Inflacija u Hrvatskoj nastavila rasti i u siječnju

poruka: 132
|
čitano: 16.553
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Inflacija u Hrvatskoj nastavila rasti i u siječnju".
16 godina
Re: Inflacija u Hrvatskoj nastavila rasti i u sije
Gebirgs kaže...
dado2202 kaže...

Ako želimo izvoziti, netko drugi mora uvoziti. Mi ne možemo izvoziti u Afriku jer naše proizvode tamo ne trebaju, a imaju i jeftiniju alternativu, isto vrijedi i za Južnu Ameriku. Proizvod koji mi možemo izvoziti mora biti nešto što oni ne mogu nabaviti lokalno ili je puno skuplje. Zato izvozimo oružje i prehrambene proizvode po cijelom svijetu, jer su kvalitetniji od onog što imaju lokalno (ili bar u istom rangu).

Igrom slucaja znam pokoju sitnicu na ovu temu i ne bih se slozio. Dapace. Ne ulazim u to da tvrtke same ne bi trebale gurati prodaju, ali da je tu potreba i drzave da omoguci gospodarsko djelovanje preko svojih izaslanstava, sto druge drzave i imaju, jer mi, i to odgovorno tvrdim, imamo nesposobnu drzavnu administracijum parazite koji nas sramote po svijetu, rade kombinacije da se pokusavaju ugraditi, i svojim neznanjem i seljastvom nas samo sramote po svijetu. Rade kontra interesa RH.

Slijedece sto pisem dolje je sve osobno dozivljeno cega sam bio svjedok iz prve ruke. Imena namjerno necu spominjati.

Sjecam se svoje posjete gospodarskom izaslanstvu HGK u Moskvi. Najavili smo posjetu preko mjesec dana prije dolaska jer smo imali par sastanaka s nekim tvrtkama i htjeli smo probiti prodaju na ogromnom trzistu kao sto je RF. Izaslanstvo je bilo ogromno na premium lokaciji u Moskvi (sada je ugaseno ofc), a docekale su nas 2 gospodje tamo. Jedna je navodno bila osoba s kojom je Nadan imao nesto. Kazu.

Samo otvaranje tog predstavnistva je gromoglasno objavljivano kao velika stvar, i iskreno, Rusi su se iskazali i dali RH po povlastenoj cijeni ogroman prostor u centru grada. Kontaktirali smo ih tamo, najavili posjetu i naravno nisu napravile nista. Nisu poslale ime niti jedne tvrtke koju mozemo barem sami kontaktirati, niti organizirale ijedan sastanak za nas. Kada smo dosli u izaslanstvo ponudile su nas griottama i bajaderama, ispricavale se kako smo se javili u zadni cas (6 tjedana za i jedan jedini kontakt barem je u zadnji cas?). Sam sam organizirao 7 sastanaka s osrednjim rezultatom koji se poceo realizirati, a onda je nastupio drugi problem.

Taj problem je bio ovaj:

Naime, RH je promatran kao pravni slijednik YU. Kao pravni slijednik YU nasljedili smo odredjene povlastice i nize tarife pri uvozu. U jednom trenutku, radi internih promjena u zakonodavstvu RF, ti su se ugovori trebali obnoviti, i RH treba potpisivati dokumente s RF ali direktno i nastaviti imati povlastene, vec stecene uvjete povlastenog uvoza. Rusi salju dopis, na ruskom jeziku, nama, u ministarstvo gospodarstva. Odgovora nema.

Jos jedan dopis. Tisina.

Nakon godinu dana, zato sto nema odgovora a rok istice, dolazi zadnji dopis u kojem se kaze da se moli odgovor ili ce nas se UGASITI, tj sve sto imamo steceno bit ce anulirano i de facto necemo vise imati gospodarske odnose papirno sto anulira povlastene tarife ofc. Odgovora nema.

RF nas gasi. Nitko toga nije svjestan.

Posto RH ima izvoznike u RF (vecinom Izraelci koji su kupili Plivu, Atlantic izvozi isto, Fragaria...), prvi kamion dolazi na granicu s RF, okrece ga se nazad. Nitko ne kuzi qurza.

Dolaze drugi i treci kamion koji se takodjer vracaju nazad.

Nakon toga neko dize slusalicu i krece zvati po ministarstvima u RH i pitati koji k se dogadja, ovi nam vracaju kamione? Nitko ne kuzi nista.

Na kraju distributer dize slusalicu i krece zvati po Moskvi da sazna sto se zbiva, i naravno saznaje (ne trebam spominjati uz koliki podsmjeh i koji su komentari bili), da retardi u RH primaju pisma, ne citaju i ne odgovaraju, i na kraju su sami sebe ugasili.

Onda slijedi moment spoznaje u RH, jedan klasicni Oh SHIT moment, pa se islo traziti tko je osoba koja je primila dopise pa nije odreagirala. Tu je isto ispao flop, jer je ocito ista osoba bila necji igrac. Guramo stvar ispod tepiha

RH nakon toga pokrece komunikaciju s RF, s repom pod nogama, da spasi sto moze, jer eto nismo u stanju citati i shvatiti sluzbene dopise drugih zemalja.

Ovo je vrlo filtrirana verzija ali samo da dobijete dojam tko smo mi i tko nas predstavlja u svijetu. Monty Python show je bio barem smijesan. Od ovoga bjezis glavom bez obzira i ne vracas se vise.

Gebirgs kaže...

Naravno jer politika otvara vrata. Pogotovo u takvim zemljama.

Sjecam se, smijali smo se tada, a nije smijesno uopce, zene su se zalile kako eto pokusavaju organizirati radni rucak s par gospodarskih izaslanstava u zadnjih 6 mj ali ne uspjevaju jer su svi zauzeti.

Naravno da su zauzeti jer probijaju i otvaraju vrata za svoje tvrtke i ekonomiju. Kome treba sjediti po ruckovima s neukim babama iz RH da opravdaju dnevnice jer kao nesto rade. Mi kao tvrtka nismo dobili nista.

Talijani su tamo odradili ogroman posao koliko sam cuo, gurali su unutra ogromne kolicine robe. Jer naravno talijanska drzava je napravljena kao brand, i dovoljno je zalijepiti tricolori na proizvod i prodat ces ga skuplje i lakse od bilo koga. Za RH ne spominjem jer mi nismo ni napravili nista po tom pitanju. Slozili smo neku oznaku "izvorna hrvatska kvaliteta" ali s time obrises macku straznjicu. No da, talijani. Kasnije sam, igrom slucaja i osobno upoznao jednog talijana koji je tamo radio ogroman posao i bez proizvodnje. Naime frajer je kupovao dehidratizirani krumpir pire u Nizozemskoj, prepakiravao u Italiji u kutije s talijanskim brandom, i samo shibao za Moskvu. Desetine kamiona mjesecno je punio a imao je pogon s radnicima u Italiji koji su radili samo pakovanje. 

Kada smo kod OS i politike, kao da PPD dobija robu jer netko nije preko neke politicke veze digao slusalicu. Iznenadio sam se kada sam cuo tko je kum firme jer sam mislio da on nema toliki pull, ali ocito je otvorio prava vrata, a i drugi su u igri. To su stvoreni ljudi i paravan tvrtke stvorene za odradjivanje poslova, opet u sprezi politike. No nema veze, narod ce to platiti.

Znaci svijet je velik i trzista ima. Nikada u povijesti nije bilo toliko lako kontaktirati nekoga jer mail leti s jedne tocke na planeti na drugi za 2 sekunde. Ali umjesto gledanja na Zapad gdje se svi guraju i gdje je najveca konkurencija, treba gledati na druga mjesta.

Tu se potpuno slažem s tobom, politika otvara i zatvara vrata (većinom nekompetencijom). Ono gdje se ne slažem, jest, da bi uvijek trebali očekivati / čekati nekog drugog da nam otvori neko tržište. 

Prvo i najbitnije po meni bi trebala biti inovativnost i kvaliteta proizvoda. Ako imaš to, država ti ne treba, većinom ti samo smeta. Ako imaš proizvod koji je slični / isti kao i kod susjeda, a cijenom puno skuplji, onda nešto trebaš mijenjati.

Najbolji primjer toga ti je poljoprivreda u HR. Bio sam u nekoj posjeti u Slavoniji i tamo na nekom druženju, sve što sam slušao je bilo kako država nije osigurala tržište, cijena je niska, "rađe ću zaklati sve 'umetni životinju' nego da prodajem po toj cijeni". S druge strane živim u Sjevernom dijelu HR, gdje je većina poljoprivednika otvorila OPG-ove, napravili su iz imanja mala gurmanska turistička okupljališta, vikendice u "goricama" se iznajmljuju na veliko. Družim se privatno sa par vlasnika OPG-ova, ljudi niti meni ne mogu osigurati voće i povrće koje proizvode (a kao prijatelji smo si) zbog navale koju imaju. 

Poanta priče je da se treba prilagoditi vremenu u kojem živimo, više nismo zatvoreni kao u vrijeme Juge, kad je Slavonija proizvodila hranu za cijelu Jugu i poljoprivrednika nije mučilo kamo će plasirati proizvod. Danas smo otvoreni i uvozimo hrane iz cijelog svijeta, gdje se može proizvesti jeftinije i u većim količinama nego kod nas. Moramo proizvoditi kvalitetnije, meni recimo nije problem dati euro više za naše proizvode,ali ako vidim da to vrijedi te novce. Da bi država trebala pomagati sa pametnim potporama (a ne da plaćaju liku za konje koji okolo tumare po selu i ljudima uništavaju prinose), edukacijom, subvencijom grana industrije koje dobro idu, da idu još bolje, slažem se, ali moram reći (a vjeruj mi nikad u životu nisam glasao za HDZ) da nam je puno bolje nego nam je bilo (gledajući globalno i generalno). Idemo naprijed, ali ne temeljem dobre vlasti, nego povećanjem srednjeg i malog poduzedništva koje gura cijelu industriju prema napred. 

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
15 godina

Je je bolje nam je...zato obitelji redovito imaju dvoje ili troje djece, stambeni su zbrinuti u vlastitoj nekretnini bez kredita i gradi se viksa na moru....pričamo o sedamdesetima, nije neka utopija 🫣

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

je je, zato možeš doći gdje god želiš, posjeći sve što se nalazi na zemlji, napraviti kuću svojim rukama, reći da je to sad tvoje, štancati djecu do besvjesti, kad ti žena umre, evo ima sestre koja preuzme, svakome smjestiti metak u čelo ako dođe na to što si rekao da je tvoje .... pričamo o 1700-tima, nije neka utopija. 

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2025 10:24 (dado2202).
3 godine
picajzla0707 kaže...
 sjećam se prije nešto godina, kad je bijelić iz osijeka dobio zastupništvo xiaomi za cijelu južnu europu, uključujući austriju, pitao sam se - who the fuck is bijelić

kako je moguće da jedna relativno nepoznata firma iz osijeka dobije takvo zastupništvo, dok slučajno nisam naletio na ovu fotku dolje

da, politika itekako utječe na mogućnosti koje poduzetnici imaju u stranim zemljama

btw. ako se netko pita što mesić ima s kinom, itekako ima, jako dobra poznanstva i jako je cijenjen u kini (slika druga je sa sajma u šangaju gdje je mesić dobio počasno mjesto uz xi jinpinga)

To je onaj Mesić koji je prvo odbio kupiti dionice Našicecementa, pa se odmah pojavila kći Dunja s milijun maraka koja je odmah htjela kupiti, ali ju je stopirao tajo Stipe, da ga baš ne pljuju na sve strane.

Odakle njoj milijun maraka krajem devedesetih ?

Baš me zanima i tko je Viktor Bijelić, njegova poslovnapovijest.

合氣道
11 godina
Zaporožac kaže...

To je onaj Mesić koji je prvo odbio kupiti dionice Našicecementa, pa se odmah pojavila kći Dunja s milijun maraka koja je odmah htjela kupiti, ali ju je stopirao tajo Stipe, da ga baš ne pljuju na sve strane.

Odakle njoj milijun maraka krajem devedesetih ?

Baš me zanima i tko je Viktor Bijelić, njegova poslovnapovijest.

ne bi znao, ali to je onaj mesić koji je našim poduzetnicima u kini otvorio puno više vrata nego li kojekakvi hgk kinesko-hrvatski poslovni forumi i ostale pizdarije

6 godina

otvorena su vrata sa Kinom samo je pitanje u kojem smjeru,

uvozili smo 16 puta više robe iz Kine nego izvozili

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2025 13:05 (gpd).

1 0 hvala 0
3 godine
gpd kaže...

Trebamo imati robu, proizvod koju Kina treba, a konkurentna je.

Mislim da je to svima jasno, kao da i Kina ima svega i svačega što nama treba, makar to i proizvodimo, nažalost, trgovac, mešetar, će to prije naručiti iz Kine nego od našega poduzetnika or seljaka.

Tako globalna ekonomija funkcionira i tu ni jedna sadašnja ili buduća Vlada RH na prijevremenim izborima nije i neće moći napraviti promjene.

合氣道
6 godina
Zaporožac kaže...
gpd kaže...

Trebamo imati robu, proizvod koju Kina treba, a konkurentna je.

Mislim da je to svima jasno, kao da i Kina ima svega i svačega što nama treba, makar to i proizvodimo, nažalost, trgovac, mešetar, će to prije naručiti iz Kine nego od našega poduzetnika or seljaka.

Tako globalna ekonomija funkcionira i tu ni jedna sadašnja ili buduća Vlada RH na prijevremenim izborima nije i neće moći napraviti promjene.

Sve će se to naplatiti, tako da ćemo mi prodati robu Kinezima (takav je zakon tržišta). Ako nemamo robu , kupiti će Kinez ono što imamo, zemlju, drvo, sirovine, koncesije, vodu, ...

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2025 14:58 (gpd).
8 godina
dado2202 kaže...

Da bi država trebala pomagati sa pametnim potporama (a ne da plaćaju liku za konje koji okolo tumare po selu i ljudima uništavaju prinose), edukacijom, subvencijom grana industrije koje dobro idu, da idu još bolje, slažem se, ali moram reći (a vjeruj mi nikad u životu nisam glasao za HDZ) da nam je puno bolje nego nam je bilo (gledajući globalno i generalno).

Teska i duboka je tema jer ovo sto spominjes, gdje svako pametan poljoprivredu okrupnjava, a mi smo je razmrvili jer se tako lakse utapalo u privatne dzepove (pri tome mislim na parolu Unistimo Poljoprivredne zadruge, PIK-ove, jer oni su nasljedje jugokomunizma). Slavonija je nenavodnjena; 20+ godina se obecavaju slicni projekti ali ne ostvaruju se pored Dunava Save Drave itd na izvol'te. Uvoznicki lobi radi svoje. Seljaci pojma nemaju, a nemaju ni kako da odrade samoorganizaciju jer postoje razni interesi.

Fondovi sluze za sto sluze i kome sluze. Vecina ministara poljoprivrede zavrse u narukvicama.

Da objavis natjecaj da dodje 1000 nizozemskih poljoprivrednika u zamjenu za 100 hektara zemlje svaki plus mehanizacija, i obavezno uzimanje RH drzavljanstva, dogodilo bi se cudo. Ako su preporodili vrh Afrike, i ovo bi rijesili. Ako ne znas kako barem uberi rentu ili daj u najam. Upumpaj dobru krv u taj dio zemlje umjesto da cekamo da isti postane nova dzamahirija kada bude trebalo prazniti Njemacku. A sve vise cujem saputanja i o takvim scenarijima.

16 godina
Gebirgs kaže...
dado2202 kaže...

Da bi država trebala pomagati sa pametnim potporama (a ne da plaćaju liku za konje koji okolo tumare po selu i ljudima uništavaju prinose), edukacijom, subvencijom grana industrije koje dobro idu, da idu još bolje, slažem se, ali moram reći (a vjeruj mi nikad u životu nisam glasao za HDZ) da nam je puno bolje nego nam je bilo (gledajući globalno i generalno).

Teska i duboka je tema jer ovo sto spominjes, gdje svako pametan poljoprivredu okrupnjava, a mi smo je razmrvili jer se tako lakse utapalo u privatne dzepove (pri tome mislim na parolu Unistimo Poljoprivredne zadruge, PIK-ove, jer oni su nasljedje jugokomunizma). Slavonija je nenavodnjena; 20+ godina se obecavaju slicni projekti ali ne ostvaruju se pored Dunava Save Drave itd na izvol'te. Uvoznicki lobi radi svoje. Seljaci pojma nemaju, a nemaju ni kako da odrade samoorganizaciju jer postoje razni interesi.

Fondovi sluze za sto sluze i kome sluze. Vecina ministara poljoprivrede zavrse u narukvicama.

Da objavis natjecaj da dodje 1000 nizozemskih poljoprivrednika u zamjenu za 100 hektara zemlje svaki plus mehanizacija, i obavezno uzimanje RH drzavljanstva, dogodilo bi se cudo. Ako su preporodili vrh Afrike, i ovo bi rijesili. Ako ne znas kako barem uberi rentu ili daj u najam. Upumpaj dobru krv u taj dio zemlje umjesto da cekamo da isti postane nova dzamahirija kada bude trebalo prazniti Njemacku. A sve vise cujem saputanja i o takvim scenarijima.

Ovisi kako gledaš, ako misliš proizvoditi masovno, tehnološki napredno, onda je jedini način okrupnjavanje. Problem kod nas je da ima jako malo ratara koji su educirani da to mogu (tu bi država mogla pomoći), jako puno zemlje je fragmentirano vlasničkom strukturom (gdje bi opet država mogla pomoći da se to okrupni pod jednim vlasnikom ili udrugom), zadnje a i ono najbitnije, mora se naći tržište, država teško da tu može pomoći, jer smatram da se države ne bi smijele miješati u tržište i određivati cijenu bilo čega, za to postoji tržište. Zato i imamo sranje sa cijenama koje imamo, jer bez obzira što cijene lete u nebo, hrvati kupuju sve više. Nadam se da će ovi bojkoti donjeti nešto pozitivno.

Tu u mojem kraju većina njih se fokusira na lokalnu, manju proizvodnju i većini njih ide dobro. Ciljaju na kvalitetne proizvode, više vrijednosti. 

13 godina
Ajoj, opet ste se dohvatili Kine... Nemamo mi obujam proizvodnje za Kinu... Tražili maslinovo ulje - 10 milijuna litara za test, Naši to mogu proizvesti u 3-5 godina...tražili Bajadere, Vegetu, Cedevitu, vino, ovo, ono, ne možemo zadovoljiti jedno selo u Kini, kamoli nekakvog ozbiljnog trgovca... plus sve ovo što je kolega naveo... tuga, čemer, jad...i statistika...

0 1 hvala 0
15 godina

OK, sve to stoji kaj veliš, populacija RH spada u statističku grešku popisa stanovništva NR Kine, sukladno tome i  proizvodni kapaciteti...

ali uvijek možeš ići na luksuznu robu, Kinezi pate na to...

da ne govorimo, kad je Mao usmjerio vritnjakom Kinu prema budućnosti koja je izgledala utopijski, a sada je naša sadašnjost, slao je i mlade (1949. je procijenjeno da je preko 90% populacije  NRK od 540 milijuna bilo - nepismeno!)  da se školuju, gle čuda u ondašnju Jugu, pa su njihove prve generacije inženjera visoko i nisko gradnje školovale kod nas (Tehnički fakultet u Zagrebu - pa svi iz njega proizašli fakulteti)...

FFWD >> Kinezi u samostalnoj te suverenoj grade Pelješki most...

e jebi ga, nisu nam oni krivi...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2025 15:38 (Stric_Jura).
3 godine

K nama su najviše dolazili studenti iz nesvrstanih afričkih zemalja.

Nisam vidio Kineza u Hr do poslije rata. 

合氣道
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Gebirgs kaže...

...(pri tome mislim na parolu Unistimo Poljoprivredne zadruge, PIK-ove, jer oni su nasljedje jugokomunizma). 

ne bi vjerovao, ali najveći problem su sami poljoprivrednici koji ne žele u zadruge jer ih podsjeća na nekadašnje zadruge 

nije to nikakva masonska loža koja želi 'uništiti poljoprivredne zadruge kao nasljeđe jugokomunizma', nego to naši seljaci sami imaju taj mentalitet

zato je svaki od njih kupio traktor koji 80% vremena kurcu sviri, umjesto da je njih pet podijelilo troškove i upregnulo taj traktor 100% vremena

i tako sa svim ostalim

12 godina
Stric_Jura kaže...

OK, sve to stoji kaj veliš, populacija RH spada u statističku grešku popisa stanovništva NR Kine, sukladno tome i  proizvodni kapaciteti...

ali uvijek možeš ići na luksuznu robu, Kinezi pate na to...

da ne govorimo, kad je Mao usmjerio vritnjakom Kinu prema budućnosti koja je izgledala utopijski, a sada je naša sadašnjost, slao je i mlade (1949. je procijenjeno da je preko 90% populacije  NRK od 540 milijuna bilo - nepismeno!)  da se školuju, gle čuda u ondašnju Jugu, pa su njihove prve generacije inženjera visoko i nisko gradnje školovale kod nas (Tehnički fakultet u Zagrebu - pa svi iz njega proizašli fakulteti)...

FFWD >> Kinezi u samostalnoj te suverenoj grade Pelješki most...

e jebi ga, nisu nam oni krivi...

Zanimljiva je ta kineska predanost.  1949. - 540 M - 90% nepismenih; 

An analysis of student visa data suggests that in 2020 as many as 398,041 Chinese students came to the U.S. to study at American colleges and universities. From this pool of 398,041, Stanford was home to approximately 1,129 Chinese students." Stanford University International Students& Information on International Students by Country at Stanford

A prema: ShanghaiRanking's Academic Ranking of World Universities u prvih sto najboljih na rang listi 13 ih je kineskih, ako sam dobro uspio prebrojat. 

ne znam za USA, ali činimi se da smo mi u EU "roasted" 

https://www.youtube.com/watch?v=C0aWrDcM988&t=46s
15 godina

pa i Ameri, samo to još neznaju, veli

veli opis slike "USA Math Team Olympiad beats China for the first time in 20 years"

Ju je je? Je ju je!
12 godina

... 

https://www.youtube.com/watch?v=C0aWrDcM988&t=46s
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
picajzla0707 kaže...
Gebirgs kaže...

...(pri tome mislim na parolu Unistimo Poljoprivredne zadruge, PIK-ove, jer oni su nasljedje jugokomunizma). 

ne bi vjerovao, ali najveći problem su sami poljoprivrednici koji ne žele u zadruge jer ih podsjeća na nekadašnje zadruge 

nije to nikakva masonska loža koja želi 'uništiti poljoprivredne zadruge kao nasljeđe jugokomunizma', nego to naši seljaci sami imaju taj mentalitet

zato je svaki od njih kupio traktor koji 80% vremena kurcu sviri, umjesto da je njih pet podijelilo troškove i upregnulo taj traktor 100% vremena

i tako sa svim ostalim

Ovo ti je jedan od onih mitova koje spominješ.

Traktori. Opće je poznato da se pet ljudi lako dogovori oko svega. Budući su i seljaci ljudi (hehex2), treba imati na umu da u prosjeku osobni automobil provede 94% (negdje navode 96%, negdje 92%) vremena parkiran, što znači da od 24 sata, ljudi, mada zapravo u prosjeku jedna i pol osoba, provedu u jednom automobilu manje od sat vremena dnevno. Prosječna kola u Eu recimo, godišnje prođu cca 12.000km (od 10 do 15, ovisno o državi), što je sa prosječnom voženom brzinom od 50km/h od 240 do 300 sati godišnje odnosno 35km dnevno. Dakle em su stražnja sjedala totalno nepotrebna i "neutizilovana", em su kola "neangažovana". Logično i praktično bi stoga bilo da jedno auto dijeli 20 osoba. Broj potrebnih parkirnih mjesta bi smanjili za 20 puta, nikad nigdje ne bi bilo gužve, ušparali bi na trećim i četvrtim trakama autocesta itd itd.

Budući da ti navodiš da traktor 80% vremena sviri, a auti svire 94% vremena, prvo bi trebali "angažovat i utilizovat" osobna vozila budući da prave veću štetu po saobraćaj, okoliš i proračun. Točniji podatak je ovaj: U EU prosjek za traktore na farmama je oko 600-1.200 radnih sati godišnje.

Korisnost traktora (nije svaki traktor isti) ovisi i o vrsti OPGa i namjeni traktora. Mala i srednja gospodarstva koriste 300-800 sati godišnje, veće farme i intenzivna proizvodnja: 800-1.500 sati godišnje, industrijski i komunalni traktori: Mogu dostići i preko 2.000 sati godišnje.

Servisni intervali i "kvarovi" također kao i kod automobila ovise o uporabi pa seljaci, kao i vlasnici automobila, vode računa da maksimalno produlje radni vijek istog - u RH je starost traktora iznad 30 godina tako da vidimo da tri puta dulje "raubaju" traktore nego vozači automobile. Traktori se ne kupuju često.

Što se tiče masovne proizvodnje, EU politika je poticanje malog i srednjeg obiteljskog - višegeneracijskog gospodastva iz više razloga. Prvi je naravno geopolitičko - povijesni - nikada EU nije imala prazan prostor "između njujorka i losenđelesa" za poljoprivredu. Zato ne postoje ni ogromne tranzitne mreže za prijevoz veće količine dobara s jednog kraja na drugi kao u SADu, svaka država ima svoju mrežu željeznica (sad se radi na tome) i dovest krumpir iz Ukrajine u Pariz nije "natovari i istovari". U vrijeme gradnje željeznica u SADu, Europa se bavila sto i trećim ratom oko istih resursa i teritorija pa naprosto nije bilo vremena za išta drugo jer su planirali još nekoliko ratova - dakle jednostavno je lakše i jeftinije većinu proizvoda držat lokalno bliže konzumentima. Zatim su tu ekološki razlozi - zamisli pola Slavonije u pšenici i količinu pesticida koju bi istresli, pa ekonomski - veći broj manjih gospodarstava koja uzgajaju različite kulture čine tržište otpornijim od šokova (posadiš milijun hektara pšenice, padne snijeg u svibnju, propadne država) i naravno kulturološki - zato i u RH imamo 46 zaštićenih proizvoda (kulen, janjetina, štrukli itd) dok je 47. - virovitička paprika u postupku.

Dakle nije baš tako. Rijetko gdje postoji stopa "upregnuća" veća od 90%, 100 je naprosto nemoguće. Tvornice u EU su upregnute oko 75%. Naša država je turistička - u prosjeku je stol u restoranu 70% godine prazan, autoceste zimi?

I na kraju, ja sam to jednom "traktor owneru" nabio na nos, ima već tome 15-20 godina, pa mi je rekao - "rođo dođi, evo ti zemlja, pa radi, kopaj, znoji se i skapavaj, razvozi đubar, vozikaj se u traktoru i kradi poticaje ako je tebi to sve tako lako".

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
12 godina
Pa i onaj mali s Lamborghinijem je radio istu stvar. Kupovao jeftine covid testove, prepakiravao ih u Turskoj (tako nešto) i prodavao za ogromnu proviziju.

Samo što taj Talijan je robu prodavao Rusima, a mali je našao plodno tlo puno bliže.... I naravno u cijenu je ukomponirao i problem hrvatske razvedene obale 🤣
15 godina

stoji kaj ti veliš, ali moj djed je '82 kupil IMTa 539 s susjedom i svu mehanizaciju kaj su mogli novce naskubjeti, i svaku večer na ulicu, sjest pred lesu i dogovorit se tko radi koji posao na svojoj zemlji i koliko će trajati, da alociraju resurse s kojima raspolažu...

a ti si spomenuo poticaje, koji su najveća pljačka - znamo sve o sadnji tulipana nabrzinu - jer su definirani namjerom - eto, majke mi, zasadit ću XY hektara kokuruza  - a ne urodom koji plasiraš dalje na tržište...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2025 11:45 (Stric_Jura).
11 godina
ivan dragi kaže...

Budući da ti navodiš da traktor 80% vremena sviri, a auti svire 94% vremena, prvo bi trebali "angažovat i utilizovat" osobna vozila budući da prave veću štetu po saobraćaj, okoliš i proračun. Točniji podatak je ovaj: U EU prosjek za traktore na farmama je oko 600-1.200 radnih sati godišnje.

Korisnost traktora (nije svaki traktor isti) ovisi i o vrsti OPGa i namjeni traktora. Mala i srednja gospodarstva koriste 300-800 sati godišnje, veće farme i intenzivna proizvodnja: 800-1.500 sati godišnje, industrijski i komunalni traktori: Mogu dostići i preko 2.000 sati godišnje.

istina, bubnuo sam pretpostavku da 80% vremena traktor sviri kujcu

ali po tom prosjeku, očito je da nisam daleko

usporedba s automobilima je nebitna za ovo što govorim, jer ne pričam o šteti po saobraćaj, okoliš i proračun, nego o tome koliko traktor otplaćuje svoju cijenu

još kad uzmeš da rijetko tko od seljaka kupuje u kešu, tom trošku pribroji i troškove kredita

da pet seljaka podijeli te troškove, ajde neka budu barem dva, već bi ih trošak novog traktora koštao duplo manje po imanju

15 godina
picajzla0707 kaže...
ivan dragi kaže...

istina, bubnuo sam pretpostavku da 80% vremena traktor sviri kujcu

ali po tom prosjeku, očito je da nisam daleko

usporedba s automobilima je nebitna za ovo što govorim, jer ne pričam o šteti po saobraćaj, okoliš i proračun, nego o tome koliko traktor otplaćuje svoju cijenu

još kad uzmeš da rijetko tko od seljaka kupuje u kešu, tom trošku pribroji i troškove kredita

da pet seljaka podijeli te troškove, ajde neka budu barem dva, već bi ih trošak novog traktora koštao duplo manje po imanju

Shvaćam te, ali "sam svoj traktor" je naprosto "praktičnost i sloboda na prvom mjestu" kao i sam svoj auto. Ljudi evidentno kupe jedan traktor u životu i krpaju ga do iznemoglosti. Koliko znam od ovih mojih zemljoradnika, najbolji traktor je onaj kojeg znaš popravit sam prije ručka. Ove danas moderne mašine šta šalju John Deeru podatke o količini pšenice i vlažnosti zraka (ima na yt dokumentarci o tome kako s tim informacijama trguju na burzi) - nitko ne voli jer kad se pokvare ode mjesec dva dana na dijagnoze, slanje podataka i evaluacije - a šteta farmeru nije cijena servisa nego propao urod. Jer svi siju u isto vrijeme i svi baliraju u isto vrijeme. Ove ostale popratne mašine tipa balirka - to se okolo posuđuje i već se u pravilu zna da baliraš 3-4 polja oko sebe, također slično funkcionira i oranje - od jarka do jarka cca ili kakav je već dogovor sa vlasnikom susjedne parcele. Ima punac tu blizu zemlju, nema traktor jer "netko će preorat", i stvarno uvijek netko od ovih uokolo nazove i pita dal treba preorat.

Traktori se koriste i za druge stvari, od drva do prijevoza bilo čega što se prevozi (susjed ima manji traktor, svako malo ga ljudi zovu za prijevoz šute, pijeska, šljunka ili zemlje pa prevozi uokolo) stoga nije toliko problem na godišnjoj razini koliko ti često puta u danu treba 5 puta, pa onda 5 dana ne pališ. Na kraju ti je lakše ovako imat jedan traktor 30 godina nego sa susjedom mijenjat traktore svakih 15.

Da, bilo bi možda ekonomičniije, ali da se farmer vodi samo ekonomijom ne bi bio farmer.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
11 godina
ivan dragi kaže...

Shvaćam te, ali "sam svoj traktor" je naprosto "praktičnost i sloboda na prvom mjestu" kao i sam svoj auto. 

'sam svoj traktor' i jest problem o kojem govorim, ali je traktor samo primjer

poljoprivrednici u zadruzi mogu smanjiti troškove i na druge načine, zajednički nastupiti na tržištu i dobiti bolje uvjete, dobiti veći popust na repromaterijal, zajednički ulagati u marketing i brendiranje, pomoći jedan drugome itd. itd.

ofkors da je nekome financijski dovoljno jakom draže sam kupiti svoj traktor, ali ne govorim o takvima, govorim o onima kojima poveći kredit za traktor itekako dodaje na troškove i ugrožava poslovanje (nije ih malo skviknulo zbog toga), a ako ga ne koristi onoliko koliko bi se taj traktor mogao koristiti i ne iznajmljuje ga, nego mu stoji doma kad ne radi, onda je puno bolja opcija podijelit troškove kupnje sa susjedom/zadrugom i dogovorit raspored korištenja

13 godina
Stric_Jura kaže...

stoji kaj ti veliš, ali moj djed je '82 kupil IMTa 539 s susjedom i svu mehanizaciju kaj su mogli novce naskubjeti, i svaku večer na ulicu, sjest pred lesu i dogovorit se tko radi koji posao na svojoj zemlji i koliko će trajati, da alociraju resurse s kojima raspolažu...

a ti si spomenuo poticaje, koji su najveća pljačka - znamo sve o sadnji tulipana nabrzinu - jer su definirani namjerom - eto, majke mi, zasadit ću XY hektara kokuruza  - a ne urodom koji plasiraš dalje na tržište...

Jel ga palio ključem ?

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
15 godina

na što aludiraš?

Ju je je? Je ju je!
4 mjeseca
Kolega @picajzla je nabrajao velike hrvatske poslodavce i broj radnika pa da prisnažim kako inače piše striko 🤭

Bjelin 2400 radnika u RH. I kako je netko prigovarao da su te velike brojke uhljebi ili mastodoni e ovi nisu. Privatna tvrtka vlasnici Željko Pervan , Pervanovo, Lego, Valinge i mnogi drugi fondovi.
Velika većina proizvoda ide u izvoz.
4 mjeseca
Nabrajaju se seljaKi i traktori, spominje Slavonija - sve manje seljaKi. Ima još pokoja (pametna) zadruga koja je još uvijek u vlasništvu "seljaka" i super im je, ali vrbuje ih se sa svih strana da rasprodaju svoje dionice ili imanje. I kako se radi o lijepim svotama neki pokleknu pa prodaju strancu (a novce većinom razjebu na brzinu , rijetki lukavi opportunisti umnože novac prodajući zadrugu).
Sad je većina prodanih zadruga u rukama stranaca, koji se samo šire i kupuju sve više zemlje. Imamo i nove lokalne "seljake" nekad direktori zadruga (koji su oportuno iskoristili svoje pozicije) koji isto tako sve više zemlje kupuju i grade svoje silose , hale , strojeve.
Kažem opportunisti zato što dok su bili direktori isto su kupovali zemlju a strojevi od zadruga i radnici iz zadruga za radnog vremena su im morali obrađivali zemlju. I lako tako postati milijunaš .
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.2.2025 19:47 (Sirotanovic).

0 0 hvala 0
17 godina
ivan dragi kaže...

Shvaćam te, ali "sam svoj traktor" je naprosto "praktičnost i sloboda na prvom mjestu" kao i sam svoj auto. Ljudi evidentno kupe jedan traktor u životu i krpaju ga do iznemoglosti. Koliko znam od ovih mojih zemljoradnika, najbolji traktor je onaj kojeg znaš popravit sam prije ručka. Ove danas moderne mašine šta šalju John Deeru podatke o količini pšenice i vlažnosti zraka (ima na yt dokumentarci o tome kako s tim informacijama trguju na burzi) - nitko ne voli jer kad se pokvare ode mjesec dva dana na dijagnoze, slanje podataka i evaluacije - a šteta farmeru nije cijena servisa nego propao urod. Jer svi siju u isto vrijeme i svi baliraju u isto vrijeme. Ove ostale popratne mašine tipa balirka - to se okolo posuđuje i već se u pravilu zna da baliraš 3-4 polja oko sebe, također slično funkcionira i oranje - od jarka do jarka cca ili kakav je već dogovor sa vlasnikom susjedne parcele. Ima punac tu blizu zemlju, nema traktor jer "netko će preorat", i stvarno uvijek netko od ovih uokolo nazove i pita dal treba preorat.

Traktori se koriste i za druge stvari, od drva do prijevoza bilo čega što se prevozi (susjed ima manji traktor, svako malo ga ljudi zovu za prijevoz šute, pijeska, šljunka ili zemlje pa prevozi uokolo) stoga nije toliko problem na godišnjoj razini koliko ti često puta u danu treba 5 puta, pa onda 5 dana ne pališ. Na kraju ti je lakše ovako imat jedan traktor 30 godina nego sa susjedom mijenjat traktore svakih 15.

Da, bilo bi možda ekonomičniije, ali da se farmer vodi samo ekonomijom ne bi bio farmer.

Odlično zastupaš tezu zbog čega nikad ništa ne treba promeniti. To bi imalo smisla da je u poljoprivredi sve bajno, ovako, koliko god dobro da argumentuješ svoje stanovište, prosto ne možeš biti u pravu.

Lični/porodični automobil i poljoprivredna mašina nisu baš za poređenje. Ako i sused i ja imamo lični auto, to je zato što se jednim definitivno ne možemo ujutru obojica odvesti svaki na svoj posao, a obojica moramo biti svaki u svojoj kancelariji, svakog dana i u isto vreme, no čak i da to zanemarimo i kažemo da je posedovanje ličnog automobila čist luksuz, luksuz je nešto za šta svako odluči da li ga može priuštiti ili ne. Traktor, sa druge strane, je stvar biznisa, pa ako i ti i sused imate po traktor kojim biste mogli u sezoni obraditi po 20ha, a zajedno imate 10...

Kažeš "da se farmer vodi samo ekonomijom ne bi bio farmer", well there's your problem! Davno mi je jedan profesor rekao: "U redu je da imaš i cilj koji nije racionalan, ali onda se moraš truditi da ga ostvariš na racionalan način. Jer ako su ti i cilj i sredstvo iracionalni..." (Postoji i jedan sličan aforizam: "U zivotu je dovoljno biti pametan samo dva puta. Kad birate zanimanje i bracnog druga. Ko oba puta promasi, mora biti pamatan celog zivota.") Dakle, niko nema luksuz da kaže "Pa ja da se vodim ekonomijom, ne bih ovo ni radio!", ako mu je to osnovna delatnost, od koje treba da živi. Ako je već izabrao da bude farmer iz nekih emotivnih razloga, ne zato što je to lako i super profitabilno, već uprkos tome što nije, onda da bi imao šanse da u tome bude uspešan, mora voditi računa da to radi na racionalan način. Ili, da upotrebim tvoje reči, pošto se već nije vodio ekonomijom kad je odlučio da postane farmer, mora se voditi ekonomijom sada kada to jeste.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
15 godina
Gebirgs kaže...
dado2202 kaže...

Ako želimo izvoziti, netko drugi mora uvoziti. Mi ne možemo izvoziti u Afriku jer naše proizvode tamo ne trebaju, a imaju i jeftiniju alternativu, isto vrijedi i za Južnu Ameriku. Proizvod koji mi možemo izvoziti mora biti nešto što oni ne mogu nabaviti lokalno ili je puno skuplje. Zato izvozimo oružje i prehrambene proizvode po cijelom svijetu, jer su kvalitetniji od onog što imaju lokalno (ili bar u istom rangu).

Igrom slucaja znam pokoju sitnicu na ovu temu i ne bih se slozio. Dapace. Ne ulazim u to da tvrtke same ne bi trebale gurati prodaju, ali da je tu potreba i drzave da omoguci gospodarsko djelovanje preko svojih izaslanstava, sto druge drzave i imaju, jer mi, i to odgovorno tvrdim, imamo nesposobnu drzavnu administracijum parazite koji nas sramote po svijetu, rade kombinacije da se pokusavaju ugraditi, i svojim neznanjem i seljastvom nas samo sramote po svijetu. Rade kontra interesa RH.

Slijedece sto pisem dolje je sve osobno dozivljeno cega sam bio svjedok iz prve ruke. Imena namjerno necu spominjati.

Sjecam se svoje posjete gospodarskom izaslanstvu HGK u Moskvi. Najavili smo posjetu preko mjesec dana prije dolaska jer smo imali par sastanaka s nekim tvrtkama i htjeli smo probiti prodaju na ogromnom trzistu kao sto je RF. Izaslanstvo je bilo ogromno na premium lokaciji u Moskvi (sada je ugaseno ofc), a docekale su nas 2 gospodje tamo. Jedna je navodno bila osoba s kojom je Nadan imao nesto. Kazu.

Samo otvaranje tog predstavnistva je gromoglasno objavljivano kao velika stvar, i iskreno, Rusi su se iskazali i dali RH po povlastenoj cijeni ogroman prostor u centru grada. Kontaktirali smo ih tamo, najavili posjetu i naravno nisu napravile nista. Nisu poslale ime niti jedne tvrtke koju mozemo barem sami kontaktirati, niti organizirale ijedan sastanak za nas. Kada smo dosli u izaslanstvo ponudile su nas griottama i bajaderama, ispricavale se kako smo se javili u zadni cas (6 tjedana za i jedan jedini kontakt barem je u zadnji cas?). Sam sam organizirao 7 sastanaka s osrednjim rezultatom koji se poceo realizirati, a onda je nastupio drugi problem.

Taj problem je bio ovaj:

Naime, RH je promatran kao pravni slijednik YU. Kao pravni slijednik YU nasljedili smo odredjene povlastice i nize tarife pri uvozu. U jednom trenutku, radi internih promjena u zakonodavstvu RF, ti su se ugovori trebali obnoviti, i RH treba potpisivati dokumente s RF ali direktno i nastaviti imati povlastene, vec stecene uvjete povlastenog uvoza. Rusi salju dopis, na ruskom jeziku, nama, u ministarstvo gospodarstva. Odgovora nema.

Jos jedan dopis. Tisina.

Nakon godinu dana, zato sto nema odgovora a rok istice, dolazi zadnji dopis u kojem se kaze da se moli odgovor ili ce nas se UGASITI, tj sve sto imamo steceno bit ce anulirano i de facto necemo vise imati gospodarske odnose papirno sto anulira povlastene tarife ofc. Odgovora nema.

RF nas gasi. Nitko toga nije svjestan.

Posto RH ima izvoznike u RF (vecinom Izraelci koji su kupili Plivu, Atlantic izvozi isto, Fragaria...), prvi kamion dolazi na granicu s RF, okrece ga se nazad. Nitko ne kuzi qurza.

Dolaze drugi i treci kamion koji se takodjer vracaju nazad.

Nakon toga neko dize slusalicu i krece zvati po ministarstvima u RH i pitati koji k se dogadja, ovi nam vracaju kamione? Nitko ne kuzi nista.

Na kraju distributer dize slusalicu i krece zvati po Moskvi da sazna sto se zbiva, i naravno saznaje (ne trebam spominjati uz koliki podsmjeh i koji su komentari bili), da retardi u RH primaju pisma, ne citaju i ne odgovaraju, i na kraju su sami sebe ugasili.

Onda slijedi moment spoznaje u RH, jedan klasicni Oh SHIT moment, pa se islo traziti tko je osoba koja je primila dopise pa nije odreagirala. Tu je isto ispao flop, jer je ocito ista osoba bila necji igrac. Guramo stvar ispod tepiha

RH nakon toga pokrece komunikaciju s RF, s repom pod nogama, da spasi sto moze, jer eto nismo u stanju citati i shvatiti sluzbene dopise drugih zemalja.

Ovo je vrlo filtrirana verzija ali samo da dobijete dojam tko smo mi i tko nas predstavlja u svijetu. Monty Python show je bio barem smijesan. Od ovoga bjezis glavom bez obzira i ne vracas se vise.

Svaka ti čast na napisanom. I onda Rusija ne valja. I Rusi su ovo-ono, sve najgore. Neka se cijela naša politička vrhuška goni u 3pm zajedno sa našim "saveznicima" (čitajmo: izrabljivačima).

13 godina
Na ono kad su šarafcigerom davali kontakt kod motora. To mi je ostalo u sjećanju kod par imtova
Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice