Kupujem na eBayu tu i tamo, svakakve stvari od softvera do odjeće i sl.
U principu je jako jednostavno.
Postoje 2 načina kupnje, licitacije i 'Buy now' opcija.
Kod licitacije ti upišeš maksimalnu cijenu koju bi platio za nešto, i sustav automatski povećava tvoju ponudu do one granice koju si ti zadao, dakle vrlo slično klasičnim licitacijama.
Kod opcije Buy Now samo kupiš željenu stvar sa nekoliko klikova.
Na eBayu prodaju 'obični' ljudi ali i trgovine.
Međutim to je manje bitno. Kod kupovanja bitno ti je obratiti pažnju na opis proizvoda koji kupuješ i biti siguran da je baš to ono što želiš.
Druga stvar koja je bitna prilikom kupnje je feedback.
Feedback daješ ti svakom prodavaču i on tebi nakon završene trgovine, odnosno nakon što dobiješ artikal. Ocjenjuješ stanje proizvoda, brzinu dostave, cijenu i jeli proizvod onakav kakvim je opisan na eBayu.
Bitno je obratiti pažnju na feedback, jer on sadrži postotak pozitivnih ocjena kupaca za tog trgovca. Dakle što više to bolje.
Ipak, nije bitno da je feedback baš 100% jer neki ljudi daju negativne ocjene iz glupih razloga. Pa uvijek pogledaj koji su komentari bili prije nego odlučiš ne kupiti nešto zbog toga što netko ima feedback 95%.
Što se tiče poštarine, pored svakog artikla koji je dostupan za slanje u Hrvatsku ili bilo gdje drugdje bit će ti napisano kolika je.
Pogledaj primjer u slici ispod. Piše ti price za cijenu artikla a u ovom slučaju Postage to HRV za poštarinu. Poštarina naravno varira i nije uvijek jednaka za isti artikal. Tako da malo potraži prije odluke možda nađeš istu stvar za manje love.
Gdje kupovati?
Osobno mislim da je sve jedno. Iako preferiram www.ebay.co.uk (Britanski eBay) zbog toga što najčešće naručim stvari iz UK, jednostavno tako volim.
Ali, sve jedno je jer svaki eBay pretražuje kompletnu bazu. Tako da i na ovome britanskom ja vidim ponudu sa svih, jedina je razlika ta što mi ovaj sortira prvo one iz UK a odvojeno one iz ostatka svijeta.
Plaćanje je najjednostavnije preko PayPala ali postoje i drugi načini, npr. kreditne kartice. Ipak, PayPal je najjednostavniji i najviše prodavača i kupaca ga preferira.
Eto. Nadam se da sam pomogao, sretno u kupovini.
samo me interesira kako prepoznati Buy now kupnju od licitacije.