.

Trebaš uzeti u obzir da nema ista količina svjetla svugdje u svijetu, da nema ista količina svjetla kroz cijelu godinu. Solarna energija može biti dobra dopuna, ali ne možemo niti ćemo moći ovisiti o njoj, osim ako se ne razviju ultrakapacitetne, ultrajeftine baterije s ultramalim samopražnjenjem. Kod takvih nestabilnih/nestalnih izvora energije treba imati odlično riješenu distrubiciju i skladištenje energije. A još uvijek muku mučimo s baterijama.

To je sve točno; s vremenom svaka tehnologija napreduje a baterije imaju još puno neiskorištenog potencijala. Obzirom na tempo kojim se razvijaju u odnosu na fuziju; trend elektrifikacije i povećanja učinkovitosti u prometu i u kućanstvima mislim da imaju jako puno potencijala. Fuzija osim teško rješivih problema u materijalima ima problem i sa radioaktivnim otpadom koji se gotovo ni ne spominje (doduše, nema problem s proliferacijom nuklearnog naoružanja pa je po tom pitanju proglašena safe). Kada bi političke prilike bile drugačije, tehnologija za prijenos el. energije na velike udaljenosti s prihvatljivo malim gubicima je tu pa doba dana i godine ne bi igrali nekakvu ulogu. To je, naravno, daleko, vjerojatno još dalje nego fuzija; ali sve opcije nam ionako polako istječu. U jednom se slažem s danenom, kada je nužno, ljudi mogu sve. Pa čak i rješavati probleme koji ne postoje, hehe

Ja rekoh
13 godina
Vidim da su oni diplomu dobili kod nas,jer jedino mi imamo ceste i tunele koje kostaju preko nekoliko milijardi kuna.
Sad bi ih trebali tuzit za povredu patenata koji krse nas moto "Izvorno Hrvatsko".
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Neš ti 5 milijuna eura da je neka cifra. Naši popovi mrdnu tolko pa nikome nista. Ova cifra bi bila kikiriki i za hrvatsku. Nitko ne bi ni trepnuo.

A evo i link di je mozda malo vise o tome, iako je sav info od strane proizvodaca

http://www.wattwaybycolas.com/en/faq/

Nemam pojma o tim stvarima, (za razliku od nekih ovdje koji su ocito napravili disertaciju na tu temu), ali ovdje lijepo stoji: 'How efficient is Wattway compared to a conventional solar panel?

Wattway panels have a 15% yield, compared to 18-19% for conventional photovoltaic panels.'

Jasno mi je da navlace i preuvelicavaju, ali nije tu sve ni tako crno kao sto neki na temi propovijedaju.

I ako to musk ne istrazuje, zar to podrazumijva da je to nesto osudeno na propast?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
lukica123 kaže...

Nemam pojma o tim stvarima, (za razliku od nekih ovdje koji su ocito napravili disertaciju na tu temu), ali ovdje lijepo stoji: 'How efficient is Wattway compared to a conventional solar panel?

Wattway panels have a 15% yield, compared to 18-19% for conventional photovoltaic panels.'

Tu lijepo stoji - što konkretno? Što znači taj njihov odgovor? Tu govore o panelima, a ne o cesti. Iz tog odgovora dalo bi se zaključiti da su njihovi paneli 16% manje efikasni od "konvencionalnih". Kolika je efikasnost u usporedbi s konvencionalnim panelima koji su postavljeni kako treba (pod nagibom, okrenuti prema suncu)? Koliko pada efikasnost kod određenog prometa na nekoj cesti? Koliko pada efikasnost na račun prljave ceste? Koliko pada efikasnost na račun potrošenog/oštećenog zaštitnog sloja koji sigurno propušta manje svjetla nego kad je ganc novi?

Ne vjerujem da su ti paneli stavljeni u promentu cestu učinkovitiji od 50% u odnosu na konvencionalne propisno postavljene panele. Hoćemo brojke crno-na-bijelo, a ne jednu rečenicu koja ništa ne znači. I pazi ti kako su to oni "stručno" oblikovali - nisu napisali da su ti paneli 16% manje učinoviti od konvencionalnih, nego su stavili apsolutne postotke pa površni čitatelj bi mogao reći da su samo 3-4% manje učinkoviti. Marketinška manipulacija. 

lukica123 kaže...

Jasno mi je da navlace i preuvelicavaju, ali nije tu sve ni tako crno kao sto neki na temi propovijedaju.

Crno je jer novac poreznik obveznika odlazi u privatne džepove na loše i skupe projekte. Nemam ništa protiv da netko svoj novac ulaže u takve stvari - no nema pravo na takve bedastoće trošiti tuđi novac. Neka lijepo kompanija za svoju lovu (ili lovu od svojih investitora) u dogovoru s vlastima ugradi solarne panele na javnu cestu pa nek onda testiraju i mjere do mile volje. A ne da to moraju plaćati porezni obveznici.

Pa onda kad budu raspolagali s konkretnim brojkama, te brojke prezentiraju državi i neka se vidi koliko smisla imaju takve ceste.

lukica123 kaže...

I ako to musk ne istrazuje, zar to podrazumijva da je to nesto osudeno na propast?

Da. Inače ne bi nužno bilo tako, no stvar je u tome da Musku treba struja zbog električnih automobila, a u SAD-u se još uvijek većina električne energije dobiva iz ugljena! Musk nije lud da propusti takvu stvar koja bi značajno mogla ubrzati prelazak automobilske industrije na struju, a i općenito smanjiti zagađivanje zraka. Ako se dobro sjećam, Musk je pričao nešto o tome na koliku površinu bi trebalo staviti solarne panele da bi se izbacio ugljen iz upotrebe. Ideja o solarnim cestama je jednostavno glupa. Imala bi smisla samo kad se solarni paneli ne bi mogli igdje drugdje postaviti, a silno bi nam trebalo još i to malo električne energije iz Sunca.

Solarnim panelima mjesto je na krovovima (privatnih) kuća ako je to struja za privatnu uporabu, na krovovima i u dvorištima tvornica ako je za poslovnu uporabu. Ako se misli proizvoditi struja za prodavanje, onda im je mjesto na područjima s puno sunca, s propisno (optimalno) postavljenim panelima. Sve osim toga su kerefeke.

Izgradnja kilometra solarne ceste za javne pare jednostavno nema smisla ni opravdanja. Ako je firma mislila da je njihovo rješenje super, onda je to trebala pitchati ulagačima i oni su trebali dati pare za izgradnju. Međutim problem nastaje u tome što ozbiljni ulagači neće davati svoje pare na bedastoće. I što im onda preostaje? Pa država, naravno. Novac poreznih obveznika. Ako projekt propadne (a hoće), nikome ništa - oni su pare pokupili, gospođa ministrica se došla slikat i to je to. Nitko za taj fijasko neće odgovarati.

17 godina
mbaksa kaže...

Crno je jer novac poreznik obveznika odlazi u privatne džepove na loše i skupe projekte. Nemam ništa protiv da netko svoj novac ulaže u takve stvari - no nema pravo na takve bedastoće trošiti tuđi novac. Neka lijepo kompanija za svoju lovu (ili lovu od svojih investitora) u dogovoru s vlastima ugradi solarne panele na javnu cestu pa nek onda testiraju i mjere do mile volje. A ne da to moraju plaćati porezni obveznici.

Jesi li ti porezni obveznik u Francuskoj?

Na što se troši novac poreznih obveznika u Hrvatskoj?

Ja kao porezni obveznik u Hrvatskoj se stvarno ne bih bunio da netko moj novac uloži u ovo.

Koliko utjecaja jedan porezni obveznik ima uopće na trošenje poreza - gotovo nikakve, svakih par godina biraš nekog tko odlučuje o tome i to je to.

Usput, ovo je kap u moru poreznih davanja za jednu državu kao što je Francuska, sumnjam da se itko tamo buni oko ovoga.

Uhvatio si se ovoga kao da je najgori primjer trošenja novca poreznih obveznika a daleko je od toga.

Ovo nije bojanje tunela, ovo je i jedan od načina promoviranja države i turizma.

Možda se pokaže kao promašaj, možda za 20 godina nitko neće ni pomišljati na solarne ceste, a možda to postane standard pa za 20 godina od Francuza budemo kupovali ovo.

Volio bih da moja država ima muda razmišljati o stvarima u širem kontekstu i na duže staze,

sigurno bolje nego zaduživanje vani za politički bitne megalomanske projekte pa novac poreznih obveznika odlazi na plaćanje kamata na kamate a u samoj državi se ništa kvalitetno dugoročno ne događa, ne ulaže i ne proizvodi.

17 godina
moderator
PaleRider kaže...
Uhvatio si se ovoga kao da je najgori primjer trošenja novca poreznih obveznika a daleko je od toga.

Taj novac je mogao otići otići na izgradnju konkretne solarne elektrane koja bi davala daleko više struje i ne bi imala probleme koje ova ima.

Ili je mogao otići za vrtiće, za pučke kuhinje, za bolnice. Mogao je ostati u džepovima poreznih obveznika. 5 milijuna eura moglo je poboljšati ili promijeniti mnoge živote, a ulupano je u privatnu bedastoću, da bi ministrica stvorila privid da se radi nešto za ekologiju, a ustvari se samo radi za PR. Jadno i sramotno.

PaleRider kaže...
Možda se pokaže kao promašaj, možda za 20 godina nitko neće ni pomišljati na solarne ceste, a možda to postane standard pa za 20 godina od Francuza budemo kupovali ovo.

Možda se pokaže kao promašaj? Taj projekt je promašaj već na papiru! Jedina svrha tih cesta je zarada za proizvođača/izvođača te PR za ministre. Da im je stalo do ekologije, odabrali bi jeftinija, trajnija i efikasnija rješenja.

Meni ni dalje nije jasno kako ljudi ne kuže da ta cesta nema smisla. Nije ekonomski isplativa, nije ekološka koliko bi normalno postavljeni paneli bili i nije inovativna.

Rekoh - jedini, ali jedini opravdani razlog za gradnju takve ceste bio bi da se mora iscijediti i zadnji W iz sunčeve energije, a da se solarni paneli više nemaju kamo postaviti u optimalni položaj. To tu definitivno nije slučaj.

17 godina
mbaksa kaže...

PaleRider kaže...

Možda se pokaže kao promašaj? Taj projekt je promašaj već na papiru! Jedina svrha tih cesta je zarada za proizvođača/izvođača te PR za ministre. Da im je stalo do ekologije, odabrali bi jeftinija, trajnija i efikasnija rješenja.

Meni ni dalje nije jasno kako ljudi ne kuže da ta cesta nema smisla. Nije ekonomski isplativa, nije ekološka koliko bi normalno postavljeni paneli bili i nije inovativna.

Rekoh - jedini, ali jedini opravdani razlog za gradnju takve ceste bio bi da se mora iscijediti i zadnji W iz sunčeve energije, a da se solarni paneli više nemaju kamo postaviti u optimalni položaj. To tu definitivno nije slučaj.

Pa meni je jasno da nije ekonomski isplativo, da li je tebi jasno da se radi o eksperiment.?

Evo ti par citata nakon malo guglanja (izvor: http://www.archdaily.com/802338/worlds-first-solar-panel-road-debuts-in-france):

"directors view the project not as a finished product but as the next step in the development of the technology."

"We are still on an experimental phase. Building a trial site of this scale is a real opportunity for our innovation"

"This trial site has enabled us to improve our photovoltaic panel installing process as well as their manufacturing, in order to keep on optimizing our innovation."

The road will now begin a 2-year testing period, in which the feasibility of adapting the technology will be measured.

i citat iz članka na Bugu:

"Ukoliko u bliskoj budućnosti u Colasu uspiju smanjiti trošak proizvodnje i instaliranja ovakvih panela, te im povećaju energetsku efikasnost, u Francuskoj bi moglo niknuti još oko 1.000 kilometara sličnih solarnih cesta."

Znači svima je jasno sa su s ovakvom tehnologijom troškovi preveliki i da je neisplativo, ali očito su nešto naučili iz toga i još planiraju naučiti i poboljšati u te 2 godine,

tako da ako je to istina onda to nije nikako promašaj kao što tvrdiš.

Nemam uvid u njihovu dokumentaciju gdje se vidi točno što su naučili i poboljšali ali ne vidim ni tvoje dokaze da lažu,

to je samo tvoj osjećaj. Možeš li dokazati da lažu, da ovo ne pridonosi ničemu i da za 20-ak godina ovo neće biti isplativo? Linkovi na studije?

Tehnologija napreduje, to je dokazano i dokazivo.

17 godina
moderator

Solarna cesta će uvijek biti inferiorna normalnim panelima postavljenim pod kutem zato jer paneli postavljeni pod optimalnim kutem:

• imaju veću površinu solarnih ćelija za istu površinu
  • prikupljaju više svjetla jer su pod kutem, bolje okrenuti prema Suncu
  • prikupljaju više svjetla i zato jer vozila ne rade sjenu na njima
  • solarne ćelije nisu ispod debelog zaštitnog sloja koji sam po sebi smanjuje količinu svjetlosti koja dolazi do panela, te koji će još dodatno smanjivati količinu svijetlosti uslijed prljanja i oštećivanja

Prihvaćaš li to? Onda nemamo o čemu dalje raspravljati. Radi se dakle o inferiornom korištenju postojeće tehnologije.

Ne prihvaćaš? Onda oobjasni kako će tehnologija riješiti navedene probleme.

17 godina
mbaksa kaže...

Solarna cesta će uvijek biti inferiorna normalnim panelima postavljenim pod kutem zato jer paneli postavljeni pod optimalnim kutem:

• imaju veću površinu solarnih ćelija za istu površinu
  • prikupljaju više svjetla jer su pod kutem, bolje okrenuti prema Suncu
  • prikupljaju više svjetla i zato jer vozila ne rade sjenu na njima
  • solarne ćelije nisu ispod debelog zaštitnog sloja koji sam po sebi smanjuje količinu svjetlosti koja dolazi do panela, te koji će još dodatno smanjivati količinu svijetlosti uslijed prljanja i oštećivanja

Prihvaćaš li to? Onda nemamo o čemu dalje raspravljati. Radi se dakle o inferiornom korištenju postojeće tehnologije.

Ne prihvaćaš? Onda oobjasni kako će tehnologija riješiti navedene probleme.

Pa naravno da vodoravno postavljeni paneli nisu pod optimalnim kutom i da nikad neće biti efikasni kao ovi na krovovima, ne znam zašto to navodiš, to svatko zna i to nije poanta.

Ja govodim o slijedećem:

Ako možeš napraviti solarnu cestu koja će napajati okolnu rasvjetu a da je cijenom konkurentna uobičajenoj cesti s napajanjem rasvjete iz mreže onda ne vidim nikakve argumente protiv toga.

Uz postojeću tehnologiju to nije slučaj, a da li će u budućnosti biti to ne znam ni ja a ne znaš ni ti.

17 godina
moderator
PaleRider kaže...
Ja govodim o slijedećem:

Ako možeš napraviti solarnu cestu koja će napajati okolnu rasvjetu a da je cijenom konkurentna uobičajenoj cesti s napajanjem rasvjete iz mreže onda ne vidim nikakve argumente protiv toga.

Uz postojeću tehnologiju to nije slučaj, a da li će u budućnosti biti to ne znam ni ja a ne znaš ni ti.

Nitko od ključnih aktera situaciji ne pristupa iz te perspektive pa mi stoga nije jasno zašto ti tako nastupaš.

I o kakvoj "postojećoj tehnologiji" ti pričaš? O silikonu? Pa kad bi silikon(ska mješavina) bio bolji ili barem jednako dobar za prometovanje kao asfalt, a da je jeftiniji za proizvodnju, onda bi se jednostavno koristio umjesto asfalta. To nema nikakve veze s ovim projektom. A solarna cesta bi sa sobom povrh toga ipak vukla određene dodatne troškove. I opet ti tu ostane problem efikasnosti. Solarne ceste jednostavno za veliku većinu primjena nemaju smisla. Pa ni za uličnu rasvjetu.

Kao što je netko rekao na ovoj temi - njima se "rješava" nepostojeći problem. One su bile i ostale besmislica.

17 godina
mbaksa kaže...
PaleRider kaže...
Ja govodim o slijedećem:

Nitko od ključnih aktera situaciji ne pristupa iz te perspektive pa mi stoga nije jasno zašto ti tako nastupaš.

...

Mislio sam da stvari gledaju iz te perspektive jer je jedino logično objašnjenje za upuštanje u takav projekt, neshvatljivo mi je da jedna država kao Francuska planira izgraditi tisuće km solarnih cesta i prodavati maglu da bi jedna firma ostvarila profit, ali ako jesi u pravu onda se slažem, to jest besmislica.

17 godina
moderator
PaleRider kaže...
Mislio sam da stvari gledaju iz te perspektive jer je jedino logično objašnjenje za upuštanje u takav projekt, neshvatljivo mi je da jedna država kao Francuska planira izgraditi tisuće km solarnih cesta i prodavati maglu da bi jedna firma ostvarila profit, ali ako jesi u pravu onda se slažem, to jest besmislica.

To ni nije logično objašnjenje (objasnio sam ti zašto - da je silikon toliko dobra, a povoljna zamjena za asfalt, onda bi se asfalt izbacio iz upotrebe i koristio bi se silikon), a kamoli da je jedino. Najlogičnije objašnjenje je PR (treba se svijetu pokazati da se kreće na obnovljive izvore), a iza toga ide korupcija (ili je posrijedi kombinacija tog dvojeg). Zamisli - oni će dići poreze na fosilna goriva da bi radili solarne ceste! Privatna će firma tu zaraditi maaaaaasne pare ako se nastavi s tim.

Rekoh - da ih je zbilja briga za ekologiju, ne bi se uopće upuštali u takav projekt, nego bi krenuli raditi solarne elektrane po zemlji, i za to bi raspisali javne natječaje. Šta oni imaju financirati eksperiment privatne firme, koji je neinovativan, skuplji i manje efikasan od postojećih rješenja?! To je ludilo. Ima se - može se? Nema se! Dići će se porezi kako bi se imalo.

17 godina
mbaksa kaže...
PaleRider kaže...

To ni nije logično objašnjenje (objasnio sam ti zašto - da je silikon toliko dobra, a povoljna zamjena za asfalt, onda bi se asfalt izbacio iz upotrebe i koristio bi se silikon), a kamoli da je jedino. ...

I dalje mislim da logika stoji, asfalt ne generira struju i ne napaja rasvjetu.

Možda da pročitaš nešto ovako:

http://large.stanford.edu/courses/2010/ph240/winger2/

Osim toga kao polje znanosti postoji nešto što se zove fizika materijala gdje se istražuju i stvaraju novi materijali pa možda silikon zamjene nečim drugim.

17 godina
moderator
PaleRider kaže...

Koga briga? Ponovno - to bi bio pokušaj "rješavanja" problema koji ne postoji.

PaleRider kaže...
Osim toga kao polje znanosti postoji nešto što se zove fizika materijala gdje se istražuju i stvaraju novi materijali pa možda silikon zamjene nečim drugim.

Ponovno - ako bi taj neki novi materijal bio bolji i/ili isplativiji od asfalta, koristiti će se umjesto asfalta. Zašto bi onda bio rezerviran samo za solarne ceste?

Ponovno - ne postoji niti može postojati taj materijal koji će dići efikasnost na razinu optimalno postavljenih solarnih panela.

Dakle, ako je cilj ekologija, treba ići na najefikasnije, naisplativije rješenje. A ne rješenje koje će služiti za šminkanje po novinama.

17 godina
mbaksa kaže...
PaleRider kaže...

Koga briga? Ponovno - to bi bio pokušaj "rješavanja" problema koji ne postoji.

PaleRider kaže...

Ponovno - ako bi taj neki novi materijal bio bolji i/ili isplativiji od asfalta, koristiti će se umjesto asfalta. Zašto bi onda bio rezerviran samo za solarne ceste?

Ponovno - ne postoji niti može postojati taj materijal koji će dići efikasnost na razinu optimalno postavljenih solarnih panela.

Dakle, ako je cilj ekologija, treba ići na najefikasnije, naisplativije rješenje. A ne rješenje koje će služiti za šminkanje po novinama.

Ponovno - ne kužiš poantu solarnih cesta.

Počinjemo se ponavljati pa odustajem od daljnje rasprave.

17 godina
moderator
PaleRider kaže...
Ponovno - ne kužiš poantu solarnih cesta.

Poante koje si dosad iznio su ti pobijene.

17 godina
moderator

Godinu dana nakon instalacije stigli su rezultati mjerenja. Naravno, instalacija je jako skupa i neučinkovita. Porez na naivce.

2 0 hvala 0
13 godina
mbaksa kaže...

Godinu dana nakon instalacije stigli su rezultati mjerenja. Naravno, instalacija je jako skupa i neučinkovita. Porez na naivce.

Da je imat dva grama zdravog mozga u glavi netko bi shvatio bi da je to obicni scam i da od toga neće bit ništa. Kako su ovi s foruma tako zapeli, što nisu investirali u to svojim novcem, sigurno bi im se isplatilo? Yea, nooo... hindsight is 20/20

Glupa ideja i na prvi i na drugi pogled.

Ma sami temelj te ideje nema smisla, solarne panele umjesto ceste. Zašto?

Što, fali mjesta? Fali zdrave pameti budalama koji su podržavali i budalama od političara koji su financirali tuđim novcem.

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.12.2017 4:33 (Et_Tu_Brute?).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice