Cijelo vrijeme im ovo pokušavam objasniti, ali ne, oni znaju bolje.
Već je Julian Hirsch daaavnih dana govorio kako sve (osim zvučnika) svira isto. Ako ne svira i na bilo koji način utiče na zvuk - nešto je pošlo po zlu i uređaj nije ispravan. I točka.
Postoji jedan drugi dio priče a to je da zvuk doživljavamo subjektivno. Cilj hi-fi-ja je da dobijemo zvuk u kojem najviše uživamo a ne koji je najvjernija reprodukcija originala. Osim toga, u mnogim glazbenim žanrovima, naročito modernim, instrument kao izvor zvuka ni ne postoji. Električna gitara nema zvuk (ima, ali ga ne čujemo). Njen zvuk je kombinacija same gitare i uređaja na kojem se zvuk reproducira. Da ne govorim o technu, popu i sličnim žanrovima gdje je veliki dio ili cijela pjesma računalno stvorena.
Sam smisao uživanja u nečemu, pa i glazbi, je u tome da to konzumiramo onako kako najviše volimo a ne onako kako drugi žele. Zato je jedan vrhunski hi-fi zvučnik 10 ili 100x skuplji od studijskog monitora koji ima puno vjerniju reprodukciju.
Glazba nije matematika. Time želim reći da zvučnici ili pojačala koja daju zvuku neku svoju dimenziju nisu pokvarena. Oni su tako zamišljeni da bi bili prilagođeni nečijem ukusu.
Stalno se spominju marketinški trikovi u audio industriji. Mislim da je njihov najveći marketinški trik izbacivanje ekvilajzera kao komponente iz sustava. O ekvilajzeru se govori kao o nepotrebnoj komponenti koja samo šteti kvaliteti zvuka. Ako netko želi vjernu reprodukciju lako se ekvilajzer bypassa ali daje ti mogućnost prilagodbe zvuka svom ukusu. Daje ti varijabilnost jednog setupa i prilagodbu različitih žanrova. Ili je možda bolje tražiti zvuk koji ti paše kupovinom kojoj nikad nema kraja. Normalno da ekvilajzer ne može postići da zvučnici od 200$ zvuče ko oni od 2000$ ali dosta toga može. Mogu sebi podesiti ugodno slušanje Bacha, Pink Floyda i Thievery Corporationa onoliko koliko mi ostatak setupa dozvoljava.
I eto mene opet ni tu ni tamo. Jedni će reći kako samo kvarim izvorni zvuk a drugi će reći kako ekvilajzerom ne mogu postići dobar rezultat. I jedni i drugi su u pravu. A ja guštam na svoj način.
Ko kad netko stavlja majonezu na ćevape. Ko sam ja da mu kažem da se to ne radi? I teba li on jesti ćevape s kajmakom ako su mu s majonezom draži?
Subjektivan osječaj zvuka je nešto drugo i nije predmet Visoke vjernosti (High Fidelity). Cilj Hi-Fija je na zvučnicima dobiti istovjetan zvuk onome s (AKUSTIČKOG, NE AMPLIFICIRANOG) koncerta. Električna gitara, bas i orgulje ... pa i ostali instrumenti, ako idu preko mikrofona - ne spadaju u Hi-Fi i nisu predmet ovog prekenja. Koji se, bajdvej, previše razvukao i pun mi je kua odgovarati glup.., ovaj gluhima. Pokušao sam. I ne ide. Oni znaju. A evo si im i ti dao zamaha.