Mane isključivo mesne prehrane

poruka: 141
|
čitano: 10.527
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mane isključivo mesne prehrane".
13 godina
suspendiran
Re: Mane isključivo mesne prehrane
digitall kaže...

a moja mama je valjda veći fenomen od mene, ima 65 god. i dalje jede slatkiše kao luda, i to na način da se probudi u 3 ujutro i pojede komad čokolade, uz to što jede i po danu, i što je najjače i dalje je mršava.. kakvo je stanje krvi i ostalog ne znam... nema nekih tegoba generalno 

Vama su najvjerojatnije kolesterol i trigliceridi trough the roof. Znamo do čega dođe kad su oba visoki godinama. Nebi bilo loše da ako niste dugo da napravite lipidogram, bar iz neke preventive. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 21:12 (Cryogenic).
13 godina
suspendiran
Gajotres kaže...

Eto ako meni ne vjerujete imate netflix,  

Ja čak prije vjerujem komentarima na youtube'u pod nekim videima (carnivore/keto ili David Sinclair plant diet/fasting/resveratrol/nmn), jer ljudi komentarima iz prve ruke jave kako se osjećaju na određenim dijetama, dal su pobjedili neku bolest itd. Ima iznimno puno komentara kako keto dijeta, ili carnivore jako puno pomaže protiv autoimunih bolesti, dijabetesa tipa 2 itd. Mislim njih tisuće svjedočujući/pričajući isto/slično isto nemre lagat valjda.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 21:25 (Cryogenic).
16 godina

Kad smo kod nalaza 43(M) evo sa sistematskog prošli mjesec 

3 0 hvala 0
16 godina
Cryogenic kaže...
Gajotres kaže...

Eto ako meni ne vjerujete imate netflix,  

Ja čak prije vjerujem komentarima na youtube'u pod nekim videima (carnivore/keto ili David Sinclair plant diet/fasting/resveratrol/nmn), jer ljudi komentarima iz prve ruke jave kako se osjećaju na određenim dijetama, dal su pobjedili neku bolest itd. Ima iznimno puno komentara kako keto dijeta, ili carnivore jako puno pomaže protiv autoimunih bolesti, dijabetesa tipa 2 itd. Mislim njih tisuće svjedočujući/pričajući isto/slično isto nemre lagat valjda.

Pozdrav postoje li klinička ili znanstvena istraživanja o utjecaju keto dijete na dijebetes tipa 2?

Da, postoje klinička i znanstvena istraživanja koja su ispitivala utjecaj ketogene (keto) dijete na dijabetes tipa 2. Neka istraživanja sugeriraju da keto dijeta može pomoći u smanjenju tjelesne težine i poboljšanju kontrole šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Na primjer, studija objavljena 2014. godine pokazala je da period niskog unosa ugljikohidrata putem ketogene dijete može pomoći u kontroli gladi i poboljšanju oksidativnog metabolizma masti, što može dovesti do smanjenja tjelesne težine.

Međutim, druga istraživanja upozoravaju na potencijalne negativne učinke keto dijete. Studija sa Sveučilišta u Bathu otkrila je da, iako keto dijeta može dovesti do gubitka masnog tkiva, također značajno povećava razinu "lošeg" LDL kolesterola i smanjuje broj korisnih bakterija u crijevima. Ove promjene mogu povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i probavnih poremećaja.

Također, smanjenje unosa vlakana na keto dijeti može negativno utjecati na zdravlje crijevne mikrobiote, što je povezano s povećanim rizikom od bolesti srca, dijabetesa i pretilosti.

S obzirom na ove mješovite nalaze, važno je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije započinjanja keto dijete, posebno ako imate dijabetes tipa 2. Stručnjaci mogu pomoći u izradi individualiziranog plana prehrane koji uzima u obzir vaše specifične zdravstvene potrebe i ciljeve.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Užasno me sad pati pošto 2019 nisam bio u Croatiji na sistematskom pa ne mogu nači mail. 2019 sam bio na ketu kako sam već napisao 2 x po tri mjeseca, krv mi je bila tragična. 

Moram sutra nači onaj popis o 32 istraživanja o prekomjernom unosu proteina životnjskog porijekla 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 22:02 (Gajotres).
14 godina
Nesto sma na brzinu procita, procitam sutra, idem spavat, ali ako se misli da sam ja vegan, ja to nisam ali sam proba 3 miseca čisto da dobijem ideju za jela i dodatni izvor hranjivih tvari prije 3-4 god, nesto kao d amogu dobit neko "besplatno" jelo, da je dobrog okusa a ne plaćaš nista po pitanju zdravlja tj. još je zdravo. I stvarno spize ima, boja, okusa. Ali amo reć da je vegetarijanstvo neka sredina ali opet po mom mišljenju mora bit cheat meal sa mesom barem jednom tjedno, neki minimum. Za keto, ako je, nezz, koliko, 50g, ako i to, UH, dovoljno za DM... malo mi je to ekstremno
10 godina
Cryogenic kaže...
digitall kaže...

a moja mama je valjda veći fenomen od mene, ima 65 god. i dalje jede slatkiše kao luda, i to na način da se probudi u 3 ujutro i pojede komad čokolade, uz to što jede i po danu, i što je najjače i dalje je mršava.. kakvo je stanje krvi i ostalog ne znam... nema nekih tegoba generalno 

Vama su najvjerojatnije kolesterol i trigliceridi trough the roof. Znamo do čega dođe kad su oba visoki godinama. Nebi bilo loše da ako niste dugo da napravite lipidogram, bar iz neke preventive. 

ne znam za mamu, ali znam za sebe, kolesterol uvijek uredan, trigliceridi bili oko 0,2 više od gornje granice, a od kad malo treniram i to je sasvim uredno. na sistematskom sam svake godine.

ipak ima nešto i do genetike ;)

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 22:23 (digitall).
10 godina

U temi o mesu..što jest ontopic, šteta je što se gubi pojam posta.

A usko je vezan.. a još više je učinkovit od svega ovdje nadrobljenog sa svih strana.

Liječi.  Liječi i to nemilice liječi reparirajući svaku stanicu.

Naravno na post se ne ide nakon žderancije "idem od sutra".. trebaju kvalifikacijske pripreme kao u F1.

Btw.. lovac sakupljač mesožder je prštao od ketona, ne zato što je bio obijestan i davio se avokadom iz lidla, već zato što je silom prilika postio od lova do lova.

Što su mu ketoni napravili?

Hranili mozak. Bistrili um. Pravili ga lucidnim strojem koji je kao na šahovskoj ploči organizirao potjeru za divljim krmetom.

Kada uvježbate 8/16h, pa pređete na jedan obrok u 24h.. okušajte 36h na vodi.

Vratite se u normalu.. opet sve ponovite..pa opet normala.

Pa opet...e tada nakon 24h, krenete na 72h vode.

Dođite na ovu temu kada budete između 48 i 72h.

Samo opišite stanje uma!

Samo to. Stanje uma. osjetila vida i sluha. Javite koliko osjećate da ste cijeli izoštreni... brutalno ste se pretvorili u ogromni senzor kojem ništa ne promiče.

Jest da ćete imati zadah ketona iz ustiju. To je nuspojava.

Pogledajte desni nakon 72h. Neka vas netko pokuša iznervirati taj treći dan. Neće.. jer niste umno prisutni.. vi ste u višem stanju svijesti.

50 trilijuna stanica vam se zahvaljuje tj mitohondrija.

2 2 hvala 0
6 godina
Cryogenic kaže...
digitall kaže...

Ne mora znaciti da su visoki. Mozes imati genetski uvjetovan kolesterol, hraniti se zdravo i opet ce biti povisen. I obrnuto. Uostalom nema lakse i bolje smrti od one da cuka pocne sve lakse i lakse kucati i uspava covjeka.

16 godina
moderator
Gajotres kaže...

Ugljikohidrati nisu neprijatelj – bijeli šećer i brašno nisu sinonimi za ugljikohidrate

Primijetio sam da mnogi ljudi kada govore o ugljikohidratima, automatski misle na bijeli šećer i bijelo brašno. Važno je naglasiti da su ovo visokorafinirani proizvodi koji često čine dio ultraprocesirane hrane, ali nikako ne predstavljaju sve ugljikohidrate.

Svi ti ugljikohidrati (ako nisu vlakna) u konačnici završe kao glukoza, tako da su neprijatelji onim ljudima koji imaju neki metabolički poremećaj. Razlika je samo u tome što jednostavni ugljikohidrati uzrokuju nagli i značajan skok glukoze u krvi i samim tim naglo i značajno lučenje inzulina. Zbog toga su jednostavni ugljikohidrati (značajno) veći problem. Ali to ne znači da škrob nije problemm, jer se i za njega luči inzulin (samo što ne uzrokuje tako jaki šiljak) i jer je to energija koja može završiti u suficitu i time u konačnici sudjeluje u debljanju osobe. Također, za ljude na keto dijeti su no-no, jer ih mogu izbaciti iz ketoze.

Gajotres kaže...

Osobno, moj doručak već godinama izgleda ovako: zobene pahuljice, chia sjemenke, paleo mix iz DM-a, whey ili biljni protein i borovnice. Zobene pahuljice čine većinu ovog obroka, i mogu vam reći da me ovaj mix drži sitim otprilike četiri sata. To nije ni blizu onome što ljudi zamisle kada čuju riječ „ugljikohidrati“.

Imaš li ti kakav simptom metaboličkog poremećaja, inzulinsku rezistenciju (jesi si vadio inzulin?), jesi li pretio? Ako si ti savršeno zdrav, ako su ti inzulin, glukoza, HbA1c u idealnom rasponu, onda se tebe moji komentari ne dotiču. Ne razumijem zašto se ti, koji si u manjini (2/3 odraslog stanovništva ima pretjeranu tjelesnu težinu, još veći postotak ima barem jedan simptom metaboličkog poremećaja), vrijeđaš na to kad netko kaže da su ugljikohidrati neprijatelji, kad su ljudima iz ove većinske skupine upravo ugljikohidrati ključni faktor za njihove probleme? Ugljikohidrati su ih doveli tu, kroz prečesto preintenzivno izazivanje lučenja inzulina. Tebi možda nisu neprijatelji, 2/3 ljudi jesu.

Gajotres kaže...

Svake godine pročitam dosta literature o prehrani, a ovaj mjesec sam već odradio dvije knjige na tu temu. Još 2015. godine prvi put sam naišao na informaciju da bodybuilderi imaju skraćen životni vijek. Naknadna istraživanja pokazala su da je glavni uzrok prekomjerna konzumacija proteina životinjskog podrijetla. Međutim, zanimljivo je da jaja i mlijeko, prema nekim studijama, nemaju isti negativan utjecaj. Najčešći problemi povezani s unosom takvih proteina su kardiovaskularne bolesti i rak debelog crijeva. 

Bodybuilderi nisu reprezentativna skupina za opće pučanstvo pa moraš objasniti zbog čega bi se nešto što je specifično za njih trebalo odnositi i na opću populaciju, a ne samo na njih. Također, kako to proteini navodno uzrokuju skraćeni životni vijek bodybuildera, kako točno su to ustvrdili, kojom metodologijom? Nemoj zaboraviti da asocijacija ne znači da je nešto posljedica nečeg.

Gajotres kaže...

Keto dijetu sam isprobao dva puta po dva mjeseca, i to zbog supruge. Keto se, koliko znate, ne preporučuje duže od tri mjeseca. Mojoj supruzi su kile brzo nestale, ali oboje smo doživjeli velike zdravstvene probleme. Jedan od njih bio je osjetno produljenje vremena potrebnog da pretrčim 5, 10 ili 20 kilometara. Za nekoga tko voli trčati, to je bilo razorno iskustvo. 

Jedini zdravstveni problem koji tu ističeš je vrlo vjerojatno posljedica toga što nisi bio adaptiran na trošenje masti. Kao ono što sam pisao kolegi o ćevapima. Ne znam da se keto dijeta ne preporučuje duže od tri mjeseca - to zvuči apsurdno ako su ti cilj pravi benefiti keto dijete, a ne brzi gubitak kilograma, jer to može biti prekratko vrijeme da ti se tijelo do kraja adaptira na trošenje masti. Cijeli život ti tijelo radi na glukozi, onda mu odsječeš glavni izvor energije kad druge izvore energije nije još naviknuto koristiti i onda je čudno što to dovede do nekih posljedica. Druga stvar je - ti zapravo ne znaš jesi li bio na keto dijeti. Ako nisi provjeravao razinu ketona, ne možeš biti siguran da si bio u ketozi, odnosno u koliko dubokoj ketozi si bio, odnosno ne možeš biti siguran da se nisi povremeno izbacivao iz ketoze, a vraćanje natrag u ketozu može potrajati nekoliko dana, a kod nekih ljudi čak i tjedan-dva.

Tako da bih tvoje iskustvo s keto dijetom okarakterizirao kao user error. Ako hoćeš stvarno iskusiti keto dijetu kako treba, ostani na njoj minimalno tri mjeseca i provjeravaj da si stalno u keto dijeti. I unosi dovoljno elektrolita (unosi više soli nego si unosio prije, pogotovo ako se baviš sportom). I ne očekuj čuda nakon tri mjeseca, pogotovo jer, ako sam dobro shvatio, nemaš neke zdravstvene probleme. Potpuna adaptacija organizma na trošenje ketona traje - neki kažu 6 do 12 mjeseci. Odradi keto dijetu kak se spada na bar pola godine (znači, da budeš posve siguran da si manje-više cijelo vrijeme u adekvatnoj ketozi) pa onda ispričaj svoje iskustvo. Čak i da je negativno, to ne poništava pozitivna iskustva drugih ljudi! To samo znači da zbog nekog razloga tebi keto dijeta ne odgovara. I to je OK. Ne mora odgovarati svakome. Tebi neće dijabetes tipa 2 poslati u remisiju jer ga, pretpostavljam, nemaš. Osobi koja ga ima lako moguće hoće, pogotovo ako počne s njom na vrijeme. Jel vidiš sad koliko je tvoje osobno iskustvo s upitnom keto dijetom relevantno za ljude koji imaju ozbiljne kronične bolesti? Nimalo.

To što radiš ti je isto kao da te boli glava, uzmeš Lekadol ili što već, i ne prestane te boljeti glava, i sad ti dođeš ovdje na forum protestirati kako je Lekadol smeće, kako od Lekadola ne prestaje boljeti glava, kako Lekadol oštećuje jetru i ne znam što sve ne. A netko drugi će uzeti taj isti Lekadol i prestat će ga boljeti glava i neće mu ništa biti jetri. Ali to ne može biti, ne? Zato jer tebe nije prestala boljeti glava, to znači da ne može prestati ni nikog drugog i to onda znači da ovi koji kažu da ih je od Lekadola prestala boljeti glava - da oni lažu, je li? Ili? Što to znači?

16 godina
moderator
digitall kaže...
Cryogenic kaže...
digitall kaže...

ne znam za mamu, ali znam za sebe, kolesterol uvijek uredan, trigliceridi bili oko 0,2 više od gornje granice, a od kad malo treniram i to je sasvim uredno. na sistematskom sam svake godine.

ipak ima nešto i do genetike ;)

Bilo bi dobro da si provjerite inzulin i HbA1c. I ponovite glukozu. Pa onda ubacite u kalkulator za HOMA-IR (https://www.mdcalc.com/calc/3120/homa-ir-homeostatic-model-assessment-insulin-resistance) i onda vidite koliki vam je rizik vezan uz inzulinsku rezistenciju. Također je dobro provjeriti omjer triglicerida i HDL-a - dobra vrijednost je < 0,87 ako se koriste međunarodne (naše) jedinice (mmol/L), odnosno < 2 ako se koriste američke (mg/dL). Umjeren rizik je 0.87 – 1.74 mmol/L (2-4 mg/dL), a visoki rizik > 1.74 mmol/L (mg/dL).

Stvar je u tome da mršavo ne znači automatski i zdravo (iako je to češći slučaj, naravno). Povišeni trigliceridi sugeriraju da možda ipak tamaniš malo previše slatkog.  Zbog toga ne bi bilo loše da si provjeriš i jetrene probe (ALT, AST, GGT), tek toliko da isključiš mašćenje jetre zbog konzumiranja slatkog (ili da smanjiš slatko, pogotovo fruktozu, ako su ti povišene).

3 godine
Mičić kaže...

Pogledajte desni nakon 72h. Neka vas netko pokuša iznervirati taj treći dan. Neće.. jer niste umno prisutni.. vi ste u višem stanju svijesti.

50 trilijuna stanica vam se zahvaljuje tj mitohondrija.

Ovo je uz dio posta gdje spominješ logore Hamasa i debljanje jabukama prevršilo svaku razinu pristojnosti. 

Viša razina svijesti ?!

Što je ovo nego sektaško blebetanje.

Lijepo molim admina Dragu Galića da zaključa ovu dalju besmislenu lakrdiju jednoga dijela forumaša.

合氣道
3 godine
Mičić kaže...

Vežemo čovjeka kao hamasovci u podrum. U njemu 60kg.

Hranimo ga jabukama 40 dana. Izlazi na slobodu sa 74kg.

Sve preko 14g jetra je zbubala u salo. Svu fruktozu.

Ajde makar nešto pametno da pročitate... dva tri puta pročitajte i zapamtite.

Evo, ovo gore nema smisla.

Dobrobiti i rizici ketogenih dijeta.

Pročitajte sve do kraja.

Dio iz članka vezano uz dijabetes;

Another low-carbohydrate diet trial that followed individuals for 1 year found that insulin sensitivity was improved at 6 months but returned to baseline at 1 year (22). In healthy men, a ketogenic diet (83% fat and 2% carbohydrate) reduced insulin's ability to suppress endogenous glucose production (46).

A recent meta-analysis showed that reductions in hemoglobin A1c achieved with carbohydrate-restricted diets typically wane after a few months and that such diets are not more effective than other diets (47).

In other clinical trials with ketogenic diets, diabetes medications are frequently reduced or eliminated (21, 36–43). The beneficial effects of ketogenic diets for people with type 2 diabetes are attributable primarily to weight loss, with benefits appearing to wane over time (48, 49). Few additional negative impacts on global measures of health have been reported in short-term studies on type 2 diabetes (21, 37, 40). Long-term effects have not been elucidated (49).

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 3:40 (Zaporožac).
16 godina
mbaksa kaže...

Imaš li ti kakav simptom metaboličkog poremećaja, inzulinsku rezistenciju (jesi si vadio inzulin?), jesi li pretio? Ako si ti savršeno zdrav, ako su ti inzulin, glukoza, HbA1c u idealnom rasponu, onda se tebe moji komentari ne dotiču. Ne razumijem zašto se ti, koji si u manjini (2/3 odraslog stanovništva ima pretjeranu tjelesnu težinu, još veći postotak ima barem jedan simptom metaboličkog poremećaja), vrijeđaš na to kad netko kaže da su ugljikohidrati neprijatelji, kad su ljudima iz ove većinske skupine upravo ugljikohidrati ključni faktor za njihove probleme? Ugljikohidrati su ih doveli tu, kroz prečesto preintenzivno izazivanje lučenja inzulina. Tebi možda nisu neprijatelji, 2/3 ljudi jesu.

Statistički gledano ja sam isto pretila osoba makar imam ispod 15% body fata. Odi u Ameriku i vidi što su pretili ljudi 

mbaksa kaže...
Bodybuilderi nisu reprezentativna skupina za opće pučanstvo pa moraš objasniti zbog čega bi se nešto što je specifično za njih trebalo odnositi i na opću populaciju, a ne samo na njih. Također, kako to proteini navodno uzrokuju skraćeni životni vijek bodybuildera, kako točno su to ustvrdili, kojom metodologijom? Nemoj zaboraviti da asocijacija ne znači da je nešto posljedica nečeg.

To je moj prvi susret s informacijom o njihovom kračem življenju daljnja istraživanja su pokazala da je to zbog pretjeranog unosa proteina

Več sam napisao u drugom postu a Zaporožac je detaljnije opisao znanstvena istpitivanja vezana za utjecaj keta na osobe s dijabetesom tipa dva. Odi na google odi na ChatGPT/Gemini. Zaporožac  ti je čak i stavio link. Na istoj stanici možeš nači 32 istraživanja koja pokazuju negativne strane unosa prekomjerno proteina životinjskog porijekla.  

Jedini benifit osobama s dijabetesom tipa dva je gubitak kila. Znači dolazimo do toga da je keto očito dobar samo osobama s autoimunim bolestima a oni ne čine baš veliki postotak populcije. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 8:00 (Gajotres).
13 godina
ihush kaže...

opetzajebancija kaže...

Vidim zasprava se ponegdje krenula i prema dijabetesu...

Je može netko reči, zašto su se smanjile mjerne granice za glukozu u krvi...

Novo pakovanje ima niže granice...

Lp

-može biti stvar medicine-znanja, kao štetan sastojak, no ne mora.. može biti čisto stvar biznisa-interesa, eliminacije konkurencije možda nebitnim podatkom tj tehnologijom-rafiniranja-čistoće.. pa ako proizvođač nekog sredstva pri čemu ne mora to biti lijek, može bilo što, npr vinski ocat, alkohol, vino, gorivo.. ima napredniju tehnologiju tad često ugura u formalne kriterije i takav svoj u tom trenutku favoriziran podatak kao uvijet, kao možda važan kriterij pri čemu ne moramo znati ima li to uopće veze, .. no po logici da je vjerojatno bolje .. i to prihvaća čitav sustav npr zdravstvo koje će tad u nabavi koristiti takav kriterij kao što za nabavu auta može uvjet biti npr kožna sjedala i klimauređaj s kožnom navlakom na mjenjačkoj ručici .. i tad jedan model-brand zadovolji taj kriterij pa osigura pobjedu-eliminaciju konkurencije na natječaju pri čemu je sve legalno ako prođe bez medijske buke ili posljedica .. može biti važno, možda još ne znamo .. a može biti čisto biz interes kao kvaliteta koja zapravo nema veze s tim no ako je tehnološka prednost tad konkurencija dok to ne dostigne otpada a tad je kriterij novac, ne činjenice-znanost ili zdravlje..

-banaliziran primjer 'čistoće', npr čista voda.. bez dodataka, minerala-soli.. voda nam je potrebna, bez vode nema života, no nema ni s čistom vodom, nema npr elektrolita.. pijući čistu vodu i dalje bi 'umrli od žeđi' jer tad npr krv ne može funkcionirati.. treba li nam čista voda, kolokvijalno, ne prljava.. ili medicinski ispravna, ili 'zdrava' voda? .. prljava ima mogućnost da nas otruje, čista tu mogućnost recimo nema, no uz taj rizik i znanje, prljava voda nam je tad jedina šansa za preživjeti dok bi s čistom vodom ubrzo bili mrtvi.. pa kako znanstveno-logički odgovoriti na neko drugo slično pitanje što je bolje, da-ne, čisto-čišće ili prljavije? .. no recimo da je u većini čišće bolje od prljavijeg, ali da kao voda možda ne smije biti 100% čisto :)

ihush kolega daješ opširne odgovore kao da si političar ;)

Ono što je na slikama, vidi se smanjenje razine za testiranje glukoze u krvi u kratkom razdoblju. Kao što se nekoć toleriralo i razina od 8, i kada za osteoporozu jednog 60 godišnjaka, uspoređuju s 25 godišnjakom jasno da imaš manju gustoću kostiju...

5 godina
Zaporožac kaže...

...

Inače, dobar prijatelj dr. opće medicine, nekadašnji višestruki svjetski prvak u katama (shotokan karate) je 40 godina isključivo vegan.

Jede sam neko zrnevlje, bademe, orahe, lješnjake, salate bez ulja, povrće, voće jede normalno itd. itd. jak je kao bizon, vitak je, sad ima 67 godina, izgleda kao da ima 45, vitalan je, još trenira, redovito trči. Nisam vidio zdravijeg čovjeka u životu.

Sve to, bez mesa.

Sori na OT, ali hrvatska nikad nije imala svjetskog prvaka u katama, a kamoli visestrukog. Pa ta izmisljotina onda dovodi u pitanje i ostalo kaj pises.

3 godine
astiuntera kaže...

Sori na OT, ali hrvatska nikad nije imala svjetskog prvaka u katama, a kamoli visestrukog. Pa ta izmisljotina onda dovodi u pitanje i ostalo kaj pises.

Ma hajde 

To je samo jedan članak.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 8:52 (Zaporožac).
16 godina

Preduhitrio me Zaporožac 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 8:51 (Gajotres).
5 godina
Zaporožac kaže...
astiuntera kaže...

Ma hajde 

To je samo jedan članak.

Znam tko je gorjanski, i ne, nikad nije bio *svjetski* prvak u katama lol. Barem ti procitaj clanak koji si linkao lol. Bio je visestruki prvak *Hrvatske* u katama. Na prvenstvima gdje je znalo biti po 2 ili 3 natjecatelja. Ni blizu "svjetskog prvaka". Potpuno je nebitno za temu, fwiw koliko ga se sjecam covjek je bio na mjestu, vjerujem da je danas zdrav i pazi na zdravlje i sve, ne pokusavam mu nista oduzeti, ali nemoj lagat. U svakom slucaju I'm out.

3 godine

Karate organizacija je godinama u ku***. svaki klub može organizirati "svjetsko prvenstvo"

Osamdesetih je bilo reda. I da, bio je svjetski prvak u katama, ne lupaj.

Valja istaći kako je upravo Dražen Gorjanski s međunarodnih natjecanja u Austriji, Sloveniji i Slovačkoj donio prve medalje za Hrvatsku u katama. 

Samo ne znam zašto ne navode sa svjetskih prvenstava.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 9:07 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
KIKI3ooo kaže...
Nesto sma na brzinu procita, procitam sutra, idem spavat, ali ako se misli da sam ja vegan, ja to nisam ali sam proba 3 miseca čisto da dobijem ideju za jela i dodatni izvor hranjivih tvari prije 3-4 god, nesto kao d amogu dobit neko "besplatno" jelo, da je dobrog okusa a ne plaćaš nista po pitanju zdravlja tj. još je zdravo. I stvarno spize ima, boja, okusa. Ali amo reć da je vegetarijanstvo neka sredina ali opet po mom mišljenju mora bit cheat meal sa mesom barem jednom tjedno, neki minimum. Za keto, ako je, nezz, koliko, 50g, ako i to, UH, dovoljno za DM... malo mi je to ekstremno

Jutro. Da još malo dodam. Vegani u cijela 2 dokumentarca popularna na netflixu seaspiracy and cowspiracy, u kojima se stvarno može saznat nešto novo, ne spominju niti jednom da vegani moraju uzimat suplemente. Jer, normalno, s tim priznaju da to nije way to go. Ako ti moraš uzimat suplemente normalno da ti prehrana nije dobra. Pa spominju da nemamo fizionomiju mesoždera a očnjake nećemo spominjat. A to da iza dokumentarca stoje ljudi koji imaju liniju suplemenata za vegane isto nećemo spominjat. Ili do da biljožderi cijeli dan samo leže i probavljanju to. Pa koliko mozak troši i može li ga se uopće nahranit tom prehranom kao i činjenicu da koliko god mesoždera dobije srčani toliko vegana dobije moždani, kad se gleda odnos.

Ali isto kao keto, i veganska prehrana ima svoje mjesto i kratkotrajnne benefite u nekim slučajevima, npr. za brzo se očistit od toksina. Koliko je dugoročno to pametno? Dosta je vidit iskustva vegana i iskustva ljudi koji su dugoročno prisiljavali svoje tijelo da radi na mastima umjesto na UH odnostno pobornike keto djete. Između nas, dosta je vidit njih. Pogledajte ih kako pričaju. To je moždani proljev.

Druga bitna stvar je, onaj tren kad se počneš zanimati za nešto, tipa bodybuilding, tipa veganstvo, tipa keto, tipa bodybuiding suplemente, steroide isl. internet se pretvori u tvoj privatni bubble/svijet u kojem svi razmišljaju na isti načiin i rade iste stvari. Takav ti je YT, Google, portali koje posjećuješ, tiktok, intsKao kad konju staviš na oči ono da ne vidi sa strane. Da ti misliš da je to tako. Ali zato imate naš forum i prijatelje na forumu koji će vam reć da svi moramo proći neke faze ali nemoj shvatit to ozbiljno toliko tj. daj prostora/mogućnost da postoji drugi način razmišljanja.

E, da, i ekipa koja će se vratit 10000-15000 godina za argumente, tipa nisi imao UH kad smo bili hunters-gatherers - nisi imao tada ništa sinko. Ako si našao lešinu ili bobice, bia si sretan. Životni vijek 30 godina max. Današnji trendovi su očajnički/ludi. Mislim, živimo u svijetu u kojem neki ljudi misle da je zemlja ravna. Prije 100 godina nije postoja čovjek na planetu koji to misli osim onih izoliranih plemena kanibala šta nisu ni razmišljali dalje od svog otoka. Živimo u svijetu u kojem imaš neonacistički pokret u Izraelu, ej...

Ljudi su pukli i pamet u glavu.

3 mjeseca
Mičić kaže...

U temi o mesu..što jest ontopic, šteta je što se gubi pojam posta.

A usko je vezan.. a još više je učinkovit od svega ovdje nadrobljenog sa svih strana.

Liječi.  Liječi i to nemilice liječi reparirajući svaku stanicu.

Naravno na post se ne ide nakon žderancije "idem od sutra".. trebaju kvalifikacijske pripreme kao u F1.

Slažem se kolega. Radio sam 2-3 dnevni post na vodi mnogo puta, a pogotovo nakon što se u javnosti više počela spominjati autofagija (Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkriće mehanizma autofagije 2016.). Trenutno gledam da svaki dan budem barem na 12-14 sati bez jela, što nije nimalo teško jer od toga spavam 8 sati. Zanimljiva je to tema i zanima me što će budućnost donijeti sa sve većim brojem istraživanja na ljudima.

16 godina
mbaksa kaže...

Eh, da je samo to u pitanju. Meni je keto/low-carb dijeta zaustavila progresiju autoimune bolesti (koja mi je počela stvarati sve ozbiljnije probleme), spasila me kroničnog umora, napuhnutosti i probavnih problema, smanjila brain fog i povećala koncentraciju, povećala energiju, a to što mi je omogućila da u zadnjih niti deset mjeseci izgubim 12-13 kila bez gladovanja (i to pretežito salo, a ne mišiće), to je samo šlag na torti.

I onda se nađu neki koji će tvrditi da opravdavam svoje mesojedstvo. Svašta. Da je po mojem, ne bih uopće jeo meso. Nek počnu proizvoiditi hranu koja ima nutritivnu vrijednost mesa (a to ujedno znači da neće uzrokovati skokove inzulina), koja neće uzrokovati ili pogršavati autoimune bolesti, i neću do kraja života više pipnuti meso. Na keto dijeti hrana postane hrana, a ne nešto za zabavu ili za emocionalno ispunjenje.

aposlutno potpisujem

stvar nije crno-bijela. Stvar je u kom obliku ugljikohidrati, proteini i masti dolaze u naš organizam. Itekako ima razlike jer jedeš pileća prsa na naglo sa maslinovim uljem iste gramaže i omjera kao npr. masne svinjske vratine: i jedan i drugi obrok mogu imati isti omer masti i proteina a potpuno različit utjecaj na organizam. I to kažem kao svejed koji bi jeo i mačke na kineski, no tijelo mi traži točno određen način prehrane a probao sam ih svakakve, od keto-a preko low carb do standardne Ličko-kontinentale bazirane na svinjetini i svinjskoj masti te krumpiru

Kruh je najbolji primjer koliko može biti različit u prehrani, pa tako nije isto jel se jede bijeli ne fermentirani kruh bogat nerazrađenim glutenom i pečen s praškom za pecivo i od istog brašna fermentiran kruh rađen s kvascem je razlika nebo i zemlja za probavu, osjećaj ugode od probave, djelovanja na crijeva itd.

Meni recimo ne paše fruktoza ALI od samo nekih namirnica ma koliko god ih volio. Recimo pojest kruške ili luk, to mi uništi probavu. Čušpajz kad ga stara napravi me uništi jer raskuha povrće. Meso obožavam ali od ćevapa imam osjećaj kao da sam pojeo kamenje, dok nakon iste količine mesa ali piletine mogu ići trčat. Ista stvar je i s krumpirom: ako ga pojedem kao pire, krepan sam, ako istu ili veću količinu pojedem golo kuhan sa blanširanim kupusom i bućinim uljem - letim ko perce. To mi je zanimljivo i sa jajima: ako ih jedem na oko, nije mi baš najbolje u želudcu i kasnije crijevima, no ako ih jedem kao kajganu, nikakvi problemi. Treba se uzeti u obzir i način pripreme jer što je hrana kompaktnije spremljena i k tome ako se ne žvače dobro, to će želudac lučiti više kiseline a što kasnije itekako može stvoriti prekiselu stolicu i probleme s probavom, za razliku kad se iste namirnice spreme u lakše probavljivom obliku

Na kraju mi se najbolje pokazala prehrana bazirana na piletini i blanširanom povrću te sirovim uljima (maslinovo, bućino), dakle što manje termički obrađena, bogata proteinima i sa što manje ugljikohidrata, uz puno jaja i fermentiranih mliječnih proizvoda i bez industrijski obrađene hrane (industrijski suhomesnati proizvodi sa nitratima, grickalice)

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 10:17 (Ges).
5 godina
Zaporožac kaže...

Karate organizacija je godinama u ku***. svaki klub može organizirati "svjetsko prvenstvo"

Osamdesetih je bilo reda. I da, bio je svjetski prvak u katama, ne lupaj.

Valja istaći kako je upravo Dražen Gorjanski s međunarodnih natjecanja u Austriji, Sloveniji i Slovačkoj donio prve medalje za Hrvatsku u katama. 

Samo ne znam zašto ne navode sa svjetskih prvenstava.

Ne navode zato jer nije bio 'svjetski prvak'. Ajde nemoj me zajebavat i pokrij se usima radje. Nadji mi gorjanskog molim te lijepo:

https://www.wkf.net/world-championships-senior-results

I nemoj srat o organizacijama, wkf je u to vrijeme bio de facto i de iure *the* organizacija, i organizator *the* svjetskog prvenstva. O tome pricamo ne, a ne random natjecanjima? (Odnosno ne pricamo o tome, nego oftopicarimo, ali ajde prestani lagat).

3 godine

Mislim da glava ima najveći utjecaj barem kod mene, sama percepcija onoga što sam pojeo ima ogroman utjecaj na to kako ću se somatski osjećati, ukoliko pojedem nešto što smatram "teškim" ili nezdravim i osjećat ću se loše i obrnuto, vjerujem kada bi me netko nakrkao masnom prasetinom, pire krumpirom i čipsom i rekao da sam pojeo blitvicu s inćunima osjećao bih se sjajno... to sam osvijestio prošle godine na poprilično uspješnoj dijeti kojom sam skinuo 22 kile, s 97 u startu dijete na cca. 75kg kojih i danas držim, kilu, dvije gore dolje na mojih 180cm... Ono što sam uspio postići je da osjećaj gladi pretvorim u osjećaj zdravlja, gotovo sam uživao u njemu, praznoća me je ispunjavala, da se poetski izrazim, osjećaj gladi sam poistovijetio osjećajem zadovoljstva i napretka, tu sam atmosferu u glavi gotovo mogao izmjeriti, na vagi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 11:09 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Najbolje sam se osjećao tamo u vrijeme covida kad sam najlakši bio, imao na svojih 177 73 kile i nije bilo idemo na pivu, ćevape itd. jbg ništa nije radilo. Sve doma kuhao, jeo manje nego inače, i u godinu dana s 85 kila došao na 73. Znam da sam pekarske proizvode izbacio, ali sam imam se eto kroz vrijeme opet vratio, znam i navečer pojest neko sranje i popit pivu i došao opet na 82 kile

Prije cca mjesec dana sam izbacio ta sranja navečer, znači nema čipsa, kokica, slatkog, pive itd. navečer, i eto me već na 79 kila. Probat ću i probavu općenito malo srezat. Sad keto, to mi dosta rigorozno zvuči, al svakak probat dosta smanjih ugljikohidrate, to bi svakak mogao probat.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 12:39 (Hazar).

1 0 hvala 0
16 godina
Mičić kaže...

Btw za gutače krušine.

Po eurostatu smo najdeblji i najveća je inflacija.  Dapače, krmad smo.

Po raku debelog crijeva smo u borbi sa Srbima i Bosancima za srebro. No nećemo uspjeti.

Zlato nedodirljivo drže Turci.

Veliki eksperti za rafinirana brašna od kojih prave bureke, pite, savijače, zeljanice itd itd...

Bogu hvala..putem mača, utjelovili su tu tradiciju davljenja u pitama na braću Srbe i Bosance...a mi smo točno iza njih.

Rekodna potrošnja bijelog brašna na zemaljskoj kugli.

Ružni, debeli, uz maligno debelo crijevo.

No to se nas sa teme ne tiče jer smo ustanovili da su ovdje svi trijatlonci.

Gle čuda...prođeš Breganu..na grafikonu rupa. Talijani ništa.. austrijanci ne postoje. 

Boli nas ona stvar... daj turu bureka svima..neš ti debelog crijeva. Na abdomenalnom odjelu će mi ugradit gumu sa trijatlonskog bicikla.

Evo ja sam gutač krušine, a pogotovo tjestenine, iako radim svoj kvalitetni fermentirani kruh, domaću tjesteninu, pa eto imam 186 cm / 70 kg i normalnu krvnu sliku, sve uredno, trunčicu povišen kolesterol , a to imam od kad znam za sebe i ne mijenja se bino što god jeo. 

ali ja jedem sve, uz napomenu  da izbjegavam prerađenu hranu koliko je moguće i meso dosta manje od ostalog, ribe dosta, žitarica, sjemenki ,  voća i povrća puno, tu su naravo  maslinobvo ulje. Plus tjelesna aktivnost.

Nikakve filozofije većini nisu potrebne, umjerenost i fizička aktivnost dokazano dejeluje
Nekako ove balkanske zemlje ipak više doživljavam kao pretežito mesojede i gdje se konzumira jako puno mesa i masne hrane. 

Talijani ništa ?, pa to je zemlja tjestenine i uglikohidrata među ostalim.

14 godina

Mršavost ili debljina ne govore sve o stanju jetre. Ona je ključna kod metaboličkog zdravlja, koje je ključno za opće zdravlje. Žitarice, pogotovo današnja pšenica, grozno djeluju na crijevni mikrobiom. Kad jednom dobiješ leaky gut ("cureća crijeva", ne mogu se priviknuti na taj prijevod :) ) imaš veliki problem. Još ako se desi SIBO, Small intestine bacterial overgrowth, u kojem dolazi do prekomjernog rasta bakterija (pogotovo vrsta koje inače obitavaju u debelom crijevu: E. coli, Klebsiela,...) u tankom crijevu koje za to nije predviđeno, onda se događa, malo po malo, niz problema po cijelom organizmu. Kod nekoga će se to s vremenom manifestirati netolerancijom na hranu i alergijama, nekome će otići na dijabetes tipa 2, netko će postati pretili, mogućnost je razvoja autoimunih bolesti, dolazi do ubrzanog starenja, razvijaju se Parkinson i ostale degenerativne bolesti, dolazi do skupljanja plaka u arterijama i kardiovaskularnih problema...

Osnovne stvari koje bi čovjek trebao znati u kakvom su mu stanju u tijelu su:

1. stanje jetre

2. količina small dense ldl čestica (ldl i hdl i ostali dl-ovi nisu kolesterol). napraviti ako je moguće Kalcijski score koronarnih arterija (jer to pokazuje koliki ti je rizik za srčane bolesti, a ne ldl u osnovnoj krvnoj pretrazi) 

3. imaš li SIBO ili ne

4. maš li ikakav stupanj inzulinske rezistencije i samim time problem sa visokim skokovima šećera u krvi

Iz cijele ove rasprave mnogi su protiv keto prehrane, što me dovodi do jednog prijatelja koji je rekao kak je bio na keto dijeti, i smršavio dosta, i tako. Pitam ga je li mjerio ketone u krvi, kaže da nije. Pa kak ćeš onda znati jesi li u ketozi? Ljudi dakle svašta misle, ali sve to treba i provjeriti, jer mršavljenje nužno ne znači i ketoza. Zato kad vidim da netko priča protiv ketoze, možda uopće s njom nema ni veze. Keto dijeta je po meni odlična stvar, ne vidim ju kao neko privremeno stanje, jer ima dosta istraživanja u kojem se njome rješava puno stanja koje su danas kronična. Čak se i mentalne bolesti već direktno povezuju sa mikrobiomom, inzulinskom rezistencijom, i baš sam nedavno otkrio jednu psihijatricu koja otvoreno o tome govori na yt, Dr. Georgia Ede, i piše knjige na tu temu.

Općenito govoreći, ljudi rade hrpu pogreški kad idu na keto ili mesnu dijetu, jer meso koje kupiš u konzumu nije baš neka osnova za zdrav život. 

Ja nisam na keto dijeti, no volim povremeni post 16/8, 24h, a bome i duže (5 dana samo voda), i mislim da je taj stil života ključan za ljudsku egzistenciju, jer slijedi naš genetski razvoj i životne navike koje imamo stotinama tisuća godina. Jesti 5-6 puta dnevno je pogubno, to je izmišljotina samo takva.

Općenito su danas novac i industrija preuzeli znanost, pa tako velika istraživanja koja puno koštaju ne može napraviti neki znanstvenik koji bi htio pokazati pozitivne utjecaje ketona i stanja posta na ljudsko zdravlje, jer nema novaca da ta istraživanja provede. Novaca imaju farmaceutska industrija i oni kojima je u interesu nešto 'pogurati', a ne izbijati si novac i profit iz džepa objavljivanjem istina o postu i promjeni načina prehrane i mijenjanja životnih navika. TU je glavni problem danas, jer većina kroničnih stanja koje danas muče ljude su rješiva promjenama prehrane i životnih navika. Recimo dijabetes tipa 2 ne bi ni smio postojati kao zdravstveni problem.

Iz cijele rasprave ostaje mi malo upitno ono o krvnim grupama, jer po tome bi ja kao B+ trebao obožavati mlijeko i jogurte, sireve i sve mliječno, a ne baš voljeti meso. To sa mnom nije slučaj, jako volim i meso, sve vrste povrća, i zapravo nema toga što ne jedem osim sušenih grožđica koje su mi bljak :) Žena mi je 0+ i također nema nikakvih posebnih preferencija u hrani.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 9:09 (guslac).

2 0 hvala 2
14 godina
guslac kaže...

Žitarice, pogotovo današnja pšenica, grozno djeluju na crijevni mikrobiom.

...u Italiji se nalazi jedan "lonevity hotspot", tzv. plava zona (5 ih je u svijetu) gdje ima najviše stogodišnjaka. Znači često se može vidit da muž i žena dožive, npr. 105 godina. A Italija je 12 u svijetu po dugovječnosti. A žitarice su dio osnovne prehrane čovjeka od kad postoji civilizacija.

Kad bi bar bilo tako lako pa za sve okrivit žitarice ili meso...

14 godina
KIKI3ooo kaže...
guslac kaže...

Žitarice, pogotovo današnja pšenica, grozno djeluju na crijevni mikrobiom.

...u Italiji se nalazi jedan "lonevity hotspot", tzv. plava zona (5 ih je u svijetu) gdje ima najviše stogodišnjaka. Znači često se može vidit da muž i žena dožive, npr. 105 godina. A Italija je 12 u svijetu po dugovječnosti. A žitarice su dio osnovne prehrane čovjeka od kad postoji civilizacija.

Kad bi bar bilo tako lako pa za sve okrivit žitarice ili meso...

Nisu žitarice od pamtivijeka. Čovjek je prešao u ratare pred kakvih 20-tak tisuća godina. I to se točno poklapa sa pojavom karijesa i osteoporoze koje nalaze na ljudskim ostacima iz tog doba.

Pogotovo današnja pšenica je grozna. Ona i ostale žitarice su glavni uzrok sdldl čestica. A one su pak glavni uzrok recimo kardiovaskularnih problema. 

Nije meni cilj živjeti 100 godina, nego doživjeti i proživjeti starost zdrav bez kroničnih bolesti. Što ti vrijedi 100 godina ako hodaš stalno na pretrage?

Osim toga, pitanje dugovječnosti nije se svelo samo na to da oni jedu žitarice. Možda je pitanje koliko, i što još drugo rade? Recimo famozna 'mediteranska' dijeta stalno se spominje, jer ima fini prizvuk, odmah svi sjetno pomisle na sunce, ribu, maslinovo ulje, ...a činjenica je da su tako prozvali prehranu kojom su se u vrijeme istraživanja hranili na Kreti, a tamo su ljudi siromašni i jedu uglavnom malo, i to najviše povrća. Teško je prsto uprti u isključivog krivca, no ako je dokazano da je pšenica štetna po mikrobiom zbog više faktora, i ako svaki dan jedeš samo pekarske proizvode i nusprodukte pšenice, onda valjda to ima nekakve posljedice.

Nema univerzalno dobre dijete, ali ima univerzalno dobrih smjernica. Sve ovisi je li čovjek metabolički zdrav, i ako jest onda povremena 'doza' štetnih tvari tipa alkohola, kolača, peciva i kruha, kasnih večera i tako dalje ne bi trebala puno štete napraviti, ako to nečim kompenziraš, na primjer dobrim postom ili tjelovježbom.

8 godina
Mičić kaže...

Paradoksalno je 

Šablon guru nutriciJonista , počne sa racionalnim pristupom , lagano ubacuje metafizička besmislena filozofiranja pa na kraju svi završimo na snifanju energije piramida u Visokom .

waaagh ;
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice