Malo ću se maknuti od smjera u kojem je krenula rasprava i postaviti neka pitanja.
Zašto se onda takvim obiteljima (sa primanjima manjim od x kuna) ne bi omogućila kupovina software-a po znatno nižoj cijeni? Zbog pada vrijednosti u očima ostalih?
Malo ću se maknuti od smjera u kojem je krenula rasprava i postaviti neka pitanja.
Zašto se onda takvim obiteljima (sa primanjima manjim od x kuna) ne bi omogućila kupovina software-a po znatno nižoj cijeni? Zbog pada vrijednosti u očima ostalih?
Zato sto sve sto takvoj obitelji treba postoji BESPLATNO. Imas linux, imas onaj office imas i za slike i za gledanje filmova, sve ima besplatno tako da ne vidim zasto bi se softver koji je vise luksuz trebao ikome subvencionirat (osim eventualno nekim firmama na pocetku)
Zato sto sve sto takvoj obitelji treba postoji BESPLATNO. Imas linux, imas onaj office imas i za slike i za gledanje filmova, sve ima besplatno tako da ne vidim zasto bi se softver koji je vise luksuz trebao ikome subvencionirat (osim eventualno nekim firmama na pocetku)
Kakve veze ima oce li izgubit ili ne? Sta me briga za to. Ja sam samo rekao na pocetku i kod toga stojim da ako koristis nesta besplatno sto hrpa ljudi placa i sto proizvodjac prodaje na trzistu ti si to prakticki ukrao. Ako ne mozes si priustit nesta onda ti to ocito ne treba. Jer za sve kucne korisnike postoje besplatne alternative koje su i vise nego solidne. Za firme je druga stvar (mozda pomoc kod pocetka firme) ali da netko zaradjuje radeci svoj proizvod u priatiziranom softveru apsolutno nema smisla i licimjerno je. Za proizvodjaca i teoretiziranje oce li izgubit nesta ili ne nije mi bitno...
Jel ti citas post ili samo selektivno gledas pa onda pricas gluposti. Jesi vidio sta sam napisao imas besplatne alternative koje su ti i vise nego dovoljne "da bi bio u korak s vremenom". A ako neki kucni korisnik ima 1000€ za komp neka izdvoji za winse. Ostao softver apsolutno moze nac besplatno. A to sto svi hoce imat windows ultimate, ofice i ne znam ni ja kakve programe i jos misle da imaju potpuno pravo to piratizirat i da to nije uopce loše nije moj problem.
I zaboli tebe ona stvar odakle meni novaca za ista i to uopce nije poanta ove teme. I nevidim uopce cemu povlacenje rasprave na tu temu. Imam originalne winse kao i office, antivirus mi je besplatan, piratizoran imam autocad i photoshop (koristim za fax, u firmi u kojoj cu jednog dana radit sve je apsolutno licencirano i placeno jer se tamo zaradjuje novac), archicad imam studentsku licencu, koristim rhino koju isto tako imam (preko faxa su nam nesta sredili). Ako nemas sta pametno rec osim parola i nisi u stanju procitat citav post onda nije ni cudo da pricas gluposti.
@Random -zato jer izdavač softwarea nije zadužen za socijalni mir, zato jer Bandić ovih dana naređije pauku da ne odvoze aute osim u iznimnim slučajevima... -gube 100.000kn/dan ako je vjerovati novinama. -Zapravo to Bandić radi protivno zakona, postaje THE Šerif! on određuje zakone i što je /kada kažnjivo... -užas! -mada mi to može danas dobro doći, gledajući da mi trenutno odgovara.
-Kao što Solo napominje postoje i takve kombinacije za soft., ali su 'skrivene'... jer čak ni državi nije u interesu jeftino ili badava (PDV)...
Zato sve ovo i ide.. zbog novca, (kriza kažu traje već godinu... neznaju kad će kraj), pa im je to kao dodatni porez -milujun ljudi x 1€ = milijun eura, ... nakupi se tako dosta. Upravo spomenuto Banditićevo bahaćenje (koje nema veze s izborima?) je dovoljno za pokrivanje studentskih zahtjeva, softwarea koji spominješ itd... -no sad postajem kao GoranB, -a moji životni stavovi su sasvim suprotni (nimalo liberalni).... čista demagogija s moje strane, fuj! Sve treba plaćati, pa tako i sofware. To je jedino što građane 'vulgaris' treba zanimati.
Naime, ako neka obitelj (podstanari) ima dvoje djece i ukupan dohodak od, recimo, 7000 kn. Sindikalna košarica za veljaču 2009. (+podstanarstvo) iznosi blizu 8000 kn.
Jasno je da ta obitelj neće imati dio onoga iz te famozne košarice, jer joj je plaćanje najma stana prioritet.
Sad, uzmimo to ovako. Kao proizvođaču software-a, jasno ti je da od te obitelji najvjerojatnije nećeš dobiti niti kunu. Obitelj je dobila od starih prijatelja solidno računalo sa 'pržilicom'. Ako ta obitelj koristi tvoj piratski software (ne zbog eventualne zarade), ona te nije ničim oštetila (jer su troškovi kopiranja CD-a minimalni), a ona ionako nikada ne bi kupila tvoj software.
Jel ti citas post ili samo selektivno gledas pa onda pricas gluposti. Jesi vidio sta sam napisao imas besplatne alternative koje su ti i vise nego dovoljne "da bi bio u korak s vremenom". A ako neki kucni korisnik ima 1000€ za komp neka izdvoji za winse. Ostao softver apsolutno moze nac besplatno.
I zaboli tebe ona stvar odakle meni novaca za ista i to uopce nije poanta ove teme. I nevidim uopce cemu povlacenje rasprave na tu temu. Imam originalne winse kao i office, antivirus mi je besplatan, piratizoran imam autocad i photoshop (koristim za fax, u firmi u kojoj cu jednog dana radit sve je apsolutno licencirano i placeno jer se tamo zaradjuje novac), archicad imam studentsku licencu, koristim rhino koju isto tako imam (preko faxa su nam nesta sredili). Ako nemas sta pametno rec osim parola i nisi u stanju procitat citav post onda nije ni cudo da pricas gluposti.
...piratizoran imam autocad i photoshop (koristim za fax, u firmi u kojoj cu jednog dana radit sve je apsolutno licencirano i placeno jer se tamo zaradjuje novac)...
Di sam ja reko da je "normalno imati priatski software ako na njemu zaradjuješ"?
@ klimama
Pohlepa je bolest, nažalost neizlječiva.
...piratizoran imam autocad i photoshop (koristim za fax, u firmi u kojoj cu jednog dana radit sve je apsolutno licencirano i placeno jer se tamo zaradjuje novac)...
Netko me pitao jesam li dioničar T-HT-a? - Jesam, ali ne zato što volim tu kompaniju, nego zato što mi se sviđa kretanje tih dionica. Imam flat na 10 do 20MBps (uglavnom 10 osim kad puno skidam) i to ne zato što svakih sedam dana skinem novu epizodu "24"-a, nego zato što mi treba veliki upload, a ni download mi nije mrzak s obzirom da aktivno koristim SkyDrive i RapidShare, vjerovali ili ne, ali za posve legalnu upotrebu. Također, kada buildam paket softvera čiji razvojni materijali sadrže cirka 10,5GB koda, objektnih i video datoteka, onda za podijeliti napravim torrent i dignem ga na seedbox, server itd. Filmovi, glazba, igre, sve što T-Com reklamira za Max ADSL je sasvim legalno; ja sam u posljednjih pola godine kupio 7 video igrica - 6 je bilo u digitalnom obliku sa Steama, Direct2Drivea i Game-a, a samo jedna u kutiji (naravno, naručena vani jer našim lihvarima nedam 100% više novca). Pogledao sam i cijelu seriju Battlestar Galactica, online na SciFi webu gdje svaki epizodu airaju par sati nakon zemaljskog broadcasta. Da ne govorim da svako malo s MSDN-a skidam stvari.
Dakle, ne, Internet nije samo za piratluk.
Kao što je netko gore rekao, da, pohlepa je bolest. Netko kaže da njegovom sinu Paint.NET ne zadovoljava potrebe?! Ma skoro sam se upišao od smijeha koja je to glupost. - Za sve postoji alternativa.
Netko spominje siromašnu obitelj koja je na poklon dobila računalo bez Windowsa. OK, a da je dobila karoseriju novog mercedesa, jel' bi ukrali motor i kožna sjedala ili gorivo?
Tako da su sve to opravdanja koja ne drže vodu. Uostalom, socijalom se bavi država, a ne privatnici.
A ovo sa pšenicom je ljigavo i ružna strana kapitalima koja nema veze s krađom softvera.
Jos kad razmislis i shvatis da je pojam 'bogat'/'siromasan' cista usporedba...
Ako zivis u selu gdje ljudi umiru od gladi, smatras se bogatim ako imas svaki dan strucu svjezeg kruha.
Ako zivis u Monte Carlu i vozis samo jedan Porsche, onda se smatras siromasnim jer tvoji susjedi imaju vozni park od +10 vozila i imaju kuce po cijelom svijetu.
Stvarno 'bogatstvo' se ne mijenja, samo percepcija istog.
Kao sto sam rekao u jednom drugom postu na drugom topicu:
kupuj ono sto ti TREBA, ne ono sto ti reklame govore da ti TREBA.
Sreca je u osobnoj percepciji, ne u stvarima. Iako vecina kompanija (krenuvsi ponajprije od kompanija zabave - igre, muzika, filmovi) i cijela nasa kultura tvrdi da je sreca u materiji.
Apropos besplatnih alternativa, na svu srecu za kolege programere, postoje ludjaci/cudaci kojima je smisao zivota napraviti uzasno kompliciran software koji M$ prodaje za tisuce dolara, i dati ga vani besplatno - govorim o compilerima, IDE-ovima i slicno.
Kad je netko vican crtanju/3d modeliranju, ogroman je problem ako mu na CV-u pise da zna raditi u GIMPU ili Blenderu; skoro nitko ga nece ozbiljno razmotriti ako mu ne pise da je iskusan sa Photoshopom, 3D studiom ili Mayom. A taj software kosta, i to puno puno vise nego sto si jedna prosjecna obitelj moze priustiti, a kamoli siromasna.
To je glavni smisao one izjave:
bolje da se nas software piratizira, nego da se ne koristi.
Zakljucajmo cijeli svijet u nas software, pa necemo ni imati konkurencije.
Uzas.
Nitko ne tvrdi da je namjena internet isključivo
piratizacija. Nisu svi korisnici interneta programeri,
niti korisnici npr max-Tv,ima i ljubitela aXXo ripa
...seedbox ...čemu to služi?
Da, dioničari kažu; nećemo profit od sumljivog
prometa. Redovito ga uplate za gladnu djecu Afrike.
Mislim da se dioničarima neće svidjeti kretanje (čitaj: dividenda) dionica.
@Goran, pa to je točno.
@VelikiBrat: apsolutno je isto ukrao ti softver ili WC školjku jer u oba slučaja neovlašteno dolaziš do koristi. Nikoga u definiciji krađe softvera nije briga koliko je netko novca izgubio (kao što ti spominješ BSA izračune) nego o čemu se radi, a stjecanje koristi bilo kojeg oblika, a koje ti nije dozvoljeno je krađa.
Federalni zakon je iznad lokalnih zakona.:) A što se tiče krađe, krađa softvera je krađa, kako god ti to nazvao, uzeo si nešto što košta i nisi platio.
Ovo je isto sranje sa semantikom kao i ona o onome smeću Hebrangu: on ne laže, on samo govori neistinu.
Opet krivo - krađa je krađa, prekršaj je prekršaj. Jednako kao što prekršaj zakona nije identično kategoriziran kao kazneno djelo. Ja još nisam čuo da je netko tko kod kuće na računalu ima instaliran piratski softver završio u zatvoru. Zbog pljačke (krađe) je.
evo vam pa se malo igrajte:
izvadak iz zakona o prekršajima
Članak 1.
Prekršajem se povrjeđuje javni poredak, društvena disciplina ili druge društvene vrijednosti koje nisu zaštićene Kaznenim zakonom i drugim zakonima u kojima su propisana kaznena djela.
Članak 2.
Nitko ne može biti kažnjen za prekršaj, niti se prema njemu mogu primijeniti druge prekršajne sankcije, ako djelo prije nego što je bilo počinjeno nije bilo zakonom ili na zakonu utemeljenom propisu određeno kao prekršaj i za koje zakonom ili na zakonu utemeljenom propisu nije bilo propisano kojom vrstom i mjerom prekršajne sankcije počinitelj prekršaja može biti kažnjen.
izvadak iz kaznenog zakona po n-ti put
članak 230.
(1) Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi na�in uporabi autorsko djelo,
kaznit �e se nov�anom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko bez odobrenja umjetnika izvo�a�a, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno ili protivno njihovoj zabrani, snimi, reproducira, umno�i, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti ili na drugi na�in uporabi izvedbu umjetnika izvo�a�a.
(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko u namjeri da omogu�i neovla�tenu uporabu autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvo�a�a proizvede, uveze, prenese preko grani�ne crte, stavi u promet, iznajmi, omogu�i drugome uporabu ili kori�tenje bilo koje vrste opreme ili sredstava kojoj je osnovna ili prete�na namjena omogu�iti neovla�teno otklanjanje ili osuje�ivanje kojeg tehni�kog sredstva ili ra�unalnog programa namijenjenog za�titi prava autora ili umjetnika izvo�a�a od neovla�tene uporabe.
(4) Osoba kod koje se zateknu predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1.,2. i 3. ovoga �lanka, a ona je to znala, mogla ili bila du�na znati,
kaznit �e se nov�anom kaznom do sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do �est mjeseci.
(5) Ako je po�injenjem kaznenog djela iz stavaka 1., 2. i 3. ovoga �lanka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzro�ena znatna �teta, a po�initelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzro�enja takve �tete, po�initelj �e se kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina.
(6) Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje kaznenog djela ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga �lanka oduzet �e se i uni�titi.
-semantika, kod zakona je jako bitna, ali ipak... 'popustite' malo, nisu stavovi toliko različiti. Nego, kad legalnog uploada/downloada (kao nexeem) ili posjedovanje, već sam dosadan, mp3-ice koju mi da Vip? Kako će netko utvrditi prekršaj? -isključiti korisnika s neta? Što da nexeem dobije zabranu interneta? -radeći legalne stvari.
Kafić za muziku plaća paušal ZAMPu, prema kvadraturi/broju gostiju,
po toj logici bi ISP trebao plačati proizvođačima softwarea/muzike/filma neki namet, jer prometom tih sadržaja ostvaruje profit. Zar ne?
A on te sadržaje može dati svojim korisnicima besplatno/legalno, eliminiramo piratstvo isti tren. Često se kupnjom hardwarea, dobija igra/bon i sl. sponzorirano i to funkcionira. Na taj naćin bi cijene mogle biti daleko niže, a mikropaymentom zarade ipak visoke... -bez sarkozyjeve batine (bez mrkve). Korisnik koji ima besplatni linux zbog FINE nemože sejvati u kompatibilnom formatu, može ali opet u MS-Excelu(97-2003) mora završiti i sejvati... -to je u najmanju ruku upitno ili protuzakonito? Pa ništa.
Ono žito u moru, je samo 'kap' u moru ili zeleniji pogled: -vraćanje prirodi otetih resursa... (obrnuti cinizam..)
Veliki Brate, krađa je, neovisno o Igyjevom postu, a kad smo kod posta, čini mi se da vidim zatvor...
ihush, nema teorije da mi isključe net. Po kojoj osnovi? Pojasni malo...
Korisnik koji ima besplatni linux zbog FINE nemože sejvati u kompatibilnom formatu, može ali opet u MS-Excelu(97-2003) mora završiti i sejvati... -to je u najmanju ruku upitno ili protuzakonito? Pa ništa.
http://www.bug.hr/forum/post/komentari-it-vijesti/francuzi-donom-piratstvo/357873.aspx
Igy, duplaš postove, već si nas upoznao s tim Zakonom
http://www.bug.hr/forum/post/komentari-it-vijesti/francuzi-donom-piratstvo/359028.aspx
ako citas pazljivo nisu to isti postovi
Veliki Brate, krađa je, neovisno o Igyjevom postu, a kad smo kod posta, čini mi se da vidim zatvor...
Korisnik koji ima besplatni linux zbog FINE nemože sejvati u kompatibilnom formatu, može ali opet u MS-Excelu(97-2003) mora završiti i sejvati... -to je u najmanju ruku upitno ili protuzakonito? Pa ništa.
@Verbatim - no dobro, zabrijao sam pa me igy podsjetio, mislim da nije za uzeti za zlo dva puta isti tekst.
@igy - istina, očito nisam dobro pročitao prvi tvoj post sa tim zakonom (na koji se linka Verbatim), iako se sjećam nekih njegovih dijelova s početka, ali ne i kraja. Hvala (svima) na ponavljanju gradiva.
Da će se ovakav Zakon proširiti poput pandemije evo linka:
http://www.wired.com/threatlevel/2009/03/att-comcast-den/
Better watch out