- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pretplatni model, kao npr. 200 kn godišnje za Windowse i stalno sve novo dobivaš. Ljudi bi to radije plaćali nego kutiju s Windowsima, ali to nije nova stvar; game.co.uk nudi pretplatu i daju za download hrpu igara u paketima.
Nije problem naći model za naplatu ako tko to želi, ali je problem kada netko zloupotrebljava fairness proizvođača poput slučaja Demigod.
Tko bi rekao, ali u ovim stvarima se u potpunosti slažem s obojicom. Glazba je u nekim segmentima vrlo podlo prodavana; kao što je Goran rekao, stave dvije dobre stvari na jedan i dvije dobre stvari na drugi CD pa moraš kupit oba.
Prodavanje po pjesmi ne samo da je bolje za nas kao slušatelje, već i za glazbenike jer ne moraju napumpati CD prije izlaska.
O ZAMP-ovim nametima ne moram ni govoriti jer se vjerojatno svi slažu da je to harač ili pljačka.
Još jedno zapažanje
Zašto se ne može dobiti garancija na medij na kojem se nalazi sadržaj
Industrije Zabave!
Ako iz bilo kojeg razloga CD/DVD prestane ispravno raditi, zašto ga ne mogu zamjeniti
u nekom razumnom roku npr. 1g.
-evo onda još za ZAMPoljubce ... :))
-nastavak ove teme, ovo je za mobitel ali tehnološki nema razlike za sve ostale sadržaje, pa zato pitanje
u čemu je razlika? kako će korisnik znati da je legalno (da nije neki piratski site) jer ga je google odveo tamo? - a da mu Sarkozyjev zakon ne ukne pristup. Očigledno, ZAMP i suradnici su s Vipom napravili ugovor, ali kako to neka agencija (tajna) zna? -Po logici bi trebali blokirati Vip dok ne utvrde da ima pravo distribuirati taj sadržaj ili još gore -loviti sve korisnike koji ga skidaju? -Zato prigovaram ovom zakonu.
Čim je nešto besplatno, ja sam malo oprezniji, ali postoji i to.
Pretplatni model, kao npr. 200 kn godišnje za Windowse i stalno sve novo dobivaš. Ljudi bi to radije plaćali nego kutiju s Windowsima, ali to nije nova stvar; game.co.uk nudi pretplatu i daju za download hrpu igara u paketima.
Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura
Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada
Još jedno zapažanje
Zašto se ne može dobiti garancija na medij na kojem se nalazi sadržaj
Industrije Zabave!
Ako iz bilo kojeg razloga CD/DVD prestane ispravno raditi, zašto ga ne mogu zamjeniti
u nekom razumnom roku npr. 1g.
Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura
Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada
Netacno. Tacnije je gledati zasebno, na primer: koliko ti zaradjujes mesecno koliko neko sa zapada u prosecnoj placi. Onda, koliko on plati za stuju, vodu, stan, grejanje a koliko ti. Koliko kosta kutija cigareta tamo a koliko na zapad... i na kraju KAKO i KOLIKO on "oseti" to na dzepu, kao sto je rekao luxman, a koliko ti. gledati samo na 1% od necega sto se TEBI cini jedan posto je pogresno! Opet tip - eknomisti imaju proracune za ovo u litrima mleka ili nafte cini mi se. Zaboravio sam a ne da mi se kopati.
Netacno. Tacnije je gledati zasebno, na primer: koliko ti zaradjujes mesecno koliko neko sa zapada u prosecnoj placi. Onda, koliko on plati za stuju, vodu, stan, grejanje a koliko ti. Koliko kosta kutija cigareta tamo a koliko na zapad... i na kraju KAKO i KOLIKO on "oseti" to na dzepu, kao sto je rekao luxman, a koliko ti. gledati samo na 1% od necega sto se TEBI cini jedan posto je pogresno! Opet tip - eknomisti imaju proracune za ovo u litrima mleka ili nafte cini mi se. Zaboravio sam a ne da mi se kopati.
-.-
Ovo je još živo...
Ugl, danas... Well, zapravo jučer... Nebitno. Znači, bio je jedan razgovor na kavi o piratstvu s par kolega. Pošto su svi zagriženi protivnici bio kakvog piratstva, ja sam zauzeo stav koji ovdje zauzimaju GoranB / Veliki Brat / Solo / Verbatim i ljudi sa sličnim mišljenjem... Drugim rječima, da takav nadzor nije u redu, da zakoni su out-of-date, zamka kapitalizma, kršenje ljudskih prava i to...
Jedan kolega je rekao jednu fenomenalnu stvar. Sitvacija - osoba u trgovačkom centru i pokuša ukrasti čokoladu. Dođe do blagajne, prođe ju i... Oni detektori što se oglase kada netko s nenaplaćenom robom prođe kroz njih... Ugl, ta osoba prođe ih i oni se oglase.
Jesu njezina prava u ijednom trenutku bila ugrožena? Nisu
Jel ona lopov? Jest
Jel policija imala pravo pretražiti tu osobu? Ima
Jel vlasnik mogao tu osobu proglasiti nedobrodošlom u taj shopping centar? Može
Jel vlasnik može s punim pravom stavit sliku osobe na ulazu u centar i napisat iznad "LOPOV"? Može
Zašto bi u virtualnim shopping centrima bilo drugačija?
Ovako, samo sam nabrzaka preletio zadnje dvije stranice, i ne mogu vjerovati da su 2 ili 3 osobe napale moju izjavu da potpuna kontrola podataka na netu ne bi bila loša ideja ukoliko bi se recimo tako iskorjenila pedofilija. Pa zar vam je stvarno važnije to što nitko neće vidit vaše e-mailove od ne znam koliko djece bi se spasilo iz pakla pedofilije. Sry, na izrazu, makar pretrpio i sankciju na forumu, ali jednostavno ovo moram reći - ako vam je zaista važnija privatnost podataka od toga da spasite, pa makar i jedan jedini život, onda nista ništa drugo nego smeće od čovjeka.
Ovako, samo sam nabrzaka preletio zadnje dvije stranice, i ne mogu vjerovati da su 2 ili 3 osobe napale moju izjavu da potpuna kontrola podataka na netu ne bi bila loša ideja ukoliko bi se recimo tako iskorjenila pedofilija. Pa zar vam je stvarno važnije to što nitko neće vidit vaše e-mailove od ne znam koliko djece bi se spasilo iz pakla pedofilije. Sry, na izrazu, makar pretrpio i sankciju na forumu, ali jednostavno ovo moram reći - ako vam je zaista važnija privatnost podataka od toga da spasite, pa makar i jedan jedini život, onda nista ništa drugo nego smeće od čovjeka.
-.-
Ovo je još živo...
Ugl, danas... Well, zapravo jučer... Nebitno. Znači, bio je jedan razgovor na kavi o piratstvu s par kolega. Pošto su svi zagriženi protivnici bio kakvog piratstva, ja sam zauzeo stav koji ovdje zauzimaju GoranB / Veliki Brat / Solo / Verbatim i ljudi sa sličnim mišljenjem... Drugim rječima, da takav nadzor nije u redu, da zakoni su out-of-date, zamka kapitalizma, kršenje ljudskih prava i to...
Jedan kolega je rekao jednu fenomenalnu stvar. Sitvacija - osoba u trgovačkom centru i pokuša ukrasti čokoladu. Dođe do blagajne, prođe ju i... Oni detektori što se oglase kada netko s nenaplaćenom robom prođe kroz njih... Ugl, ta osoba prođe ih i oni se oglase.
Jel ona lopov? Jest
Jel vlasnik može s punim pravom stavit sliku osobe na ulazu u centar i napisat iznad "LOPOV"? Može
-.-
Ovo je još živo...
Jel ona lopov? Jest
Koliko je teb tesko shvatit:
Ako ja napravim nesta i naplacujem 50kn ti to MOZES ili NE MORAŠ kupit, ali ukrast NE SMIJEŠ pa sta god ti mislio o tom proizvodu! Ako ja mislim da se dobro ne prodaje taj proizvod i spustim cjenu na 10kn ti idalje mozes kupit ali UKRAST i koristit BESPLATNO ne smiješ? Jel ti to jasno? Da li se s time slazes?
Nadalje ako ti kršiš zakon, kakav god on bio, ti moras snosit posljedice bezobzira sta mislio o tom zakonu i kakav god taj tvoj velebni mentalni sklop, koji toliko hvalis, imao mišljenje o tome. I opet ovdje se moze raspravljat kakav je taj zakon, a ne o tome da li je ukrast neki softwer ispravno ili ne, jer to nije ispravno (još uvijek) i točka. Fakat si trol
Dakle boli mene uvo sta ti mislis o mom proizvodu ili sta citav svjet misli. On ima cijenu ti kupi ili ne moj ali ukrast NE SMIJES. A ti si upravo reko da smijes? Ili smo svi ovdje coravi pa raspravljamo s tobom jer neamo pametnijeg posla
Mein Kampf - Adolf Hitler
@Goran, pa to je točno.
@VelikiBrat: apsolutno je isto ukrao ti softver ili WC školjku jer u oba slučaja neovlašteno dolaziš do koristi. Nikoga u definiciji krađe softvera nije briga koliko je netko novca izgubio (kao što ti spominješ BSA izračune) nego o čemu se radi, a stjecanje koristi bilo kojeg oblika, a koje ti nije dozvoljeno je krađa.
@Bukva. -bio bi loš advokat. Potrebno je još puno (kostruktivnih) kavica i razgovora, ali si na dobrom putu...
Navedeni nickovi, koliko ja pratim, nisu na strani pirata, čak 'suprotni tabor', ima razumijevanja-opravdanja za neke slučajeve.
Kad već koristiš učene termine, fency-shmensy... (Stivacija), onda bar razmisli o 'ilegalnom' softwareu. -Nema ilegalnog softwarea (možda bi u tu grupu spadao virus, malware pa čak i keyloger kojeg francuzi uvode). Komercijalni soft. se plaća, ali može biti i besplatan (za korisnika), Times je izlaskom XPa bio dijeljen besplatno (-ne besplatan jer je MS platio) -vidi moj komentar VIPa/ZAMP -besplatne muzike. Skrivanje iz pedofila nije dobro, i nexeem ti kaže da taj dio neće biti riješen ovim mjerama.
-Čokolada u trgovačkom centru? -užasan advokat, nemoj u tu struku... -restorani imaju dress code, nemože bez kravate i ?? Tu ulaziš na nečije vlasništvo, vlasnik postavlja uvijete, na ovom forumu također. -btw. nema pravo izvjesiti sliku ali to je sporedno, čak za iznos ispod (nisam siguran-100kn??) nema pravo zvati policiju??? -Ja bi ih vješao na banderu ('fašista' sam po tom kriteriju) ali eto-tako je.
korisnik ne downloada s virtualnog webshopa, pa da njima krade/neplaća (taj dio je identičan fizičkom dućanu, pokušaj ti skinuti muziku s takvog sitea bez plaćanja...) nego s x-sitea (ne-xxx) koji je možda legalan/možda nije a može biti besplatan! (zato onaj dio o vip-music) -mada obično u životu ništa nije (besplatno).
-S posljednjom rečenicom se slažem (privatnost/spašavanje života - 1000%) ali to ne rješava ništa, najmanje pedofiliju....
(prolistaj pažljivije 13-tu stranu postova) -usporedba, jer ih svi studenti lakše pamte -slikovitost. Dali bi nova, lijepa policijska uniforma spasila preminulog policajca?, pancirka?, duge cijevi? Ili kriminalac-ubojica, nije ni trebao biti na slobodi? Da žele iskorijeniti pirate/pedofile drugačije bi krenuli u to.... zašto kontrolirati download (korisnik) kad se može i/ili konkretnije kontrolirati upload (pirat-pedofil)? -(primjer mali oglasnik, pun je kako kažeš ilegalnog softwarea, ali i telefonskih brojeva... policija/država zna čitati?)
Ovo je samo moj pogled-mišljenje, nisam pametan/pismen/lijep samo bezveze drobim na temu... (nemoj zamjeriti....)
U krajnju ruku:
90 posto vas vrti MS Windows, koji je propriety OS.
Siguran sam da MS-u nije uopce tesko ugraditi provjerivac instaliranog softwarea, a nisam siguran sta uopce to smece od softwarea reportira tko zna kome dok ja ne gledam. Recimo, za klijente koji placaju tu uslugu godisnje - MS reportira sve IP-ove koji imaju nelegalan software.
Samo sto to vecini igraca ne ODGOVARA!! A zasto im tocno ne odgovara?
Jedan CEO iz M$-a je rekao: "Bolje da ljudi koriste nelegalne windowse, nego da NE koriste windowse". SVAKA kompanija tako misli, i vise manje samo vrsi 'pritisak' na ovaj nacin. Da hoce oni izganjati svakog tko ima piratski software, MOGLI BI, ali NECE: vise im se isplati ljude navikavati na svoj software, i plasiti ih uzasnim kaznama ako ga sami ne kupe, nego istrijebiti sve pirate, pa onda vidjeti da vise nemaju korisnika jer su svi ljudi presli na Linux/Gimp/Blender/Rosegarden/Eclipse....
Dajte ljudi, T-Com reklamira ADSL sa "Brze do filmova, muzike i igrica".
KRADJA JE KRADJA, majko moja!!!
Razlika je SAMO u tome sto je software VRLO JEDNOSTAVNO krasti, a cokoladu bas i nije i ako te uhvate u kradji cokolade, to donosi znatne socijalne posljedice, pocevsi od toga da vam je zabranjen pristup u market do toga da vas ljudi gledaju kao lopova.
Software se krade iz privatnosti svoje sobe, a ako vas uhvate, ljudi cak na vas gledaju sa sazaljenjem/divljenje a ne sa prezirom. Kao, "On je haker, pao je jer je upao u Pentagon".
Software se krade u tolikoj mjeri jer to svi rade i svi to mogu totalno jednostavno.
Situacija danas me podsjeca na Njemacku za vrijeme drugog svijetskog rata. Svi moji susjedi mrze ne-arijevce, to znaci da je to dobro pa cu ih mrzit i ja. Zato jer nas je vise i jer svi mislimo isto, to je ispravno. E, ko ovce.
Ne, NORMALNO DA NIJE ISPRAVNO. To sto software krade toliko puno ljudi, ne znaci da je to ispravno. Sta ako vasi susjedi i prijatelji idu svaki vikend isprebijati i silovati neku zenu, onda cete ic i vi???
Ja smirujem svoju savjet osobnim filozofiranjem i moraliziranjem, jer da sam gladan i nemam novaca, isao bi ukrasti jelo i ne bi se ni najmanje osjecao lose zbog toga.
Pravo na zivot nadilazi bilo koju kapitalisticku/socijalisticku/komunisticku vodilju, ali bogme software NIJE pravo na zivot nego LUKSUZ.
Tako da u svem ovom filozofiranju, ni ja ne znam di bi se okrenuo, kao sto sam vec rekao.
I jos nesto na kraju:
@solo
ne mogu vjerovati da ti toliko smeta sto te traze da se izujes na aerodromu. Vjeruj mi, putujem svaka tri mjeseca letom koji trazi dva presjedanja, i u Munchenu/Frankfurtu/Amsterdamu/Copenhagenu SVAKA zena mora skinuti svoje cizme unaprijed, i SVAKI muskarac kojem zvoni detektor mora skinuti cipele.
Meni NIKAD nije bio nikakav problem, jednom sam cak bio odveden u prostoriju gdje sam pretrazen skroz do gaca: majku mu, pa to im je POSAO. I ZAHVALAN sam sto paze na moju sigurnost i sigurnost svih ostalih putnika na tako rigorozan nacin.
Taj put sam doletio iz Amsterdama, samo sa ruksakom i gitarom, poluneispavan sa podocnjacima - vracao sam se sa vikend koncerta. Sta da policajac pomisli kad me vidi? "Evo ga uredan poslovan covjek"?
NORMALNO da NE!
NORMALNO da ce pomisliti da sam roker koji je malo zastao u amsterdamu da se 'opskrbi'. I NORMALNO da cu mu raditi sto manje problema kod pretrage, da to i meni i njemu brze i ugodnije zavrsi. Mislim da je jedini razlog zbog kojeg me pustio nakon sto sam se skinuo u gace, umjesto da se prihvati gumene rukavice i zaviri mi u dupe, samo taj sto sam se skinuo i pustio da mi pretraze sve bez dizanja halabuke. Po meni, to je CIVILIZIRANO.
Kad na aerodromu vidim (cujem jos vise) ljude ili zene koji se razjapure jer se policajac usudio zatraziti da im zaviri u torbu, i onda pocnu brojati na glas idiotarije kao "DA DA, SVI SMO MI TERORISTI" pa najradije bi im rascijepao kartu i zabranio da lete slijedecih godinu dana.
@ E..moj Bukva...tek sad kužim sinhronizaciju između tvog nickname i avatara.
Jbg. imam zakašnjelo paljenje poput Diesel Motora.
Osobno vjerujem da među članovima XY Videoteke ima više pirata
nego na ovom Forumu.Trebalo bi po žurnom postupku uvesti Zakon
da svi evidentirani članovi videoteka u RH na desnoj nadlaktici moraju
nositi fluorescentne trake zbog lakše kontrole.
Vjerovao ili ne, kupim software. Istina, to se rijetko događa
možda jednom dvaput godišnje. Iz te skromne kolekcije
izdvojiti ću AnyDvd. Lincenca je LifeTime key _ UpDate Forever.
Nadam se, da me sad neće agenti iz neke Državne Agencije
u stopu slijediti.
Cijelu Histeriju zatvaranja trackera javnih/privatnih, prijedloga
nepoćudnih zakona, tužbi... je pokrenula Industrija Zabave,
a proizvođači softwera su se priključili.
Otiđi na bilo koji tracker i provjeri koliko DL ima Vista, Office...... ,a
koliko npr. Batman DVDRip aXXo ili nešto slično iz te kategorije.
Upitno je kako će reagirati dioničari telekomunikacijskih firmi,
eventualni pad dobiti za njih će biti dobar znak.
naxeem, jesi li ti ono dioničar T-coma
I jos nesto na kraju:
@solo
ne mogu vjerovati da ti toliko smeta sto te traze da se izujes na aerodromu. Vjeruj mi, putujem svaka tri mjeseca letom koji trazi dva presjedanja, i u Munchenu/Frankfurtu/Amsterdamu/Copenhagenu SVAKA zena mora skinuti svoje cizme unaprijed, i SVAKI muskarac kojem zvoni detektor mora skinuti cipele.
Meni NIKAD nije bio nikakav problem, jednom sam cak bio odveden u prostoriju gdje sam pretrazen skroz do gaca: majku mu, pa to im je POSAO. I ZAHVALAN sam sto paze na moju sigurnost i sigurnost svih ostalih putnika na tako rigorozan nacin.
Taj put sam doletio iz Amsterdama, samo sa ruksakom i gitarom, poluneispavan sa podocnjacima - vracao sam se sa vikend koncerta. Sta da policajac pomisli kad me vidi? "Evo ga uredan poslovan covjek"?
NORMALNO da NE!
NORMALNO da ce pomisliti da sam roker koji je malo zastao u amsterdamu da se 'opskrbi'. I NORMALNO da cu mu raditi sto manje problema kod pretrage, da to i meni i njemu brze i ugodnije zavrsi. Mislim da je jedini razlog zbog kojeg me pustio nakon sto sam se skinuo u gace, umjesto da se prihvati gumene rukavice i zaviri mi u dupe, samo taj sto sam se skinuo i pustio da mi pretraze sve bez dizanja halabuke. Po meni, to je CIVILIZIRANO.
Kad na aerodromu vidim (cujem jos vise) ljude ili zene koji se razjapure jer se policajac usudio zatraziti da im zaviri u torbu, i onda pocnu brojati na glas idiotarije kao "DA DA, SVI SMO MI TERORISTI" pa najradije bi im rascijepao kartu i zabranio da lete slijedecih godinu dana.
U krajnju ruku:
90 posto vas vrti MS Windows, koji je propriety OS.
Siguran sam da MS-u nije uopce tesko ugraditi provjerivac instaliranog softwarea, a nisam siguran sta uopce to smece od softwarea reportira tko zna kome dok ja ne gledam. Recimo, za klijente koji placaju tu uslugu godisnje - MS reportira sve IP-ove koji imaju nelegalan software.
Samo sto to vecini igraca ne ODGOVARA!! A zasto im tocno ne odgovara?
Jedan CEO iz M$-a je rekao: "Bolje da ljudi koriste nelegalne windowse, nego da NE koriste windowse". SVAKA kompanija tako misli, i vise manje samo vrsi 'pritisak' na ovaj nacin. Da hoce oni izganjati svakog tko ima piratski software, MOGLI BI, ali NECE: vise im se isplati ljude navikavati na svoj software, i plasiti ih uzasnim kaznama ako ga sami ne kupe, nego istrijebiti sve pirate, pa onda vidjeti da vise nemaju korisnika jer su svi ljudi presli na Linux/Gimp/Blender/Rosegarden/Eclipse....
Dajte ljudi, T-Com reklamira ADSL sa "Brze do filmova, muzike i igrica".
-Već sam naveo Times/Vip primjer gdje korisnik dobije (provjereno) legalno neki sadržaj, na poklon-besplatno, bez računa. Time automatski nemože dokazati vlasništvo/kupnju/plaćanje usluge... -kad bi ISP/agencija kontrolirao, kako bi on to znao? Zašto bi ja kao kupac, legalan, morao imati račun za sav software... imam neke stvari 10/20+ god. stare -papir/račun se odavno raspao... Zaštita se možda odnosi samo na igre, muziku i windows+office? Kakve onda veze ima francuski sarkozy s tim? Upravo je Francuska, jedna od zemalja koja je prešla na linux rješenja... ostaju pedofili.
Malo ću se maknuti od smjera u kojem je krenula rasprava i postaviti neka pitanja.
Naime, ako neka obitelj (podstanari) ima dvoje djece i ukupan dohodak od, recimo, 7000 kn. Sindikalna košarica za veljaču 2009. (+podstanarstvo) iznosi blizu 8000 kn.
Jasno je da ta obitelj neće imati dio onoga iz te famozne košarice, jer joj je plaćanje najma stana prioritet.
Sad, uzmimo to ovako. Kao proizvođaču software-a, jasno ti je da od te obitelji najvjerojatnije nećeš dobiti niti kunu. Obitelj je dobila od starih prijatelja solidno računalo sa 'pržilicom'. Ako ta obitelj koristi tvoj piratski software (ne zbog eventualne zarade), ona te nije ničim oštetila (jer su troškovi kopiranja CD-a minimalni), a ona ionako nikada ne bi kupila tvoj software.
Zašto se onda takvim obiteljima (sa primanjima manjim od x kuna) ne bi omogućila kupovina software-a po znatno nižoj cijeni? Zbog pada vrijednosti u očima ostalih?