Ima li retail budućnosti?

poruka: 18
|
čitano: 2.925
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

U zadnje vrijeme sve su češći primjeri da se digitalna distribucija određene igre približila, ako ne i premašila, klasičnu retail distribuciju. Vjerujem da sve češće razmišljate o digitalnoj verziji igre, i sve se više ljudi odlučuje baš na takvu kupnju.

Servisi poput Steama i Metabolija cvjetaju i u ogromnom su uzletu. Sve me to navodi na razmišljanje o potpunom prelasku na digitalno distribuirane igre, iako sam fan kutija i slaganja na ormaru. No, izvjesno je da fizički mediji postaju stvar prošlosti, s njima najvjerojatnije i optički uređaji obzirom da neće imati svrhu. ;-)

Već sad optički uređaj koristim samo kad igram neku retail igru.

Upravo sam završio chat s agentom iz EA supporta koji me na ugodan način otkantao rekavši da postojeće retail igre neću moći prebaciti na EADM. Fala bogu imam ih dosta.

Sad se pitam, je li glupo i ispadamo li budale kad, na osnovu sentimenta i filinga koji imamo prilikom otvaranja kutije s igrom, kupujemo retail koji ćemo možda jednog dana izgubiti, možda oštetiti, a možda nam jednostavno novo računalo neće imati optički pogon pa igru nećemo moći igrati?

Što će se tog dana desiti s svim medijima koje imamo i s tim igrama? Kao logičan odabir mi se nameće kupovanje isključivo digitalnih izdanja, ona su uvijek tu i neće nestati.

Što mislite o budućnosti retaila?

P.S. Tema nije što je kome draže, čisto da se kužimo. ;-)

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!

2 2 hvala 2
16 godina
neaktivan

Pa vidi, sto se tice toga, meni to sve digitalno toliko nije ni sigurno...sjeti se samo onog lika sto je htio prodati steam nalog...covjek je ulozio preko 1000 dolara da bi mu ovi sve to unistili zato sto je htio prodati, sto nije ni uspio i sad on nema ni igre ni para...

Po meni je bolje retail izdanje, ja platim ali imam ono sto sam platio...ko ce mi garantovati da mi se nece desiti slicna stvar kao i tom momku, i realno gledajuci, on je u pravu, jer ako sam ja dao pare za nesto i to kupio onda je moje i da odlucim sa tim sta cu, pokloniti, prodati, baciti moja stvar...a ne nekog Valvea tamo ili njima slicnih, kad su trebali uzeti pare onda sve pet...

Što se tiče optičkog pogona, davno su se pojavili usb veci i brzi od optickih pogona... i to je jedna od solucija...

He who dares, wins
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.4.2011 14:52 (malina22).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Za PC kupujem pretežno digitalna izdanja, dok za konzole isključivo retail. No zapravo bih trebao slijediti suprotni primjer, jer je na konzolama distribucijski kanal uvijek proizvođač uređaja, dok se na PC svatko gura u tržišnu utrku.

Steam je najpopularniji i svakako najdotjeraniji, i čak s većim cijenama od konkurencije, odabrati ću njih, jer ne želim imati pet igara na Steamu, tri na Impulseu, četiri na D2D i isključivo EA-ove preko njihovog accounta.

Ono što me smeta jest da izdavač gura digitalna izdanja u retail kutije, pa si često primoran igru registrirati i instalirati preko Steama, bez obzira što si igru kupio u trgovini.

Preferiram digitalna izdanja zbog brojnih prednosti poput stalne dostupnosti igre na tvom računalu, kataloga igara na jednom mjestu, automatskih nadogradnji, lakoće kupnje i drugih pogodnosti.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Malina nije upućen u situaciju s likom kojem su blokirali račun a ti si Sinatra komentirao temu kao da je pitanje što je bolje. :) Baš onako kako nisam htio.

Probaj skužiti što sam temom pitao pa o tome raspravljati, nije bitno tko kako kupuje i zašto mu je nešto bolje.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sve novije igre koje koriste steam, se mogu instalirati i ako se izgubi kutija, dovoljno je samo jedamput prilikom prve instalacije unijeti cd key i više ti nikad neće trebati. Tako da i ako ostaneš bez kutije, samo se treba logirati u steam i skinuti igru.

Neke igre zaslužuju da se kupe s kutijom, meni je osobno bezveze imat igru bez kutije.
F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Ima li retail budućnosti?
Ali postoji preko nekoliko igara koje ne mogu. Fulao si poantu.
15 godina

Ja najvise volim kada imam svoju igru u Boxed izdanju. Jos pogotovo ako je neki LE ili GOTY...

www.facebook.com/Battlefield3.Info
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Realno gledajući,budućnost retaila je nikakva(po mojem skromnom mišljenju).Sve više ljudi ima internet,i bolje im je dat 5$ za igru i skinu ju za dva-tri sata sa steama,nego se mučit sa kutijom i u strahu ju skrivat od djeteta da ju ne ošteti itd itd...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nažalost, imam neki osječaj da umire, ali takvo je vrijeme došlo, lakše je prodati nešto "nefizičko" nego fizičku stvar, čisto iz ekonomskih razloga.

Hoće li umrijeti do kraja, pa baš i nisam siguran, ali sam siguran da će se za par godina retail vezije biti, nešto kao "collector edition" danas.

Pogledaj malo što se događa, čak će se i novine ubzo početi prebacivati u digitalni oblik, tako da sumnjam da će igre (ili bilo koja vrsta software-a proći nešto bolje.

Netko je spomenuo USB memorije; pa da kažem da se i sa tim djelomično slažem, ali od toga nema ništa dok se cijena 8gb-nih stickova ne smanji ispod 10$, jer će u protivnom biti preskupi u odnosu na dvd-ove

E sad, sa druge strane, opet možemo gledati i razvoj ovih BR medija, pa me zanima hoće li cijena njima uskoro pasti, jer ako njima cijena padne, onda bi neke igre, koje "teže" malo više, bez problema mogle na takve medije, jer baš "skidanje" 50ak gb, baš i nije za svakoga. Zato ću staviti i malu anketu, da vidim šta vi mislite, moj glas ide "digatalizaciji".

Dakle, imali Retail budučnost?

9 Da, u standardnom obliku.
2 Da, kroz USB memorije.
1 Da, kroz BR optičke medije.
18 Ne, uskoro mu slijedi kraj.
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.4.2011 15:40 (rooswelt1991).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Pa buducnost retaila nije svjetla pogotovo sto na to utjece provizija prodavaca,normalno da ce netko kada vidi npr. BFBC2 na Steamu za 20$ radje ga uzet nego u TehnoMax-u gdje je 300kn(samo da se vidi poanta kako je skuplji retail od online,cijene su takodjer navedene kao primjer) 

- {CRO}IvanoiLe http://bfbc2.statsverse.com/stats/pc/%7BCRO%7D%20IvanoiLe/
15 godina
neaktivan

Da u pravu si , nevidim baš budučnost retaila. Sječam se još du onazad manje od 6 mjeseci kako sam uredno čekirao kada koja igra dolazi, lijepo je naručio kod Algoritma oni su me nazvali i ja sam po to otišao. ALI!!! On line servisi su jednostavno puno jeftiniji, igru dobiješ prije nego u dućanu, a po meni još bitnije često se dobije i bonus u LTD edicijama ili tokom preordera pojedinog naslova.

Da imam ali fakat tone kutija, od BF 1942 sa SVIM dodatcima, i svim kutijama za BF do BF BC2 i digitalne kupnje, SVE MoH do 2010 i digitalne kupnje, barem 6-7-8 WoW ova i to pomnožite sa isto toliko dodataka, AoE svi , Civilisation-i ma užas...

Iskreno mene je digital download preporodio, ne vjerujem da postoji iole ikakava šansa da servis poput STEAM-a propadne u bliže ili daljnje vrijeme . Tu imate i Metaboli servis za iznajmljivanje igara isto digitalnim putem. Znači "moda" je da se smanje troškovi i poveča zarada. Recimo RIFT nije ni bilo za kupiti u HR prvi period od izlaska a 1 dan prije službenog izlaska u Algoritmu ga nisu ni imali u najavi, došao je naknadno valjda kada su vidjeli da se ipak prodaje.

Em jako puno "šrot" igara se izdaje , koje je uz najmanji gubitak i največu zaradu distribuirati digitalno , a ako igra propadne nemaju puna skladišta neprodanih igara. I reci te mi , kolika bi trebala cijena biti nekih Indie igara tipa Magicka kada bi dolazile u kutiji sa 3546465464 posrednika prije nego vide recimo Hrvatske police?

Ja sam samo razočaran , kako sam kupio PS3 mislio sam da ču samo lijepo zalijepiti karticu za account i da ču igru koju pomislim igrati samo kupiti , skinuti i igrati. Tako da mi je to bilo turbo razočaranje kada sam vidio da su igirce koje se prodaju na PS storeu rijetkost a ne pravilo.

Moja 2 centa o ovoj dobroj temi Danny,

Crot

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Danny_HR kaže...
  1. Sad se pitam, je li glupo i ispadamo li budale kad, na osnovu sentimenta i filinga koji imamo prilikom otvaranja kutije s igrom, kupujemo retail koji ćemo možda jednog dana izgubiti, možda oštetiti, a možda nam jednostavno novo računalo neće imati optički pogon pa igru nećemo moći igrati?
  2. Što će se tog dana desiti s svim medijima koje imamo i s tim igrama? 
  3. Što mislite o budućnosti retaila?
Danny_HR kaže...
Ali postoji preko nekoliko igara koje ne mogu. Fulao si poantu.

Nekako ste preostri i jako neodredjeni kada je u pitanju ova tema. 

Ja se vas bojim pa vas necu mnogo komentirati.

Uglavnom, odgovoriti cu direktno na pitanja:

1. Obicno zbog filinga (divna rijec), ljudi ispadaju budale. No nikada nisam osjetio uzitak povezivanja stvarnog i virtualnog svijeta, pogotovo na takvoj smijesnoj osnovi.

2. Igre cete igrati, medije cete koristiti (ukoliko ih budete cuvali)... Opticki citac je 150Kn, SATA standard je standard. Ne vidim problem.

3. Retail, nikad mi se nije niti svidjao. Na primjeru soka cu probati pojasniti svoje razmisljanje. Zasto ici u prodavaonicu, kupiti sok natocen u bocu, doci kuci, sipati ga u casu i piti kad ga mozes direktno ubacivati u usta?

Ako je jedini zivot koji imam onaj na BUG-u, da li to znaci da ja nemam zivota?
15 godina
neaktivan

Ja mislim da ce izumrijeti kad igre pocnu previse prelaziti ono preko 100gb ali tek tada.

Ja imam sve igre na steam acc-u i samo zato jer se bojim da ih ne ostetim u retailu.

I naravno da vise volim miris kutije :D

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Mislim da koristite krivi termin.

Retail jednostavno znači maloprodaja, dakle, ne kupuješ naveliko "daj mi 60 Witchera, 38 Painkilllera, a za ostatak mi daj Simse", već kao krajnji kupac kupuješ komadno (retail), bez obzira da li digitalno ili fizički distribuirano. 

Što se tiče digitalne ili fizičke distribucije na medijima, sve se okreće prema digitalnoj distri, ali ako ste primijetili, u zadnje vrijeme je isplativije kupiti kutiju u nas, nego digitalni download sa Steama. Također, neke igre koje idu u oba kanala za verziju koja ide kao digitalni download koriste neki od iritantnih DRM-ova (ono Ubisoftovo smeće, ili StarForce kao Eagle Dynamics), a za verziju koja ide kao fizička distribucija se to ne koristi. 

Moglo bi se dogoditi da, premda u smanjenom obliku, fizička distribucija softvera ostane aktivna još barem 10 godina, a možda i dulje. 

Također, ne bi bilo loše da se u dućane vrate kao normalne raskošne kutije i prateća oprema kakve su nekad bile uobičajene za one koji žele imati nešto na policama, prije nego su ih istisnule DVD-kutije, a ono što je prije bilo normalno sada se zove "Collector's Edition". 

This space for rent!

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Meni se sviđa ono što je Blizzard napravio sa Starcraftom 2. Osobno sam kupio kutijicu na game.co.uk i kada je došla, lijepo sam je parkirao u "arhivu" i sa weba skinuo i instalirao digitalnu verziju.

Ono što se može na netu naći vezano uz trajanje CD-a i DVD-a je slijedeće:

Due to differences in organic dyes between CDs and DVD's, Gold label DVD's have a lab-rated life-span of 100 years, if handled properly. MAM-A silver label CDs and DVD's can start to degrade after 20-30 years.

Na žalost ja svoje DVD-ove ne čuvam u laboratorijskim uvjetima. Po osobnom iskustvu neki zaprženi CD-i od prije 8 godina su mi već nečitljivi, a originali (za sada) još uvijek rade.

Od nedavno, osim u iznimnim situacijama, uvijek prvo biram digitalni oblik.

Nema na čemu! --| Google is your friend |--
15 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

3. Retail, nikad mi se nije niti svidjao. Na primjeru soka cu probati pojasniti svoje razmisljanje. Zasto ici u prodavaonicu, kupiti sok natocen u bocu, doci kuci, sipati ga u casu i piti kad ga mozes direktno ubacivati u usta?

ROFLL xD :D

OT: Boxed izdanja će mi uvijek biti mnogo draža od downloada. Po meni je ljepše imati 50 kutijica nego 50 "zraka". Recimo, primjer od mene. Naime, ja obožavam stalno preslagivati svoje PS3 igre da im bude što "udobnije". Uvijek su poredane po abecednom redu. Upravo su boxed izdanja razlog zašto imam originale, a ne pirate...

Po meni boxed izdanja nikad neće izumrijeti. Oni će postati nešto poput ekskluzive :/

Open source is collective power in action. The power of a worldwide community of highly skilled experts that build, share and improve the very latest software together - then make it available to all
17 godina

Jedina stvar koja moze odrzari fizicke medije, kutije i te stvari (po meni gluposti) je "sentimentalna vrijednost". Ionako razni specijalni editioni u zadnje vrijeme sve sto nude u odnosu na standarda izdanja su opet digitalni sadrzaji (neki dlc, soundtrack, ingame itemi), tako da kutija nema nikakvu objektivnu prednost. A kad ljudi vide prednosti digitalne distribucije (preorder, preload...), pa nitko nece kupovati kutije. Ja sam kupio Football manager u preorderu, skinuo ga dan prije, i u tocno 00:00, poceo igrati. Milina. Pa kad mi netko kaze nesto protiv downloada, samo im se nasmijem.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da , možda bude poput ploća. Evo baš čitam da se unazad 2 godine prodaja ploća povećala za sto (100) puta. Želio sam sa time reći da će uvijek biti ljudi koji će više voljet medij u bilo kojem obliku bio, sa kutijom jer to smatraju kao nekakvim "opipljivim" vlasništvom i mogu se vezat uz to , što i razumijem. Ali opet , ja više volim praktičnu stranu tj. digital download, i svi znakovi , po mojem mišljenju, pokazuju da digital download ipak uzima jako jako veliki zamah. A prevladat će kada će kako će se flat rate i uz to i brzi internet širiti po zemljama gdje danas to je još egzotika, tj preskupo ili nedobavljivo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice