Dobro je Jakovp zaključio, s istom topologijom uvijek je veća efikasnost pri većim snagama.
Pogotovo u slučaju kad se rektifikacija na sekundarnoj strani radi normalnim ili Schottky diodama.
Ali, već dobrih 30 godina se za uvjete gdje se traži viša efikasnost koristi sinkrona rektifikacija.
Kod malih napajanja za krajnje korisnike iz "neprofi" kategorije je i dan danas ful jednostavna izvedba s Schottky diodom, a sinkrona rektifikacija je standard manje više kod industrijske opreme.
E sad, Tesla...
Nekaj mi opako smrdi kod njihovih punjača, bar po slikama kaj sam vidio na netu.
Ali opet, nisam gledao kak su ljudi radili ta testiranja, ali ako je recimo kod brzog punjenja efikasnost prek 80% to je respektabilno za trenutno stanje razvoja litijskih baterija.
A moguće da je tak jer kemija kod Teslinih članaka je takva da DC otpor znatno pada pri višim temperaturama, pa se lako baterija sama toplinski izbalansira, osim pri superchargingu, ali tad se rapali hlađenje na ful snazi.
A i koliko sam vidio, prilikom niskih temperatura se čak hlađenje i zaustavlja, i čak se i baterije dodatno griju preko klime.
E sad, bilo bi lijepo domoći se jednog punjača da vidimo o čemu se točno radi, ali sumnjam da je baš old school neefikasni pristup.
Tak da efikasnost od cca. 80% je vjerovatno u samo određenim načinima punjenja.