Intel ograničava overclockiranje

poruka: 124
|
čitano: 13.606
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Intel ograničava overclockiranje".
16 godina
RE: Intel ograničava overclockiranje
microman kaže...

Koliko sam shvatio Intel onemogučava standardno OC-anje isključivo na procesorima namijenjenim nižem i srednjem segmentu tržišta i to isključivo na 1155sck platformi.

Koliko sam skopčao, idu sa novim načinom sinkronizacije i sada će sve biti unutar istoga clocka. Što to daje i kako će funkcionirati ne znam. Ali recimo znam da PCIe ako se ide u OC preko 20% od stocka je izrazito nestabilan. Sad, sve dokle ne vidimo sam BIOS i novi "BLCK/FSB", možemo jedino nagađati.

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan

Intel se vraća korjenima, prije 10 i više godina su također sve sabirnice bile sinhrone (razlika je bila samo u množiteljima).

A što se tiče socketa - perverzije!

Od socketa 939 pa do am3 sve je isto kod amd-a - bilo koji čipset radi na bilo kojem procu (da, da, Asrock 785G + S939 ddr) jer se samo socket adaptirao memoriji.

Note: bilo bi fora da je intel izdao atoma za S478 pa da ga mogu upiknut u neku stariju ploču

I do what I must because I can
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Weky kaže...

Potpunosti je nebitan igrajući na 1920x1200 8xAA/16xAF ili 2560x1600. Jedan procesor 4 godine star gura SVE IGRE na max detaljima sa danas najjačom grafičkom. Prema tome, procesor je nebitan.

Tvoj zaključak si izveo igrajući na 1280x1024 rezolucij i vjerovatno nekoj 5770 grafičkoj. Ja ovdje pričam o prosječnim rezolucijama u stranim drzavama - A to su Full HD + AA.

Kad bude razlika 30 FPS između jednog i drugog onda je procesor bitan. Za 3-4 FPS više meni je nebitan.

džast moment pliz !

nešto smo pobrkali.

ti si zjavio da je procesor nebitan a ne da je nebitna razlika između npr. mog q8400 na 2.6 ili i5 na 2.6.

kad sam kupio HD 5850 moj proc q8400 je bio na default 2.6 i s tom brzinom je moja kartica pičila na 13.400 u 3dmarku.

overclocnuo sam procesor na 3.6 i rezultat je skočio na 18.300.

dakle, tvoja teorija glasi ovako:

ljudi, niste trebali prodavat svoje celerone, pentiume 1 i 2, ni sdr-a, ni DDRam, mogli ste jednostavno sve ove godine skupljati pare za Radeon 5970 ili NVidiu GTX480 jer svejedno ćete imati isto frejmova u najmodernijim igrama kao i ovi čudaci što kupuju i5 ili i7.

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.7.2010 20:16 (Bugofil).
15 godina
odjavljen

Moja teorija glasi:

High End procesor prije 3-4 godine (E8400 ilitiga Q6600) drzi sve danasnje igre na max postavkama. Prema tome, nebitan je.

SINTETIČKI testovi nisu mjerilo ničega, pa tako ni perfomansi. Pogotovo taj jadni prastari 3DMark. Daj mi pokreni Crysis na 2560x1600 Very High i onda gledaj dobitak u perfomansama sa brzim procesorom.

Prema tome, procesor stari i do 4 godine (nema još 4, ali bit ce za koji mjesec), izgura sve današnje igre i gurat ce sigurno još 2-3 generacije igara.

Kao što sam rekao, ovdje nitko negovori o low end pa niti mainstream end procesorima. Ja kad uvjek uzimam novo računalo uzimam high end komponente i to stoji po 5 godina.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA]
15 godina
pazi, ti imas gtx 260 sto i nije bas neka perverzija od kartice i zato ti nebi bilo razlike i da stavis i7, da gurnes unutra 5970 taj proc nebi mogao gurnut nju u 100% snage pa ti da tako kazem kenjaj sta hoces, uostalom nove igre koje dolaze ce znat koristit jezgre tako da ce razlika u preformansama zmedu stare skovace i nekog modernog proca bit jos veca, nista ja nemam protiv tvog proca, to je jos uvjek pila i nije zastario , a skombiniran je s gtx 260 i zato ti sve klizi na max ali nemozes rec da sa i7 920 nebi imao bolje preformanse, grafa je naravno bitnija ali igra i proc veliku ulogu.
16 godina
neaktivan
Weky kaže...

Moja teorija glasi:

High End procesor prije 3-4 godine (E8400 ilitiga Q6600) drzi sve danasnje igre na max postavkama. Prema tome, nebitan je.

Da, jer igraš na velikoj rezoluciji i dobroj grafi Namigiva

You and me baby ain't nothing but mammals. So let's do it like they do on the Discovery Channel. Gettin' horny now!
15 godina
odjavljen
athlon64 kaže...
pazi, ti imas gtx 260 sto i nije bas neka perverzija od kartice i zato ti nebi bilo razlike i da stavis i7, da gurnes unutra 5970 taj proc nebi mogao gurnut nju u 100% snage pa ti da tako kazem kenjaj sta hoces, uostalom nove igre koje dolaze ce znat koristit jezgre tako da ce razlika u preformansama zmedu stare skovace i nekog modernog proca bit jos veca, nista ja nemam protiv tvog proca, to je jos uvjek pila i nije zastario , a skombiniran je s gtx 260 i zato ti sve klizi na max ali nemozes rec da sa i7 920 nebi imao bolje preformanse, grafa je naravno bitnija ali igra i proc veliku ulogu.

Koja hrpa gluposti......

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA]
15 godina
neaktivan

Oprostite što upadam u temu.Naime posjedujem ovaj proc:Intel E5400 2.7 oc na 3.20.Jel ce mi procesor moci vritit nove igirice za jedno 2-4 godine,Naravno uz novu grafu.Sada imam gt220

15 godina
odjavljen
Dolu kaže...

Oprostite što upadam u temu.Naime posjedujem ovaj proc:Intel E5400 2.7 oc na 3.20.Jel ce mi procesor moci vritit nove igirice za jedno 2-4 godine,Naravno uz novu grafu.Sada imam gt220

Slaba grafička, a i taj procesor nije brz, ali drzat ce sigurno ali ne i sve na max.

17 godina
protjeran
Weky kaže...

Moja teorija glasi:

nemoj se sad izvlačit.

lijepo si napisao da je za "igre procesor nebitan", sad si već počeo o procu iz 2007.2008 itd, pa overclockan na 5 Ghz..bla..blaa.. Smijeh

Weky kaže...

SINTETIČKI testovi nisu mjerilo ničega, pa tako ni perfomansi. Pogotovo taj jadni prastari 3DMark. Daj mi pokreni Crysis na 2560x1600 Very High i onda gledaj dobitak u perfomansama sa brzim procesorom.

daj ne pričaj koješta.

znači po tebi ni jedan test koji mjeri framerate u igrama ne vrijedi.

nonsense

opet si se zapleo u nelogičnosti.

uvijek će jedan i7 procesor na 4.5 ghz s karticom npr. HD 5970 ili Nvidia GTX 480 taj faking Crysis bolje tjerat nego neki AMD Athlon 64X2 4600 ili 4200 i to s velikom razlikom u frejmovima.

o čemu ti to uopće pričaš ?

Weky kaže...

Prema tome, procesor stari i do 4 godine (nema još 4, ali bit ce za koji mjesec), izgura sve današnje igre i gurat ce sigurno još 2-3 generacije igara.

sigurno hoće "gurati", ali će uvijek novi i jači proc gurati bolje nego AMD Athlon 4200 ili intel na 2.13

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 11:44 (Bugofil).
17 godina
neaktivan

Pogledajte DIRT 2 na 1680x1050 sa E8400 i sa i5 750 koji je primjer prosječnog quad core-a.(grafa je HD5850)

Činjenica: Sa E8400 sve još radi dobro(oko 60fps-a ili više), ali sa jačim procesorom radi bolje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 11:52 (Penryn).
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Grafička kartica je u igrama puno bitnija od proca. Ne može se sad očekivati da će single core procesori gurati kao dual ili quad, ali jedan 4 godinew star E8400 i dan danas sve igre na high pokreće u kombinaciji sa jakom grafičkom. A to grafička stara 4 godine sigurno ne bi mogla. I ne znam kud ste se svi uhvatili tog Crysisa. To je igra koja možda i najmanje ovisi o procesoru. Razlika između i7 i Athlona X2 je 2FPS na 1280x1024, a na Full HD su identični. Pogledajte test. Svi procevi su unutar 5FPS na nižim rezolucijama. Kad se igra pokrene na 1680x1050 ili na HD rezoluciji (koja je već standard), razlike između proceva gotovo da i nema.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

Grafička kartica je u igrama puno bitnija od proca. Ne može se sad očekivati da će single core procesori gurati kao dual ili quad, ali jedan 4 godinew star E8400 i dan danas sve igre na high pokreće u kombinaciji sa jakom grafičkom. A to grafička stara 4 godine sigurno ne bi mogla. I ne znam kud ste se svi uhvatili tog Crysisa. To je igra koja možda i najmanje ovisi o procesoru. Razlika između i7 i Athlona X2 je 2FPS na 1280x1024, a na Full HD su identični. Pogledajte test. Svi procevi su unutar 5FPS na nižim rezolucijama. Kad se igra pokrene na 1680x1050 ili na HD rezoluciji (koja je već standard), razlike između proceva gotovo da i nema.

E8400 je predstavljen 20. siječnja 2008. I u tom testu se koristi GTX260 koja za današnje pojmove i nije baš extra.

Realno gledajući, najbolja usporedba jačine procesora je 3DMark Vantage Entry level gdje grafička još nije ograničavajući faktor.

Naravno onome tko uglavnom vrijeme na komp-u provodi igrajući glavni test su same igre,

odnosno dokle god procesor ne ograničava grafičku i daje minimalno 60fps sve je super.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 12:09 (Penryn).
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
E8400 je predstavljen 20. siječnja 2008. I u tom testu se koristi GTX260 koja za današnje pojmove i nije baš extra.

Bilo koji C2D na 3GHz sposoban je iskoristiti današnje high end grafe. Da je tu bila i GTX470 ili HD5850, performanse bi toliko narasle. Poanta je u tome da nijedna grafička stara 4 godine ne bi pokretala igru kao procesor star 4 godine. I to samo potvrđuje činjenicu da je grafa mnogo bitniji segment u gamingu, posebno na visokim rezolucijama.

I baš u tome je stvar da ni dan danas stariji procesori ne ograničavaju framerate ispod 60. Naravno tu se ne računaju Crysis, Metro... gdje dobra grafička zlata vrijedi.

A sintetički testovi nisu pravi pokazatelji gaming performansi iz razloga što će dobar OC proca u 3dmarku donijeti ogroman skok, dok se u igrama dobije zanemariv broj FPS više.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 12:16 (ATiGamer).
17 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

Bilo koji C2D na 3GHz sposoban je iskoristiti današnje high end grafe. Da je tu bila i GTX470 ili HD5850, performanse bi toliko narasle. Poanta je u tome da nijedna grafička stara 4 godine ne bi pokretala igru kao procesor star 4 godine. I to samo potvrđuje činjenicu da je grafa mnogo bitniji segment u gamingu, posebno na visokim rezolucijama.

Da, performanse bi narasle i razlika među procesorima bi bila istaknutija. Ovako GTX260 djelomično ograničava da se ta razlika vidi.

Slažem se da je C2D 3GHz dovoljan za 60ak fps sa nekim današnjim GPU high end-om, ali prelaskom na quad fps bi skočio bar 50%.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 12:14 (Penryn).
15 godina
odjavljen
Bugofil kaže...
.......

Tolika hrpetina gluposti da se neisplati komentirati, ATiGamer ti je sve rekao umjesto mene, pa da netrosim ruke i mozak pokušavajući ti objasniti jer ti očito nepriznaješ tuđe mišljenje.

I ponovi osnove prouči što radi CPU na relacij GPU - CPU.

Ja nemam namjeru nekome objašnjavati ono što netko nevidi, za to potraži oftamologa i sl.

Ako pokušavaš okrenuti naopako moje riječi, pokušavaj i dalje, ali ja i dalje tvrdim da High end procesor prije 4 godine danas jednako brz u igrama kao i Core i7 980X na 2560x1600 (ili 1920x1200) 8xAA/16xAF.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 12:17 (Weky).
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Da, performanse bi narasle i razlika među procesorima bi bila istaknutija. Ovako GTX260 djelomično ograničava da se ta razlika vidi.

Slažem se da je C2D 3GHz dovoljan za 60ak fps sa nekim današnjim GPU high end-om, ali prelaskom na quad fps bi skočio bar 50%.

Tu si blago rečeno pretjerao.

I da je znam koliki rast performansi, kad se FPS spusti ispod 30, razlike su zanemarive.

15 godina
odjavljen
Penryn kaže...

Moja konfa: E8400, GTX 260, 4GB RAM

Prijateljova Konfa: AMD 955, 4GB RAM, ATi 5830

Metro 1920x1080 Very High 16xAF/NO AA DX10 = 30-ak FPS na obje konfe.

Zašto nema on 50 FPS ako bi minimalno FPS po tvom porastao za 50%? Gdje je to? Ja nevidim.

17 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Realno gledajući, najbolja usporedba jačine procesora je 3DMark Vantage Entry level gdje grafička još nije ograničavajući faktor.

Naravno onome tko uglavnom vrijeme na komp-u provodi igrajući glavni test su same igre,

odnosno dokle god procesor ne ograničava grafičku i daje minimalno 60fps sve je super.

ATiGamer kaže...

I baš u tome je stvar da ni dan danas stariji procesori ne ograničavaju framerate ispod 60. Naravno tu se ne računaju Crysis, Metro... gdje dobra grafička zlata vrijedi.

A sintetički testovi nisu pravi pokazatelji gaming performansi iz razloga što će dobar OC proca u 3dmarku donijeti ogroman skok, dok se u igrama dobije zanemariv broj FPS više.

Daj pročitaj još 1x. Govorim općenito, naravno za igre su najbolji test - igre.

All općenito, za nekakav sveukupni pogled na performanse igre su jedan od lošijih mjerila.

17 godina
neaktivan
Weky kaže...
Penryn kaže...

Moja konfa: E8400, GTX 260, 4GB RAM

Prijateljova Konfa: AMD 955, 4GB RAM, ATi 5830

Metro 1920x1080 Very High 16xAF/NO AA DX10 = 30-ak FPS na obje konfe.

Zašto nema on 50 FPS ako bi minimalno FPS po tvom porastao za 50%? Gdje je to? Ja nevidim.

Omg. U Metrou sa i7 980x i GTX480 ne bi fps bio za 50% veći.

Pogledajte fps u npr. CoD6 koji nije toliko GPU bound kao Metro.

CoD6 1920x1200 sve max i uzmite ss-ove nakon vrtenja istog demo-a.

Očekujem bar 20fps razliku, ako ne i više.

15 godina
odjavljen

MW2 - E8400, GTX 260 = Sve na max 1920X1080 4xAA = 60 fps stalno. Dalje igre?

15 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Daj pročitaj još 1x. Govorim općenito, naravno za igre su najbolji test - igre.

All općenito, za nekakav sveukupni pogled na performanse igre su jedan od lošijih mjerila.

Ali tu je riječ o igrama, ne o "ostalom". Naravno da će u transkodiranju, renderingu itd. i7 razbiti dvojezgrenaše, ali u igrama je to potpuno druga priča.

Ne možeš sad u raspravi o performansama u gamingu stavit sintetičke testove.

17 godina
neaktivan
Weky kaže...

Odvrtite isti demo ti i prijatelj da vidimo razliku.

15 godina
odjavljen
Penryn kaže...
Weky kaže...

Odvrtite isti demo ti i prijatelj da vidimo razliku.

Oba kompa cjelo vrijeme 60 FPS. Pređen SP kampanja sa konstantnih 60 FPS.

17 godina
neaktivan
Weky kaže...

Ahh. Odvrtite neki demo od 1min bez vsync-a.

15 godina
odjavljen
Penryn kaže...
Weky kaže...

Ahh. Odvrtite neki demo od 1min bez vsync-a.

Nijedan monitor teoretski sa frekvencijom osvježavanja od 60Hz nemoze prikazati više od 60 FPS.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 12:36 (Weky).
17 godina
neaktivan
Weky kaže...

Nijedan monitor teoretski sa frekvencijom osvježavanja nemoze prikazati više od 60 FPS.

HH, a dobro. Znači da je ova moja HD3850 jednako jaka kao GTX260 ako vrti MW2 na 1680x1050 na 60fps, jer, "užitak" je isti?

15 godina
odjavljen
Penryn kaže...
Weky kaže...

Nijedan monitor teoretski sa frekvencijom osvježavanja nemoze prikazati više od 60 FPS.

HH, a dobro. Znači da je ova moja HD3850 jednako jaka kao GTX260 ako vrti MW2 na 1680x1050 na 60fps, jer, "užitak" je isti?

U toj igri, da.

U quake 2 5970 i Gefroce 3 su jednako jaki.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.7.2010 12:40 (Weky).
15 godina
neaktivan

Znaci ja su sa svojim E5400(3.20)moci igrat igrice za jeno 2-4 godine naravno uzet cu si novu grafu .I zaboravio sam rec ako to što pomaže imam 17 inca monitor

15 godina

ma da weky, ti si pametan mi smo glupi i tjt problem rijesen , vec razmisljam da odustanem od mijenjanja svog athlona 3000 hahahaa , stara je stvar da igre vise vole takt nego jezgre ali svejedno nemozes rec da crysis nece bolje ic sa nekim i7 ili thubanom nego tvojim , prijatelj mi ima dvojezgrenog pentiuma doma i sve mu lijepo ide , ali da stavi i7 jos bi mu bolje islo, sad ces ti rec da je to hrpa gluposti i tako je ti si pametan, ajde bok necu se ja svadat s tukcima.

Moj PC  
0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice