Proširena suradnja Riviana i Volkswagena vrijedna

poruka: 40
|
čitano: 12.329
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Proširena suradnja Riviana i Volkswagena vrijedna ".
15 godina
Re: Proširena suradnja Riviana i Volkswagena vrije
NEW_MAN kaže...

Europska vozila imaju nula ozbiljnih tvornica baterija i kupuju od Kineza. Posto malo rade imaju mali rabat i skuplji krajnji proizvod..... a cijena bi do 2026. trebala pasti ispod ICE pandana te samim time ICE umire. Ako imas auto koji kosta manje, jeftinije ga punis, jeftinije servisiras i ima manje komponenti koje se mogu pokvariti onda nema smisla da kupis losiji proizvod, a tocno to se bude desilo ICE autima. EV u pravilu ima 8 godina garancije, koliko ICE modela ima 8 godina garancije? Nula. Evolucija ih bude unistili kak je smartphone unistil dumbphone. Pogledajte kak je ta prica zavrsila. Imate Apple, Samsung i Kineze. Nekad je Blackberry i Nokia bila sinonim za mobitele, a sad niti ne postoje, osim na papiru.

Jos jednom za kraj, BYD je najveca auto firma u Kini, treci na svijetu (pretekli su Teslu kao najveci EV proizvodac na svijetu) i mislim peti proizvodac baterija na svijetu. Svake godine rastu i dionica im stagnira kaj nema veze sa zdravom pameti ali ovo je najbolje vrijeme za kupnju istih. Najkasnije 2026. bude poceo rast jer budu pretekli VW i Toyotu i sad treba kupiti kad su low af.

Svašta se ovdje nadrobilo, no OK, razumjem tvoju opčinjenost EV (a naročito kineskim) ali sve drugo popljuvati !? . Očigledno je ovdje kontakt sa automobilima kao mali korisnik koji ne korisiti puno automobil (veliki korisnik je npr. rent-a car kuća) .

Evo moja malenkost  radi decenijama u tvrtki koja je dobavljač autodijelova, pa malo insajderskih informacija:  

- Cijena komponente (a to je i baterija) se ne računa na količinski rabat (kao na placu, kupi 4 jedna gratis), nego se daju tzv "otvorene" ponude gdje nudiš satnicu opreme, ljudi, materijala, logistike, indirektnih troškova i dr. i % dobiti. Kod Kineza je viši trošak opreme (jer je većinom europska, korejska ili sl.) i logistike, no cijena materijala, ljudi i indirektnih troškova je znatno niža.  EU ne može kupiti više baterija jer nema tko kupiti (ne želi) ta električna vozila. 

- svi naši projekti vezani za EV su trenutno : dramatično manje količine od planiranih, odogođeni do uvođenja hibrida, otkazani - ovo vrijedi za sve EU proizvođače EV. Dakle, nije dobro, a to nije dobro će se preliti na skoro sve građane EU.

- BYD nas je kontaktirao vezano za tvornicu u HU i moj dojam nakon dva dana teams razgovora (preko našeg kineskog prevoditelja jer kod njih nitko ne zna engleski) da su po standardima vezanim za prozvodnju u autoindustriji  iza EU. YT video kineske proizvodnje - EU/Japan oprema i jako puno radnika, ništa iznad EU tvornica ( u par bio pa znam što govorim)

Tvrditi da su VW ili ICE vozila smeće diskreditira dalje obrazlaganje. Vozilo nije samo pogon , nego je to i ovjes (udobnosti i držanje u zavoju i sl.), kočioni sustavi, buka na otvorenoj cesti, ponašanje materijala (starenje, zvukovi, šumovi, zazori, mirisi i sl.) , klimatizacija, ergonomija idr.. Da samo vidiš popis ispitavanja za jednu komponentu - treba cca 6 mjeseci samo za njih. Porediti mobitele i automobile je smjehotresno.  

EU ima najdužu tradiciju korištenja automobila, a time i najveće iskustvo korisnika u korištenju istih (što Kina nema). Sud vremena će reći što će opstati na tržištu. Kada kupujemo u EU vozila gledamo pouzdanosti, niže troškove održavanja, kvalitetu vožnje (domet, udobnost, buka, postranost) , ali i njegovu vrijednost nakon određenog vremena. Većina od ovoga je na strani ICE. 

Dakle, Ja sam onaj koji putuje iz ZG u Dalmaciju i nazad s jednim spremnikom u smeću od auta, 150 km/sat na AC, opušteno slušajući glazbu i bez dekice na koljenu i praćenja koliko vuče struje u tom trenutku.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.11.2024 16:33 (mr.potter).
17 godina
mr.potter kaže...

Vozilo nije samo pogon , nego je to i ovjes (udobnosti i držanje u zavoju i sl.), kočioni sustavi, buka na otvorenoj cesti, ponašanje materijala (starenje, zvukovi, šumovi, zazori, mirisi i sl.) , klimatizacija, ergonomija idr.. Da samo vidiš popis ispitavanja za jednu komponentu - treba cca 6 mjeseci samo za njih.

Ovo bi inače trebalo biti jako bitno, no nažalost u stvarnosti ljudima uopće nije bitno. Tesle se raspadaju po izlasku iz tvornice, no svi ih i dalje žele i cijena dionice pojede sve ostale za doručak. Živimo u interesantnim, ali zapravo groznim vremenima.

Gledam te!
17 godina
mr.potter kaže...

Dakle, Ja sam onaj koji putuje iz ZG u Dalmaciju i nazad s jednim spremnikom u smeću od auta, 150 km/sat na AC, opušteno slušajući glazbu i bez dekice na koljenu i praćenja koliko vuče struje u tom trenutku.

Lažeš.

To znači da bi iz Zagreba do Splita i natrag stigao za 5 sati.
Takve lovačke priče ne pričaju niti mala djeca.

Jedino ti vjerujem za dekicu

17 godina
mr.potter kaže...
NEW_MAN kaže...

.

Sve pet. EV ne mislim kupiti, nisam ni ja vesla sisal. Ako i budem uzimal onda ne leasing, nek si ga oni prodaju. Mozda mi auto sjedne pa ga otkupim. Ne znam nisam skolovala.Iskreno meni je 150km dometa moj cijeli zivot. Znaci ne krecem se dalje od 150km gdi zivim a i ako moram svaki EV koji nije drlog moze poteci 300km dometa kaj mi je sto tak vise nego dovoljo. Na more i s mora budem moral na rucak i puniti, a opet s druge strane rest godine ne budem isel puniti nikam jer punim doma. Posto ne tankam cijelu godinu onda si zasparam dobrih 24 tanka po recimo 10 minuta dok dojdem tam i krenem doma. 240 minuta godisnje ne izgubim na tankanje pa prebijem s onim od ljeta lol. Koje ja mentalne vratolomije izvodim da se opravdam, to je cudo jedno :P

Salu na stranu uzimam na leasing i budem beta tester kineza :)

Kod mene nema nikaj osim BYD i ovaj Sealion 7 kaj dolazi mi je "ok". Ako bude debelo ispod Tesle onda bi njega probal, a ne bude :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.11.2024 20:40 (NEW_MAN).
15 godina
DexCro kaže...
mr.potter kaže...

Lažeš.

Možda nisi "ulovio" ili nisam bio jasan (nadam se ovo drugo). Dakle sada (zimi) sa VW Passatom 2.0 diesel i tankom od 70 litara napravim 1.000 km AC bez problema (ZG-ST-ZG plus loko vožnja). Nema problema (ako to promet dozvoljava) postaviti tempomat na 150 km i zimi ugodno voziti na 22c u relativno tihoj kabini  bez straha da li ću dogurati do cilja.  Ista elektro limuzina treba bar tri dugotrajna punjenja (ZG-ST-ZG), pazeći da ne vozi brže od 110 km/h i bez poštenog grijanja kabine. Ostalo (buka, udobnost) ne mogu komentirati.

Daleko je EV još od konfora ICE kod dugotrajnih putovanja. Kod kratkih gradskih vožnji skoro sve prednosti su kod EV, no tada pričamo o drugom autu u obitelji ili za samce.

17 godina
mr.potter kaže...
DexCro kaže...
mr.potter kaže...

Lažeš.

Možda nisi "ulovio" ili nisam bio jasan (nadam se ovo drugo). Dakle sada (zimi) sa VW Passatom 2.0 diesel i tankom od 70 litara napravim 1.000 km AC bez problema (ZG-ST-ZG plus loko vožnja). Nema problema (ako to promet dozvoljava) postaviti tempomat na 150 km i zimi ugodno voziti na 22c u relativno tihoj kabini  bez straha da li ću dogurati do cilja.  Ista elektro limuzina treba bar tri dugotrajna punjenja (ZG-ST-ZG), pazeći da ne vozi brže od 110 km/h i bez poštenog grijanja kabine. Ostalo (buka, udobnost) ne mogu komentirati.

Daleko je EV još od konfora ICE kod dugotrajnih putovanja. Kod kratkih gradskih vožnji skoro sve prednosti su kod EV, no tada pričamo o drugom autu u obitelji ili za samce.

1000km vožnje bez stajanja je (za mene) mučenje.
Što se tiče dometa, uspoređuješ gradski EV-e s ICE limuzinom što nema nikakvog smisla.

Općenito je proširena ta priča od prije 5 ili više godina koja je vrijedila za prve EV iz vremena kad nije bilo punionica.

Današnji "veći" EV radi bez problema preko 400km na AC, a gradske i prigradske vožnje preko 600.

Unatoč raširenim pričama, ljudi kupuju Tesle upravo zato što često putuju ZG-ST.

Punionice 350kW više nisu SF, čak niti u Hrvatskoj.

Ako sam kratak s dometom, stanem 20 minuta da se popišam i protegnem noge. Big deal.

Ovo za grijanje je totalna glupost. Vozim Kiu koja ima grijanje svih sjedala i volana. Ako se ne želim spržit, moram gasiti nakon 5 minuta. Niti u jednom autu do sada (a imao sam ih desetak) nisam imao ovako brzo i efikasno grijanje. A grijanje i hlađenje mogu paliti i gasiti kad hoću, bez obzira jesam li u autu ili 100km daleko od njega. Nema više ulazaka u hladni ili usijani auto.

Punim doma i uopće me ne interesira koliko troši. Uvijek je zanemarivo malo, preračunato u eure.

Ugodno slušanje muzike uopće neću komentirati.

To imam danas, a nije teško zamisliti što će biti za 5 ili 10 godina.

ICE postoji preko 100 godina i odavno je dostigao maksimum. EV je tek na početku.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.11.2024 23:55 (DexCro).
16 godina
Kome to "nije problem" stat na punionicu ljeti, kad je vani 40C, ljudi se tope na autoputu, a benzinske/punionice izgledaju kao oaze u pustinji gdje se čeka red za nalit gorivo?!
Put ST-ZG mi tada traje 6h i najveća greška je krenuti bez punog tanka... Zamislim tada vlasnika električnog auta, kad u takvoj gužvi na punionici vidi ispred sebe 4 tesle i izračuna da će na red doći - sutra.

Nisu takve situacije česte, ali mogu zamislit s kakvim se još problemima susreću vlasnici tih vozila. Probleme s konvencionalnim autima mogu predvidit i poznati su mi, a probleme s električnim ne zelim saznat.

Jednom kad tehnologija baterija napreduje, kad budu imali domet kao normalni auti i brzina punjenja bude ispod 5min, mogu se smatrati zamjenom za konvencionalne aute. Do tada su samo gadgeti ili "drugo auto" za gradsku vožnju, a kupci takvih auta su znatiželjni beta testeri s viškom novaca.

3 0 hvala 0
9 godina
DexCro kaže...
mr.potter kaže...
DexCro kaže...
mr.potter kaže...

Lažeš.

1000km vožnje bez stajanja je (za mene) mučenje.
Što se tiče dometa, uspoređuješ gradski EV-e s ICE limuzinom što nema nikakvog smisla.

Općenito je proširena ta priča od prije 5 ili više godina koja je vrijedila za prve EV iz vremena kad nije bilo punionica.

Današnji "veći" EV radi bez problema preko 400km na AC, a gradske i prigradske vožnje preko 600.

Unatoč raširenim pričama, ljudi kupuju Tesle upravo zato što često putuju ZG-ST.

Punionice 350kW više nisu SF, čak niti u Hrvatskoj.

Ako sam kratak s dometom, stanem 20 minuta da se popišam i protegnem noge. Big deal.

Ovo za grijanje je totalna glupost. Vozim Kiu koja ima grijanje svih sjedala i volana. Ako se ne želim spržit, moram gasiti nakon 5 minuta. Niti u jednom autu do sada (a imao sam ih desetak) nisam imao ovako brzo i efikasno grijanje. A grijanje i hlađenje mogu paliti i gasiti kad hoću, bez obzira jesam li u autu ili 100km daleko od njega. Nema više ulazaka u hladni ili usijani auto.

Punim doma i uopće me ne interesira koliko troši. Uvijek je zanemarivo malo, preračunato u eure.

Ugodno slušanje muzike uopće neću komentirati.

To imam danas, a nije teško zamisliti što će biti za 5 ili 10 godina.

ICE postoji preko 100 godina i odavno je dostigao maksimum. EV je tek na početku.

Doslovno to nitko ne radi (zg-st).  Zg-st je kratka dionica, cca oko 2h i 40min

tko putuje cesto ne staje na toj dionici.

ja npr idem 2puta tjedno zg-st-zg, uglavnom ne stajem al ukoliko stanem

na wc to je doslovno stajanje od 3min i nastavak

ne znam jesam ikad i zivotu stao 20min, tjt lazem nedavno sam vozio st-berlin pa sam stao pojest

"A grijanje i hlađenje mogu paliti i gasiti kad hoću, bez obzira jesam li u autu ili 100km daleko od njega"

To je kao eksluzivno za BEV?

cudno jer to mogu i moja posljednja 2 automobila, nikakvo wow iskustvo niti game changer.

17 godina
sporttest kaže...

"A grijanje i hlađenje mogu paliti i gasiti kad hoću, bez obzira jesam li u autu ili 100km daleko od njega"

To je kao eksluzivno za BEV?

cudno jer to mogu i moja posljednja 2 automobila, nikakvo wow iskustvo niti game changer.

To je bio osvrt na komentar da se EV mora voziti s dekicom na koljenima.

Iako nisam siguran kako to radi na ICE bez da se pali motor.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.11.2024 18:49 (DexCro).
15 godina
neaktivan
mr.potter kaže...

Dakle sada (zimi)

stim da je catl već testira solid state baterije, na tržištu će biti za max 2-3 godine, a one će imati drastično veći kapacitet i manji gubitak kapaciteta pri hladnoći od onih sa tekućim elektrolitom.

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice