Što je ispravnije - internetskim ili internet?

poruka: 32
|
čitano: 4.054
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Nadam se da nije previše off topic.

Dakle zanima me kako je pravilnije reći.

npr. "Danas je zbog navale na internetske stranice HNS-a...." ili "Danas je zbog navale na internet stranice HNS-a..."

Stalno čujem na TV-u govore internetskim stranicama pa me zanima da li je to ispravno ili treba reći internet stranicama.

Živili

"Snake.. we're not tools of the government or anyone else. Fighting was the only thing... the only thing I was good at. But at least I always fought for what I believed in.. Snake... farewell."
Gray Fox

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Što je ispravnije - internetskim ili internet?

Internetske stranice. Jer zamisli da netko napise "dolazak u Hrvatska primorje". Pises "dolazak u hrvatsko primorje". Isto tako nisu Internet stranice, nego su internetske stranice.

Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom
17 godina
neaktivan
Goran Racic kaže...

Internetske stranice. Jer zamisli da netko napise "dolazak u Hrvatska primorje". Pises "dolazak u hrvatsko primorje". Isto tako nisu Internet stranice, nego su internetske stranice.

ne bih se složio.... kada se kaže internetske stranice, onda kao da se misli na čije stranice, od nekog interneta u ovom slučaju, a stranice nisu vlasništvo interneta....a kada se kaže internet stranice, onda se misli na kakve stranice, stranice koje su takve da im se može pristupit putem interneta

zato  je  u  tvom  primjeru  normalno  reći  "dolazak  u  hrvatsko  primorje"  jer  je  jasno  da  je  primorje  u  vlasništvu  Hrvatske, a "hrvatsko primorje" ne odgovara na pitanje kakvo je primorje, nego samo čije je
17 godina
neaktivan

hrvatska riječ za internet je svemrežje, pa tako ti mogu reć da ti nijedna verzija nije točna...

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Grrr, a MEĐUMREŽJE Viče? Ha? Mislin da to je najispravnije!

17 godina
neaktivan
  ne bih se složio.... kada se kaže internetske stranice, onda kao da se misli na čije stranice, od nekog interneta u ovom slučaju, a stranice nisu vlasništvo interneta....a kada se kaže internet stranice, onda se misli na kakve stranice, stranice koje su takve da im se može pristupit putem interneta

zato  je  u  tvom  primjeru  normalno  reći  "dolazak  u  hrvatsko  primorje"  jer  je  jasno  da  je  primorje  u  vlasništvu  Hrvatske, a "hrvatsko primorje" ne odgovara na pitanje kakvo je primorje, nego samo čije je
Mislim da su ipak internetske stranice. Naime sve internetske stranice zapravo pripadaju Internetu (čine njegov dio) stoga to vrijedi. S druge strane postalo je popularno kazat internet stranice i time kazati na što se misli, pa bi i to moglo proći.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2008 23:28 (manic).
17 godina
neaktivan
manic kaže...

Mislim da su ipak internetske stranice. Naime sve internetske stranice zapravo pripadaju Internetu (čine njegov dio) stoga to vrijedi. S druge strane postalo je popularno kazat internet stranice i time kazati na što se misli, pa bi i to moglo proći.
 "Internet stranice" (ili "internet stranice") apsolutno je neispravno!
Piše se: internetske stranice, kao što se piše i bejzbolska palica (a ne bejzbol palica), dizelsko gorivo (a ne dizel gorivo), itd.

Eh, da: pridjev "internetske" se piše malim slovom, a Internet se piše velikim slovom.

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina
neaktivan
dinamo82 kaže...
Goran Racic kaže...

Mislim da nisi u pravu što se tiče toga da internetske podrazumijevaju da pripadaju internetu. U tom slučaju rekli bi internetove stranice.
Riječ internetske ih samo opisuje i smatram da je pravilni izbor. Kao što n.pr. kažemo geografske karte. To ne znači da su one nečije, od nekog geografe ili geografije.
17 godina
neaktivan

Ako smijem: Internet je velikim slovom jer je to ime za mrežu koja je jedinstvena. - Ne piše (i kaže) se "geografe", već geografa jer riječ u originalu nije (srpski) geografa, nego geograf.

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina
moderator
dinamo82 kaže...

Forma "internet stranica", i općenito forma "imenica u nominativu + imenica" nema veze s pripadnošću. Radi se o engleskom načinu izražavanja koji se jako proširio po svim jezicima, pa tako i hrvatskom, no generalno nije ispravan. Nažalost, toliko je uvriježen, posebno u reklamama i brandingu, da nam se počeo činiti normalnim i prihvatljivim... 

Hrvatski oblik toga je uvijek posvojni pridjev (koji nema nužno veze s vlasništvom), a ako se nikako dugačije ne može, onda treba staviti crticu - primjerice "web-stranica", jer "webova stranica" zvuči ipak malo pretjerano.

Slično je i s apozicijama, no da se ne raspisujem, evo odličan zapis na jednom blogu:

Domagoj
17 godina
neaktivan

Ako smijem dodati tu i članak Luke Abrusa vezan uz ovu temu: Informatičko pravopisanje

17 godina
moderator
naxeem kaže...

Ako smijem dodati tu i članak Luke Abrusa vezan uz ovu temu: Informatičko pravopisanje

Odličan post s kojim se potpuno slažem, no i on jako često koristi (pogrešnu) formu o kojoj se u ovoj temi radi, čak i u tom postu. :-)

Domagoj
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2008 9:07 (Domagoj).
17 godina
neaktivan
Paramecium kaže...
dinamo82 kaže...
Goran Racic kaže...

Mislim da nisi u pravu što se tiče toga da internetske podrazumijevaju da pripadaju internetu. U tom slučaju rekli bi internetove stranice.
Riječ internetske ih samo opisuje i smatram da je pravilni izbor. Kao što n.pr. kažemo geografske karte. To ne znači da su one nečije, od nekog geografe ili geografije.
 sto u principu znaci i razliku izmedju opisnog (kakva stranica? - internetska) i posvojnog pridjeva (čija stranica? internetova)
17 godina
neaktivan
Domagoj kaže...
dinamo82 kaže...

Forma "internet stranica", i općenito forma "imenica u nominativu + imenica" nema veze s pripadnošću. Radi se o engleskom načinu izražavanja koji se jako proširio po svim jezicima, pa tako i hrvatskom, no generalno nije ispravan. Nažalost, toliko je uvriježen, posebno u reklamama i brandingu, da nam se počeo činiti normalnim i prihvatljivim... 

Hrvatski oblik toga je uvijek posvojni pridjev (koji nema nužno veze s vlasništvom), a ako se nikako dugačije ne može, onda treba staviti crticu - primjerice "web-stranica", jer "webova stranica" zvuči ipak malo pretjerano.

Slično je i s apozicijama, no da se ne raspisujem, evo odličan zapis na jednom blogu:

Lektorski poucno :) Usput budi receno, mozete li se pokusati odreci upotrebe sintagme "najbolje ikada" (mislim da sam to primjetio u jednom clanku na Bug Online). Radi se o jos jednom anglizmu koji je hrvatskom jeziku potpuno neprirodan i stran. Nazalost, cini se da se vec udomacuje u tisku i na televiziji (osobito u reklamama).
17 godina
neaktivan
Domagoj kaže...
Odličan post s kojim se potpuno slažem, no i on jako često koristi (pogrešnu) formu o kojoj se u ovoj temi radi, čak i u tom postu. :-)

Nisam obraćao pažnju na to jer sam bio više fokusiran na sadržaj i pravila koja on uspješno i točno objašnjava. Imaš dobro oko. :-)

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2008 10:29 (naxeem).
17 godina
moderator
naxeem kaže...
Domagoj kaže...

Nisam obraćao pažnju na to jer sam bio više fokusiran na sadržaj i pravila koja on uspješno i točno objašnjava. Imaš dobro oko. :-)

Nemam, prijatelji smo i hrpu puta smo zajedno pisali pa zato znam :))

Domagoj
17 godina
neaktivan
Domagoj kaže...
Nemam, prijatelji smo i hrpu puta smo zajedno pisali pa zato znam :))

Aha. Da, piše da je uređivao mrežu za WinDayse.
Meni se sviđa njegov stil. Naravno, nitko nije savršen i svi mi imamo grešaka. Zato i postoje lektori. :)

17 godina
moderator
naxeem kaže...
Meni se sviđa njegov stil. Naravno, nitko nije savršen i svi mi imamo grešaka. Zato i postoje lektori. :)

Da ne bi bilo krivo shvaćeno (pogotovo ako sam naiđe :)) - Luka je super u svemu što radi, no eto, ne slažemo se na tom području. 

Domagoj
17 godina
neaktivan

Koja ograda... Ma što ograda?!! Betonski zid!11oneoneeleven Cool

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ako smijem: Internet je velikim slovom jer je to ime za mrežu koja je jedinstvena. - Ne piše (i kaže) se "geografe", već geografa jer riječ u originalu nije (srpski) geografa, nego geograf.

Prihvaćam ispravak za veliko početno slovo, a ovo geografe je bila pogreška u pisanju. Zapravo neisparavno mi je i samo ovo od geografa; ispravno bi bilo geografovo .
17 godina
neaktivan

Zapravo i nije jer bi "geografove karte" (ne govorim o geografskim kartama) sugerirale da se misli na točno određenog geografa, što nije slučaj.

17 godina
neaktivan

To je točno.

Ali prosto sam mislio na neispravnost izraza da je nešto od nekoga.

Nadam se da nisam sad otišao previše sa teme

17 godina
moderator
Puhi kaže...

npr. "Danas je zbog navale na internetske stranice HNS-a...." ili "Danas je zbog navale na internet stranice HNS-a..."

OK, vec se na temi razrijesilo da je ispravno "internetske stranice", a ne "internet stranice" (eventualno bi u obzir dolazilo internet-stranice, ali cemu komplicirati kad je prirodnije i ljepse reci internetske stranice?). A zapravo je najpreciznije web-stranice jer internetske stranice kao takve ne postoje - postoje web-stranice, stranice koje su na webu (naravno, samim tim i na Internetu, ali to je vec druga stvar). Internetske stranice su nas izraz jer se kod nas rijec "web" bas i nije udomila, odnosno ljudi poistovjecuju web i Internet.
17 godina
neaktivan

Web ne može biti pravilnije od korištenja Interneta jer su riječi sinonimi. Web je kratica od World Wide Web i jedinstveno označava mrežu koja ima i svoje ime - Internet.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Web ne može biti pravilnije od korištenja Interneta jer su riječi sinonimi. Web je kratica od World Wide Web i jedinstveno označava mrežu koja ima i svoje ime - Internet.

Mislim da Internet po definiciji obuhvaca i druge servise (mail, ftp, news...), tako da pojam 'web' oznacavo samo dio Interneta, tj. odredjeni servis.  S druge strane, Internet je takodjer dvoznacan pojam, jer se rjecju Internet takodjer oznacava i mreza fizicki spojenih racunala. Zapravo, kad malo razmislim, istom tom rjecju moze se oznaciti i zajednica korisnika internetskih servisa, tako da dodajemo i trece znacenje (premda je ovo trece malo nategnuto...).  Neka me isprave upuceniji...
17 godina
neaktivan

Da, da, u pravu si. U tom slučaju Internet obuhvaća i web, što u konačnici znači da nije pogrešan niti jedan pojam. :)

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Da, da, u pravu si. U tom slučaju Internet obuhvaća i web, što u konačnici znači da nije pogrešan niti jedan pojam. :)

Znao sam da cemo se sloziti :)
17 godina
moderator
naxeem kaže...

Nisu sinonimi! To sto se kod nas cesto (i pogresno) smatraju sinonimima (ukljucujuci i ponekog lektora, koji ne poznaju pravo znacenje tih rijeci), to je druga stvar. Web je samo jedan od servisa na Internetu. Web-stranice postoje, a internetske stranice kao takve ne postoje (potrazi malo na internetu izraz internet page), iako se kod nas taj izraz udomacio - objasnio sam i zbog cega.

Jos na stranici zadnjoj stranici imas:

Terminology

The Internet and the World Wide Web are not synonymous. The Internet is a collection of interconnected computer networks, linked by copper wires, fiber-optic cables, wireless connections, etc. In contrast, the Web is a collection of interconnected documents and other resources, linked by hyperlinks and URLs. The World Wide Web is one of the services accessible via the Internet, along with various others including e-mail, file sharing, online gaming and others described below.

17 godina
neaktivan

Hdra je već sve to objasnio u puno sažetijem obliku i ja sam se s tim složio. :-)

17 godina
moderator
naxeem kaže...

Hdra je već sve to objasnio u puno sažetijem obliku i ja sam se s tim složio. :-)

Pusti čovjeka, tako je lijepo prelomio tekst i ubacio toliko linkova da je gušt gledati :-)

Domagoj
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice