Francuzi đonom na piratstvo

poruka: 550
|
čitano: 263.331
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi đonom na piratstvo".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
17 godina
neaktivan
RE: Francuzi đonom na piratstvo
Verbatim kaže...

Da će se ovakav Zakon   proširiti poput pandemije evo linka:

http://www.wired.com/threatlevel/2009/03/att-comcast-den/

Better watch out

Hmmm... ovo znaci nesto drugo mozda... mozda je ovo vec bilo spremno odavno pa se samo cekalo da gluperda Sarkozi povuce. Njima uvek treba da neko povuce lanac, ostalo se sve lako pretopi.
Nije prvi put da je ovakvo nesto planski i dugo spremano.
.
Edot: kada bolje razmislim sta u stvari kazu izmedju redova mogu samo da dodam - ovo je STRASNO! Ovo ce mozda biti najveci atak na privatnost ako se RIAA uspe upetljati u vise drzava.
Od ovoga mi se tek povraca.
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 22:14 (Solo).
16 godina
naxeem kaže...
Ja ne vidim nigdje da je ilegalno koristiti OpenOffice za sejvati u Excel format? Gdje ti vidiš protuzakonito? Ja to ne mogu pronaći?

Ako misliš na to da OO neke stvari (očito) dobro ne obavi, to nema nikakve veze  sa zakonom.
 -ne, (šum na liniji) nego OO.xls format nje kompatibilan s fininim datumom?, protuzakonito/upitno se odnosi na FINU i takav stav.
citat FINE: ''Poštovani korisnici servisa: molimo vas da obrasce ispunjavate koristeći se Micosoft Excel, a nikako alatom Open Office...''
Dakle, sve napraviš u OO, sejvaš, kao .xls otvoriš u excelu i ponovo sejvaš, sad je OK. -wtf? -a ja sam MS-fun.

dodatak kad već spamam, onda bar u jednu poruku:  (na post dolje) -glupo ili ne... -tvoj avatar je dobar komentar. Ali zakonito?
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 23:45 (ihush).
17 godina
neaktivan

Da je glupo, je. :)

17 godina
neaktivan
mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!

0 0 hvala 0
16 godina
naxeem kaže...

ihush, nema teorije da mi isključe net. Po kojoj osnovi? Pojasni malo...

- pa ovo Verbatimovo linkanje...
The obligation is thus placed on ISPs to comply with the law regradless of the standard of evidence presented to them. While users may be able to sue the ISP for breach of contract in the event of a wrongful disconnection (depending on the specifics of the terms and conditions of the license agreement they enter into), ISPs are essentially forced to act to avoid prosecution by the content industry.
... taman kad sam pomislio da će to raditi državna agencija, ovako ISP će kao i abuse, jednostavno bananirati korisnike. (Morat će da nebi oni snosili posljedice)
-još gore, spominjući infringerment, radnja bez pristanka copyright ownera, kad to krajni kupac nešto dogovara s ownerom, npr MSom?
Zato tupim o kriteriju, kao Vip-mp3, kako će ISP znati da ja imam ili nemam pravo na neki sadržaj?
SMSom mogu platiti parking, sistem radi provjereno-dobro, brzo i praktično, mogu istim tim mobitelom kupiti pjesmu/rington, kako ću znati/dokazati nakon godinu dana da je pjesma plaćena ili dobivena od operatera... -ISP nema veze/uvid u to. Ili će ljudi uskoro morati nositi račune za struju/vodu/itd. na uvid ISPu... jer roba je roba, ako nije plaćena-nema interneta.
Nema rješavanja pedofilije i ostalih zala, samo zaštita velikih kompanija u naplati svog sotwarea....
-Više mi Sarkozy nije negativac, samo jedan mali pion/pinguin
17 godina
neaktivan

Bojim se da će kao i kod prijašnji raznih zaštita (audio, video, igre) najviše problema imati oni koji legalno nešto skidaju sa interneta.

Za nelegalni sadržaj će se več nešto novo izmisliti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Interesantno moram priznati. Ali ne vidim odakle ti ova ideja s pjesmom i mobitelom? Ne kužim kakve veze ima ta pjesma s ISP-om i ovim zakonom?

16 godina
neaktivan
ihush kaže...
naxeem kaže...
Ja ne vidim nigdje da je ilegalno koristiti OpenOffice za sejvati u Excel format? Gdje ti vidiš protuzakonito? Ja to ne mogu pronaći?

Ako misliš na to da OO neke stvari (očito) dobro ne obavi, to nema nikakve veze  sa zakonom.
 -ne, (šum na liniji) nego OO.xls format nje kompatibilan s fininim datumom?, protuzakonito/upitno se odnosi na FINU i takav stav.
citat FINE: ''Poštovani korisnici servisa: molimo vas da obrasce ispunjavate koristeći se Micosoft Excel, a nikako alatom Open Office...''
Dakle, sve napraviš u OO, sejvaš, kao .xls otvoriš u excelu i ponovo sejvaš, sad je OK. -wtf? -a ja sam MS-fun.

dodatak kad već spamam, onda bar u jednu poruku:  (na post dolje) -glupo ili ne... -tvoj avatar je dobar komentar. Ali zakonito?

Ma cek. Nesto meni nije bas jasno ovdje.

Format je format: to je protokol.
Ako je neki covo u specifikaciji XLS formata napisao nesto u stilu :"Prvih 16 kbyteova su header, tamo idu informacije bla bla bla... onda idu informacije o sheetovima, i to 4 bytea signatura celije, 4 bytea signatura tipa, 16 byteova podatak.... bla bla bla", i ako ja imam tu specifikaciju, ma kako netko brine o tome na koji nacin sam ja kreirao taj file? Mogao sam ga, sto se tice njihovog servisa, nakucati na ruke, i nitko ne bi mogao vidjeti razliku.
Ako je oni mogu vidjeti, onda to znaci da OO ne kreira isti XLS file kao i Excel, i to je onda problem OO-a, jer laze.

Prakticno, vjerojatno je problem samo u nekoj signaturi u stilu "Created by: OpenOffice-`version`", i to se vrlo vjerojatno da izmjeniti (makar mijenjajuci source koji je, vidi cuda, dostupan) ali dvije stvari su cinjenice:
a) format datoteke se NE MOZE patentirati - ovo sam 100% siguran jer smo mi angazirali odvjetnika da provjerimo da li smijemo koristiti MD5 kao format za skinned mesheve. Automatski, nitko me ne moze zahtijevati da koristim tocno odredjeni alat za kreaciju datoteke.
b) ako XLS datoteku prekopiram byte po byte (recimo, saljuci je kroz socket na FINIn servis?), kako je to razlicito od toga da ja rucno ukucavam byte po byte u socket? Odgovor, nije.

Nek mi netko razjasni ovu dilemu.

Jel problem u OpenOffice XLS exporteru (sto mi je ocito) ili je posrijedi neka crna magija koje nisam svjestan?

E da, pardon za offtopic.
Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2009 8:33 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan

Pa to sam mu ja i objasnio. Nema nikakve logike. E sada je pitanje zašto OpenOffice ne generira ispravan XLS dokument? - A što se tiče FINA-ine upute, smatram ju sasvim normalnom jer je to najjednostavniji način da računalno-tehnički neobrazovanim/nestručnim ljudima objasniš "OpenOffice prilikom konverzije ili spremanja dokumenta napravi grešku kod definiranja formata, što naš parser ne može ispravno pročitati i obraditi Vaše podatke".

P.S. Chrome je sve bolji i bolji browser. Sada čak i sprema sadržaj formi, jedinu (osim Debuggera) mogućnost Firefoxa zbog koje Firefox koristim. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2009 8:43 (naxeem).
16 godina
naxeem kaže...

Pa to sam mu ja i objasnio. Nema nikakve logike. E sada je pitanje zašto OpenOffice ne generira ispravan XLS dokument? - A što se tiče FINA-ine upute, smatram ju sasvim normalnom jer je to najjednostavniji način da računalno-tehnički neobrazovanim/nestručnim ljudima objasniš "OpenOffice prilikom konverzije ili spremanja dokumenta napravi grešku kod definiranja formata, što naš parser ne može ispravno pročitati i obraditi Vaše podatke".

P.S. Chrome je sve bolji i bolji browser. Sada čak i sprema sadržaj formi, jedinu (osim Debuggera) mogućnost Firefoxa zbog koje Firefox koristim. :)

- FINA nemože napraviti parser? MS se opirao otvaranju coda, uvijek postoje neke nekompatibilnosti, ali (kao Deusu) mi nije jasno, pogotovo što se kod import filtera može (karikirano) uvesiti i klinasto pismo.... -službeno institucije podržavaju Open doc i PDF, u stvarnosti MS. -Tamo je bilo objašnjenje da je zbog formata datuma (po meni je to nebuloza). Pazi-rješenje, ako si dobar sa službenicom na šalteru, ona to otvori u exelu i ponovo sejva, -sad radi. Znači da je OO kompatabilan s MSom ali ne s FINA importom? -na upit dali/kada će to riješiti.. smijeh/nikad itd...

back on topic: (muzička tema) -zbog legalnosti, ako posjeduješ CD imaš pravo snimiti ga na player/mp3, bekapirati itd. (ono što je u skladu s licencom), ali što kad taj isti sadržaj dobiješ -legalno, nema računa-dokaza, a postojanje takvog filea na kompijuteru je dovoljan dokaz (u tom trenu ti moraš dokazivati pravo...). Ista stvar je sa svim softwareom, može prvih x kupaca dobiti WoW besplatno, za download... -legalno, ali ISP će automatizmom morati predpostavljati da je ilegalan. Što ako onu mp3cu držim na svom serveru ili gmailu, ne za disribuciju/pirateriju, nego umjesto lokalnog HDDa (dugoročno je to pouzdanije/dostupnije).

Što s gledanjem filmova na youtoube? -klinac svaki dan gleda spidermena, tom&jerry itd., -distributer za Hrv. nema ta prava, znači da ljudi s .hr domene nemaju zakonski pristup tom filmu/pjesmi itd. internet radio? Razlika je samo dli ja taj sadržaj snimim ili ne (na flatu sam pa mi snimanje nije potrebno). Po distibutivnoj logici, ISP bi morao kao i kafić plačati ZAMPu određeni namet, jer on prenosi sadržaj?
 Dali našem zampu ili Britanskom, USA itd... Radio stanice imaju popis puštanih pjesama po kojem se automatski za svakog izvođaća njemu preko ZAMPa dodijeljuju tantijemi.... kako to napraviti sa softwareom, bez nepotrebne kriminalizacije ljudi?

-Zato mislim da (već stoji u zakonu) distributer je odgovoran, njega se može kontrolirati/naplatiti, a on nek dalje traži svoj interes od svojih korisnika (Apple-iTunes itd..). Dali će mi time internet koštati 5x više? -naravno, IPTV također poskupljuje uslugu, pa je ljudi koriste. Dali u mjesećnom paketu može biti besplatan-10xSMS, 5xmp3, 15xTV programa, sponzorirani antivirus... demo Officea/AutoCada... u kontekstu OO, usluga snimanja(ne konvertiranja jer već je .xls) u excel formatu za FINU?

Objašnjenje, iz nekog razloga ISP posumnja u neki moj download (greškom, jer nema uvid u vlasništvo), službe se pokrenu i kontrolom sadržaja na kompijuteru pronađu Vipovu mp3 pjesmu, za koju ja nemam račun, a to može biti za godinu dana pa se nit' ne sjećam odakle mi... -samo znam da sam sve legalno nabavio/platio itd.... (jer meni bar život nije besplatan, sve plaćam, pa i to.)

Usporedba s 'čokoladnim desertom' - trgovac/inspektor te može zatražiti račun do izlaza plus-xx-metara, dali te može idući dan tražiti račun? - Kako ćeš biti nevin? -Dali su u akciji Index, odnosili HDD, PC ili i tipkovnicu i monitor? - dali će mi pregledavati špajzu i analne otvore tražeći ilegalni sadržaj??? jer sam bio na youtoubeu? -KRIV SI!

-Protiv sam ovakvih rješenja, ne braneći pirate, jer nisu rješenja, ništa se ne rješava -sve ostaje otvoreno... previše pitanja/nejasoća itd.

Kad se tako nešto pojavi u zakonu, bolje je baciti papir u koš i krenuti ponovo (kao i kod programiranja, -start from scratch..)

-ili je sve to samo napuhani balon/cjenkanje, pa se u startu traži više a dobije se nešto umjerenije...

17 godina
neaktivan

Može biti iz milijun razloga. Da je FINA-u briga, prešli bi na XLSX format koji je u osnovi XML meta format i u potpunosti otvorene strukture i za njega je puno lakše napisati parser. Taj format sada podržava i Excel 2007 i stariji Excel putem patcha, a OpenOffice također koliko mi je poznato.

Dakle, ako žele zadržati kompatibilnost, a istovremeno se maknuti od proprietary softvera za uređivanje, prijelaz je iznimno jednostavan.

Što se ostatka tiče, umoran sam malo od rasprave o piratstvu i nemam više namjeru o tome razglabati jer mislim da sam uistinu rekao sve što sam htio, a i više. Tko želi vjerovati u zavjere Francuske i suradnju s masonima, ljudima u crnom bez otisaka spaljenih jagodica, američko rušenje WTC-a, kemikalije iz ispuha aviona kojima se sustavno truje stanovništvo i ostale zavjere, samo dajte, ja sam preumoran i premalo vremena imam da bih se bavio tim glupostima.

Sumnjam, a ni ovaj zakon nema nikakve veze s tim, da će ti netko retroaktivno tražiti račun za MP3 pjesme. Iz razloga što je takve stvari preskupo utvrditi, hvataju se i kažnjavaju samo veliki pirati, a privatne korisnike malo tko dira.

Što se spomenute greške tiče, to je nemoguće. Objasnio sam ti već kako bi filteri radili, a s obzirom da se danas hash može dobiti u formatu takvom da dva ista neće nikada postojati, šanse za pogrešku su nikakve i bilo kakva reakcija ISP-a na detekciju ilegalnog sadržaja tom metodom bila bi posve opravdana jer bi unutar filtera bila točno određena lista.

Mislim da mora biti jasno, tebi i drugima, da su računala determinističke mašine i da računala ne griješe (OK, oni koji znaju više i fizike i elektronike, znaju da je moguće da uslijed gama zračenja, kozmičke zrake, solarne baklje i sl. nastane pogreška itd.) osim u jako, jako rijetkim slučajevima koji su zbog svoje rijetkosti sasvim pogodni i za pojedinačno rješavanje ako do problema dođe.

Također, vrlo vjerojatno je i da se svaki rezultat dvostruko provjerava prije poduzimanja bilo kakve drastične sankcije pa realna mogućnost za pogrešku postaje nevidljiva.

Znalci statistike znaju da u teoriji vjerojatnosti ništa nije nemoguće, ali...

Filteri tog tipa funkcionirali bi na praktički isti način kao i filteri iz antivirusa: barata se poznatim definicijama. Prije nego se neko stane propinjati da antivirusi znaju pogriješiti, bitno je naglasiti da antivirusi griješe zbog heurističkih algoritama kojima pretpostavljaju nalazi li se negdje virus.

Dakle, "nevin sam" kao obrana će teško proći, jer dok će mnogi (kao i uvijek) misliti da je pogreška lako moguća, da će lako zamuljati i prevariti s tko-zna-kakvim ideajam (a vidio sam stotine isprika za abuse= itd., situacija je ista kao i kad ideš formatirati disk misleći da si uništio podatke - malo sutra.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Da je FINA-u briga, prešli bi na XLSX format koji je u osnovi XML meta format i u potpunosti otvorene strukture i za njega je puno lakše napisati parser. Taj format sada podržava i Excel 2007 i stariji Excel putem patcha, a OpenOffice također koliko mi je poznato.

Dakle, ako žele zadržati kompatibilnost, a istovremeno se maknuti od proprietary softvera za uređivanje, prijelaz je iznimno jednostavan.

Joj nemoj. Otvorene strukture? 6000 stranica sa hrpom kontradikcija? Sjedi, pet.
Ili kad MS napravi konverter za ODF, pa ga napravi tkao da ga nitko drugi ne može poslije čitati? Jesu nesposobni za slijediti dokumentaciju iz koje je hrpa firmi napravila dobru implementaciju? Ili je to opet embrace-extend-extinguish?
Da ne bude zabune, ovo nije protiv MSa, nego protiv istog onog mindseta o kojem ovdje pričamo. MS ima odlične prizvode. I fantastiče programere i inžinjere. Ali... nešto je trulo...

naxeem kaže...

Što se ostatka tiče, umoran sam malo od rasprave o piratstvu i nemam više namjeru o tome razglabati jer mislim da sam uistinu rekao sve što sam htio, a i više. Tko želi vjerovati u zavjere Francuske i suradnju s masonima, ljudima u crnom bez otisaka spaljenih jagodica, američko rušenje WTC-a, kemikalije iz ispuha aviona kojima se sustavno truje stanovništvo i ostale zavjere, samo dajte, ja sam preumoran i premalo vremena imam da bih se bavio tim glupostima.

Straaaaaw man :)

naxeem kaže...

s obzirom da se danas hash može dobiti u formatu takvom da dva ista neće nikada postojati, šanse za pogrešku su nikakve i bilo kakva reakcija ISP-a na detekciju ilegalnog sadržaja tom metodom bila bi posve opravdana jer bi unutar filtera bila točno određena lista.

Ovo prvo nije točno - jako su dobro poznate kolizije u hash algoritmima. Za sada nema praktičnih posljedica, to je točno, ali nije istina da se hash nikad ne može ponoviti.
Lista nije rješenje, jer vrijedi samo za poznati komercijalni sadržaj, moraju ju svi održavati (tko će to platiti? zar ti želiš plaćati više cijene intrneta zbog toga?), a i naći će se način da se zaobiđe. Nisam posebno stručan, ali već vidim kriptirani p2p, randomizere, pametne algoritme u kojima se pravi hash nikada ne bi prenosio (nešto kao autentikacija bez prenošenja passworda), itd. Ne postoji tehničko rješenje za koje vrlo brzo neće biti pronađen lako uporabljiv protuotrov.
16 godina

nex.- da, imaš pravo. (petak-kraj tjedna, 30C u hladu, mijenjam stavove, pogotovo što sam zabrijao orvelovskim pogledom)

-sporedno za moj posao, pa mogu izmaknuti se...

i kao što već netko reče: ''konobar, meni brusnicu a majstorima što žele...'' -runda na moj račun.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@ GoranB
Postoji kriptirani p2p (Protocol Encryption-RC4 encryption) _ Outgoing -> Forced
Kad je ova opcija uključena onda ISP vidi ovako nešto

ţĄaέĄaÎ ţĄaέĄaέĄaέŢ}­¤aέ&}Ŕ­¤aέĘ~­
Ä­ˇaέĘ~Ę­§aέĄaĎ­•aέÇ~Ý­˘aέńB˙­¶aέbg
Č­¤aέĆCä­¤aέĄaέ˘aέZAĘ­¤aέRichĄaÎ

How people are tracked using bittorrent

https://www.youtube.com/watch?v=9U-f47S5Cb8&feature=related

Hm....,nije daleko 6 mjesec... vidjeti ćemo kako će se u praksi pokazati
ovaj Zakon. Tko će snositi odgovornost za crackirani wireless (kako dokazati da nije crackiran wireless),

da li cijela obitelj zbog jednog člana može ostati bez prava na informacije.....

Zanimljivo... printeri na mreži skidaju Iron Man DVDRip aXXo (rolleyes)...biti će
puno mrežnih printera uhvaćeno :)

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2009 14:08 (Verbatim).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
Joj nemoj. Otvorene strukture? 6000 stranica sa hrpom kontradikcija? Sjedi, pet.
Ili kad MS napravi konverter za ODF, pa ga napravi tkao da ga nitko drugi ne može poslije čitati? Jesu nesposobni za slijediti dokumentaciju iz koje je hrpa firmi napravila dobru implementaciju? Ili je to opet embrace-extend-extinguish?
Da ne bude zabune, ovo nije protiv MSa, nego protiv istog onog mindseta o kojem ovdje pričamo. MS ima odlične prizvode. I fantastiče programere i inžinjere. Ali... nešto je trulo...

Ovo prvo nije točno - jako su dobro poznate kolizije u hash algoritmima. Za sada nema praktičnih posljedica, to je točno, ali nije istina da se hash nikad ne može ponoviti.
Lista nije rješenje, jer vrijedi samo za poznati komercijalni sadržaj, moraju ju svi održavati (tko će to platiti? zar ti želiš plaćati više cijene intrneta zbog toga?), a i naći će se način da se zaobiđe. Nisam posebno stručan, ali već vidim kriptirani p2p, randomizere, pametne algoritme u kojima se pravi hash nikada ne bi prenosio (nešto kao autentikacija bez prenošenja passworda), itd. Ne postoji tehničko rješenje za koje vrlo brzo neće biti pronađen lako uporabljiv protuotrov.
Daj ne melji gluposti o stvarima o kojima evidentno veze nemaš. Ako ja mogu napraviti alat koji uredno i bez problema zapisuje OpenXML format, onda se znači može.
O kakvim ti kolizijama melješ? Hash se može ponoviti u teoriji, ali su šanse zanemarive i sve manje upotrebom boljih algoritama.
Lista poznatih ilegalnih sadržaja je jedini mogući način za to jer ne postoji niti jedan drugi način za provjeru legalnosti s obzirom da je jedino u čemu se (gotovo uvijek) legalni sadržaj razlikuje od onog ilegalnog, njegov izvor. To plaća onaj tko to radi, a to su neke treće agencije i nemaju veze s ISP-om.

Hash se, usput, nigdje i ne prenosi. Znaš li ti što je uopće hash i o čemu ja govorim? Očito da ne.

A što se tiče zaobilaženja, kriptiranja i sl. niti je to upitno niti je to ikakva prepreka bilo čemu. 
Verbatim kaže...

Hm....,nije daleko 6 mjesec... vidjeti ćemo kako će se u praksi pokazati
ovaj Zakon. Tko će snositi odgovornost za crackirani wireless (kako dokazati da nije crackiran wireless),

da li cijela obitelj zbog jednog člana može ostati bez prava na informacije.....

Zanimljivo... printeri na mreži skidaju Iron Man DVDRip aXXo (rolleyes)...biti će
puno mrežnih printera uhvaćeno :)

To s wirelessom će biti interesantno, ali ne bih se kladio u to s obzirom da nisam siguran koje informacije sadrže mrežni paketi koji idu prema vani, ali najviše iz razloga što je dužnost vlasnika mreže istu osigurati. Neznanje nije isprika niti na jednom sudu. 
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
To s wirelessom će biti interesantno, ali ne bih se kladio u to s obzirom da nisam siguran koje informacije sadrže mrežni paketi koji idu prema vani, ali najviše iz razloga što je dužnost vlasnika mreže istu osigurati. Neznanje nije isprika niti na jednom sudu. 
 Po kojem to zakonu ja moram osigurati moj wireless. Nak koji način WEP, WAP ili ...
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Hash se može ponoviti u teoriji, ali su šanse zanemarive i sve manje upotrebom boljih algoritama.
Lista poznatih ilegalnih sadržaja je jedini mogući način za to jer ne postoji niti jedan drugi način za provjeru legalnosti s obzirom da je jedino u čemu se (gotovo uvijek) legalni sadržaj razlikuje od onog ilegalnog, njegov izvor.
Hash se, usput, nigdje i ne prenosi.
 Ovo je jako tocno. Provi pokusaj je uvek trasirati izvor. Jedino time i mozes prepoznati jel dolazi sa nekog privatnog izvora.
17 godina
neaktivan
Perica kaže...
naxeem kaže...
 Po kojem to zakonu ja moram osigurati moj wireless. Nak koji način WEP, WAP ili ...
 Dobro znas sta je htio rec. I zasto citavu temu ljudi izvrcu rječi. Dakle ako ti netko krade mrezu i skida nelegalan sadržaj ko ti je kriv nego ti sam. Vrlo je jednostavno osigurat mrezu (bar nemas na ruteru steb by step postupak) ili mozes zamolit tehnicara da ti sredi, nazvat besplatnu sluzbu za korisnike da ti objasne i sl. Dakle pomaknut ljeno dupe i osigurat se.

Ono sto si ti trebao iz naxeemovog posta zakljucit je ono sto nisi ni komentirao a to je iduca cinjenica: "Neznanje nije isprika niti na jednom sudu" I to je poanta tog djela posta. A vi idalje vadite iz konteksta.
17 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...
  Dobro znas sta je htio rec. I zasto citavu temu ljudi izvrcu rječi. Dakle ako ti netko krade mrezu i skida nelegalan sadržaj ko ti je kriv nego ti sam. Vrlo je jednostavno osigurat mrezu (bar nemas na ruteru steb by step postupak) ili mozes zamolit tehnicara da ti sredi, nazvat besplatnu sluzbu za korisnike da ti objasne i sl. Dakle pomaknut ljeno dupe i osigurat se.
Ono sto si ti trebao iz naxeemovog posta zakljucit je ono sto nisi ni komentirao a to je iduca cinjenica: "Neznanje nije isprika niti na jednom sudu" I to je poanta tog djela posta. A vi idalje vadite iz konteksta.
Mislio sam ono što sam napisao.

http://www.t-com.hr/privatni/kzona/podrska_savjeti/maxadsl_uredjaji_wlan.asp

U upustvima piše WEP.
Zašto bi jedan prosječan korisnik znao konfigurirati mrežu.
Moš' mislit što neka baba zna postaviti mrežu.
Ustalom nije ni bitno, YX osoba kojoj je uskraćen pristup Inernetu
može dati na analizu HDD, i na njemu neće biti traga ni o instaliranom
share programu ni o DL sadržaju, a winsi mogu biti instalirani prije 1g.
U log file-u ISP nema podatka da je YX osoba bilo kad posjećivala CC
stranicu, niti DL torrent file-a.
Što sad? Tko će kome nadoknaditi štetu, duševne boli .......

Mogu ja sam sebi namjestiti da mi je netko cracknuo mrežu !?!

Kako bilo, vjerovatno će cijela ova Histerija prouzročiti veće cijene
pristupa Internetu usljed dodatnih mjera sigurnosti i njihovog provođenja.

P.S.
Sjetite se afere s dialer-ima.

17 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...
Perica kaže...
naxeem kaže...
 Niti izvrčem, niti vadim iz konteksta, samo sam pitao gdje to piše da sam ja dužan zaštititi svoj wireless.
17 godina
neaktivan

Afera s dialerima je afera mogla biti samo u našeg neukog naroda. Realno, ljudi su sami krivi i za dialere i krađu preko wirelessa. Ako ne znaš koristiti nešto kako treba, ni nemoj.

A sad o tome jel' potrebno da je ISP pri instalaciji dužan uputiti korisnika u zaštitu itd. to je posebna rasprava.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

A sad o tome jel' potrebno da je ISP pri instalaciji dužan uputiti korisnika u zaštitu itd. to je posebna rasprava.

Pristup  internetu i wireless nije povlastica privilegiranih (IT stručnjaka) 1% niti ju T-com tako propagira. Slogan: "wireless za sve" (tj. za one koji imaju lovu), a ne "wireless za one koji znaju što je enkripcija i kako ju postaviti." 
Ej,...daj budi ozbiljan.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2009 16:36 (Verbatim).
17 godina
Verbatim kaže...
Slogan: "wireless za sve" (tj. za one koji imaju lovu)
 Sarkasticni si? Jer wireless router dojde 100kn vise samo dok se uzima adsl.
People who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.
17 godina
neaktivan
Aki kaže...
Verbatim kaže...
Slogan: "wireless za sve" (tj. za one koji imaju lovu)
  Sarkasticni si? Jer wireless router dojde 100kn vise samo dok se uzima adsl.
"wireless za sve" bi značilo da bilo tko može doći i uzeti wireless. T-com nije Caritas.
16 godina
neaktivan

Uf, potato-patato....

Sta ako ne znas popravit auto, neces vozit? Ne, odvest ces ga mehanicaru.

Jednako tako ces platit nekom 50/100 kuna da ti sredi wireless ako sam ne znas, ili ces pozvati sina od kuma/susjeda da ti to popravi. Ili ako imas malo duha za eksperimentiranje: wikipedia and google are your friends.

Pa nije tako tesko.

Stvarno ne razumijem zasto se namjerno strawamo, umjesto da se prihvati da je jezik nesavrsen nacin komunikacije, pogotovu pisani jezik, i da se zajednicki radi na poboljsavanju komunikacije i ucenju bilo kojim putem, ono ajmo bit balkanci i jedan drugom izvrtat rijeci da bi na silu ispali u pravu.

Malo snosljivosti i razumijevanja, pa na ovom topicu se izjasnilo toliko pametnih i inteligentnih ljudi. Svi mozemo samo beneficirati od toga jos i vise ako ne trosimo vrijeme i zivce dokazivati sto je tko rekao kroz pet postova.

@verbatim,

logican zakljucak je da ti kao peer i ostali ljudi u swarmu morate razmijeniti public kljuceve da bi mogli dekriptirati torrent blokove koji vam stizu. Zasto bi ISP-u bilo tesko prikljuciti se tom swarmu i vidjeti sta je tocno taj enkriptiran sadrzaj?

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2009 16:45 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bilo tko može kupiti avion. Znači li to da ga bilo tko može letjeti? Bilo tko može kupiti auto pa ni to ne znači da ga i zna voziti.

Sve nosi neke dobre stvari, povlastice, ali i odgovornost.

17 godina
naxeem kaže...

Sve nosi neke dobre stvari, povlastice, ali i odgovornost.

Tak nekaj, a :P
People who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.
17 godina

Ovo s odgovornosti je apsolutna istina i može se primijeniti na apsolutno svaki aspekt života. No dobro, da sada ne brijem dalje off-topic...

Ne bi bilo prvi put da se uz 'uređaj' prilažu upute. Ako je to pilates lopta, dobiješ upute kako ju napumpati, pa čak i pokoju vježbu. Ako je u pitanju router, onda valjda dobiješ i knjižicu s poglavljem tipa 'kako se zaštititi od neovlaštenog korištenja Vašeg routera'. Ako uređaj to nema, onda tužiš firmu koja ti ga je prodala, npr. svog ISP-a.

Pazi, gledam te!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Afera s dialerima je afera mogla biti samo u našeg neukog naroda. Realno, ljudi su sami krivi i za dialere i krađu preko wirelessa. Ako ne znaš koristiti nešto kako treba, ni nemoj.

Nemoj tako nihilisticki na stvar. Moja majka nema pojma kako radi sporet ali ga celog zivota koristi. Da koristis nesto a da nemas pojma kako radi nije greh.
Zamisli da neki "obican" covek celo vreme koristi kompjuter bas onako kako su ga njmeu "nastelali" iz prodavnice. Taj sto ga je nastelao nema pojma sta je radio i covek zaglavi sa dialere, viruse i sl. a misli da je sve ok jer veruje da ljudi "znaju" sta rade u prodavnici.
Nije jednom bio takav slucaj, vec se taj scenario ponavlja svaki dan.
Sta je onda taj covek kriv ako njegov sistem ima hiljadu rupa a AV je neko jevtino smece?
U biti niko ne kupuje avion ili raketu ako je ne zna voziti, ali kompjuter kupuje SVAKO ko ima bar malo potrebe za njim. Pa makar ta potreba je i samo puka zabava.
17 godina
neaktivan
Solo kaže...
naxeem kaže...

Nemoj tako nihilisticki na stvar. Moja majka nema pojma kako radi sporet ali ga celog zivota koristi. Da koristis nesto a da nemas pojma kako radi nije greh.
Zamisli da neki "obican" covek celo vreme koristi kompjuter bas onako kako su ga njmeu "nastelali" iz prodavnice. Taj sto ga je nastelao nema pojma sta je radio i covek zaglavi sa dialere, viruse i sl. a misli da je sve ok jer veruje da ljudi "znaju" sta rade u prodavnici.
Nije jednom bio takav slucaj, vec se taj scenario ponavlja svaki dan.
Sta je onda taj covek kriv ako njegov sistem ima hiljadu rupa a AV je neko jevtino smece?
U biti niko ne kupuje avion ili raketu ako je ne zna voziti, ali kompjuter kupuje SVAKO ko ima bar malo potrebe za njim. Pa makar ta potreba je i samo puka zabava.
Jel ti to mene zayebavaš?! - Nisam rekao "kako radi", nego "koristiti kako treba" tj. korisiti ispravno, a u ispravno korištenje wirelessa spada znanje o zaštiti.
Nisam pravnik, ali u jednoj pravnoj državi (moja to nije) za nezaštićeni wireless tužiš ISP čak i ako nisi ostvario nikakav gubitak, postoji opasnost jer je dužnost ISP-a upozoriti te i ponuditi ti uslugu konfiguracije opreme koju možeš i odbiti uz potpis da si sam odgovoran za postavljanje.

Ja primjerice mogu sam provesti struju po cijeloj kući i mogu sam popraviti veći dio elektronike jer sam srodne struke i znam dovoljno, itd. ali ne radim to, jer osim što mi je jednostavnije platiti meštre da to obave i jer ne znam sigurno kao profesionalac, nisam sam odgovoran ako nešto ode k vragu.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice