Europska vozila imaju nula ozbiljnih tvornica baterija i kupuju od Kineza. Posto malo rade imaju mali rabat i skuplji krajnji proizvod..... a cijena bi do 2026. trebala pasti ispod ICE pandana te samim time ICE umire. Ako imas auto koji kosta manje, jeftinije ga punis, jeftinije servisiras i ima manje komponenti koje se mogu pokvariti onda nema smisla da kupis losiji proizvod, a tocno to se bude desilo ICE autima. EV u pravilu ima 8 godina garancije, koliko ICE modela ima 8 godina garancije? Nula. Evolucija ih bude unistili kak je smartphone unistil dumbphone. Pogledajte kak je ta prica zavrsila. Imate Apple, Samsung i Kineze. Nekad je Blackberry i Nokia bila sinonim za mobitele, a sad niti ne postoje, osim na papiru.
Jos jednom za kraj, BYD je najveca auto firma u Kini, treci na svijetu (pretekli su Teslu kao najveci EV proizvodac na svijetu) i mislim peti proizvodac baterija na svijetu. Svake godine rastu i dionica im stagnira kaj nema veze sa zdravom pameti ali ovo je najbolje vrijeme za kupnju istih. Najkasnije 2026. bude poceo rast jer budu pretekli VW i Toyotu i sad treba kupiti kad su low af.
Svašta se ovdje nadrobilo, no OK, razumjem tvoju opčinjenost EV (a naročito kineskim) ali sve drugo popljuvati !? . Očigledno je ovdje kontakt sa automobilima kao mali korisnik koji ne korisiti puno automobil (veliki korisnik je npr. rent-a car kuća) .
Evo moja malenkost radi decenijama u tvrtki koja je dobavljač autodijelova, pa malo insajderskih informacija:
- Cijena komponente (a to je i baterija) se ne računa na količinski rabat (kao na placu, kupi 4 jedna gratis), nego se daju tzv "otvorene" ponude gdje nudiš satnicu opreme, ljudi, materijala, logistike, indirektnih troškova i dr. i % dobiti. Kod Kineza je viši trošak opreme (jer je većinom europska, korejska ili sl.) i logistike, no cijena materijala, ljudi i indirektnih troškova je znatno niža. EU ne može kupiti više baterija jer nema tko kupiti (ne želi) ta električna vozila.
- svi naši projekti vezani za EV su trenutno : dramatično manje količine od planiranih, odogođeni do uvođenja hibrida, otkazani - ovo vrijedi za sve EU proizvođače EV. Dakle, nije dobro, a to nije dobro će se preliti na skoro sve građane EU.
- BYD nas je kontaktirao vezano za tvornicu u HU i moj dojam nakon dva dana teams razgovora (preko našeg kineskog prevoditelja jer kod njih nitko ne zna engleski) da su po standardima vezanim za prozvodnju u autoindustriji iza EU. YT video kineske proizvodnje - EU/Japan oprema i jako puno radnika, ništa iznad EU tvornica ( u par bio pa znam što govorim)
Tvrditi da su VW ili ICE vozila smeće diskreditira dalje obrazlaganje. Vozilo nije samo pogon , nego je to i ovjes (udobnosti i držanje u zavoju i sl.), kočioni sustavi, buka na otvorenoj cesti, ponašanje materijala (starenje, zvukovi, šumovi, zazori, mirisi i sl.) , klimatizacija, ergonomija idr.. Da samo vidiš popis ispitavanja za jednu komponentu - treba cca 6 mjeseci samo za njih. Porediti mobitele i automobile je smjehotresno.
EU ima najdužu tradiciju korištenja automobila, a time i najveće iskustvo korisnika u korištenju istih (što Kina nema). Sud vremena će reći što će opstati na tržištu. Kada kupujemo u EU vozila gledamo pouzdanosti, niže troškove održavanja, kvalitetu vožnje (domet, udobnost, buka, postranost) , ali i njegovu vrijednost nakon određenog vremena. Većina od ovoga je na strani ICE.
Dakle, Ja sam onaj koji putuje iz ZG u Dalmaciju i nazad s jednim spremnikom u smeću od auta, 150 km/sat na AC, opušteno slušajući glazbu i bez dekice na koljenu i praćenja koliko vuče struje u tom trenutku.