Povišica bi bila "zabavnija"...
Zaposlenici PlayStationa na poklon dobili specijal
- poruka: 12
- |
- čitano: 8.046
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
CEO dobije recimo 70 milijuna dolara bonusa, a zaposlenici na poklon gamepad :-D Svijet u kojem živimo.
CEO dobije recimo 70 milijuna dolara bonusa, a zaposlenici na poklon gamepad :-D Svijet u kojem živimo.
Pa gle, možemo se mi postaviti na trepavice, ali bez kvalitetnog vodstva ovako velike firme rezultati bi izostali, a ti i ja nikada ne bismo čuli za PlayStation. Potrebno je napraviti distinkciju između regularnog zaposlenika i CEO-a. Štogod mislili ti ili ja, CEO je teže zamjenjiv od regularnog zaposlenika i garantiram ti da je pridonio tisuću puta više situaciji, u kojoj PlayStation stoji na tronu, nego 'obični', 'regularni' zaposlenik/civil.
Nitko i ništa ne može opravdati toliki nesrazmjer u plaći radnika u odnosu na CEO-a.
Npr. u SAD-u na 1$ zarađeni dolar radnika CEO zaradi 265$. Ako radnik nešto zajebe korporacija će ga se vrlo lako riješiti. CEO je s druge strane osiguran sa kojekakvim bonusima, udjelima u vlasništvu, dionicama i slično. Također, ako CEO nešto zajebe, jednostavno će otpustiti 10.000 radnika ili će, kao u slučaju Ubisofta, gdje su loše poslovne odluke uprave dovele do slabijih financijskih rezultata, jednostavno reći u korporativnom stilu "SVI smo odgovorni za slabije rezultate i stoga moramo više raditi". Znači, kada su rezultati super - CEO je bog isus i dobiva milijunske bonuse, a kada su rezultati loši - "we are all in this together". Znači, raspačava se odgovornost, ali ne i dobri financijski rezultati.
Mogao bi tri dana pisati o ovoj problematici, ali nikada se neću složiti sa tezom da CEO ima opravdano veću plaću zbog veće "odgovornosti". Nikada.
Pa gle, možemo se mi postaviti na trepavice, ali bez kvalitetnog vodstva ovako velike firme rezultati bi izostali, a ti i ja nikada ne bismo čuli za PlayStation. Potrebno je napraviti distinkciju između regularnog zaposlenika i CEO-a. Štogod mislili ti ili ja, CEO je teže zamjenjiv od regularnog zaposlenika i garantiram ti da je pridonio tisuću puta više situaciji, u kojoj PlayStation stoji na tronu, nego 'obični', 'regularni' zaposlenik/civil.
Sa jedne strane da, ali sa druge... koliko CEO-ova samo gljivi, a koliko ih stvarno i donosi neke odluke? I kada zajebu kakve posljedice imaju?
Kada zajebu dobiju otkaz, 100 milijuna dolara i nađu novu gažu za mjesec dana.
Kada zajebu dobiju otkaz, 100 milijuna dolara i nađu novu gažu za mjesec dana.
Ima cak i termin za to - failing upwards.
Kad firmi dobro ide onda je zaslužan vizionarski vlasnik, sposobni menadžment i genijalni CEO pa se kupuju jahte i nekretnine, isplaćuju milijunski bonusi, a kada zagusti onda je kriva država i "nepovoljna poduzetnička klima", pa se traži vađenje iz govana na teret poreznih obveznika jer "svi smo u ovome zajedno"...
Ljudi su zaboravili da mogu postojati/zivjeti bez "kompanija" ali da "kompanije" nemogu postojati/zivjeti bez ljudi unatoc raznim uvjeravanjima u drugacije raznih politicara i slicnih drustvenih otpadaka....
Kada radnici traze prava krece strasenje sa svih strana a kada "komapnije" traze novce iz drustvene kese onda je to super za sve "nas". Onda se neke proglase poreznim rezidentom nijedne drzave
Joj da zaboravljam da pravi menageri i ceoovi rade i po 168 sati tjedno, iako ni tada neznam koji drustveni koeficijent za nagrade da racunamo?
Svakako prije ikakve ozbljne rasprave bi preporucio pogledati lagani i neozbiljni dokumentarac The Yes Men Fix the World ( neko vrijeme promovirao piratebay jer je distribucija bila onemogucena iz ocitih razloga )
To mi je najveća fora kod tih CEO glava. Uvijek te fore da likovi rade 18 sati na dan, da ne spavaju... Ali realno to su sve gluposti. Što znači riječ "raditi" ?
Realno oni se trude biti prisutni i viđeni u firmi, ali realnoga rada tu nema. CEO ima možda jedan pravi sastanak na dan, a ostalo je više nadgledanje sustava kako radi sam od sebe.
Naravno, kao neprežaljeni Banditos Purger, treba se fotkati u 5:30 dok se trči s Rudijem, raditi sklekove za kameru, i čistiti trg prije nego krene radno vrijeme Komunalcima. Naravno takvi likovi nestanu kada nestanu kamere. Rade manje nego svi drugi, ali su aktivini 2 sata kada je bitno, a ostali rad je u "hladnom pogonu". Eh, pa kak, treba se delati.